Feiten over de Duitse herder – Verbazingwekkende dingen die je nooit over haar wist

vrouwelijke duitse herder

In dit artikel nemen we de vrouwelijke Duitse Herdershond onder de loep. We zullen het unieke temperament, de persoonlijkheid en de kenmerken van vrouwelijke Duitse Herders onderzoeken, om je te helpen beslissen of een Duitse Herder jongen of meisje de juiste keuze voor je is.

Mannelijke vs Vrouwelijke Duitse Herders

Wat maakt een vrouwelijke Duitse Herdershond anders dan een mannelijke Duitse Herdershond? Zoals je snel zult ontdekken, zijn er vele manieren om deze belangrijke vraag te onderzoeken en proberen te beantwoorden!

Voor sommige mensen is er, afgezien van eenvoudige overwegingen over grootte, gewicht en lengte, eigenlijk geen belangrijk of meetbaar verschil tussen een mannelijke en een vrouwelijke Duitse herder. Maar voor andere mensen kunnen zelfs de subtiele verschillen tussen een mannelijke en een vrouwelijke Duitse herder voldoende belangrijk zijn om in bepaalde specifieke situaties het ene geslacht te verkiezen boven het andere.

Grootte, hoogte en gewicht van de vrouwelijke Duitse herder

Hoewel dit niet altijd het geval is, is een van de duidelijkste algemene kenmerken van de vrouwelijke GSD dat ze over het algemeen slanker, kleiner en korter is dan haar mannelijke tegenhanger.

Duitse herdershonden worden beschouwd als “seksueel dimorf”, wat betekent dat er een zichtbaar verschil in uiterlijk kan zijn tussen het uiterlijk van de volwassen mannelijke en de volwassen vrouwelijke honden binnen het ras. Dit kan zo simpel zijn als een verschil in lengte en gewicht of het kan verschillen in gezichts- en lichaamsbouw en gedrag omvatten, wat vaak “feminisering” of “masculinisering” wordt genoemd, wat te maken heeft met de dominantie van verschillende hormonen tijdens het opgroeien van de hond.

Grootte, hoogte en gewichtsverschil

De vrouwelijke GSD staat 22 tot 24 centimeter hoog (poot tot schouder), een volle twee centimeter korter dan de mannelijke. En de vrouwelijke GSD weegt tussen de 50 en 70 pond, wat haar ongeveer 15 pond lichter maakt dan de volwassen reu. Natuurlijk kunnen deze gewichtsberekeningen variëren, afhankelijk van de ouders van een pup.

Feminisatie

De vrouwelijke GSD wordt vaak beschreven als een minder gedrongen, slanker, lichter en sierlijker verschijning.

Kleur en patroon van de vacht

Het bi-color vachtpatroon is de meest voorkomende en erkende kleur voor de Duitse herdershond van beide geslachten. In de meeste gevallen zul je een zwarte Duitse herder teef vinden die een andere secundaire vachtkleur vertoont, hetzij crème, rood, tan, of zilver.

In bepaalde gevallen kunt u een eenkleurige GSD zien in blauw, grijs, lever, sable, of wit, hoewel dit geen rasstandaardkleuren zijn en uw hond in gebreke kunnen blijven of niet in aanmerking komen (zeker in het geval van de witte vachtkleur) voor de showring.

Er is geen geslachtsgebonden verschil in algemene vachtkleur of patroon dat wordt gezien bij de mannelijke versus de vrouwelijke Duitse herder.

Vrouwelijke Duitse Herder persoonlijkheid en temperament

Het Duitse herder vrouwelijk temperament kan ook duidelijke verschillen vertonen in gedrag en persoonlijkheid die terug te voeren zijn op haar geslacht.

Of deze verschillen aanwezig zijn en hoe duidelijk ze kunnen zijn, hangt af van de eigenschappen van de specifieke ouderhonden, en daarom is het belangrijk om elke ouderhond te kunnen ontmoeten en leren kennen als je een keuze maakt tussen Duitse herder reuen en teven.

Ervaren GSD fokkers en trainers noemen vaak de volgende presentatie en persoonlijkheidsverschillen die je vaker of openlijker ziet bij het vrouwelijke Duitse herder temperament:

 • De vrouwelijke GSD is minder geneigd om “haar” spullen te bewaken, of dat nu een favoriet speeltje is, een traktatie of maaltijd, een bepaald familielid, enz.
 • Vrouwelijke Duitse Herders hebben meer kans om een gelijkwaardige band te krijgen met meer dan één gezinslid (afgezien van de hoofdverantwoordelijke voor training en maaltijden).
 • De vrouwelijke Duitse herder wordt beschouwd als een betere keuze voor bescherming van het hele gezin (versus één-op-één bescherming, inclusief maar niet beperkt tot persoonlijke beveiliging, bewaking, jacht, militair, politie of K-9 werk).
 • De vrouwelijke GSD is wellicht gemakkelijker te trainen en gevoeliger voor commando’s en signalen.
 • Een vrouwelijke GSD kan een betere keuze zijn voor diensthond of therapiehond werk.
 • De vrouwelijke Duitse herder kan een betere keuze zijn voor rally, behendigheid en gehoorzaamheidstraining vanwege het lichtere gewicht, de kleinere omvang en de meer gracieuze lichaamsstructuur.
 • Een Duitse herder teef is vaak een betere keuze voor gezinnen met jonge kinderen.
 • De vrouwelijke GSD wordt geacht minder geneigd te zijn territoriaal te worden in aanwezigheid van vreemden.
 • Een vrouwelijke Duitse herdershond kan een betere keuze zijn voor mensen die voor het eerst een hond nemen, gezinnen met jonge kinderen, of individuen/gezinnen die in de eerste plaats een huishond wensen.

Vrouwelijke Duitse Herdershond gezondheidsproblemen en testen

Er zijn enkele gezondheidsproblemen die zowel mannelijke als vrouwelijke GSD’s gemeen hebben. Deze problemen omvatten heupdysplasie, elleboogdysplasie, hartproblemen, oogproblemen, auto-immune thyroïditis en degeneratieve myelopathie. Alleen heup- en elleboogdysplasie zijn momenteel verplichte tests voor gerenommeerde fokkers, de rest zijn optionele (aanbevolen) gezondheidstests.

Hemofilie A

Duitse herders kunnen soms een bloedziekte krijgen die hemofilie A heet. Vrouwelijke Duitse herders zijn meestal dragers en zullen, in tegenstelling tot reuen met de genen voor de aandoening, geen symptomen vertonen. Er bestaat een gezondheidstest om deze ziekte, die vanaf de geboorte aanwezig is, op te sporen.

Idiopathische Epilepsie

Uit gegevensonderzoek blijkt dat idiopathische epilepsie, een genetische aandoening die geacht wordt veel voor te komen bij het ras, minder vaak voorkomt bij vrouwelijke Duitse herdershonden en vaker bij reuen. De reden is nog niet bekend, hoewel onderzoekers vermoeden dat er meerdere genen (polygenetisch) bij betrokken kunnen zijn.

Castratie

Hoewel castratie vaak wordt aanbevolen voor vrouwelijke Duitse Herdershonden die niet worden gefokt, is het niet zonder zijn eigen mogelijke gezondheidsrisico’s.

Men denkt dat bepaalde gezondheidsaandoeningen vaker voorkomen bij vrouwelijke GSD honden die op jonge leeftijd (12 maanden of jonger) gesteriliseerd worden, omdat bij sterilisatie bepaalde geslachtsgebonden hormonen verdwijnen die van invloed kunnen zijn op de algehele gezondheid.

Eén studie vond dat gevallen van urine-incontinentie (7 procent toename in gevallen), borstkanker (3 procent toename in gevallen), en gewrichtsaandoeningen (11 procent toename in gevallen) significant toenamen bij vrouwelijke GSD honden die voor de leeftijd van 12 maanden werden gesteriliseerd.

Dierenartsen en onderzoekers beschouwen elke hond die voor de leeftijd van één jaar wordt gesteriliseerd als “vroeg gesteriliseerd”. Dit is statistisch significant en iets om zorgvuldig te overwegen, omdat honden die in de vroeg gesteriliseerde categorie vallen meer kans hebben om levensbedreigende kanker te ontwikkelen, vooral reproductieve kankers (baarmoeder, borstkas) die een vroegere dood kunnen veroorzaken.

Het uitstellen van de sterilisatie van uw vrouwelijke GSD tot na de 12 maanden kan mogelijk het risico op een of alle van deze sterilisatie-gerelateerde gezondheidsproblemen verminderen. Dit is zeker een vraag die de moeite waard is om met uw dierenarts te bespreken!

Bloat

Zowel mannelijke als vrouwelijke Duitse herdershonden lopen het risico van maagverwijding volvulus (GDV), beter bekend als “bloat”. Een opgeblazen gevoel is levensbedreigend en kan zonder snelle behandeling fataal zijn.

Het risico dat een GSD een bloat ontwikkelt neemt toe met de leeftijd, maar het kan op elke leeftijd voorkomen. Het is geen geslachtsgebonden aandoening. U kunt uw vrouwelijke GSD op deze belangrijke manieren helpen een opgeblazen gevoel te voorkomen:

 • Door uw dierenarts een eenvoudige operatie te laten uitvoeren (dit kan vaak tegelijk met haar sterilisatie) om ervoor te zorgen dat de maag niet kan draaien.
 • Door een energierijk puppyvoer te kiezen in passende porties op basis van de maaltijdfrequentie (vraag uw dierenarts hier om advies).
 • Door Duitse herder hondenvoer te vermijden dat vet of maïs vermeldt in de eerste vier ingrediënten of het conserveringsmiddel citroenzuur gebruikt.
 • Door een langzame voerbak te gebruiken die op de grond staat (NIET verhoogd) om uw hond te helpen voorkomen dat hij lucht opzuigt, wat een belangrijke oorzaak kan zijn van een opgeblazen gevoel.
 • Door één tot twee uur voor of na zware inspanning of training te wachten met het geven van maaltijden.

Levensduur

In een studie gesponsord door het Royal Veterinary College in het Verenigd Koninkrijk, toonden gegevens aan dat vrouwelijke Duitse herdershonden met 11,1 jaar gemiddeld 1,4 jaar langer leven dan mannelijke GSD’s, waarvan de gemiddelde levensduur 9,7 jaar is.

Sociabiliteit en trainingsbehoeften van vrouwelijke Duitse Herders

De GSD is momenteel de tweede meest populaire gezinshond in Amerika, en dat is niet voor niets, maar voortdurende regelmatige socialisatie en puppytraining is een enorme reden waarom! Bij het plannen van de gezelligheid en training van uw GSD is het verstandig om bepaalde fundamentele eigenschappen van de Duitse herder in gedachten te houden.

De Duitse herder persoonlijkheid en temperament

Uw GSD – van beide geslachten – is zeer intelligent. Dit is een van de meest intelligente van alle hondenrassen! Uw Duitse herder heeft een ongelooflijk sterke werkethiek met een enorme drive en focus tijdens het “werk”.

Uw GSD zal een sterke band hebben met minstens één en (voor vrouwelijke Duitse herders in het bijzonder) misschien meerdere gezinsleden. Voor uw GSD bent u het leven van uw hond!

Uw GSD is veel te intelligent en gevoelig om iets anders te tolereren dan positieve trainingsmethoden die gericht zijn op het geven van lof, speeltijd, huisdieren en traktaties in reactie op goed aangeleerde taken en commando’s. Negatieve training zal waarschijnlijk de neiging van dit ras tot agressie of vijandigheid vergroten wanneer er slecht mee wordt omgegaan.

Socialisatie en training voor een vrouwelijke GSD

De vrouwelijke GSD zal waarschijnlijk heel goed reageren op socialisatie en training waar het hele gezin bij betrokken is, zelfs kleine kinderen. Iedereen in het gezin moet een rol spelen bij het voeden en trainen van uw nieuwe pup. Dit zal een lange weg zijn naar de ontwikkeling van haar neiging om zich nauw met elk gezin te verbinden en iedereen even goed te bewaken.

Hoewel een vrouwelijke Duitse herder in de meeste gevallen lichter en korter is dan haar mannelijke tegenhanger, zal ze vanaf het begin nog steeds sterk zijn! Het kiezen van de juiste halsband en leidsysteem zal u en iedereen in uw gezin helpen het gewenste gedrag aan de lijn te versterken en fouten en afleiding tot een minimum te beperken.

Vrouwelijke Duitse herders hebben veel vroege socialisatie nodig met jonge kinderen in het gezin en met andere huisdieren. Vooral jonge kinderen moeten te allen tijde onder toezicht staan in de omgang met uw vrouwelijke GSD puppy! Dit is voor ieders veiligheid. Kinderen kunnen onbedoeld ruwer worden met een pup dan ze gemakkelijk kunnen verdragen en dit kan leiden tot vermijdbare incidenten.

Introductie van andere huisdieren

Als u al een andere hond heeft wanneer u uw vrouwelijke GSD mee naar huis neemt, zorg er dan voor dat de andere hond al gecastreerd of gesteriliseerd is voordat uw GSD puppy arriveert om de kans op territoriale agressie of dominantiegedrag te minimaliseren.

Als je huisdieren van een andere soort hebt, kun je ze voor ieders veiligheid het beste gescheiden houden van je vrouwelijke GSD.

Speciale training

Duitse herders (van beide geslachten) zijn zonder meer een van de populairste politie- en K-9 honden ter wereld. Sommige van deze honden zijn Duitse herder mix honden, terwijl andere raszuivere GSD’s zijn.

vrouwelijke duitse herder

Is een vrouwelijke Duitse herder een goede keuze voor een gezinshond?

Vanwege de hier genoemde verschillen tussen mannelijke en vrouwelijke GSD persoonlijkheid en temperament, kan een vrouwelijke Duitse herder de beste keuze zijn als u in de eerste plaats op zoek bent naar een huishond of een waakhond voor uw gezin. Dit komt omdat vrouwelijke Duitse herdershonden een sterkere neiging hebben tot het bewaken van een groep mensen versus een enkel individu met wie de hond een sterke band heeft ontwikkeld (dit is meer een mannelijke GSD eigenschap).

Ook hebben talrijke onderzoeken aangetoond dat vrouwelijke Duitse herdershonden een lagere algemene agressie vertonen, vooral in de aanwezigheid van onbekende personen, dan mannelijke GSD-honden. Ditzelfde onderscheid kan een vrouwelijke GSD een betere keuze maken voor een familielid dat baat zou kunnen hebben bij een hulphond of een huishond die samen met u therapiehondenwerk doet.

Moet ik een vrouwelijke Duitse Herder nemen?

Dit is echt een persoonlijke keuze en een beslissing die alleen jij kunt maken! We hopen dat de algemene rasinformatie en feiten die je hier hebt gelezen over vrouwelijke Duitse herdershonden je keuze gemakkelijk en duidelijk zullen maken.

Meer over Duitse Herdershonden

Gerelateerde artikelen

Referenties

 • Frynta, D., et al, “Allometry of Sexual Size Dimorphism in Domestic Dog,” PLOS One Journal, 2012.
 • Beach, F.A., “Hormonal modification of sexually dimorphic behavior,” Science Direct, 1975.
 • Vaughn, R., “Should I Get a male or female German Shepherd?,” Kavallerie Shepherds Kennel, 2018.
 • Battaglia, C., DVM, et al, “German Shepherd Dog Breed Information,” American Kennel Club, 2018.
 • Giguere, M., “Verschillen tussen reuen en teven,” Les Anges Gardiens Kennel, 2017.
 • Gunbil, I., et al, “Verschillen tussen mannelijke of vrouwelijke Duitse herder,” Gunbil German Shepherd Kennel, 2015.
 • O’Neill, D., et al, “Demography and disorders of German Shepherd Dogs under primary veterinary care in the UK,” Canine Genetics and Epidemiology, 2017.
 • McReynolds, T., “Study Reveals sex-specific genetic traits in German shepherds,” American Animal Hospital Association (AAHA), 2017.
 • Godfrey, R., BVetMed MRCVS, et al, “Duitse herder – Idiopathische epilepsie, Universities Federation for Animal Welfare (UFAW), 2018.
 • Woods, T., “Early Neutering Poses Health Risks for German Shepherd Dogs, Study Finds,” UC-Davis, 2016.
 • McCall, K., “Bloat in Dogs,” German Shepherd Rescue of New England, 2018.