Fawn Doberman

fawn doberman

De fawn Doberman Pinscher heeft een bleke vacht veroorzaakt door het verdunningsgen. In onze complete gids onderzoeken we wat je van deze tint kunt verwachten, inclusief veel fawn Doberman foto’s en afbeeldingen!

De fawn Doberman Pinscher is een aanhankelijke, trouwe, intelligente hond. Maar, deze kleur wordt veroorzaakt door recessieve genen, waardoor hij vrij moeilijk te vinden is. We gaan deze kleur nader bekijken, inclusief gezondheid, temperament, en veel fawn Doberman foto’s en foto’s om u te helpen beslissen of dit de beste keuze is voor uw volgende metgezel. Laten we er meteen in duiken!


Wat is een Fawn Doberman?

De Doberman Pinscher is een trouw, actief en intelligent ras. Fawn is één van de vele kleuren waarin dit ras voorkomt! Fawn Dobermans worden ook wel eens Isabella genoemd, of fawn Isabella. Deze kleur wordt gecombineerd met een roestkleur om de typische aftekening van de Doberman tot uitdrukking te brengen.

Een fawn Doberman heeft hetzelfde algemene temperament als elke andere Doberman. Maar de genen die deze kleur veroorzaken zijn in verband gebracht met bepaalde gezondheidsproblemen, die we verderop in dit artikel nader zullen bekijken. Geelbruine Dobermanns zijn meestal moeilijk te vinden omdat de genen die deze kleur veroorzaken recessief zijn, en omdat ze ongebruikelijk zijn om naar te kijken, verkopen veel fokkers deze puppies vrij snel!

Fawn Doberman Uiterlijk

Qua uiterlijk lijkt een fawn Doberman op elke andere Dobie. Het zijn grote honden met een schofthoogte tussen 24 en 28 centimeter. Ze wegen meestal tussen 60 en 100 pond, maar sommige vallen buiten deze normen voor lengte en gewicht. Als algemene regel geldt dat teven kleiner en lichter zijn dan reuen, maar elke individuele hond varieert.

Dobermanns hebben een korte, gladde vacht. Hun lichaamsbouw is slank en atletisch. Het traditionele beeld van een Doberman omvat meestal gecoupeerde oren en een gecoupeerde staart – beide eigenschappen die nog steeds deel uitmaken van de AKC rasstandaard. Maar nu deze praktijken wereldwijd verboden zijn, worden Dobermanns met flaporen en een langere staart steeds vaker gezien.

fawn doberman

Fawn kleuring en markeringen

De fawn of Isabella Doberman zijn zeer bleekbruin over het grootste deel van hun lichaam. Maar ze hebben roodachtige, roestkleurige aftekeningen boven elk oog, op hun snuit, keel, borst, poten, voeten en onder de staart. Als je nog steeds moeite hebt om je voor te stellen hoe deze kleuring is, hebben we veel fawn Doberman foto’s en foto’s toegevoegd in dit artikel, zodat je een kijkje kunt nemen!

De exacte pigmentatie van hun vaalbruine vacht kan per Isabella Doberman verschillen. Sommigen hebben een gelijkmatige pigmentatie over de hele vacht, maar anderen hebben misschien gebieden met meer intense pigmentatie in hun hele vacht.

Hoe Fawn Dobermans hun kleur krijgen

Fawn of Isabella Dobermans zijn eigenlijk bruine Dobermans waarvan de kleurpigmentatie is verdund. Dus, zonder twee kopieën van het verdunningsgen, zouden deze Dobermans bruin zijn. De D locus (verdunning) is waar deze genen het verschil kunnen maken.

fawn doberman pinscher

Een Dobermann pup moet twee kopieën van het verdunningsgen (dd) erven om een fawn kleurige vacht te krijgen, omdat dit gen recessief is. Dit draagt bij tot de zeldzaamheid van deze kleur. Sommige fokkers streven ernaar verdunde tinten te fokken. Maar omdat het verdunningsgen recessief is en generaties lang onopgemerkt kan blijven, zijn verdunde Dobermannpups soms een complete verrassing!

Zijn Fawn Dobermans zeldzaam?

Geelbruine Dobermanns zijn relatief zeldzaam, maar nieuwe eigenaren moeten op hun hoede zijn voor mensen die de zeldzaamheid benadrukken bij de marketing van hun puppies. Omdat puppies twee kopieën van het recessieve verdunningsgen nodig hebben om de Isabella kleur tot uitdrukking te brengen, komen ze veel minder vaak voor dan Dobermans met dominante tinten, zoals zwart.

Sommige onbetrouwbare fokkers zullen dit echter als excuus gebruiken om de prijzen van hun pups op te drijven. Ze kunnen zelfs tot het uiterste gaan om dobermannpups te fokken, ongeacht de gezondheidsproblemen die daarmee gepaard gaan. Doe dus veel onderzoek, ongeacht de kleur puppy’s die uw fokker verkoopt. Aan het eind van deze gids bespreken we enkele tips om de beste fokker te vinden.

Zijn Fawn Dobermans Vriendelijk?

Hoewel het verdunningsgen de gezondheid van uw Doberman kan beïnvloeden, is het niet bekend dat het hun temperament verandert. U kunt dus verwachten dat een fawn Doberman hetzelfde is als elke andere tint. Dobermanns staan bekend om hun loyale, gezinsgerichte aard. Het zijn zelfverzekerde en alerte honden, maar ze kunnen de neiging hebben om te beschermen. Het is dus belangrijk om uw Doberman als pup goed te socialiseren om het risico van agressie te verminderen.

fawn doberman

Als intelligente en energieke honden hebben Dobermans van alle kleuren dagelijks beweging, mentale stimulatie en training nodig. Dit kan behoorlijk tijdrovend zijn! Het is dus belangrijk om eerlijk te zijn over de vraag of u hierin kunt voorzien voordat u een fawn Doberman mee naar huis neemt.

Fawn Doberman Gezondheid en Verzorging

Een van de belangrijkste gezondheidsproblemen waar verdunde Dobermans vatbaar voor zijn is kleurverdunning alopecia. Het komt het meest voor bij blauwe (grijze) Dobermanns, maar ook reebruine Dobermanns kunnen dit probleem hebben. Kleurverdunning alopecia bij honden wordt gekenmerkt door een aantal symptomen, waaronder:

 • Droge, schilferige huid
 • Slechte vachtkwaliteit, waaronder een doffe, droge vacht
 • Slechte haargroei
 • Haaruitval
 • Terugkerende bacteriële infecties rond de haarzakjes
 • Gevoeligheid voor zonlicht en koud weer

Aangetaste honden beginnen meestal tussen de leeftijd van 6 en 12 maanden symptomen van kleurverdunning te vertonen. Maar in sommige gevallen kunnen de eerste symptomen later optreden. Bovendien zullen fawn Dobermans nog steeds gevoelig zijn voor dezelfde erfelijke gezondheidsproblemen als elke andere Doberman.

fawn dobermann pup

Looking After a Fawn Doberman

Fawn of Isabella Dobermans zullen regelmatig veterinaire controles moeten ondergaan. Zorg ervoor dat u hun vachtkwaliteit in de gaten houdt om vroege tekenen van vachtverdunning op te merken. Er is geen garantie dat uw verdunde Dobie het zal krijgen, maar ze zijn waarschijnlijk vatbaar voor het probleem. Als u infecties of irritatie opmerkt, ga dan met uw hond naar de dierenarts voor verdere hulp.

Omdat fawn Dobermans gevoelig kunnen zijn voor zonlicht en koud weer, moet u ook voorzichtig zijn wanneer u uw Doberman in de tuin laat, of wanneer u ze traint. Zorg ervoor dat ze tijdens de zomer zonbescherming en constante toegang tot schaduw hebben. Zonneschermen voor honden zijn in de meeste dierenwinkels verkrijgbaar! En u kunt ook extra laagjes kopen voor eventuele vale Dobermans die het moeilijk hebben bij koud weer.

Bovenop deze extra voorzorgsmaatregelen heeft uw Doberman dezelfde verzorging nodig als elke andere schaduw. Zorg dus voor een gezonde, evenwichtige voeding, veel beweging, training en mentale stimulatie.

Vinden van Fawn Doberman Puppies

Bij het zoeken naar reebruine Doberman puppy’s kunt u ook de term ‘Isabella’ toevoegen om de resultaten te verbreden. Houd in gedachten dat dit een van de minst voorkomende Doberman kleuren is, omdat puppies twee kopieën van het verdunningsgen moeten krijgen. Sommige fokkers kunnen zich specialiseren in verdunde tinten, maar voor velen zullen verdunde pups een welkome verrassing zijn.

fawn doberman

Boven alles in je zoektocht moet je prioriteit geven aan het vinden van een gerenommeerde fokker. Zoek er een die hun honden en pups als deel van het gezin houdt, en de moeder niet dwingt om te veel nestjes te krijgen. Bezoek de pups persoonlijk om een idee te krijgen van hun gezondheid, temperament, en natuurlijk het niveau van hun verzorging.

De beste fokkers zullen bewijzen kunnen overleggen van gezondheidstesten, en zullen graag al uw vragen beantwoorden. Ze zullen u er waarschijnlijk net zo veel terugvragen. Als een fokker weigert om u gezondheidscertificaten te laten zien, of als de pups en oudere honden bang, ondervoed of slecht behandeld lijken, kunt u het beste ergens anders kijken.

Hoeveel kost een Fawn Doberman?

Fawn kleur op een Doberman is geaccepteerd als een standaard tint op de officiële AKC rasstandaard. En, deze kleur is vrij ongewoon omdat de genen die het veroorzaken recessief zijn. Dus, de prijzen van deze puppies kunnen vrij onvoorspelbaar zijn. Sommige fokkers kunnen de prijzen verhogen, vooral als er veel vraag is naar fawn Doberman pups. Maar anderen verkopen ze allemaal voor een vaste prijs.

Sommige fokkers kunnen ook de prijs van pups met een vaalbruine kleur verlagen, omdat het verdunningsgen vatbaar is voor bepaalde gezondheidsproblemen die gedurende het hele leven van uw pup duur kunnen zijn. Maar, als een algemeen idee, gerenommeerde fokkers zullen vaak ergens tussen $1200 en $2000 vragen voor een fawn Doberman.

fawn doberman pup

Bedenk dat de prijs niet noodzakelijkerwijs een indicator is van kwaliteit. En soms kan een enorm opgeblazen prijs voor “zeldzame” kleuren een teken zijn van een slechte fokker. Doe dus veel onderzoek naar de fokker die je kiest, en zorg dat je bewijzen ziet van gezondheidstesten en goede zorg.

Andere Doberman kleuren

Fawn of Isabella en roest is slechts een van de mogelijke vachtkleuren van de Doberman Pinscher. Hier zijn enkele van de andere die u zou kunnen tegenkomen in uw zoektocht naar een puppy:

 • Zwart en roest
 • Blauw en roest
 • Rood en roest

Net als fawn, is blauwe kleuring recessief en is gekoppeld aan kleurverdunning alopecia. U kunt ook effen gekleurde Dobermans tegenkomen, met een volledig zwarte of volledig witte vacht. Witte Dobermans zijn echter uiterst zeldzaam, omdat deze kleur bij moderne Dobies in verband wordt gebracht met albinisme en een aantal gezondheidsgebreken.

Bent u geïnteresseerd in de Fawn Doberman?

Ondanks hun aanleg voor bepaalde gezondheidsproblemen, is de fawn Doberman Pinscher nog steeds een populaire variëteit van het ras. Heeft u al een fawn Doberman thuis? Of bent u nog steeds op zoek naar een fawn Doberman pup om mee naar huis te nemen? Laat ons weten wat u van deze ongewone kleur vindt in de commentaren!

Lezers hielden ook van

Referenties en bronnen

 • Caglar Simnez, C. (et al), ‘Tail Docking and Ear Cropping in Dogs: A Short Review of Laws and Welfare Aspects in Europe and Turkey’, Italian Journal of Animal Science (2017).
 • Hoon Kim, J. (et al), ‘Color-Dilution Alopecia in Dogs’, Journal of Veterinary Science (2005).
 • Miller, W. ‘Color Dilution Alopecia in Doberman Pinschers with Blue or Fawn Coat Colors: A Study on the Incidence and Histopathology of this Disorder’, Veterinary Dermatology (1990).
 • Schmutz, S. & Berryere, T. “Genen die van invloed zijn op vachtkleur en -patroon bij huishonden: een overzicht”, Animal Genetics (2007).
 • Brancalion, L. (et al), ‘Canine Coat Pigmentation Genetics: A Review’, Animal Genetics (2021).
 • Howell, T. (et al), ‘Puppy Parties and Beyond: The Role of Early Age Socialization Practices on Adult Dog Behavior’, Veterinary Medicine: Research and Reports (2015)
 • Winkler, P. (et al), ‘A Partial Gene Deletion of SLC45A2 Causes Oculocutaneous Albinism in Doberman Pinscher Dogs’, Plos One (2014).
 • Bartoe, J. (et al), ‘Oculocutaneous Albinism and Melanocytic Neoplasia in White Doberman Pinscher Dogs’, Investigative Ophthalmology & Visual Science (2010).