Familiehonden – Klein, Middelgroot & Groot

Wat zijn de perfecte gezinshonden? Deze vraag is niet eenvoudig te beantwoorden. Want niet alleen families zijn individueel, ook de viervoeters hebben verschillende karakters en wezens. In dit artikel leggen we uit wat perfecte gezinshonden maakt en laten we je de meest populaire kleine, middelgrote en grote gezinshonden zien.
familiehond

Wat zijn gezinshonden?

Een typische gezinshond is veerkrachtig, evenwichtig, vriendelijk, speels en dol op kinderen. In geen geval mogen ze zich agressief gedragen.

De perfecte familiehonden

Honden brengen veel vreugde in ons leven. De viervoeters zijn ook vaak te vinden in gezinnen, omdat ze vaak sociale interactie bevorderen en vooral populair zijn bij kinderen. Maar niet alle hondenrassen zijn ideaal als gezinshonden, vooral als de kinderen nog erg klein zijn. We verduidelijken welke hondenrassen optimale gezinshonden zijn.

Over het algemeen zijn gezinshonden voornamelijk kalm, geduldig en sterke zenuwen zou moeten zijn. De honden leven immers vaak samen met (kleine) kinderen, wat de zenuwen kan belasten. Daarom is het erg belangrijk dat de honden vredig zijn en dol zijn op kinderen. Daarnaast moet de prikkeldrempel zo hoog mogelijk zijn. Omdat honden die reageren op elke kleine stimulus vaak gezinnen overweldigen. Hij mag onder geen enkele omstandigheid agressief gedrag vertonen, dus het potentieel voor agressie moet zo laag mogelijk zijn vanwege de race.

Daarnaast is het aan te raden om op zoek te gaan naar honden die geen uitgesproken bewaker of beschermend instinct bezitten. Dit brengt vaak stress met zich mee, vooral als er te veel bezoekers zijn, omdat de honden vaak hun baasjes willen “beschermen”. Zelfs honden met een uitgesproken jachtinstinct zijn niet optimaal geschikt als gezinshonden.

Het is belangrijk, en dit moet van tevoren worden gezegd: Hoewel een hondenras eigenlijk perfect is voor een gezin, is elke hond individueel van karakter. Bovendien moet een viervoeter altijd geschikt en goed opgeleid worden gehouden, zodat een harmonieuze coëxistentie mogelijk is.


Welk hondenras is geschikt als gezinshond?

Er is niet één specifiek familiehondenras. Veel honden, zoals de Labrador Retriever, Golden Retriever, Collie, Beagle, Dalmatiër, Jack Russell Terrier of de Franse Bulldog, zijn geschikt als gezinshond. Je moet ervoor zorgen dat ze vriendelijk zijn voor kinderen. Als u al een ras in uw vizier heeft, kunt u contact opnemen met gerenommeerde fokkers en hen vragen naar de geschiktheid voor een gezinshond.

Kleine gezinshonden

Wie kent ze niet? Kleine hondenrassen zoals Chihuahua’s of Franse Bulldoggen. Deze behoren tot de kleine familiehonden en vanwege hun grootte passen ze bijna zoals in elke handtas. Om echter met genegenheid met hen om te gaan, is het raadzaam om de kleine viervoeters op excursies te vervoeren, bijvoorbeeld in de auto, in een hondenbox die voor dit doel is bedoeld. In geval van nood kan de hond snel in de arm worden genomen.

Kleine familiehonden omvatten alle hondenrassen met een Schofthoogte van minder dan 50cm en een gewicht kleiner dan 20 kilogram. Ze zijn vaak erg mensgericht en vertrouwend, dus ze zijn niet alleen geschikt als gezinshonden vanwege hun grootte. Typische hondenrassen zijn bijvoorbeeld de Maltezer, de Teckel, de Jack Russell Terrier of de Mopshond.

Vanwege hun kleine formaat kunt u gemakkelijker te houden in het huis of appartement, omdat ze niet zoveel ruimte nodig hebben als grote honden. Toch is het belangrijk dat de hond niet krap hoeft te leven. Dus voordat je een hond koopt, moet je ook goed nadenken of je genoeg ruimte kunt bieden voor de kleine honden.

Kleine gezinshonden werpen aanzienlijk minder dan grotere hondenvertegenwoordigers en zijn daarom gemakkelijker te verzorgen. Daarnaast hebben ze vaak een hoge levensverwachting. Niet zelden zijn de kleine honden 12 tot 15 jaar oud. De kosten zijn ook lager, omdat ze aanzienlijk minder voedsel consumeren dan grote gezinshonden.

Maar pas op: vaak ontwikkelen de kleintjes zich het grootste mondwerk. In het onderwijs moet men daarom ondanks dit alles consequent werken. Daarnaast hebben ze ook een geschikte hoeveelheid beweging nodig. Wandelingen staan daarom ook op de agenda met de kleine gezinshonden. Het bezoek van een hondenschool vanaf de puppyleeftijd is aan te raden, omdat hier een goede opleiding wordt bevorderd en de honden hun soortgenoten kunnen leren kennen.

Ook het beoefenen van hondensporten wordt aanbevolen voor sommige rassen.  Vanwege hun kleine formaat zijn de viervoeters gemakkelijker te verzorgen in termen van vacht, maar er is een verhoogd risico op gebitsproblemen als de tanden in de kleine kaak heel dicht bij elkaar staan. Regelmatige bezoeken aan de dierenarts voorkomen dit.

Kleine honden die eigenlijk als jacht-, bewakings-, beschermings- of herdershond zijn minder geschikt dan gezinshonden. Iedereen die zich informeert over bepaalde rassen en nadenkt over een aankoop, moet zich daarom altijd wenden tot gerenommeerde fokkers. Zij kennen hun hondenras goed en staan u graag met raad en daad bij.

Middelgrote gezinshonden

Ze zijn niet groot of klein – de middelgrote familiehonden. U bent Minimaal 40 en maximaal 59 cm hoog en kan tot 40 kilogram wegen. De middelgrote honden genieten een grote populariteit. Als je geen hond wilt hebben die te klein is, maar op de een of andere manier niet te groot, kies je voor het compromis. Indien nodig kan uw middelgrote gezinshond indien nodig ook worden vervoerd. Vooral populair zijn de rassen Labrador Retriever, Golden Retriever, Australian Shepherd en Beagle.

Middelgrote gezinshonden zijn meestal gemakkelijk te trainen en zijn compatibel met soortgenoten. Over het algemeen zijn deze viervoeters nauwelijks nadelen op. Deze honden zijn ook een goede metgezel tijdens het sporten. Omdat ze graag bewegen, zijn ze de perfecte speelmaatjes voor kinderen.

Toch moet je letten op de rasspecifieke kenmerken. Veel van de middelgrote honden werden oorspronkelijk gefokt als jacht-, herders-, ren- of waakhonden. Deze honden moeten worden behandeld op basis van hun Rasspecifieke aanleg worden bevorderd en benut. Een hond die eerder voor de jacht is gefokt, moet bijvoorbeeld worden bevorderd met ophaal- of trackingspelletjes met betrekking tot zijn jachtinstinct. Sommige hondenrassen zijn ook geschikt voor het beoefenen van hondensporten zoals behendigheid.

Als ze het voldoende druk hebben, zijn ze meestal meer ontspannen en dus zou de opleiding van de viervoeters geen probleem moeten zijn. Als u in dit geval niet over de nodige knowhow beschikt, moet u een kijkje nemen bij de rasportretten in ons edogs-tijdschrift. Hier vindt u alle belangrijke informatie over het ras en waar u op moet letten.

De levensverwachting van middelgrote gezinshonden is nog steeds hoger dan die van grote gezinshonden, maar het kan niet bij alle rassen worden gezegd dat ze robuuster zijn. De levensverwachting is gemiddeld op 10 tot 15 jaar. Veel voorkomende ziekten zijn heupdysplasie, hernia of obesitas.

Voeding speelt een belangrijke rol voor honden, dus het is noodzakelijk om te focussen op een voedsel van hoge kwaliteit die wordt gedoseerd op basis van het activiteitsniveau van de hond. Anders zijn ze meestal vrij ongecompliceerd wat voeding betreft.


Is de Do Khyi een familiehond?

De Do Khyi kan worden opgevoed tot een rustige en vriendelijke gezinshond. Echter, alleen als een ervaren eigenaar vanaf het begin duidelijke grenzen stelt en hem veel geduld toont. De Do Khyi is vooral één ding: een voorbestemde waakhond.

Grote familiehonden

Laten we nu verder gaan met de grote. De grote familie honden s..ind minstens 60 cm hoog en wegen tot 90 kilogram. Als gevolg hiervan hebben ze snel een angstaanjagend effect, vooral op kinderen. Daarom is vooral hier de consistente opvoeding en dus de controle over de hond een belangrijk criterium om niemand onnodig bang te maken. Poedels, de Collie, de Border Collie, de Dalmatiër of de Duitse Herder worden hier gekozen.

Wat het houden betreft, kunnen sommige grote gezinshonden in appartementen worden gehouden. Hier is het echter vooral de fysieke en mentale werklast een belangrijke rol, want grote honden moeten meestal veel verplaatst worden om bezig te zijn. Daarom wordt het over het algemeen aanbevolen om geen grote honden in kleine appartementen te houden. De beste manier om te gebruiken is een Huis met tuinwaar de gezinshond ook alleen buiten kan blijven.

Door hun hoge bewegingsdrang zijn ze goed geschikt. als sportmaatje. Ze lopen graag naast joggen of fietsen. Als je een huis met een tuin hebt, kun je een kennel in de tuin opzetten. Zo kan de hond vrij rondlopen en zich soms terugtrekken als hij dat wil. Niet alle honden zijn echter geschikt voor kennels. Als de hond naar buiten rent, betekent dit natuurlijk meer vuil wanneer hij het huis in mag.

Grote familiehonden vaker meer haar verliezen dan kleinere honden. Vooral rond de tijd van de verandering van vacht is een dagelijkse borsteling van de honden vereist. Daardoor zijn ze vaak wat complexer in de zorg. Maar dit hangt ook af van het individuele ras, omdat er ook grote honden zijn met een gemakkelijkere vacht dan anderen.

Door het meestal hogere gewicht zijn ze helaas meestal niet zo gemakkelijk mee te nemen. Als uw hond een blessure heeft, kan het moeilijker zijn om naar de dierenarts te vervoeren.

Als u een grote hond als gezinshond wilt hebben, moet u ook de Rasspecifieke aanleg eerbied. Een grote hond met gelijktijdig jacht- of bewakingsinstinct wordt niet noodzakelijkerwijs aanbevolen als gezinshond. Hun levensverwachting is meestal tussen 8 en 13 jaar. Dit is ook afhankelijk van de houding en het dieet. Je moet altijd aandacht besteden aan voedsel van hoge kwaliteit. Grote honden hebben navenant meer voedsel nodig dan kleinere honden.

Veel voorkomende ziekten van grote familiehonden zijn heup- en elleboogdysplasie, hernia’s, hartaandoeningen of osteochondrose dissecans (OCD).


Welke hond is de juiste gezinshond?

Welke hond de juiste hond is voor u en uw gezin hangt van veel omstandigheden af. Als je een klein appartement hebt, is een iets kleinere hond aan te raden. Als de hond in de tuin kan lopen of als je een actief gezin bent, kan het ook een iets grotere hond zijn. Voordat u een gezinshond koopt, moet u zich altijd goed informeren over de kenmerken en rasspecifieke aanleg.

Hoe u de beste hond voor uw gezin kunt vinden

Voordat een gezin een hond koopt, moet vooraf worden gecontroleerd of het past bij het activiteitenniveau van de mensen, omdat elk huishouden een individuele levensstijl heeft. Denk eerst na over wat voor soort “type familie” je bent.

Belangrijke aanwijzingen Bijvoorbeeld

  • Activiteitsniveau (Reis je veel?)
  • Woonsituatie (woning met tuin of een appartement)
  • Leeftijd van de kinderen
  • Tijd (Is er genoeg tijd om meerdere (langere) wandelingen per dag te maken?)
  • Verantwoordelijkheid (Wie neemt verantwoordelijkheid, zijn de kinderen al oud genoeg?)
  • Allergieën (Zijn er allergiepatiënten in de familie?)
  • Werksituatie (Kan de hond naar zijn werk worden gebracht of moet hij het grootste deel van de dag alleen blijven?)

Denk met je gezin na over deze punten voordat je op zoek gaat naar een geschikt ras.

Middelgrote gezinshonden: Hond zit in de ingepakte kofferbak van een rode auto

Tijdens het reizen zijn familiehonden altijd trouwe metgezellen.