Erfelijke afwijkingen of aandoeningen bij de hond

Als hondeneigenaar wil je natuurlijk dat jouw trouwe viervoeter gezond en gelukkig is. Helaas komt het voor dat honden erfelijke afwijkingen of aandoeningen hebben. In dit artikel bespreken we de verschillende erfelijke afwijkingen of aandoeningen bij honden. We leggen uit wat de oorzaken zijn, hoe je ze kunt herkennen, en wat je eraan kunt doen.
erfelijke aandoeningen hond

Wat zijn erfelijke afwijkingen of aandoeningen bij honden?

Erfelijke afwijkingen of aandoeningen zijn genetische problemen die van ouder op kind worden doorgegeven. Dit kan zowel bij rashonden als kruisingen voorkomen. Soms worden deze afwijkingen pas op latere leeftijd zichtbaar, terwijl andere aandoeningen al bij de geboorte aanwezig zijn.

De meest voorkomende erfelijke afwijkingen of aandoeningen bij honden

Hieronder hebben we de meest voorkomende erfelijke afwijkingen of aandoeningen bij honden op een rijtje gezet.

Heupdysplasie

Heupdysplasie is een aandoening waarbij de heupkom niet goed aansluit op de heupkop. Hierdoor kan de heupkop niet goed in de kom draaien, waardoor er slijtage ontstaat. Dit kan leiden tot pijn, stijfheid en kreupelheid.

Elleboogdysplasie

Elleboogdysplasie is een aandoening waarbij de ellebooggewrichten niet goed ontwikkeld zijn. Hierdoor kan er slijtage ontstaan, wat leidt tot pijn en stijfheid. Deze aandoening komt voornamelijk voor bij grote hondenrassen.

Patellaluxatie

Patellaluxatie is een aandoening waarbij de knieschijf niet goed op zijn plek blijft zitten. Hierdoor kan de hond kreupelheid vertonen en pijn hebben. Deze aandoening komt voornamelijk voor bij kleine hondenrassen.

Progressieve retina atrofie

Progressieve retina atrofie is een aandoening waarbij de cellen in het netvlies afsterven. Hierdoor kan de hond slechter gaan zien, en uiteindelijk blind worden. Deze aandoening komt voornamelijk voor bij bepaalde rassen, zoals de Labrador Retriever en de Golden Retriever.

Epilepsie

Epilepsie is een aandoening waarbij de hond aanvallen heeft. Dit kan verschillende oorzaken hebben, zoals een erfelijke aanleg of een hersenletsel. De aanvallen kunnen variƫren in duur en intensiteit.

Hoe herken je erfelijke afwijkingen of aandoeningen bij honden?

Het is belangrijk om erfelijke afwijkingen of aandoeningen bij honden op tijd te herkennen. Hieronder hebben we een aantal symptomen op een rijtje gezet die kunnen wijzen op een erfelijke afwijking of aandoening.

Pijn en stijfheid

Als je hond pijn heeft of stijf loopt, kan dit wijzen op een erfelijke afwijking of aandoening. Let vooral op als je hond na het rusten moeilijk op gang komt.

Kreupelheid

Als je hond kreupel loopt, kan dit wijzen op een erfelijke afwijking of aandoening. Let vooral op als je hond dit na het spelen of rennen vertoont.

Slecht zien

Als je hond slecht ziet, kan dit wijzen op een erfelijke afwijking of aandoening. Let vooral op als je hond moeite heeft met diepte zien, of als hij problemen heeft met het volgen van bewegende objecten.

Aanvallen

Als je hond aanvallen heeft, kan dit wijzen op epilepsie. Let vooral op als je hond ineens omvalt en begint te trillen, of als hij ineens vreemd gedrag vertoont.

Wat kun je doen als je hond erfelijke afwijkingen of aandoeningen heeft?

Als je vermoedt dat je hond een erfelijke afwijking of aandoening heeft, is het belangrijk om naar de dierenarts te gaan. De dierenarts kan een diagnose stellen en een behandelplan opstellen. Dit kan bestaan uit medicatie, fysiotherapie of een operatie.

Hoe kun je erfelijke afwijkingen of aandoeningen voorkomen?

Het voorkomen van erfelijke afwijkingen of aandoeningen begint bij het fokken van honden. Het is belangrijk om alleen te fokken met honden die geen erfelijke afwijkingen of aandoeningen hebben. Daarnaast is het belangrijk om de honden te laten testen op erfelijke afwijkingen voordat er mee gefokt wordt.

Conclusie

Erfelijke afwijkingen of aandoeningen bij honden zijn helaas geen uitzondering. Het is belangrijk om op tijd te herkennen of je hond een erfelijke afwijking of aandoening heeft, zodat er tijdig actie ondernomen kan worden. Voorkomen is beter dan genezen, dus laat je hond testen voordat er mee gefokt wordt.

FAQs

  1. Wat zijn erfelijke afwijkingen of aandoeningen?
  2. Hoe herken ik erfelijke afwijkingen of aandoeningen bij mijn hond?
  3. Wat moet ik doen als mijn hond erfelijke afwijkingen of aandoeningen heeft?
  4. Hoe kan ik erfelijke afwijkingen of aandoeningen bij mijn hond voorkomen?
  5. Zijn alle erfelijke afwijkingen of aandoeningen bij honden te behandelen?