Baknijd: Hond verdedigt zijn eten of speelgoed

Als hondenliefhebbers weten we allemaal dat honden soms beschermend kunnen zijn over hun bezittingen. Dit is heel normaal en hoort bij hun instinct. Wanneer een hond iets heeft wat hij waardevol vindt, kan hij agressief reageren als iemand het probeert af te pakken. Dit instinctieve gedrag wordt ook wel ‘baknijd’ genoemd. In dit artikel zullen we dieper ingaan op de oorzaken van baknijd bij honden en hoe je dit gedrag kunt voorkomen en behandelen.
baknijd hond

Wat is baknijd bij honden?

Baknijd is een term die wordt gebruikt om het gedrag van honden te beschrijven die agressief worden wanneer iemand in de buurt komt van hun voedsel of speelgoed. Dit gedrag kan variƫren van licht grommen tot ernstige agressie, zoals bijten. Het is belangrijk om te begrijpen dat baknijd geen teken is van slecht gedrag, maar eerder een instinctieve reactie op een bedreiging van hun bezittingen.

Wat zijn de oorzaken ?

Er kunnen verschillende oorzaken zijn van baknijd bij honden. Hieronder staan enkele veelvoorkomende oorzaken:

 • Angst: Een hond kan bang zijn dat hij zijn voedsel kwijtraakt en kan daarom agressief worden als iemand in de buurt komt.
 • Beschermend instinct: Honden hebben van nature een beschermend instinct, vooral als het gaat om hun bezittingen.
 • Vroegere ervaringen: Als een hond in het verleden voedsel heeft moeten delen met andere honden of als hij is beroofd van zijn voedsel, kan hij baknijd ontwikkelen.
 • Dominantie: Sommige honden kunnen baknijd vertonen als ze denken dat ze de baas zijn in huis.

Hoe kun je baknijd bij honden voorkomen?

Het voorkomen van baknijd bij honden begint bij de opvoeding en socialisatie van de hond. Hieronder vind je enkele tips om baknijd te voorkomen:

 • Leer je hond van jongs af aan om te delen: Laat je hond wennen aan het delen van zijn speelgoed en voedsel met andere honden en mensen.
 • Geef je hond voldoende ruimte: Zorg ervoor dat je hond voldoende ruimte heeft om zijn voedsel en speelgoed te kunnen beschermen.
 • Geef je hond voldoende lichaamsbeweging: Een hond die voldoende lichaamsbeweging krijgt, zal minder snel agressief gedrag vertonen.
 • Gebruik positieve versterking: Beloon je hond als hij goed gedrag vertoont en niet agressief reageert op anderen die in de buurt komen van zijn voedsel of speelgoed.
 • Wees consequent: Zorg ervoor dat iedereen in huis op dezelfde manier omgaat met de hond en hem op dezelfde manier behandelt.

Hoe kun je baknijd bij honden behandelen?

Als je hond al baknijd vertoont, zijn er enkele stappen die je kunt nemen om dit gedrag te behandelen. Hieronder vind je enkele tips:

 • Raadpleeg een professional: Als je hond ernstige baknijd vertoont, is het verstandig om de hulp in te roepen van een professional.
 • Gebruik positieve versterking: Beloon je hond voor goed gedrag en negeer hem als hij agressief reageert op anderen die in de buurt komen van zijn voedsel of speelgoed.
 • Vermijd straffen: Straffen kan het gedrag van je hond verergeren en kan leiden tot meer agressie.
 • Bouw langzaam op: Begin met kleine stappen en bouw het langzaam op. Zo kan je hond wennen aan het delen van zijn speelgoed en voedsel.
 • Wees geduldig: Het kan even duren voordat je hond zijn baknijd kwijtraakt. Wees geduldig en blijf positief.

FAQs

1. Hoe herken ik baknijd bij mijn hond?

Baknijd bij honden kan zich op verschillende manieren uiten, zoals grommen, snauwen en bijten. Let op de lichaamstaal van je hond, zoals stijve spieren, opgeheven staart en gefixeerde blik.

2. Hoe kan ik voorkomen dat mijn hond baknijd ontwikkelt?

Je kunt baknijd bij je hond voorkomen door hem van jongs af aan te leren om te delen, voldoende ruimte te geven en positieve versterking te gebruiken.

3. Kan baknijd bij honden worden behandeld?

Ja, baknijd bij honden kan worden behandeld met behulp van positieve versterking en professionele training.

4. Moet ik mijn hond straffen als hij baknijd vertoont?

Nee, het is niet raadzaam om je hond te straffen als hij baknijd vertoont. Dit kan het gedrag van je hond verergeren en kan leiden tot meer agressie.

5. Hoe lang duurt het voordat mijn hond zijn baknijd kwijtraakt?

Het kan even duren voordat je hond zijn baknijd kwijtraakt. Wees geduldig en blijf positief tijdens het proces van behandeling en training.

Conclusie

Baknijd bij honden is een instinctief gedrag dat voorkomt wanneer een hond zijn bezittingen wil beschermen. Het is belangrijk om te begrijpen dat baknijd geen teken is van slecht gedrag, maar eerder een instinctieve reactie op een bedreiging van hun bezittingen. Het voorkomen van baknijd begint bij de opvoeding en socialisatie van de hond en kan worden behandeld met behulp van positieve versterking en professionele training. Door geduldig te zijn en consequent te blijven, kun je je hond helpen om zijn baknijd kwijt te raken en een gelukkig en gezond leven te leiden.