Droopy Eye Dog – Een gids voor ectropion, een veelvoorkomend ooglidprobleem bij honden.

Pippa Mattinson kijkt naar veel voorkomende ooglidproblemen bij honden en puppy’s, en naar hondenrassen met hangende ogen die meer kans hebben op ectropion.

Droopy face honden zoals deze basset hounds kunnen ectropion krijgen

De aantrekkingskracht van de hangende hond

Sommige van onze populairste hondenrassen hebben een heerlijk aantrekkelijk en plechtig uiterlijk.

En dit uiterlijk is bereikt door selectief fokken op een aantal kenmerken

Deze kenmerken omvatten vaak lange oren, een langwerpig gezicht met veel losse huid erop, en vaak met de toevoeging van hangende onderste oogleden.

De hangende ogen en de losse huid op het gezicht gaan samen, zoals we zullen zien, en samen creëren ze de hangende gelaatshond waar zo velen van ons van houden.

Een iconisch hangende ogen hondenras de meeste bloedhonden hebben een zekere mate van ectropion

De trieste of droevige uitdrukking die vaak gepaard gaat met de droopy eye hond roept bij de mens een emotionele reactie op.

We willen de droevige hond liefhebben en beschermen, en veel mensen vinden ze erg vertederend. Het is dus niet verwonderlijk dat ze een zeer populaire keuze als huisdier zijn.

De hangende oog hond en ectropion

Omdat hangende oogleden aantrekkelijk zijn voor pupkopers, zijn fokkers geneigd honden te selecteren die dit kenmerk in steeds extremere vormen vertonen.

En als gevolg daarvan worden sommige honden meer hangende ogen dan voorheen, en honden met hangende ogen verschijnen in rassen waar ze voorheen niet voorkwamen.

Dit is een probleem voor honden, want oogleden spelen een belangrijke rol in de gezondheid van de ogen van je hond. En de natuur heeft ze niet voor niets precies zo ontworpen als je ze bij wilde honden en wolven ziet.

Ectropion bij honden kan zeer pijnlijk zijn

Deze neopolitische mastiff heeft ernstig blootgesteld oogweefsel

Strakke ogen, of oogleden die goed tegen het gezicht van de hond passen, zijn uiterst belangrijk om de ogen te beschermen tegen vuil en afval, en om het zachte weefsel onder het oog vrij te houden van infecties.

Wat is ectropion bij honden?

Ectropion is de medische naam voor het afhangen van het onderste ooglid, zodat het ooglid naar buiten rolt en wegvalt van het oog zelf en het slijmvlies of conjuntiva blootstelt aan de omgeving.

Het bindvlies is het deel van het weefsel dat de binnenste oogleden omzoomt en dat nooit aan de elementen mag worden blootgesteld.

Mensen krijgen ook ectropion, maar niet met opzet.

Het is vaak een gevolg van het ouder worden.

En mensen met ectropion zijn kwetsbaar voor infecties en herhaalde aanvallen van pijnlijke, ontstoken ogen.

Honden zijn net hetzelfde

Ectropion treft meestal beide ogen, maar kan soms aan slechts één oog voorkomen.

We zullen zo meteen bekijken wat het betekent om een hond met ectropion te hebben. Maar laten we eerst eens kijken welke hondenrassen de meeste kans hebben om getroffen te worden

Hondenrassen met hangende ogen

Elk hondenras kan lijden aan ectropion, maar het komt veel vaker voor bij bepaalde rashondenrassen. Namelijk degenen die losse huid rond hun gezicht hebben.

Bloedhonden zijn waarschijnlijk het voorbeeld dat onmiddellijk in je opkomt als je denkt aan hangende gezichten, maar het veroorzaakt ook problemen bij andere rassen.

Je ziet ectropion het meest bij sport- en jachthonden die gefokt zijn voor de showring. Verschillende spaniël- en jachthondenrassen worden aangetast.

Bijvoorbeeld, de Cocker Spaniel (Engels), de Clumber Spaniel, de Bassett Hound, en zelfs sommige van onze retrievers.

En ook bij veel van onze reuzenrassen – Mastiffs zoals de Neopolitan Mastiff, Newfoundlands en Duitse Doggen bijvoorbeeld – zult u een hangooghond kunnen vinden.

Deze foto van twee Duitse Doggen werd genomen om het verschil te illustreren tussen natuurlijke en gecoupeerde oren. Maar het illustreert ook het verschil in ogen tussen twee individuen van hetzelfde ras.

De hond links heeft beduidend meer hangende ogen.

De hond met hangende ogen links is kwetsbaarder voor ooginfecties.

Over het algemeen komt ectropion veel minder voor bij honden die gefokt zijn uit werklijnen. Dit komt omdat een werkhond dichte ogen nodig heeft om zich te beschermen bij het jagen in de buitenlucht.

De hangende ogen komen veel vaker voor bij honden die gefokt zijn voor de showring.

Heeft mijn hond ectropion?

Als uw pup ectropion heeft, zal hij waarschijnlijk op minder dan een jaar leeftijd tekenen hiervan gaan vertonen.

Als de ouders van uw pup hangende oogleden hebben, zal hij die waarschijnlijk ook hebben.

Echter, ectropion kan op latere leeftijd ontstaan doordat het gezichtsweefsel bij rassen met een losse huid spanning verliest.

Laten we eens kijken wat die tekenen kunnen inhouden

Tekenen van ectropion

Ectropion valt niet altijd onmiddellijk op, en een hond heeft er niet altijd voortdurend last van.

Bijvoorbeeld, vermoeidheid na inspanning kan tijdelijk ectropion veroorzaken.

hangende ogen hondenrassen - een gids voor ectropion

Het kan ook voorkomen als gevolg van hypothyreoïdie, gewichtsverlies, spierverlies of littekens op het ooglid na verwonding.

Problemen voor de hangende oog hond

Symptomen in het oog zelf zijn uitpuilende onderste oogleden, een gebrek aan contact tussen het onderste ooglid en de oogbol, en blootstelling van het bindvlies.

Er zullen ook andere tekenen zijn op het gezicht van uw hond, zoals vlekken door slechte traanafvoer en een geschiedenis van afscheiding uit het oog.

Zodra de oogleden voldoende hangen om van het oogoppervlak weg te trekken, worden de honden kwetsbaar voor een reeks ooglidproblemen

Dit hangende ooglid veroorzaakt een slechte traanverdeling, en kan honden blootstellen aan gezichtsbedreigende hoornvliesaandoeningen.

Lijders aan ectropion hebben veel last van vreemde voorwerpen die hun ogen irriteren en krijgen vaak last van bacteriële conjunctivitis.

Als u vermoedt dat uw hond lijdt aan een van de bovenstaande symptomen, dan zal uw dierenarts in staat zijn een diagnose te stellen door middel van onderzoek.

Bij zijn oogheelkundige evaluatie zal uw dierenarts zoeken naar sporen van bacteriën, zweren, schaafwonden of vreemde voorwerpen. Evenals de gemakkelijk zichtbare symptomen hierboven.

Oorzaken van ectropion

De belangrijkste oorzaak van ectropion is de mens. Of om specifieker te zijn hondenfokkers en pupkopers.

Dat komt omdat de aandoening meestal genetisch is – doorgegeven van ouderhonden aan hun pups. En omdat de diagnose vrij eenvoudig te stellen is, is het eigenlijk niet nodig om te fokken met een hond met hangende ogen.

Simpel gezegd is het niet nodig dat ectropion iets anders is dan het meest zeldzame voorkomen. Het enige dat nodig is om een einde te maken aan de meeste gevallen van ectropion, is dat fokkers alleen fokken met honden die geen hangende ogen hebben.

Misschien is de allerbeste manier om ectropion voorgoed te genezen, het overtuigen van pupkopers om puppies te kopen van ouders met dichte ogen. Zodra de vraag naar puppies opdroogt, zullen fokkers stoppen met de productie ervan.

Kiezen voor puppies zonder ectropion

Kijk uit voor overmatig losse huid wanneer u uw volgende pup kiest, want dit wordt vaak geassocieerd met ectropion door gebrek aan goede ondersteuning van het onderste ooglid, en het simpele slepende effect van het gewicht van de huidplooien onder het oog.

Als u een puppy overweegt van een hangend oog hondenras, kunt u het ongemak en het leed dat met deze aandoening gepaard kan gaan, en de kosten om het te corrigeren, overwegen. Laten we nu eens kijken naar die behandeling en die kosten

Is er een behandeling voor ectropion?

Strikt genomen wordt ectropion meestal niet genezen. Als de mate van ectropion mild is, dan wordt het meestal behandeld in plaats van gecorrigeerd.

Dit betekent voorzichtig zijn met uw hond met hangende ogen, hem zoveel mogelijk uit het struikgewas en uit de buurt van stof en vuil houden. En snel handelen met een dierenartsbezoek, telkens als er een infectie optreedt.

Er zijn verschillende behandelingen beschikbaar voor ectropion, en wat uw dierenarts voorschrijft zal afhangen van hoe ernstig het geval van uw hond is.

In lichte gevallen kan een topisch glijmiddel helpen, in combinatie met een goede oog- en gezichtshygiëne. Op korte termijn worden bacteriële infecties behandeld met antibiotica, meestal in zalfvorm.

Voor ernstige ectropion is er de optie van een operatie. Uw dierenarts kan dit overwegen als uw hond herhaaldelijk last heeft van verontrustende ooginfecties.

Chirurgie voor ectropion bij honden

Chirurgische ingrepen die het ooglid kunnen inkorten, of de hond zelfs een volledige facelift kunnen geven.

Aan deze ingrepen zijn kosten verbonden en u moet nagaan of ze al dan niet door uw verzekering worden gedekt.

Op het moment van schrijven zijn de gemiddelde kosten voor een ectropionoperatie ongeveer 600 dollar, maar ze kunnen oplopen tot 3.000 dollar, afhankelijk van de hond.

Droopy eye honden – een samenvatting

Honden met hangende ogen kunnen heel aantrekkelijk zijn. Maar vergeet niet dat hoe meer de ogen hangen, hoe groter het risico op herhaalde infecties. En als je zelf ooit bindvliesontsteking hebt gehad, weet je hoe ellendig dit kan zijn.

Als u een pup wilt kopen van een ras dat gevoelig is voor ectropion, en daar vallen veel van onze sport- en reuzenhonden onder, informeer dan bij de fokker of hun ouders een geschiedenis van oogproblemen hebben.

Zorg ervoor dat geen van beiden een operatie heeft moeten ondergaan om het probleem te corrigeren, want hun slechte genetica zou nog steeds worden doorgegeven aan de pup.

Wij raden u aan rassen waarbij de meeste individuen ogen hebben die laag genoeg hangen om een gebied van zacht weefsel onder de oogbol bloot te leggen, volledig te vermijden. Deze rassen zijn zeer kwetsbaar voor oogproblemen

Zorg ervoor dat u beide ouders ziet wanneer u uw puppy koopt, en beoordeel zelf of u vindt dat de huid te los zit.

Vergeet niet dat de problemen veroorzaakt door ectropion zeer pijnlijk zijn en u wilt niet dat uw mooie puppy-ervaring wordt ontsierd doordat u te maken krijgt met deze vreselijke aandoening.