Inzicht in honden dementie: hoe cognitieve stoornissen bij honden te herkennen en te behandelen

Dementie bij honden kan een uitdaging zijn, maar kennis van de feiten, vooruitzichten en opties kan helpen! Vind alle tips en info hier.
dementie hond
Vertoont uw hond een aantal merkwaardige gedragsveranderingen? Herinnert hij zich routines niet meer? Lijkt hij gedesoriënteerd of verward? Dan heeft hij of zij misschien te maken met dementie (of een ander ouderdomsverschijnsel). Wat is honden dementie? Wat doet het met onze harige vrienden? En wat kunnen we doen om honden met dementie te voorkomen, te behandelen en te verzorgen? Hier vindt u de meest gestelde vragen en antwoorden over honden dementie.

Wat is honden dementie?

honden dementie, ook wel bekend als Canine Cognitive Dysfunction (CCD), is een cognitieve stoornis bij honden die gepaard gaat met effecten die vergelijkbaar zijn met die van Alzheimer bij mensen. Het is een aandoening die verband houdt met de veroudering van de hersenen van de hond, wat leidt tot gedragsveranderingen en vooral gevolgen heeft voor het geheugen, het leervermogen en het begripsvermogen. Bovendien worden klinische tekenen van dementie aangetroffen bij 50% van de honden boven de leeftijd van 11 jaar.

Geschat wordt dat 68% van de honden aan dementie zal lijden tegen de leeftijd van 15¹.

Wat zijn de symptomen en tekenen van honden dementie?

De symptomen van honden dementie zijn uitgebreid, variërend van mild tot ernstig naarmate de ziekte vordert. De eerste symptomen van honden dementie zijn vaak mild, maar ze verergeren geleidelijk na verloop van tijd. Hieronder staan de meest voorkomende symptomen van honden dementie:

 • Desoriëntatie en verwarring – Verdwaald of verward lijken in een vertrouwde omgeving
 • Angst
 • routines en eerder aangeleerde trainings- of huisregels niet meer herinneren
 • Niet meer reageren op hun naam of vertrouwde commando’s
 • Extreme prikkelbaarheid
 • Verminderde zin om te spelen
 • Doelloos dwalen
 • Blanco staren naar muren of naar niets
 • Traag om nieuwe taken te leren
 • Gebrek aan zelfverzorging
 • Verlies van eetlust
 • Veranderingen in de slaapcyclus, zoals ’s nachts wakker worden en/of overdag slapen

De eerste tekenen van dementie bij honden kunnen moeilijk te herkennen zijn. Ze kunnen vaak verkeerd worden geïnterpreteerd als “gewoon oud worden”. Vroegtijdige herkenning is echter heel belangrijk en alle hondeneigenaren moeten opletten voor milde versies van de hierboven genoemde symptomen.

Hoe wordt de diagnose honden dementie gesteld?

Als uw hond een van bovenstaande symptomen vertoont, is het belangrijk op te merken dat deze symptomen niet noodzakelijkerwijs op honden dementie wijzen. Bovendien kunnen het tekenen zijn van een andere mogelijke ziekte waaraan uw hond lijdt. De diagnose van dementie bij honden moet door een deskundige worden uitgevoerd, en de huidige manier om dat te doen is andere mogelijke ziekten uit te sluiten. Dus als u vermoedt dat uw hond dementie heeft, is een bezoek aan uw dierenarts essentieel. Uw dierenarts kan de juiste tests uitvoeren om andere aandoeningen uit te sluiten, of een MRI gebruiken om de definitieve diagnose te stellen.

In het beste geval moet uw hond al regelmatig voor controle naar de dierenarts, zodat de symptomen van dementie vroeg kunnen worden opgespoord en behandeld.

Wat zijn de oorzaken van honden dementie?

De exacte oorzaak van honden dementie is momenteel onbekend. De ziekte wordt echter vaak veroorzaakt door het feit dat de hersenfunctie wordt aangetast door de fysieke en chemische veranderingen die samen met het verouderingsproces optreden. Maar leeftijdsgebonden cognitieve achteruitgang is niet de enige aandoening die dementie bij honden veroorzaakt. Genetische factoren of andere ziekten zoals hersentumoren en hersentrauma’s kunnen een dier ook aanleg geven voor het ontwikkelen van dementie.

Kan honden dementie worden voorkomen?

Omdat de precieze oorzaak onbekend is, is het moeilijk precies te bepalen hoe dementie bij honden kan worden voorkomen. Uw hond lichamelijk en geestelijk actief houden kan echter helpen om dementie te voorkomen. Het wordt aanbevolen om het volgende met uw hond te doen om hun geest scherp en gezond te houden:

 • Leer ze nieuwe trucjes
 • Speel samen spelletjes
 • Geef ze uitgebalanceerde, volwaardige voeding
 • Overweeg supplementen die gezond zijn voor de hersenen
 • Zorg ervoor dat ze regelmatig beweging krijgen
 • Geef ze de kans om nieuwe ervaringen op te doen & regelmatig te socialiseren
 • Voorkom dat uw hond in stressvolle situaties terechtkomt
 • Elimineer blootstelling aan giftige stoffen

Studies hebben aangetoond dat regelmatige, gematigde lichaamsbeweging en mentale stimulatie met interactief speelgoed de geestelijke gezondheid van uw hond kan helpen behouden.

Bovendien wordt aanbevolen om senior honden elke 6 maanden een gezondheidscheck te laten ondergaan¹.

Is er een remedie voor honden dementie?

Op dit moment is er geen genezing voor honden dementie bekend. De aandoening leidt tot de fysieke achteruitgang van de hersenen, en daarom is er geen eenvoudige corrigerende maatregel die deze weefsels kan regenereren. Er wordt echter al onderzoek gedaan naar dit onderwerp, met mogelijke behandelingen waarbij zowel stamceltherapie² als farmaceutische middelen³ betrokken zijn.

Wat is de behandeling voor honden dementie?

Hoewel er geen bekende remedie is voor honden dementie, zijn er verschillende opties om deze aandoening bij onze harige vrienden te behandelen. De behandeling omvat geneesmiddelen op recept, veranderingen in het dieet, verrijking van het leven, supplementen en chirurgie. We raden aan om eerst en vooral een dierenarts te raadplegen om de beste behandelingsopties voor u en uw oudere hond te bepalen.

Wat moet ik doen als ik vermoed dat mijn hond dementie heeft?

Als uw hond een van de bovenstaande tekenen van dementie vertoont, is het belangrijk dat u uw dierenarts bezoekt voor een controle. Uw dierenarts zal de voorgeschiedenis van uw hond uitvoerig met u doornemen en een volledig lichamelijk onderzoek uitvoeren om de algemene gezondheidsstatus en de cognitieve functies van uw hond te beoordelen. Uw dierenarts kan ook enkele diagnostische tests aanbevelen, zoals bloedonderzoek, echografie en röntgenfoto’s, om te controleren op andere gezondheidsproblemen. Als uw dierenarts vaststelt dat uw hond dementie heeft, zal hij of zij de verschillende opties met u bespreken.

Hoe kan ik het beste zorgen voor mijn hond met dementie?

Bij de verzorging van een hond met dementie moet u rekening houden met de behoeften van de hond in uw huis, zijn omgeving en zijn levensstijl. U kunt uw hond helpen met dementie om te gaan en voor hem te zorgen, op de volgende manieren.

 1. Zorg voor activiteiten overdag en speelmogelijkheden.
 2. Moedig mogelijkheden voor gestructureerde sociale interactie aan.
 3. Stel uw hond bloot aan zonlicht om de slaap-waakcyclus te helpen reguleren.
 4. Blijf met de hond wandelen – verminder de lichaamsbeweging niet. Als ze niet kunnen lopen, gebruik dan een wandelwagen of bolderkar.
 5. Maak uw huis huisdierproof zoals u dat zou doen voor een nieuwe puppy of peuter.
 6. Zorg voor een vast patroon van eten geven, water geven en uitlaten, zodat uw hond zich prettig voelt.
 7. Gebruik luiers, waterdicht beddengoed, onderleggers of meubels indien nodig.
 8. Probeer over te schakelen op voorgeschreven hondenvoer voor senioren, of op een natuurlijk dieet².
 9. Voeg supplementen toe aan het dieet van uw hond, maar alleen onder begeleiding van een dierenarts.
 10. Onderzoek alternatieve en conventionele behandelmethoden.
 11. Verander niet van meubilair en richt het niet anders in. Probeer het huis en de omgeving van uw hond zo vertrouwd en vriendelijk mogelijk te houden.
 12. Ken de grenzen van uw hond bij de introductie van nieuw speelgoed, voedsel, mensen of andere dieren.
 13. Houd commando’s kort, eenvoudig en meelevend.
 14. Geef ze veel liefde.
 15. Houd uw beste vriend in de gaten met een GPS-tracker die speciaal voor honden is gemaakt

Door een aantal van de bovenstaande punten in uw leven op te nemen als een manier om voor uw hond met dementie te zorgen, kunt u mogelijk de verdere ontwikkeling van de ziekte vertragen of stoppen.

Wat is de prognose en wat zijn de vooruitzichten voor honden met dementie?

Uiteindelijk is het verouderingsproces van honden onvermijdelijk, en de meeste van onze harige vrienden zullen te maken krijgen met een aantal gezondheidsproblemen als hun dagen de limiet bereiken. Hoewel het hartverscheurend kan zijn om de gezondheid van uw geliefde hond te zien afnemen, zijn er stappen die u kunt nemen om de situatie voor uw hond zo comfortabel en veilig mogelijk te maken. Investeren in een honden GPS tracker bijvoorbeeld, zal ervoor zorgen dat u uw harige vriend kunt lokaliseren, in het geval ze ooit afdwalen uit verwarring of angst. Het belangrijkste wat u kunt doen, is sterk blijven voor uw geliefde maatje en voorbereid zijn op incidenten die verband houden met honden dementie.

Meer tips voor honden met dementie

honden dementie wordt vaak niet herkend of niet behandeld. Bekijk voor meer informatie deze video die alles laat zien wat u moet weten over seniliteit bij honden.