De voor- en nadelen van rauwe voeding voor honden

Flat Coated RetrieverHet voeren van honden met rauw vlees en botten wordt steeds gebruikelijker. We hebben onlangs een artikel gepubliceerd waarin we laten zien hoe je je puppy een natuurlijk rauw dieet kunt geven.

Het artikel van vandaag gaat over de voor- en nadelen van rauwe voeding. De ‘moet je’ of ‘moet je niet’. In plaats van de ‘hoe te doen’.

Waarom geven mensen honden rauwe voeding?

Waarom geven mensen hun honden rauwe voeding?

Een complete en zorgvuldig samengestelde commerciële voeding is toch de veiligste manier om ervoor te zorgen dat je puppy al zijn voedingsstoffen binnenkrijgt?

Het antwoord is dat degenen die rauw voeren dat meestal doen omdat ze echt geloven dat hun hond daardoor gezonder wordt.

Maar hebben ze gelijk?

Werkt het?

Maar is raw gewoon een rage, een weerspiegeling van onze obsessie om terug te keren naar de natuur en ‘groen’ te worden?

Of is dit een echt levensvatbaar alternatief voor het intensief geproduceerde commerciële hondenvoer dat in de schappen van elke dierenwinkel ligt. En hoe zit het met de risico’s van rauwe voeding?

Laten we daar eerst naar kijken, en dan naar de voordelen, zowel echte als vermeende.

Is rauw voeren gevaarlijk?

Je hebt misschien foto’s gezien van kleine puppy’s die op rauwe kippenvleugels kauwen en je bent geschokt.

Zijn rauwe botten niet scherp en gevaarlijk en krioelen ze niet van de ziektekiemen?

Sommige mensen zijn gelukkiger met een compromis van een meer natuurlijk voedsel dat commercieel wordt bereid – zoals dit gevriesdroogde vlees van Nature’s Variety

Vooral kip, want we weten allemaal dat honden geen kippenbotten mogen eten, en van kip is algemeen bekend dat het wemelt van Salmonella, Campylobacter en andere vreselijke ziekteverwekkers.

“Is rauwe voeding gevaarlijk?” is een interessante vraag. Bekijk die link voor meer informatie over dit controversiële onderwerp.

Een van de problemen bij het vergelijken van rauwe voeding met brokkenvoeding, is dat er veel meningen zijn, en heel weinig bewijs om aan te geven wat het meest gunstig is en wat de risico’s kunnen zijn.

Het grote debat over rauwe voeding

Toen de belangstelling voor rauwe voeding zo’n tien jaar geleden begon te escaleren, waren er een aantal websites gewijd aan het informeren van het publiek over de gevaren van het laten eten van botten door je hond.

rauwe voors en tegens

En veel dierenartsen waren snel om te waarschuwen voor ernstige gevolgen voor degenen die rauw voeren.

Maar nu steeds meer mensen hun honden een rauw dieet geven, wordt het duidelijk dat de meeste honden geen probleem hebben met het verteren van rauwe botten en ziekteverwekkers die u en mij in het ziekenhuis zouden doen belanden.

Natuurlijk is niets risicoloos, zelfs eten niet.

En er zijn zeker risico’s aan rauwe voeding, niet alleen voor je hond, maar ook voor jou.

Je moet je bewust zijn van die risico’s om een weloverwogen beslissing te kunnen nemen of dit voor jou wel of niet de juiste manier is om je puppy te voeren.

Het proces van rauwe voeding

Wanneer uw puppy een brok vlees eet met een bot erin, een kippenvleugel bijvoorbeeld, of een deel van een konijn, bijt hij eerst op de botten met behulp van de grote kiezen achter in zijn kaak.

Deze bijtactie verbrijzelt het bot in het vlees om het hele pakket voedsel buigzamer te maken en gemakkelijker door te slikken.

Zelfs een pup van acht weken heeft een zeer krachtige beet.

Mijn 8 weken oude labrador en spaniel pups bijvoorbeeld kunnen het bot in een kippenvleugel verpletteren, in een paar seconden.

Dit zijn botten zo dik als je pink.

Fragmenten van botten

Dat is nogal een beet. En het overwegen waard als u denkt dat uw pup ruw is in het spel, want dit is waartoe hij in staat zou zijn als hij zich niet ’terugtrekt’.

Elke keer dat een puppy op deze manier een bot verbrijzelt, slikt hij scherpe stukjes gebroken bot in.

Men gelooft dat rauwe botfragmenten zachter en minder gevaarlijk zijn dan gekookte botfragmenten, maar hou jezelf niet voor de gek. zullen fragmenten, ze zullen scherp zijn, en je puppy zal ze inslikken.

De risico’s van scherpe botten

Niemand kan je vertellen wat de risico’s zijn van het inslikken van deze scherpe botten. En de angst voor deze risico’s weerhoudt veel mensen van rauwe voeding.

Het kostte me meer dan een jaar onderzoek en vragen stellen voordat ik de sprong waagde en mijn honden rauwe voeding begon te geven, zo groot was mijn bezorgdheid over deze vraag.

Maar laten we dat risico nu eens in de juiste context plaatsen.

Risico in context plaatsen

Hier is een voorbeeld. Ik voer mijn honden nu ongeveer tien jaar rauwe vleesbotten. Ik heb meestal minstens vier honden, en voer ze een keer per dag, vaker als ze klein zijn.

Dat betekent dat ik tot nu toe zo’n veertien- tot twintigduizend ‘botten’ heb gevoerd. Zonder nadelige gevolgen. Natuurlijk kan ik gewoon ongelooflijk veel geluk hebben.

Dan heb ik vrienden die veel meer honden hebben dan ik, en die al veel langer rauw voeren dan ik. Nogmaals, zonder incidenten, dus we hebben het hier over honderdduizenden rauwe maaltijden met botten.

Zonder nadelige effecten.

Nogmaals, het kan geluk zijn. Maar, hoewel er waarschijnlijk enig risico is verbonden aan het inslikken van botten door een pup, lijkt het steeds waarschijnlijker dat het een heel klein risico is.

Het is belangrijk te weten dat u niet alleen moet letten op het risico van schade door scherpe botten, maar ook op het risico, en dat komt waarschijnlijk vaker voor, van darmverstopping door botfragmenten. Laten we daar eens naar kijken.

Geslagen bot

Wanneer een hond aan een bot knaagt, vooral een groot bot, slikt hij vele kleine fragmenten van dat bot in.

Deze fragmenten kunnen zich verzamelen in de darm en een soort “verkeersopstopping” veroorzaken, waardoor de dingen niet goed kunnen bewegen.

In het beste geval kan dit ervoor zorgen dat uw puppy verstopt raakt. In het ergste geval kan het de darm volledig blokkeren, met een medisch noodgeval tot gevolg. Nogmaals, dit is nooit gebeurd met mijn eigen honden, maar sommige dierenartsen maken zich zorgen over honden die rauw gevoerd worden om deze reden.

Gebroken tanden

Een ander probleem bij het eten van bepaalde soorten bot is gebroken tanden. Dit lijkt je misschien niet zo’n groot probleem. Een gebroken tand is immers niet levensbedreigend.

Maar bij honden is een gebitsbehandeling geen eenvoudige zaak. Het vereist een algemene verdoving die niet zonder risico is, en het rechtzetten van het probleem zal een serieuze deuk in uw portemonnee slaan.

Dus, deze ‘rauwe’ voeding begint te klinken als een nachtmerrie.

Waarom voeren ik en vele anderen hun honden rauw vlees en botten! Hebben we ons verstand verloren? Of is er meer aan de hand dan op het eerste gezicht lijkt?

Het verminderen van risico’s van botten

Rekening houdend met het feit dat rauw gevoede honden niet in de rij staan voor elk plaatselijk dierenziekenhuis, is het duidelijk dat er manieren van rauwe voeding moeten zijn die sommige of alle risico’s vermijden. Dus laten we een kijkje nemen

De eerste stap om het risico van bot te verminderen is bot en vlees samen te voeren. Idealiter zoals de natuur het bedoeld heeft, met het bot aan de binnenkant en de spier aan de buitenkant.

Dit maakt een ‘pakketje’ van bot omwikkeld met vlees en helpt het geheel naar beneden te glijden zonder de hond te verwonden.

Gezonde magen

Bot en vlees samen voeren (in plaats van recreatieve botten alleen) kan ook helpen om het risico van impactie te voorkomen.

Het risico van impactie kan ook worden verminderd door ervoor te zorgen dat bot een passend deel uitmaakt van het dieet van uw hond.

En door ervoor te zorgen dat uw hond altijd toegang heeft tot voldoende vers drinkwater. Een hond die net een bottenkarkas heeft gegeten moet meer drinken dan een hond die net wat spiervlees heeft gegeten.

Een gezond gebit

En tenslotte zijn de botten die de tanden van honden breken meestal gewichtdragende botten van grotere zoogdieren. Deze zijn veel harder dan bijvoorbeeld ribben, en veroorzaken eerder tandschade.

We moeten er dus voor zorgen dat we onze pups geen beenderen van grote planteneters zoals runderen of schapen voeren.

Het risico van infectie

Het volgende ‘rauwe’ risico dat het meest besproken wordt, is dat van de ziekteverwekkers in rauw vlees. Je hoeft niet ver te zoeken om artikelen te vinden die je waarschuwen dat rauw vlees, vooral kip, bulkt van de ziektekiemen.

En het is waar.

Gelukkig schijnen deze kiemen geen enkel effect te hebben op de gemiddelde hond.

2015-0607-1720-780Natuurlijk zal er ongetwijfeld een uitzondering op deze regel zijn, dus niemand kan garanderen dat uw hond niet een of andere vreselijke buikgriep krijgt van het eten van rauwe kip.

Maar nogmaals, duizenden honden eten rauwe kip, elke dag en lopen geen schade op. Om nog maar te zwijgen van alle andere vieze stoffen die veel honden regelmatig eten, waaronder de uitwerpselen van andere dieren.

Feit is dat honden in het algemeen in staat zijn om ziekteverwekkers te verteren die ons erg ziek zouden maken.

Er is echter nog een ander risico van de ziekteverwekkers in rauw vlees. En dat risico is voor de mensen die met de hond omgaan.

Het risico voor je familie

Uiteraard bent u verstandig genoeg om voorzorgsmaatregelen te nemen bij het bereiden van rauw vlees.

Je hebt mij niet nodig om je te vertellen dat je rauw vlees moet bewaren in een speciale container in je koelkast, en het moet snijden met gereedschap en op een plank, alleen voor dit doel gebruikt. Was je handen en al het gereedschap daarna grondig.

Het is belangrijk om speciale snijplanken te gebruiken voor rauw vlees!

Maar vergeet niet dat wanneer een hond rauw voedsel heeft gegeten, de vacht rond zijn mond en op zijn voorpoten waarschijnlijk zwaar besmet is met eventuele ziekteverwekkers in zijn diner.

Dit kan een groot probleem zijn als je kleine kinderen hebt en zij met je hond spelen.

Kinderen zijn notoir laks wat betreft hygiëne.

U zult moeite hebben om ervoor te zorgen dat zij hun handen goed wassen na elk contact met een hond die onlangs aan rauw vlees is blootgesteld. Dit is een belangrijke overweging.

rauw eten kan een rommelige zaak zijn!

Je moet er ook rekening mee houden dat honden veel eerder bezitterig zijn over rauwe voeding dan over brokken. Je moet er dus goed op letten dat kinderen de hond niet storen als hij eet, of hem enige tijd daarna aanraken.

De uitdagingen van het trainen van een rauw gevoede puppy

Het laatste, en naar mijn mening een van de grootste, nadeel van het rauw voeren van puppy’s ligt in de training.

Tegenwoordig trainen we pups met voedsel. En kleine pups moeten nog veel leren. Dat betekent veel voedsel gebruiken in de vroege training.

Omdat we niet willen dat onze pups dik worden, gebruiken we daarvoor hun dagelijkse hoeveelheid voedsel. Dit is heel gemakkelijk met brokken, en veel moeilijker met rauwe voeding. Vooral rauw vlees op het bot, dat een essentieel onderdeel is van een evenwichtig rauw dieet.

Alle honden moeten tot op zekere hoogte getraind worden. En middelgrote tot grote honden hebben veel training nodig om ervoor te zorgen dat ze geen openbare overlast veroorzaken. Dus training is niet optioneel.

Training is ook erg leuk als het goed gedaan wordt, dus dat wil je niet missen.

We zullen het zo meteen hebben over manieren om deze uitdagingen te omzeilen, maar laten we even afstand nemen van al deze negativiteit, en kijken naar enkele voordelen van rauw voeren.

De voordelen van rauwe voeding

Je hoort allerlei beweringen over gezondheidsvoordelen bij rauw gevoede honden. Hier zijn een paar van die ‘claims’

  • Glanzender vachten
  • Gezondere tanden en tandvlees
  • Minder allergieën
  • Beter gedrag
  • Minder overgewicht
  • Minder kans op een opgeblazen gevoel
  • Gezonde anaalklieren
  • Meer energie

Het probleem is dat er weinig bewijs is voor de meeste van deze beweringen. Er zijn geen formele studies uitgevoerd waarin het gebit, de vacht, de huid en het gedrag van bijvoorbeeld rauw gevoede en met brokken gevoede honden worden vergeleken. Dus hoe scheiden we de feiten van de mythen?

Nou, het is niet gemakkelijk, maar we moeten ergens beginnen, dus laten we beginnen met waar we solide bewijs voor hebben. En naar beneden werken.

Geen stinkende poep meer

Het eerste en minst betwistbare voordeel van overstappen op rauwe voeding is helemaal niet voor je hond. Het is voor jou. Het gaat erom wat er uit je hond komt, niet wat er in gaat.

De poep van rauw gevoede honden is veel minder stinkend en veel kleiner in hoeveelheid dan de poep van met brokken gevoede honden. Wat, laten we eerlijk zijn, verschrikkelijk stinkt.

Rauw gevoerde hondenpoep is grotendeels botpoeder, en ruikt heel weinig. Dit is niet interessant voor uw hond, maar een bron van groot plezier voor eigenaars van rauw gevoede honden.

Het risico op een opgeblazen gevoel verminderen

Bloat is een potentieel dodelijke aandoening waarbij de maag van de hond sterk opgezwollen raakt. Als de maag draait, kan de bloedtoevoer naar de maag worden afgesneden en is onmiddellijke diergeneeskundige behandeling nodig om het leven van de hond te redden.

Eén studie, toonde aan dat honden meer kans hadden op een opgeblazen gevoel als ze gevoerd werden met bepaalde soorten brokken. Een andere studie (bron) toonde aan dat honden die alleen droogvoer kregen, meer kans hadden op een opgeblazen gevoel dan honden die natvoer kregen.

Gelukkig zijn de meeste honden niet bijzonder vatbaar voor een opgeblazen gevoel, maar als u een hond heeft die risico loopt, zoals een grote hond met een diepe borst, of een hond die een naast familielid heeft dat aan een opgeblazen gevoel leed, dan is het misschien de moeite waard hiermee rekening te houden bij de keuze van de voeding van uw hond.

Anaalklieren gezond houden

Dit is een mooi onderwerp – maar misschien niet een om aan de ontbijttafel te lezen!

Als je ooit een hond hebt zien ‘schuiven’ (met zijn kont over de vloer slepen), dan heb je waarschijnlijk een hond met anaalklierproblemen gezien.

Anaalklieren van honden bevinden zich aan weerszijden van de anus en worden leeggeknepen telkens als een hond zijn darmen leegt.

Of dat zouden ze moeten zijn.

Als de ontlasting van de hond vaak zacht is, worden deze klieren misschien niet goed geleegd en kunnen ze ontstoken of verstopt raken en de hond irritatie of ongemak bezorgen.

Schuiven is een symptoom hiervan.

Wanneer dit gebeurt, zal uw dierenarts de klieren voor uw hond legen met een gehandschoende hand. U kunt ook geleerd worden dit zelf te doen.

Bij een rauw gevoede hond gebeurt dit meestal niet. Daar is een goede reden voor. Zijn stoelgang is meestal stevig en de anaalklieren worden telkens geleegd.

Dit houdt ze in goede gezondheid, zonder tussenkomst van een mensenhand.

Natuurlijk krijgen niet alle met brokken gevoede honden anaalklierproblemen, en ergens is er waarschijnlijk een rauw gevoede hond die ze wel heeft. Maar het is duidelijk dat de beweringen over een betere gezondheid van de anaalklier bij rauw gevoede honden gegrond lijken.

Perfecte tanden

Misschien wel het meest gerapporteerde effect van rauwe voeding is een verbetering van het gebit. Mijn aanvankelijke redenen om over te schakelen op rauwe voeding waren onder andere zorgen over het gebit van mijn hond.

Zelfs mijn jongere honden hadden tanden die sterk verkleurden door hun brokjesdieet, en ik had goede berichten gehoord over de voordelen van een rauw dieet voor het gebit van honden.

Natuurlijk, binnen een paar weken op rauwe voeding, hadden mijn honden allemaal een prachtig stel sprankelende witte tanden.

Hoe botten de tanden reinigen

Dierenartsen beweren dat een zeer hoog percentage van de honden tegenwoordig last heeft van gebitsproblemen en tandvleesproblemen.

En natuurlijk zijn opgeschaalde tanden niet alleen een hele klus om recht te zetten (onder algemene verdoving), de behandeling moet regelmatig herhaald worden (minstens een keer per jaar).

De reden dat het rauwe dieet tanden en tandvlees gezond houdt, is tweeledig: ten eerste is het dieet vrij van koolhydraten en ten tweede hebben de gebroken botfragmenten in het hondenvoer een schurende werking op de tanden van de hond, waardoor de smurrie wordt verwijderd en ze mooi schoon blijven.

Er is natuurlijk een alternatief, u zou uw hond kunnen leren om u ’s morgens en ’s avonds zijn tanden te laten poetsen, net zoals u dat met uw kinderen doet.

Het verschil is dat je het de rest van zijn leven voor hem moet doen, en als je meer dan één hond hebt, kan dat behoorlijk tijdrovend zijn. Het feit is dat de meeste mensen gewoon niet de moeite nemen.

Een slank figuur

Het is vrij moeilijk om een hond met rauwe voeding te overvoeren. Honden eten niet te veel op rauwe voeding en lijken zonder de suikers in hun dieet minder geneigd om aan te komen.

Dit is eigenlijk een grotere bonus dan het op het eerste gezicht lijkt, want obesitas is momenteel een enorm probleem voor honden, en omdat obesitas in verband wordt gebracht met een hele reeks andere gezondheidsproblemen.

Hoewel het waar is dat uw met brokken gevoede hond geen overgewicht hoeft te hebben, is het trieste feit dat velen, zo niet de meesten, dat wel hebben.

De vreugde van het eten

Het lijdt geen enkele twijfel dat honden dol zijn op rauw vlees en botten. Een kom brokken kost de gemiddelde hond minder dan drie minuten om op te eten.

Hij heeft dan tot zijn volgende maaltijd de tijd om te dromen over eten.

Een stuk vlezige ribbenkast, een konijn, of een kippenrug zal een hond tot tien keer langer meegaan en enorm veel zalig genot verschaffen.

Dit genot is moeilijk te meten of af te wegen tegen andere factoren, maar er bestaat geen twijfel over dat het bestaat.

Allergieën

Het bewijs voor rauwe voeding als oplossing voor allergieën is anekdotisch. Dat wil zeggen, er zijn geen studies gedaan die de beweringen van mensen over veranderingen in de huid van hun hond als gevolg van de overschakeling op rauwe voeding ondersteunen.

Dat gezegd hebbende, de meeste brokken bevatten een soort graan, vaak in de vorm van tarwe, maïs of rijst.

Vaak bevatten ze ook kunstmatige smaak- of kleurstoffen. Het is dus niet onmogelijk dat uw hond allergisch is voor een of meer bestanddelen van zijn droogvoer.

Bedenk wel dat overschakelen op een ander soort droogvoer evenveel invloed kan hebben op de huid of het gedrag van uw hond als overschakelen op rauwvoer. Dit is iets dat u moet bespreken met uw dierenarts, bij voorkeur één die gespecialiseerd is in dermatologische aandoeningen, die hardnekkig en moeilijk op te lossen kunnen zijn.

Het grote koolhydraten debat

We moeten het hier waarschijnlijk opnieuw over koolhydraten hebben, want het belangrijkste verschil tussen droogvoer en rauwvoer (afgezien van het watergehalte) is dat brokken gebaseerd zijn op koolhydraten.

Een van de redenen waarom ik me meer op mijn gemak voel bij het voeren van mijn honden op een rauw dieet is dat ik me zorgen maak over de langetermijneffecten van het voeren van grote hoeveelheden koolhydraten aan een dier dat in de eerste plaats gebouwd is om karkassen te verwerken en te verteren.

Zorgen over graan

Het is waar dat moderne honden het vermogen hebben ontwikkeld om graan tot op zekere hoogte te verteren, net als wij mensen.

Maar we ontdekken nu pas de gevolgen van massale graanconsumptie voor de menselijke bevolking, en het ziet er niet goed uit. Ik ben er ook niet van overtuigd dat het goed is voor honden.

Graan is een betrekkelijk recente introductie in het dieet van zowel mens als hond, een verandering die pas sinds het ontstaan van de landbouw heeft plaatsgevonden.

En wij, en onze honden zijn nog steeds in het bezit van de spijsverteringssystemen die ons goed van pas kwamen toen we nog sociale roofdieren waren, die vlees, bladeren, wortels en bessen aten.

Niet iedereen is het er natuurlijk mee eens, dat koolhydraten in grote hoeveelheden slecht zijn. Zowel voor honden als voor mensen. Maar de wetenschap verandert zeker haar mening over de deugden van een op zetmeel gebaseerd dieet.

Dit is iets wat ik nog minder geschikt vind voor honden dan voor jou en mij.

Glanzende vachten en energie

Tot slot moet ik vermelden dat ik geen enkel bewijs heb gezien dat rauw gevoede honden een glanzender vacht of meer energie hebben dan hun met brokken gevoede soortgenoten.

Sterker nog, sommige van de glanzendste vachten die ik ooit bij honden heb gezien waren bij honden die met brokken gevoerd werden. En mijn eigen honden rauw laten eten maakte geen enkel verschil voor hun vacht of hun energieniveau.

Veel rauwe voerders zijn het daar echter niet mee eens, en beweren dat de vacht van hun hond verbeterd is door rauwe voeding.

Wat is de conclusie

We hebben nogal wat informatie behandeld en het zou me niet verbazen als je het allemaal wat verwarrend vindt. Dus laten we proberen samen te vatten wat we tot nu toe weten.

Vergeet niet dat rauw voeren nogal wat is, dus we moeten ons ervan bewust zijn dat mensen waarschijnlijk geneigd zijn voordelen te zien waar er geen zijn. Dit is altijd het geval wanneer mensen een grote investering hebben gedaan in een verandering van levensstijl. We hebben de neiging om de resultaten als beter te beoordelen dan ze in werkelijkheid zijn.

Maar het is belangrijk om objectief te zijn. Want rauwe voeding is niet de juiste beslissing voor iedereen.

De nadelen op een rijtje

De nadelen van rauw voeren zijn dat er enkele risico’s aan verbonden kunnen zijn. Het risico van inwendig letsel of botinslag, en het risico van infectie, zowel voor uw hond als voor uw gezin.

De risico’s kunnen kleiner zijn dan ooit gedacht, maar we weten het niet zeker. Dit is vooral een belangrijke overweging als er kinderen bij betrokken zijn.

Tegenover deze risico’s staat het risico van een opgeblazen gevoel bij honden die brokken krijgen (waarschijnlijk alleen relevant als u een vatbare hond heeft) en de, nog niet bewezen, bezorgdheid die ik en anderen delen over het voeren van veel koolhydraten aan honden.

Het kan moeilijker zijn om voer te gebruiken bij de training van rauw gevoede honden, een belangrijke factor als je pup nog jong is, maar dit probleem wordt geleidelijk beter en sommige bedrijven beginnen traktaties van puur vlees te produceren, gevriesdroogd voor het gemak.

De voordelen op een rijtje

Tot de voordelen van rauw voeren behoren waarschijnlijk een goede gezondheid van het gebit (en een frisse adem) Dit kan belangrijker zijn dan het op het eerste gezicht lijkt.

Er zijn aanwijzingen dat een slecht gebit invloed heeft op het immuunsysteem en de algemene gezondheid van ons lichaam, en er is geen reden om aan te nemen dat dit niet ook voor honden geldt.

Sommige mensen melden verbeteringen in allergieën (huidaandoeningen en buikklachten) bij honden na overschakeling op rauwe voeding, hoewel dit nog niet bewezen is.

Het schoonmaken van uw hond zal aangenamer zijn wanneer hij rauw gevoerd wordt, en uw hond zal veel meer van zijn maaltijden genieten dan voorheen.

Mijn aanbevelingen?

Zoals je ziet, is dit geen eenvoudige ‘goed of fout’ beslissing. Ik geef al mijn honden een rauw dieet, maar dat betekent niet dat het ook voor jou goed is.

Er zijn voor- en nadelen aan rauwe voeding en je moet rekening houden met je eigen gezinsomstandigheden en met je hond.

Uw omstandigheden

Ik raad u aan goed na te denken over de mogelijke risico’s van rauwe voeding en te overwegen deze stap uit te stellen als u ofwel kleine kinderen hebt (om de hierboven genoemde hygiënische redenen) ofwel een zeer jonge pup (om de hierboven genoemde trainingsredenen).

Als u geïnteresseerd bent in rauwe voeding is het misschien het beste om te wachten tot uw kinderen ouder zijn en u enige basisgehoorzaamheidstraining met uw puppy heeft ingesteld.

Grote honden met een diepe borst

Als uw hond risico loopt op een opgeblazen gevoel, en u wilt meteen beginnen met rauwe voeding, moet u ervoor zorgen dat kinderen niet bij de hond kunnen komen terwijl hij eet en gedurende enige tijd daarna.

U zult ook bereid moeten zijn om een beetje rommelig te worden bij het trainen van uw puppy.

Uw voorzieningen

Als u klaar bent om een begin te maken met rauwe voeding, hebt u veel vriesruimte nodig, en een goede leverancier van de juiste ingrediënten.

Er zijn nu een aantal bedrijven die producten leveren speciaal gericht op rauw gevoede honden.

Meer informatie

Als je rauw wilt voeren, of meer wilt weten over hoe dat moet, kun je hier beginnen: Hoe geef je je hond een natuurlijk rauw dieet.

Gefeliciteerd met het halen van het einde van dit artikel! Het is een van onze langste en ik hoop dat het heeft geholpen om enkele kwesties rond rauwe voeding te verduidelijken.

Als je besluit om het te proberen, vergeet dan niet om ons te laten weten hoe het gaat!