De beste honden van grote rassen voor het leven in een appartement

Leuke Italiaanse Greyhound hond op gele achtergrond

Appartement wonen presenteert een handvol problemen voor hondenbezitters. Er is beperkte ruimte binnen en waarschijnlijk ook minder groene ruimte buiten. Het laatste wat je wilt doen is je geliefde grote hond vangen in een kleine ruimte.

Gelukkig doen sommige grote hondenrassen het prima om in een appartement te wonen. Afhankelijk van hoe groot de ruimte is, hoeveel tijd je in je schema hebt om aan je hond te besteden en de locatie van je appartementencomplex, kan het vrij eenvoudig zijn om een grote hond gelukkig te houden.

Lees verder om erachter te komen welke hondenrassen zich het best gedragen en de juiste fitnessvereisten hebben voor het leven in een appartement!

Inhoudsopgave weergeven

 • Gemeenschappelijke beperkingen van het leven in appartementen
 • Welke honden zijn verbannen uit appartementen?
 • Aanpassen aan appartement wonen met een grote hond
 • De beste grote honden voor appartementen
  • 1. Bulldoggen
  • 2. Windhonden
  • 3. Engelse Mastiff
  • 4. Bullmastiff
  • 5. Shar-Pei
  • 6. Newfoundland
  • 7. Basset Hound
  • 8. Sint Bernardus
  • 9. Golden Retriever
 • Conclusie

Gemeenschappelijke beperkingen van het leven in appartementen

Sommige van de beperkingen waarmee appartementshonden worden geconfronteerd, zijn duidelijk. Vooral grote hondenrassen voelen zich krap in kleine ruimtes, hebben meer potentieel destructieve speeltijd en hebben mogelijk veel beweging nodig. Als je in een groot huis met een eigen tuin woont, kunnen grote honden alleen worden gelaten en toch wat frisse lucht en zon krijgen op een mooie dag.

Dat is niet het geval in een appartement. Zelfs als u uw hond een dagelijkse wandeling kunt geven, zijn er mogelijk geen geschikte natuurlijke ruimtes om te gebruiken voor de excursie. Sommige steden hebben het geluk om veel hondenparken te hebben, terwijl andere uitgestrekte stukken staal, glas en beton zijn.


Gigantische bastaardhond die op een bank slaapt

Een grote hond laten wennen aan het leven in een appartement kan een hele uitdaging zijn!

Dat wil niet zeggen dat je hond het niet nog steeds leuk zal vinden om naar buiten te gaan om alle bizarre geuren van een stedelijke omgeving te verzamelen, maar het valt niet te ontkennen dat het veel leuker is om je hond zijn benen te laten strekken tijdens een lange wandeling in een grasveld of met hem te wandelen langs een bospad.

Bepaalde rassen hebben instincten dat het leven in een appartement hen niet zal toestaan om te genieten. De Siberische Husky wordt bijvoorbeeld niet alleen erg groot, maar heeft ook tonnen energie, houdt van spelletjes en taken en werpt veel af. Je kunt het stofzuigen misschien uitstellen als een hond in een grote woning schuurt, maar je zult Husky-vacht onmiddellijk opmerken in een klein appartement.

Een ding waar veel toekomstige hondenbezitters niet aan denken, is de bouw van het appartementencomplex. Gebouweigenaren in de Verenigde Staten hebben de neiging om de verhuurbare ruimte te maximaliseren door kamers aan beide zijden van een gang te plaatsen. Een nadeel van deze opstelling is dat elke eenheid slechts aan één kant ramen kan hebben, ervan uitgaande dat ze allemaal ramen hebben.

Wonen met een grote hond in een klein appartement met weinig ramen en geen natuurlijke kruisbries betekent dat je die hond gaat ruiken en ook naar hen ruikt. Daarnaast krijgt de hond lang niet zoveel frisse lucht, vooral als je lange dagen buitenshuis werkt.

Welke honden zijn verbannen uit appartementen?

Verhuurders zijn in principe vrij om alle rassen waar ze zin in hebben uit hun eigendommen te bannen. De meest voorkomende beperkte rassen voor appartementen zijn de soorten die verzekeringsmaatschappijen niet dekken:

 • Dobermanns
 • Pitbulls &Staffordshire Terriërs
 • Rottweilers
 • Duitse Herders
 • Duitse Doggen
 • Akita’s
 • Siberische Husky’s
 • Chows
 • Presa Canarios

Hoewel sommige complexen een of meer van deze rassen op het terrein kunnen toestaan, is het zeer onwaarschijnlijk gezien hun vermeende voorliefde voor bijten. De verhuurder kan zelfs een hondenliefhebber zijn zoals jij, maar dat betekent niet dat ze op het punt staan om de aansprakelijkheid voor verwondingen te delen.

Andere keren is de verhuurder misschien helemaal tegen grote hondenrassen. Hoewel het de slechtste situatie is voor eigenaren van deze rassen, is het logisch dat de verhuurder niet het risico wil lopen dat een grote hond wordt opgesloten in hun kleine appartement en de vloeren en muren vernielt.

Veel complexen vereisen een soort aanbetaling voor huisdieren, verzekeringen en zelfs aparte huur voor harige vrienden. Wees bereid om weggestuurd te worden, maar onthoud dat het allemaal in het belang is van je trouwe metgezel.

Aanpassen aan appartement wonen met een grote hond

Zelfs als je een bijzonder gemakkelijk huisdier hebt, zullen ze veel activiteiten nodig hebben om houd hun interesse vast en voldoende beweging om te voorkomen dat ze het appartement binnengaan. Veel speelgoed is geweldig voor grote honden die in kleine appartementen wonen.

Kauwspeelgoed en pluche puzzelachtig speelgoed zijn het beste voor rassen die kudde-instincten hebben en de hele dag door mentale stimulatie nodig hebben. Het laatste wat je wilt, is dat je vertrouwde kolos overdag begint te huilen en huilen als je ze met rust hebt gelaten.

Huur een hondenuitlater in of vraag een buurman om ze midden op de dag mee te nemen op een korte wandeling om de eentonigheid te doorbreken en hen te helpen een beetje van hun extra energie te verbranden. Sommige rassen hebben ook een waakhondmentaliteit en ze blaffen naar iedereen die buiten op straat langskomt.

Ze vastgeketend of opgesloten in een kennel laten is te gemeen, vooral voor grotere hondenrassen. Als je ze een baars geeft om uit te kijken, kunnen ze de hele dag blaffen. Training kan helpen om ze stil te houden, zodat de buren niet klagen.

Als je hondje de neiging heeft om veel te verliezen, moet je misschien regelmatige trimmerafspraken in je budget opnemen. Wees klaar om schoon te maken als ze veel kwijlen of vergeten dat ze van tijd tot tijd zindelijk zijn. Als je harige beste vriend een hoog activiteitsniveau heeft, zoek dan een manier om ze zo vaak mogelijk het huis uit te krijgen.

De beste grote honden voor appartementen

Kleine hondenrassen zoals de standaard poedel lijken misschien geweldige appartementshonden omdat ze beter in de kleine ruimte passen, maar grote honden kunnen zich beter gedragen en minder blaffen. Sommige rassen zijn zachtaardige reuzen die zich niet realiseren dat ze geen schoothondjes zijn.

Ze zitten gewoon te wachten tot je thuiskomt, zodat ze over je heen kunnen slobberen, een wandeling kunnen maken, kunnen knuffelen en hun avondeten kunnen eten. Hier zijn enkele van de beste grote honden voor appartementsbewoners:

1. Bulldoggen

Misschien wel de beste hond voor een kleine leefruimte is de bulldog. Of het nu gaat om een Engelse Bulldog, Franse Bulldog, Spaans, Amerikaans of wat dan ook, deze pups zijn een van de beste hondenrassen voor appartementen omdat ze weinig bewegingsbehoeften hebben.

In feite zijn het meestal totale bankaardappelen. Bulldoggen zijn een favoriete familiehond omdat ze nooit gemeen zijn, ze zijn loyaal en ze zijn onderhoudsarm. Voor appartementsbewoners zijn bulldogs bijzonder geschikt omdat ze niet veel verharen en hun vacht sowieso kort is.

2. Windhonden

Dit zal je misschien verbazen als je dacht dat windhonden vol explosieve race-energie zaten, maar het zijn eigenlijk behoorlijk luie honden. Ze worden gewoonlijk ‘couch potato greys’ genoemd omdat ze overal van 16 tot meer dan 20 uur per dag kunnen slapen.

De hele tijd slapen is normaal gedrag voor roofdieren zoals windhonden. Meer energie uitstralen betekent vaker jagen. Ze zijn geëvolueerd om rond te hangen en niet veel van iets te doen, tenzij ze hun diner najagen of eten.

Naast hun lage energieniveau blaffen windhonden ook niet zo veel als sommige andere grote hondenrassen en hebben een korte vacht. Ze hebben de neiging om veel te verharen, maar het goede nieuws is dat dagelijks borstelen zal helpen om zwerfvleervacht tot een minimum te beperken. Bovendien zijn ze dol op de aandacht tijdens een goede borstelsessie.

3. Engelse Mastiff

Een van de grootste rassen die er zijn in termen van gewicht, de Engelse Mastiff is een geweldige appartementshond zolang je niet in een hoog gebouw zonder lift woont. Het verplaatsen van al dat gewicht op verschillende trappen kan je Mastiff ontmoedigen om ooit het appartement uit te willen gaan!

De Engelse Mastiff is zeker een zachte reus zodra hij volwassen is, maar bereid je voor op een behoorlijk destructieve puppytijd als je ze krijgt als ze jong zijn. Ze zullen niet het hele appartement vernielen, maar ze komen in zowat alles wat ze kunnen vinden.

4. Bullmastiff

Een andere goede appartementshond in de familie Mastiff is de bullmastiff. Het belangrijkste verschil tussen hen en de Engelse Mastiff is dat ze zijn gefokt om waakhonden te zijn en naar voorbijgangers kunnen blaffen als ze in het huis worden achtergelaten.

Maar zoals het meeste gedrag, kan dit grotendeels uit hen worden getraind, vooral als je luid blaffen begint te ontmoedigen als ze puppy’s zijn. Een goede methode is om ze zichzelf dom te laten blaffen en ze te negeren totdat ze stoppen. Beloon ze met een traktatie als ze eindelijk voor een langere periode stil zijn.

5. Shar-Pei

Sharpies hebben een slappe huid waardoor ze er eigenlijk altijd slaperig uitzien. Dat zou je een goed idee moeten geven van hoe het delen van een kleine ruimte met een Shar-Pei eruit zal zien. Het zijn gewoon grote couch potatoes die van een goede knuffelsessie houden en niet te veel beweging nodig hebben.

Het belangrijkste aan het worden van een Shar-Pei-eigenaar is dat ze erg onafhankelijk zijn en de neiging hebben om zich aan één persoon te hechten, dus ze zijn perfect voorr mensen die solo wonen, maar misschien niet de beste keuze zijn voor gezinnen die in appartementen wonen.

6. Newfoundland

Deze gekke honden zijn verrassend genoeg een van de beste honden voor appartementen als je de juiste plattegrond hebt en genoeg tijd om elke dag aan hun conditie te wijden. Als je lange dagen werkt en geen hondenpark of een open ruimte in de buurt hebt waar je je Newfoundlander kunt nemen, dan moet je waarschijnlijk met een van de meer volgzame pups op deze lijst gaan.

Maar als je je pup elke dag kunt meenemen of een hondenuitlater kunt nemen om je te helpen op dagen dat het niet mogelijk is, dan is het geweldig om deze vriendelijke reus in huis te hebben. Ze zullen de beperkingen van de kleine ruimte niet eens lijken op te merken, hoewel ze je misschien een beetje in de weg zitten.

7. Basset Hound

Het enige waar je je zorgen over hoeft te maken met deze energiezuinige honden is hun neiging om te blaffen en zelfs te huilen. Sommige appartementen hebben misschien muren die dik genoeg zijn om het geluid van je bassethond te verbergen die jammert om je terug naar huis te brengen, maar het is geen garantie dat de meerderheid dat zal doen.

Basset-honden werpen ook verrassend veel af, maar je kunt de ergste gevolgen van deze verharing stoppen met een wekelijks borstelen. Hoewel het energiezuinige honden zijn, houden ze van eten en kunnen ze gewichtsproblemen ontwikkelen als je ze niet dwingt om wat beweging te krijgen.

Hondenparken zijn een van de favoriete plekken van de bassethond vanwege alle interessante geuren, dus als je er een in de buurt hebt, kan de bassethond de perfecte appartementshond voor jou zijn.

8. Sint Bernardus

Ondanks zijn enorme omvang en het vermogen om besneeuwde bergen te doorkruisen op zoek naar mensen die gered moeten worden, is de Sint Bernard nog steeds een goede appartementshond. Ze kunnen hun eigen territorium uitsnijden op de bank of tussen andere meubels, maar ze zijn erg volgzaam.


Portret van de puppy van Sint Bernard in het park

Het Sint Bernard-ras staat bekend om zijn reddingsvermogen, grote omvang en zachtaardig temperament.

Pas op voor mogelijk grote hoeveelheden kwijl die eraf lopen. Houd er rekening mee dat deze grote honden zich nog steeds moeten uitstrekken, dus je moet ervoor zorgen dat je ze elke dag uithaalt. Ook als uw appartement een smalle gang heeft in plaats van een meer open plattegrond, is de Sint Bernard misschien niet de beste keuze voor u.

Maar u kunt ook investeren in een groot bed voor uw Sint Bernard, zodat het de ruimte heeft die het nodig heeft om zich uit te rekken en ook een beetje ’territorium’ van zichzelf. Vergeet niet dat deze grote hond gewend is aan kou en niet graag de hele dag zweet in een appartement in een warm klimaat.

9. Golden Retriever

Het debat woedt voort over het houden van golden retrievers in kleine appartementen. Aan de ene kant zijn het grote honden die tonnen energie hebben en graag puzzels maken en spelen. Dat kan vermoeiend worden in een kleine ruimte, vooral als je golden retriever een huisdier is.

Maar aan de andere kant zijn het ongelooflijk gedisciplineerde honden als je ze van jongs af aan de juiste training geeft. Ze zijn intelligent genoeg om bevelen te gehoorzamen en ze zijn van nature onregelmatige blaffers, dus je hoeft je waarschijnlijk geen zorgen te maken dat ze de buren te veel lastig vallen.

Het hangt ervan af hoeveel werk je wilt steken in het gelukkig maken van je golden retriever in een appartement. Ze zullen je graag thuis zien komen en zullen er niet te veel een puinhoop van maken als je je leefruimte puppyproof kunt maken.

Maar als je geen tijd of zin hebt om te trainen en er is geen manier om de pup af te zetten bij een gehoorzaamheidsschool, is de golden retriever misschien niet de beste keuze. Mensen met een beetje tijd om te investeren en die een liefdevolle en loyale vriend willen, moeten de golden retriever echter absoluut overwegen.

Er is een reden waarom ze een van de meest populaire rassen zijn – je kunt ze trainen en ze zijn onderhoudsarm in vergelijking met veel andere bekende rassen. Zorg ervoor dat je ergens je goud hebt om de overtollige energie de meeste dagen van de week te verbranden en het zal een geweldige metgezel van het appartement zijn.

Conclusie

Het lijkt misschien niet alsof sommige van de grotere hondenrassen in een appartement kunnen wonen zonder de plaats te vernietigen, maar er zijn eigenlijk een handvol rassen die het prima redden met beperkte ruimte.

Zolang u ervoor zorgt dat u een hondvriendelijk appartement kiest en een buitenruimte heeft waar uw hond van tijd tot tijd wat beweging kan krijgen, zal een van de grote honden in deze gids perfect blij zijn om uw appartement met u te delen.