Corgi Temperament – Een kleine pup boordevol persoonlijkheid

Corgi Temperament

De persoonlijkheid van de Corgi is een groot deel van hun aantrekkingskracht. Deze energieke, pittige kleine hond zit vol enthousiasme voor het leven en toewijding aan zijn gezin. Maar hun sterke instincten en trouwe aard hebben zowel hun nadelen als hun voordelen. Vandaag duiken we in het typische Corgi- temperament, en kijken we naar het soort huizen dat geschikt is voor deze hard werkende, karakteristieke hond.

Corgi Temperament

Zowel de Pembroke Welsh als de Cardigan Corgi zijn populaire pups. Mensen worden aangetrokken door hun onmetelijk schattige uiterlijk. Met de vosachtige kop en de korte stompe pootjes, kan het moeilijk zijn je ogen af te wenden! Maar ze zijn veel meer dan een schattige metgezel.

De Corgi is ongelooflijk intelligent en actief en wordt gewoonlijk een grote hond op korte poten genoemd. Met een tomeloze hoeveelheid energie is dit ras graag onderweg, of dat nu rondrennen in het park is met zijn favoriete mens, of het uitvoeren van een echte taak zoals hoeden.

Corgi persoonlijkheidskenmerken

Als ze zich thuis ontspannen, zou je een Corgi vriendelijk en aanhankelijk moeten vinden, terwijl hij redelijk alert is en op zijn hoede voor vreemden. Echter, met een beetje tijd zou een Corgi in staat moeten zijn om op te warmen aan iedereen die hun mens vertrouwt. Natuurlijk is elke Corgi uniek en zullen er verschillen zijn in algemeen temperament en gedrag. Maar een gezonde, gelukkige en goed getrainde Corgi zal over het algemeen dicht bij dit beschreven temperament liggen.

Zijn Corgi’s slim?

Corgi’s zijn intelligente honden, en kunnen gemakkelijk nieuwe commando’s oppikken. Echter, dat is als ze überhaupt aandacht aan je besteden! Het typische temperament van de Pembroke Welsh Corgi omschrijven als vasthoudend zou eerlijk zijn. Gelukkig is voedsel een zeer doeltreffende manier om hen op u te laten concentreren.

Zijn Corgi’s gemakkelijk te trainen?

Ze hebben vaak een sterke en onafhankelijke persoonlijkheid en kunnen soms een beetje onhandelbaar blijken als het op training aankomt. Ze hebben een streng maar rechtvaardig baasje nodig om hen te laten zien wie het dominante lid van de familie is, en een flinke dosis geduld. Zoals altijd is positief belonen de beste manier om dit ras te trainen. Schreeuw nooit of verlies nooit uw geduld met de Corgi als hij niet luistert, dat zal meer kwaad dan goed doen.

In plaats daarvan, als u merkt dat u moeite heeft om uw Corgi te trainen, moet u altijd een professional inschakelen. Geef nooit zomaar op en laat ze ongetraind achter! Dit zal in de toekomst leiden tot slecht gedrag dat moeilijk te doorbreken gewoonten wordt. Voor een positief temperament is een goede training en socialisatie vanaf jonge leeftijd noodzakelijk.

Zijn Corgi’s vriendelijk?

Corgi’s hebben de neiging om een beetje op hun hoede te zijn voor vreemden, maar als ze zien dat hun mens de vreemdeling vertrouwt, moeten ze na een tijdje beginnen met hen beleefd te behandelen als een gast. Door deze terughoudendheid kunnen ze goede waakhonden zijn. Een Corgi zal je snel laten weten als er iets mis is met hun sterke geblaf.

Het is belangrijk op te merken dat de waakzaamheid van een Corgi hier moet ophouden. Extreme terughoudendheid die leidt tot een agressie of angstreactie is een teken van een gedragsprobleem en is helemaal niet de norm voor dit ras. Om ervoor te zorgen dat hun natuurlijke terughoudendheid tegenover vreemden onder controle wordt gehouden, is het belangrijk dat ze van jongs af aan een goede en grondige socialisatietraining krijgen. De Corgi langzaam blootstellen aan verschillende nieuwe situaties, mensen en honden terwijl ze nog een puppy zijn, kan wonderen doen om angst en agressie in de toekomst te voorkomen.

Zijn Corgi’s knuffelbaar?

Veel mensen stellen zich een klein formaat hond begrijpelijkerwijs een beetje voor als een levende plushie. Vooral ’s avonds op de bank. Maar zelfs de vriendelijkste honden vinden het vaak niet leuk als je ze fysiek knuffelt of knuffelt, want dat is geen natuurlijk hondengedrag.

Corgi’s worden graag geaaid door hun familie op hun eigen voorwaarden, het is het beste om te wachten tot een hond naar je toe komt voor genegenheid in plaats van ze te achtervolgen voor je dagelijkse dosis knuffels!

Blaffen Corgi’s veel?

Corgi’s blaffen is niet voor de zwakkeren onder ons. Ze hebben een welverdiende reputatie als zware blaffers wanneer ze gewaarschuwd worden, tot het punt waarop het een ergernis kan blijken te zijn. Als uw Corgi echter goed getraind is, kan hem geleerd worden te stoppen met blaffen zodra hij uw aandacht heeft gekregen.

Corgi Temperament informatie

Zijn Corgi’s agressief?

Je hebt misschien gehoord dat de Corgi de reputatie heeft agressief te zijn, vooral tegenover kinderen en andere huisdieren. Verhalen over Corgi-agressie alleen al zijn genoeg reden om velen het ras af te schrikken. Maar hoe waar zijn deze beweringen? We gaan een gedetailleerde blik werpen op het agressiepotentieel van dit ras en hoe het vaak voorkomt.

Binnen de New Zealand Veterinary Association rangschikten 185 leden van de Companion Animal Society welke hondenrassen zij als meest agressief zouden classificeren. Corgi’s werden geclassificeerd als zeer agressief. Maar betekent dit dat elke Corgi “zeer agressief” is?

Als dat het geval was, zou het ras zeker verboden zijn, en zou er geen grote meerderheid van gezinnen zijn die nooit agressie in hun Corgi hebben ervaren. Maar we kunnen hieruit afleiden dat de Corgi inderdaad een aanleg heeft om agressie te ontwikkelen, of zich agressief te gedragen onder de juiste omstandigheden.

Wat zijn dan die omstandigheden? Laten we eens kijken naar de situaties die tot deze reacties kunnen leiden. Corgi’s, als volleerd herdersras, hebben een zeer sterk instinct om te hoeden. Hoewel de meerderheid van het ras nu wordt gefokt als gezelschapsdier, is dat instinct nog steeds zeer krachtig en dicteert het hun gedrag in veel situaties.

Kinderen en Corgi’s

Een veel voorkomend probleem dat voortkomt uit deze sterke instincten is dat de hond het gezin begint te zien als zijn kudde die hij moet beschermen en leiden. Kinderen rennen en spelen echter veel. Het zijn kinderen, dat is wat ze doen! Maar hierin ligt het probleem; een Corgi kan een rennend kind zien als een lid van de kudde die probeert te ontsnappen.

Dit leidt tot instinctief gedrag van de hond om het kind terug te leiden. De weg afsnijden, grommen en blaffen. Als het kind nog steeds niet voldoet, kan de Corgi beginnen te jagen en op zijn hielen te bijten, wat gemakkelijk kan leiden tot een volledige beet, zelfs als de Corgi dat niet van plan was. Natuurlijk is dit allemaal angstaanjagend voor een jong kind, dat plotseling zijn schattige vriendelijke huisdier intimiderend en eng ziet worden zonder waarschuwing, en het is zeer onwaarschijnlijk dat het kind zal begrijpen wat de Corgi wil.

Een ander probleem dat kan voortkomen tussen de Corgi en jonge kinderen is het feit dat Corgi’s de neiging kunnen hebben niet al te tolerant te zijn voor het ruwe spel van een jong kind. Een kind dat nog leert zachtaardig te zijn, kan de Corgi gemakkelijk laten schrikken of opwinden. Dit kan betekenen dat ze worden geprikt, luidruchtig zijn of achterna gezeten worden. Het is gemakkelijk voor een Corgi met zijn kleine gestalte om dit te zien als agressieve acties die tegen hem worden ondernomen en te proberen zich te verdedigen.

Vanwege deze instinctieve gedragingen zouden we niet aanraden om een Corgi te huisvesten binnen een huis met bijzonder jonge kinderen. Er is een te groot risico dat een Corgi instinctief probeert het kind te drijven of hen afsnauwt omdat ze te ruw spelen.

Oudere kinderen moet worden geleerd hoe op de juiste manier om te gaan met een Corgi die hen probeert te hoeden, in plaats van hen verder te ageren. Focus op het herkennen wanneer de Corgi ruimte nodig heeft. Alle honden kunnen gevaarlijk zijn. Laat kinderen nooit zonder toezicht met welk hondenras dan ook.

De risico’s beperken

Het is ook belangrijk op te merken dat agressie kan voorkomen buiten de twee gegeven voorbeeldsituaties. Maar een gedragsprobleem in deze mate komt meestal voort uit een slechte opvoeding, gebrek aan training en socialisatie, en/of geboren worden in een lijn van Corgi’s waar agressie een veel voorkomend probleem is.

Om het risico dat agressie in uw Corgi ontstaat te helpen verminderen, is een grondige training en socialisatie vanaf jonge leeftijd noodzakelijk. Een goed gesocialiseerde en gehoorzame Corgi zal veel minder kans hebben zich agressief te gedragen dan een ongetrainde, consequent angstige Corgi.

Zijn Corgi’s goed met andere honden?

Net als met menselijke vreemden kan een Corgi van nature op zijn hoede zijn voor een vreemde nieuwe hond. Corgi’s zijn vaak vriendelijker als ze zich meer op hun gemak voelen bij een hond. Wat betreft de vraag of de Corgi van dag tot dag met andere honden kan leven, dat kan verschillen van een paar dingen, zoals de leeftijd waarop ze werden geïntroduceerd, uw Corgi’s algemene temperament, en het temperament van de andere honden.

Om de beste kans te hebben dat uw Corgi kan opschieten met andere honden binnen het huishouden, socialiseert u ze samen als de Corgi nog op jonge leeftijd is en zorgt u ervoor dat uw andere honden open en vriendelijk zijn met nieuwe gezichten. Als u uw Corgi goed traint en socialiseert, zult u niet al te veel problemen krijgen, zolang de andere honden ook een accepterend karakter hebben.

Het kan echter aanzienlijk moeilijker zijn om een nieuwe hond te introduceren bij een reeds volwassen Corgi, die misschien een stuk meer op zijn hoede is voor hen en hen ziet als een dier dat hun territorium binnendringt. Houd er rekening mee dat het moeilijk kan zijn om nieuwe honden te introduceren als uw Corgi eenmaal volwassen is.

Het kan belangrijk zijn op te merken dat de Corgi kan proberen de andere huisdieren te hoeden en te commanderen, vooral als ze passief zijn! Houd er rekening mee dat uw andere huisdieren geduld moeten hebben met dergelijk gedrag.

Waarvoor werden Corgi’s gefokt?

Corgi’s zijn een traditioneel werkras, opgevoed om vee te bewaken en te controleren, maar ook om het te bewaken. Dit betekent dat Corgi’s, samen met hun kudde-instinct, behoorlijk territoriaal kunnen zijn. Dit sluit aan bij hun eerder genoemde vermogen als waakhond. Training kan hun territoriale neigingen tot een redelijk niveau beperken.

Als het ongecontroleerd blijft, kan het leiden tot overdreven defensief gedrag tegenover vreemden die duidelijk geen bedreiging vormen. Uw Corgi kan agressief worden tegen een postbode of buren. Dit kan leiden tot overmatig blaffen en in extreme gevallen zelfs tot agressie. Dit gedrag geldt niet alleen voor mensen. Corgi’s kunnen potentieel agressief zijn tegen dierlijke indringers, zoals katten. Ze kunnen proberen ze uit uw tuin te verjagen, of zelfs het dier agressief aanvallen.

Een Corgi moet van jongs af aan worden geleerd wat acceptabel bewakingsgedrag is en wat niet. In combinatie met socialisatie moet de Corgi geleerd worden wat normaal gedrag van een vreemdeling is, en wat abnormaal is en een gecontroleerde reactie rechtvaardigt.

Natuurlijke instincten

Hoewel zowel de kudde- als de territoriale instincten van dit ras niet zomaar kunnen worden “afgericht”, kan het leren van uw Corgi om gehoorzaam te zijn en dat u het laatste woord hebt, helpen om hun instincten onder controle te houden. Wij raden echter nog steeds af om dit ras bij kinderen onder te brengen vanwege het risico dat daarmee gepaard gaat.

Het is ook het vermelden waard dat dit ras van nature bazig is. Met een passieve eigenaar kunnen ze zich gemakkelijk dominant voelen. Dit kan leiden tot negatief gedrag. Dit ras vereist een stevige hand om ervoor te zorgen dat ze u als leider respecteren.

Zijn Corgi’s goede familie huisdieren?

Corgi’s hebben het potentieel om zeer bevredigende leden van het gezin te zijn. Ze zijn vriendelijk, trouw en liefdevol. Er bestaan echter enkele temperamentvolle problemen binnen het ras waar u zich bewust van moet zijn en naar moet handelen. Zo niet, dan kunnen ze een probleem worden.

Corgis instincten kunnen meestal in toom worden gehouden door training. Dit zal de kans aanzienlijk verkleinen dat agressie nooit een probleem zal zijn bij uw hond.

Dit ras vereist een wilskrachtige en standvastige eigenaar, vanwege hun hoge intelligentie en onafhankelijke aard. De eigenaar moet snel duidelijk maken dat hij de alfa van de roedel is.

Overweegt u een Corgi aan uw gezin toe te voegen? Zorg ervoor dat je de juiste gezinssituatie, kennis en ervaring hebt om dit ras goed op te voeden. Heeft u ooit een Corgi gehad? Welke tips zou je geven aan een nieuwe eigenaar van het ras? Laat het ons hieronder weten!

Verwante artikelen

Referenties en bronnen