Corgi Lab Mix: Een gids voor het Corgidor hondenras.

corgi lab mix

De Corgi Lab mix is ook algemeen bekend als een Corgidor hond. Het is een kruising tussen een Labrador Retriever en een van de twee soorten Corgi. De Corgi Lab kruising is een middelgrote hond, van 14-20 inch groot, met een korte, dikke vacht. Volwassen honden zijn te vinden in opvangcentra, en van tijd tot tijd zijn er ook Labrador en Corgi mix pups beschikbaar.

We bekijken hoe temperament en gedragskenmerken van deze twee verschillende rassen worden gecombineerd in de Corgi Labrador mix, en helpen u beslissen of deze hybride de hond voor u is. We kijken naar de training en verzorging van uw toekomstige metgezel, en laten u weten wat u kunt verwachten van het leven met een volwassen Corgi en Lab mix in uw huis.

Inhoud

In de onderstaande video zie je Maddie, een typisch voorbeeld van een Corgi en Black Lab mix. Ze is een stuk kleiner dan een Lab en erg schattig. En je ziet dat ze in verhouding tot haar lichaamslengte veel kortere poten heeft dan een Labrador.


Corgi’s kunnen rugproblemen hebben die verband houden met hun lichaamsvorm (korte poten, lange rug) en het is belangrijk te weten dat dit probleem ook Corgidors kan treffen.

Corgi en Lab Mix: Ras in een oogopslag

Populariteit: Groeiend
Doel: Huisdier / Gezelschap
Gewicht: 25 tot 70 pond
Temperament: Intelligent, trouw

Corgidor Hond FAQ’s

De Corgi Lab mix is bedoeld om de beminnelijke schattigheid van de kleine Corgi te combineren met de winnende persoonlijkheid van de Lab. Labrador Corgi mix honden zijn meestal intelligent, vriendelijk en aanhankelijk. Ze kunnen echter beschermend of agressief zijn als ze niet goed gesocialiseerd zijn.

Ze zullen meestal ergens tussen de hoogtes en gewichten van hun twee ouders in vallen, met een vrij groot bereik in grootte. Hier zijn enkele veelgestelde vragen die we beantwoorden over de Labrador Retriever en Corgi mix.

Klik op een van deze links voor meer informatie.

Geschiedenis en oorspronkelijk doel

Een Corgi Lab mix is een pup die voortkomt uit het fokken van een Pembroke Welsh Corgi of een Cardigan Welsh Corgi met een Labrador Retriever.

Dit is een van de nieuwere mengsels, en het wordt soms beschouwd als een “designer dog”. Zulke honden worden niet erkend door raszuivere registers zoals de American Kennel Club. Maar als je niet geeft om het showen van je hond, is kruisen niet per se een probleem. Het is echter wel controversieel en we bekijken zo meteen waarom.

corgi lab mix

Corgi Geschiedenis

Wist je dat er eigenlijk twee Corgi-rassen zijn? Degene die je het beste kent, de favoriete pup van Koningin Elizabeth II van Engeland, is de Pembroke Welsh Corgi.

Het andere ras is de Cardigan Corgi. Het Cardigan ras is het oudere ras.

Beide rassen stammen mogelijk af van Zweedse veehonden of mogelijk van honden die door Vlaamse wevers naar Wales zijn gebracht.

Ze hebben gehoed en boerderijen bewaakt. Ze hebben ook gezelschap geboden aan families en Wales sinds de 10e eeuw.

De rassen begonnen in het midden van de vorige eeuw uiteen te lopen, en werden in 1934 als afzonderlijke rassen erkend door zowel de Engelse Kennel Club als de Amerikaanse Kennel Club.

Pembrokes hebben Keeshond, Schipperke, Pomeriaan, Chow-Chow en Samojeed in hun voorouders.

Ondertussen hebben Cardigans meer Teckel kenmerken. Pembrokes zijn het populairdere ras.

Labrador Geschiedenis

Labrador Retrievers zijn het populairste hondenras in de VS.

Er wordt aangenomen dat ze afstammen van de St. John’s Water Dog, een apporterende waterhond die gebruikt werd om watervogels te apporteren.

Ze komen echter niet echt uit Labrador.

Ze komen van Newfoundland. Ze werden Labradors genoemd door Engelse aristocraten die ze meenamen naar Engeland in de jaren 1800.

Daar werd het ras gestandaardiseerd, ondanks kruisingen die het bestaan van de Lab een tijdje bedreigden.

De Kennel Club van Engeland erkende ze in 1903, en de Amerikaanse Kennel Club volgde in 1917.

Leuke feiten over Corgi Lab Mixen

Labrador Retrievers zijn al een paar decennia het populairste hondenras in de VS. Vanaf 2019 staan Pembroke Welsh Corgis en Cardigan Welsh Corgis op plaats 10 en 66 op die lijst.

Labrador en Corgi mixen zijn vaak ook bekend als de Corgidor.

Veel van deze gemengde honden erven de kortere poten van de Corgi-ouder.

Dit komt eigenlijk omdat Corgi’s een echt dwergras zijn, gebouwd als grotere honden maar in kleinere lichamen.

Hun korte, stompe poten komen voort uit een fenotype dat chondrodysplasie heet. Dit wordt in verband gebracht met bepaalde gezondheidsproblemen.

Maar daar gaan we later dieper op in.

Corgidor Verschijning

Het uiterlijk van een Corgi Lab mix zal per pup verschillen. Dit komt omdat het onmogelijk is te voorspellen welke eigenschappen puppies van hun ouders zullen erven.

Omdat Labs en Corgi’s heel verschillende honden zijn, is het uiterlijk van een Corgi Lab mix nogal onvoorspelbaar.

De beste manier om er zeker van te zijn dat u gelukkig zult zijn met een Corgidor hond is om elke eigenschap te bekijken die een pup van beide ouders zou kunnen erven.

Corgi Uiterlijk

Corgi’s zijn lange en laaggeplaatste, sterke en stevige honden. Ze hebben de neiging om meer dan één kleur in hun vacht te hebben.

Pembrokes zijn meestal rood, sable of zwart. Cardigans kunnen zwart, tan, fawn, rood, sable, brindle of blue merle zijn.

Ze hebben vaak witte aftekeningen.

Van de grond tot de schouders worden Welsh Pembroke Corgis meestal 10-12 inches en wegen over het algemeen tot 30 lbs.

Ze hebben een taps toelopende snuit en middelgrote oren die versmallen tot een afgeronde punt.

Hun vacht is van gemiddelde lengte en bestaat uit twee delen-een grovere, langere bovenvacht met een korte, dikke, weerbestendige ondervacht.

corgi lab mix

Labrador Uiterlijk

Labradors zijn middelgrote tot grote honden die over het algemeen voorkomen in effen of “eigen”kleuren geel, bruin en zwart.

Ze zijn iets groter dan Corgi’s met een maximale hoogte van 24,5 inches. Labs wegen meestal 44-80 pond.

Het zijn goed geproportioneerde honden, ook met een dubbele vacht zoals de Corgi. Ze hebben een “otter” staart, een dikke en sterke staart waarmee ze goed kunnen zwemmen.

Yellow Lab Corgi Mix

Als u graag een reebruine of geel gekleurde pup wilt, kunt u kiezen voor een gele Lab Corgi mix.

Deze honden lijken vaak op gele Labradors met zeer korte pootjes.

Voor de lichtere, gele vacht kiest u een Corgi-ouder die een vaalbruine vacht heeft. Maar denk eraan, er is een kans dat de pups verschillende kleuren of aftekeningen kunnen vertonen.

Zwarte Lab Corgi Mix

Een zwarte Lab Corgi mix is een andere populaire optie voor mensen die hopen op een donkere pup.

Zowel Cardigan Welsh Corgis als Pembroke Welsh Corgis kunnen in het zwart komen, net als Labradors.

Dus, het kiezen van een zwarte Corgi en zwarte Lab zal uw kansen op het krijgen van een zwarte Lab Corgi mix pup helpen vergroten.

Corgi Lab Mix Temperament

Temperament is, net als uiterlijk, gewoon onmogelijk vooraf te voorspellen. Uw Corgidor zou dus meer op een Lab kunnen lijken, of meer op een temperament.

Het is belangrijk om precies te weten wat u van beide rassen kunt verwachten om er zeker van te zijn dat u tevreden bent met elke combinatie van eigenschappen.

Een goede manier om te voorspellen hoe pups zullen uitpakken is de interactie met de twee ouderhonden.

Corgi Temperament

Corgi’s zijn intelligent en moedig. Ze hebben de neiging meer beschermend te zijn dan Labs. Sommige lijnen kunnen agressief of gespannen zijn.

Vooral van Pembrokes is bekend dat ze onder bepaalde omstandigheden bijten.

Ze werden immers getraind om veel grotere dieren op de hielen te zitten tijdens het hoeden. Ze blaffen ook nogal eens.

Cardigans daarentegen zijn vriendelijk maar afstandelijker.

Dat maakt ze minder gewenst voor gezinnen. Daarom is socialisatie en training super belangrijk voor dit ras.

Vergeet niet dat de volwassen persoonlijkheid van een hond kan verschillen van de puppy persoonlijkheid, dus beknibbel niet op de training.

Labrador Temperament

Labradors staan bekend om hun vriendelijke, extraverte, zelfverzekerde, relaxte persoonlijkheden.

Het zijn niet echt goede waakhonden, maar ze zijn slim, liefdevol en aanhankelijk. Ze zijn dol op mensen, en zijn trouw en goed met kinderen.

Het zijn goede keuzes voor dienst- en therapiehonden vanwege deze kwaliteiten.

Deze eigenschappen maken deel uit van wat hen zo’n populair ras maakt.

Socialisatie

Ook al staat het Labrador ouderras erom bekend dat het vriendelijk en aanhankelijk is voor iedereen die het ontmoet, toch moet je een Corgi Lab mix pup goed socialiseren.

Socialisatie tot 16 weken oud kan een puppy helpen om te veranderen in een gelukkige, zelfverzekerde en vriendelijke volwassene.

Het zal ook helpen om het risico op agressie en angstige reacties op nieuwe mensen, dieren en ervaringen als volwassen hond te verminderen.

Zelfs als u weet dat beide ouders vriendelijke honden zijn, socialiseer uw pup goed.

Uw Corgi Lab Mix trainen en oefenen

Zowel Corgi’s als Labradors hebben veel energie en uithoudingsvermogen om hun werk te doen. Dus als u uw pup niet aan het werk zet, zal uw Labrador x Corgi hybride veel beweging en activiteit nodig hebben.

Corgi’s doen het goed op lange wandelingen en langzame jogs. Ga alleen niet te snel als je hybride pup van die korte pootjes heeft.

Training en basisgehoorzaamheid is een noodzaak. Socialisatie is ook belangrijk, vooral omdat sommige Corgi’s nerveus kunnen zijn.

Labs die niet genoeg te doen hebben, kunnen hyperactief of destructief worden.

Behendigheid, schapendrijven, zwemmen en speuren kunnen voor beide rassen nuttig zijn.

Maar, de dwerggroei die bij het Corgi-ras hoort kan tot complicaties leiden, dus moedig een Corgi niet aan om te springen.

Bovendien is het lange lichaam van de Corgi vatbaar voor gezondheidsproblemen. Dus laten we het nu over hun gezondheid hebben.

Corgi Lab Mix Gezondheid en Verzorging

Fokkers schatten de levensverwachting van de Corgi op ongeveer 12-15 jaar. Voor Labrador Retrievers is dat ongeveer 10-12 jaar.

Dit zijn over het algemeen gezonde rassen, maar zijn gevoelig voor bepaalde erfelijke gezondheidsproblemen. En het mengen van deze rassen leidt tot onvoorspelbaarheid.

Bekijk de mogelijke risico’s voor beide rassen, zodat u op elke uitkomst bent voorbereid.

Labrador Gezondheid

Labs zijn gevoelig voor zwaarlijvigheid en aanverwante problemen, zoals diabetes, artritis en schildklierproblemen.

Ze kunnen heup- en elleboogdysplasie krijgen (aandoeningen van de gewrichten) en kunnen kanker krijgen, zoals lymfoom.

Labs kunnen hypothyreoïdie hebben en tricuspidalisklepdysplasie, waardoor het hart wordt aangetast.

Andere genetische problemen zijn inspanningsgeïnduceerde instorting, centronucleaire myopathie (spierdystrofie bij honden die zwakte veroorzaakt) en patellaire luxatie (losse knieschijven).

Ze kunnen ook idiopathische epilepsie (hersenaanvallen) krijgen. Bloat is een ander bekend probleem dat Labradors kan treffen.

Labs kunnen bepaalde gezichtsproblemen krijgen, zoals progressieve netvliesatrofie of staar, en kunnen meer kans hebben op allergieën die leiden tot huidproblemen.

Door hun flaporen, die bacteriën kunnen verbergen en beschutten, hebben ze meer kans op oorontstekingen.

Corgi Gezondheid

Corgi’s kunnen, zoals gezegd, te maken krijgen met problemen in verband met chondrodysplasie-korte poten, lang lichaam. Deze omvatten wervelkolom problemen zoals degeneratieve myelopathie.

Net als grotere honden kunnen ze heupdysplasie hebben.

Tot de grootste doodsoorzaken bij Corgi’s behoren hartaandoeningen, zoals hartruis, primaire hypertrofische cardiomyopathie, cardiale shunts, patent ductus arteriosus en persisterende ductus arteriosus. Een andere grote doodsoorzaak van Corgi’s is kanker.

Ze kunnen een vorm van bloedplaatjes afwijking hebben die de ziekte van von Willebrand heet.

Andere mogelijke gezondheidsproblemen zijn neurologische aandoeningen, gastro-intestinale problemen, nierfalen, cutane asthenie of “zwakke huid”, tussenwervelschijfziekte en auto-immuunziekten.

Ze krijgen bepaalde oogproblemen, zoals netvliesdysplasie, primaire lensluxatie, hoornvliesdystrofie en staar. Corgi’s kunnen ook problemen hebben met de voortplanting.

corgi lab mix

Gezondheidsverschillen tussen Corgi’s

Er zijn ook enkele verschillen in gezondheid tussen de twee soorten Corgi’s.

Bijvoorbeeld, Cardigans hebben een diepere long en borstholte dus dat veroorzaakt andere problemen.

Cardigans kunnen ook last krijgen van tussenwervelschijven.

Zorg ervoor dat u de gezondheid van uw Corgi Lab laat testen, en vraag documentatie van de gezondheidstests van de ouders.

Corgidor verzorging en verharing

Een manier om uw hond gezond en stralend te houden is door een goede verzorging.

Zowel Corgi’s als Labs hebben korte tot middellange dubbele vachten die het hele jaar door verharen.

Uw Lab x Corgi zal minstens één of twee keer per week geborsteld moeten worden.

U zult ze af en toe in bad moeten doen, en vaker als ze vuil worden.

Deze mix is niet de beste keuze voor gezinnen die last hebben van allergieën voor hondenbont en huidschilfers.

Zijn Corgi Lab Mixen goede familie huisdieren?

Labradors zijn goede huisdieren voor kinderen en volwassenen, omdat ze vriendelijk en zachtaardig zijn. Maar zijn Corgi Lab mixen geschikt voor gezinnen? Nou, dat hangt ervan af.

Corgi’s zijn niet zo goed met kleine kinderen, en hun mogelijke gezondheidsproblemen zouden in bepaalde huishoudens stress kunnen veroorzaken.

Wij raden u aan te overwegen of u al dan niet een Corgidor aankunt die meer de Corgi-kant dan de Labrador volgt als het gaat om temperament en gezondheid.

Deze honden hebben gezinnen nodig die genoeg tijd hebben om zich in te zetten voor socialisatie, training en algemene verzorging.

Plus, als ze de kortere poten van de Corgi-ouder erven, hebben ze extra zorg nodig om hun gewrichten niet te beschadigen.

Hoewel we het ras niet aan alle gezinnen kunnen aanbevelen, kunnen sommige Corgi Lab mixen een goede familiehond zijn voor het juiste huis.

Controverse over kruisingen

Kort gezegd, raszuivere hondenlijnen worden door verantwoordelijke eigenaren gekweekt volgens normen die hun gezondheid en de kenmerkende eigenschappen van het ras maximaliseren.

Maar als er gefokt wordt zonder te kijken naar verbetering van de genetica van een ras, kan dat in plaats daarvan extra gezondheidsproblemen veroorzaken. Eigenaren moeten voorzichtig en deskundig zijn.

Onderzoek toont aan dat het mengen van rassen kan leiden tot meer genetische diversiteit.

Dat kan leiden tot een betere gezondheid van de honden in het algemeen, zonder dat je zo hoeft te letten op afkomst.

Maar vergeet niet dat het welzijn van je hond belangrijker is dan een raszuiver vs mutt debat.

En uw hond van een gemengd ras kan heel goed op één van beide ouders lijken. Een pup van twee raszuivere ouders van verschillende rassen kan willekeurig elke eigenschap van een van beide ouders erven.

Het is dus belangrijk om eerst de kenmerken van de ouderrassen af te wegen.

Het redden van een Corgi Lab Mix

Corgi Lab mixen zijn wat zeldzaam in reddingscentra, maar het is zeker mogelijk er een te vinden als je geduld hebt.

U kunt proberen ras-specifieke Labrador of Corgi rescues te vinden, omdat die vaak mixen opnemen.

Er zitten voordelen aan het redden van honden van gemengde rassen, omdat je dan een beter beeld krijgt van persoonlijkheid en temperament.

Ook kunnen genetische problemen in een vroeg stadium al aanwezig zijn, zodat je beter weet waar je aan begint.

Maar je zult minder keuzes hebben over welke hond je wilt adopteren. En, je moet misschien een tijdje wachten voordat je een Corgidor tegenkomt.

Het vinden van een Corgi Lab Mix Puppy

Je kunt je zoektocht online beginnen als je een fokker zoekt. Vraag je vrienden en sociale netwerken ook om aanbevelingen.

En als je eenmaal een fokker hebt gevonden, zorg er dan voor dat je de fokker goed doorlicht voordat je valt voor een Corgi Lab pup.

Stel vragen over de gezondheid van een pup, de ouders, het milieu en de genetische geschiedenis. Zorg ervoor dat je alle documentatie hebt gezien en bezoek indien mogelijk.

Koop er geen als je je niet op je gemak voelt bij de praktijken van de fokker en de omgang met de honden.

Vermijd dierenwinkels en puppyfabrieken.

Bezoek in plaats daarvan onze categorie over het zoeken naar puppy’s voor alles van het vinden van de juiste plaats om uw volgende puppy te kopen tot het benoemen van uw nieuwe familielid.

Opvoeden van een Corgi en Labrador Puppy

Zoals alle pups zal een Corgi kruising Lab veel liefde en positieve bekrachtiging van u nodig hebben om gelukkig en gezond op te groeien.

Als je vragen hebt over hoe je je puppy moet trainen, bezoek dan onze categorie over puppytraining.

Het kan ook nuttig zijn om onze online puppycursussen te bekijken.

Als u het goed doet, zal uw Corgi Lab Mix pup een geweldige metgezel voor het leven zijn!

Corgi Lab Mix Producten en Accessoires

Bekijk de bovenstaande gidsen voor een aantal geweldige Corgi Labrador producten en accessoires.

Voor-en nadelen van het krijgen van een Labrador Corgi Mix

We hebben hier veel informatie opgenomen, dus laten we de belangrijkste voor- en nadelen van het mengen van Labs en Corgi’s eens op een rijtje zetten.

Nadelen

 • Het Corgi-ras kan nerveus en agressief zijn. Als uw gemengde pup de Corgi-kant overneemt, kunt u eindigen met een hond met een hoger temperament.
 • Het dwergprofiel van de Corgi kan gezondheidsproblemen veroorzaken die verband houden met hun conditie.
 • Corgi Lab mixen kunnen vrij moeilijk te vinden zijn.
 • Uiterlijk en persoonlijkheid is onvoorspelbaar.

Pro’s

 • Corgi-Lab mixen kunnen echt lieve en vriendelijke honden zijn, die temperamentvolle eigenschappen van beide rassen meenemen die hen zo populair maken.
 • Ze zullen niet veel verzorging nodig hebben, omdat hun vacht onderhoudsarm is.
 • Elke puppy heeft een uniek temperament en uiterlijk

Wat als dit ras niet helemaal geschikt is voor u?

Vergelijkbare rassen

Als u op zoek bent naar iets vergelijkbaars, raden wij u aan Labradors en Corgi’s apart te bekijken. Beide rassen zijn goede huisdieren. Natuurlijk moet je bij Corgi’s rekening houden met dwerggroei.

Er zijn enkele raszuivere honden met vergelijkbare eigenschappen die je zou kunnen overwegen.

Of, je kunt Labradors en Corgi’s gemengd met andere rassen overwegen.

Hoe zit het nu met het vinden van een reddingshond?

Corgi Lab Mix Rassen Reddingshonden

Op zoek naar een hybride pup? Hier zijn enkele rasspecifieke reddingen waar u uw zoektocht kunt beginnen.

Deze plaatsen accepteren soms gemengde rassen. Dus, misschien vind je een Corgi Lab mix.

Labrador Ouder Rescues

Corgi Ouderdieren Rescues

Ken je er nog meer? Laat het ons weten in de commentaren!

Heeft u een Corgidor?

Als je al een van deze unieke mixen thuis hebt, vertel ons er dan over in de comments!

Lijken ze meer op hun Labrador ouder of meer op het Corgi ras? We horen er graag meer over.

Referenties en bronnen

 • Adams, V. J., (et al.), ‘Methods and Mortality Results of a Health Survey of Purebred Dogs in the UK’, Journal of Small Animal Practice (2010).
 • March, P.A., (et al.), ‘Degenerative Myelopathy in 18 Pembroke Welsh Dogs’, Veterinary Pathology (2009).
 • Phavaphutanon, J., (et al.), ‘Evaluation of Quantitative Trait Loci for Hip Dysplasia in Labrador Retrievers’, American Journal of Veterinary Research (2009).
 • ‘Verslag van het Wetenschappelijk Comité van de Kennel Club British Small Animal Veterinary Association’, The Kennel Club
 • Sutter, N.B. en Ostrander, E.A., ‘Dog Star Rising: The Canine Genetic System’, Nature Reviews Genetics (2004).
 • Zoran, D. L., (et al.), ‘Obesity in Dogs and Cats: A Metabolic and Endocrine Disorder’, Veterinary Clinics: Small Animal Practice (2010)
 • Howell, T. (et al), ‘Puppy Parties and Beyond: The Role of Early Age Socialization Practices on Adult Dog Behavior’, Veterinary Medicine: Research and Reports (2015)