Cockapoo vs Goldendoodle

cocakpoo naast goldendoodle pup

De Cockapoo en de Goldendoodle zijn vergelijkbare honden, met vrolijke persoonlijkheden en een prachtige golvende vacht. Maar ze hebben ook enkele grote verschillen. De ene is veel groter, en de andere heeft waarschijnlijk een hogere prooidrift. Vandaag bekijken we de voor- en nadelen van een Cockapoo vs Goldendoodle pup. Om u te helpen beslissen welke hond het beste bij uw levensstijl past.

Is een Cockapoo of Goldendoodle de juiste hond voor u? We kijken naar de kenmerken van de 3 ouderrassen en de 2 mixen. Uiterlijk, temperament en gezondheid. Zo kunt u beslissen welke van deze schattige en liefdevolle hondenmaatjes het beste bij u past!

Cockapoo vs Goldendoodle Ouderrassen

De Poedel is een populair ras dat vaak wordt gebruikt bij het ontwerpen van gemengde rassen. Mensen houden van de zachte, krullende vacht van de Poedel omdat die weinig verhaart en minder irriterend kan zijn voor mensen met huisdierallergieën. In het geval van de Cockapoo en Goldendoodle wordt de Poedel gecombineerd met de Cocker Spaniel of de Golden Retriever. Twee rassen die bekend staan om hun lieve en aanhankelijke persoonlijkheden.

Poedel

Er zijn 3 erkende poedelrassen, Standaard, Miniatuur en Toy. De originele Standaard Poedel is de grootste in grootte en de andere 2 zijn kleinere gezelschapsdieren. Elke maat Poedel kan worden gebruikt in Cockapoo en Goldendoodle mixen. Poedels staan bekend om hun intelligente, actieve en alerte temperament. Zoals we al zeiden, staan ze ook bekend om hun kenmerkende gekrulde vacht, die in verschillende texturen kan voorkomen in Poedelmengsels.

Cocker Spaniel

De Cocker Spaniel is al heel lang een zeer populair familiehondenras. Het ras staat bekend om zijn vrolijke, speelse en sociale persoonlijkheid. Het is een van de kleinste honden in de spanielgroep, en werd oorspronkelijk gefokt als jachthond, gespecialiseerd in houtsnippen, waar de naam vandaan komt. Er zijn twee erkende Cocker Spaniel rassen: Amerikaanse en Engelse. Naast zijn aantrekkelijke persoonlijkheid, houden liefhebbers van het ras ook van zijn donkere, expressieve ogen en zijdeachtige, vederachtige vacht.

Golden Retriever

De beroemde lieve en aanhankelijke Golden Retriever is ook een zeer populair gezinshondenras. Net als de Cocker Spaniel werd ook de Golden oorspronkelijk gefokt voor de jacht, maar werd al snel een geliefd gezelschapsdier vanwege die winnende persoonlijkheid. De Golden Retriever is een stevige, middelgrote hond met een dikke dubbele vacht die in verschillende gouden tinten voorkomt.

Cockapoo vs Goldendoodle Grootte

U ziet misschien Cockapoos aangeduid als Cockerdoodles of soms Spoodles. Wat de naam ook is, het ras is een mix van de Cocker Spaniel en de Poedel (Standaard, Miniatuur of Toy). Cockapoos werden gefokt om de lieve persoonlijkheid van de Cocker Spaniel te combineren met de weinig verharende vacht van de Poedel. Ze kunnen variëren in grootte op basis van Poedel voorouders, maar veel eigenaren geven de voorkeur aan de kleinere 15-25 pond.

De Goldendoodle combineert het liefdevolle temperament van een Golden Retriever met de slimme, gekrulde Poedel. Omdat de Golden Retriever een hond is met een dubbele vacht die verhaart, moeten Goldendoodles regelmatig worden geborsteld. De grootte van een Goldendoodle hangt af van zijn Poedel-afstamming. Ze kunnen variëren van minder dan 25 pond tot meer dan 50 pond. Veel eigenaren geven de voorkeur aan de grotere “standaard” maat, maar er zijn ook kleinere te vinden.

Cockapoo vs Goldendoodle Uiterlijk

Normaal gesproken zie je kleinere Cockapoos en grotere Goldendoodles. Dit is meestal een weerspiegeling van de huidige trends, waar Standaard Poedels worden gebruikt voor Goldendoodles en Miniatuur Poedels voor Cockapoos. Maar elke maat Poedel kan worden gefokt met Cocker Spaniels en Goldens. Als u op zoek bent naar een bepaalde maat hond, is het een goed idee om gerenommeerde Cockapoo en Goldendoodle fokkers te onderzoeken om te zien in welke maat zij gespecialiseerd zijn.

Zowel Cockapoos als Goldendoodles staan bekend om hun schattige harige gezichten en zachte krullende vachten. De vachttextuur kan nogal variëren, afhankelijk van welke generatie de hond is en hoeveel Poedelgenetica hij heeft. Een vroege generatie mix kan een rechte, golvende of krullende vacht hebben. Veel fokkers kruisen vroege mixen terug met Poedels om de vachtkenmerken te verkrijgen die de eigenaars mooi vinden. Dit is omdat veel mensen naar Poedelmixen kijken voor een minder verharende allergievriendelijke vacht.

Goldendoodle vs Cockapoo Kleur

Zowel Cocker Spaniels als Poedels hebben een breed scala aan vachtkleuren en patronen. Dit betekent dat een Cockapoo vrijwel elke kleur of combinatie van kleuren kan hebben. Populaire Cockapoo kleuren zijn crème, rood, zwart, bruin, grijs en abrikoos. Je ziet ook een verscheidenheid aan vachttekeningen zoals fantoom, sabel, driekleur, smoking en parti.

Golden Retrievers hebben vachtkleuren die kunnen variëren van licht crème tot donker kopergoud. Er zijn geen andere kleuren erkend voor het ras, maar er zijn meer kleurmogelijkheden voor Goldendoodles omdat Poedels er in vele kleuren zijn. Populaire Goldendoodle vachtkleuren zijn crème, rood en abrikoos. Goldendoodles kunnen ook parti, tricolor en andere aftekeningen hebben.

Is de persoonlijkheid van een Cockapoo of Goldendoodle beter?

Als het op temperament aankomt, is het moeilijk kiezen tussen deze even charmante honden van gemengde rassen! Beide staan bekend als vriendelijk, intelligent, uitgaand, trainbaar en levendig. Ze kunnen goede huisdieren zijn voor gezinnen met jonge kinderen, of voor elke volwassene die op zoek is naar een liefdevolle hond als metgezel. Hun temperament kan hen ook goede therapie- en hulphonden maken, met de juiste training en socialisatie.

Het zijn beide werkhonden, wat betekent dat ze coöperatief zijn, maar ook een hoge prooidrift hebben, en waarschijnlijk zullen jagen. Een goede recall is van vitaal belang, vooral bij de Cockapoo die in het algemeen een hogere prooidrift heeft door hun jachtspaniël verleden.

Training en socialisatie

Dit moet beginnen bij het allereerste begin, bij een gerenommeerde kleinschalige fokker die zijn Cockapoo of Goldendoodle pups opvoedt in een gezinswoning. Vermijd honden uit puppyfabrieken, want die kunnen gedrags- en gezondheidsproblemen hebben. Begin met het trainen en socialiseren van uw puppy vanaf jonge leeftijd. Georganiseerde puppy kleuterklassen kunnen nuttig zijn. Deze vriendelijke honden zouden geen moeite moeten hebben om te socialiseren met andere huisdieren en mensen, maar training zal ervoor zorgen dat uw hond zich goed gedraagt.

Hun trainbaarheid en gretigheid om te behagen kunnen hen een goede keuze maken als u geïnteresseerd bent in behendigheid en gehoorzaamheidstraining. Een matige hoeveelheid dagelijkse beweging en spel is essentieel voor zowel de Cockapoo als de Goldendoodle.

Goldendoodle vs Cockapoo Gezondheid

Zoals alle rashonden kunnen ook de Cocker Spaniel, Golden Retriever en Poedel erfelijke gezondheidsproblemen doorgeven aan Cockapoo en Goldendoodle pups. Een verantwoordelijke fokker zal zijn honden testen op gezondheidsproblemen die kunnen worden doorgegeven aan pups en de aangetaste honden uit zijn fokdierenbestand verwijderen. Welke gezondheidsproblemen komen voor bij de ouderrassen en kunnen mogelijk invloed hebben op de mixen? Laten we eens kijken naar een paar van de meest voorkomende.

Gewrichtsziekte

Elk ouderras kan vatbaar zijn voor bepaalde gewrichtsproblemen. Bij de Poedel, die overgaat in zowel de Cockapoo als de Goldendoodle. Deze omvatten heupdysplasie, luxerende patella en de ziekte van Legg-Calve-Perthes. Cocker Spaniels en Golden Retrievers kunnen ook heupdysplasie hebben. Sommige Cocker Spaniels kunnen ook kniegewrichtsproblemen hebben. En sommige Goldens kunnen lijden aan elleboogdysplasie.

Oogproblemen

Cocker Spaniels kunnen vatbaar zijn voor verschillende oogziekten. Waaronder glaucoom, staar, droge ogen en progressieve retina atrofie (PRA). De Golden Retriever kan ook een aantal oogaandoeningen doorgeven aan Goldendoodle pups. De belangrijkste is een ziekte genaamd pigmentaire uveïtis. Zij kunnen ook PRA hebben. Bij de Poedel zijn verschillende oogaandoeningen van belang. Net als de andere ouderrassen van de 2 mengsels, kunnen Poedels gevoelig zijn voor PRA en staar. Ze kunnen ook lijden aan hypoplasie van de oogzenuw en hoornvliesdystrofie.

Het kiezen van een Cockapoo of Goldendoodle Puppy

In de ouderrassen van de Cockapoo en Goldendoodle komen nog andere erfelijke gezondheidsaandoeningen voor. Sommige kunnen ernstig zijn. U kunt de officiële websites van de rasverenigingen raadplegen voor meer gedetailleerde gezondheids- en testinformatie voor elk ras. Of u nu kiest voor een Cockapoo of een Goldendoodle, werk altijd met een verantwoordelijke fokker die zijn honden op hun gezondheid test. Velen zullen kopers ook een schriftelijke gezondheidsgarantie geven.

Omdat sommige gezondheidsproblemen van het ouderras aanzienlijk kunnen zijn, vermijd het kopen van een puppy uit een dierenwinkel of online advertentie. Veel van deze honden komen uit puppyfabrieken en kunnen erfelijke gezondheidsproblemen hebben. Door te kiezen voor een gerenommeerde fokker kunt u er zeker van zijn dat uw schattige nieuwe Cockapoo of Goldendoodle pup zo gezond mogelijk zal zijn!

Lezers vonden het ook leuk

Referenties en verder lezen

  • Wat is Canine Hip Dysplasia? Orthopedische Stichting voor Dieren.
  • Di Dona et al. Patellaire Luxatie bij Honden. Veterinary Medicine (Auckland, NZ), 2018.
  • Barnette, C. Legg-Calve-Perthes Disease bij Honden. VCA Ziekenhuizen, 2016.
  • Cocker Spaniel. Central Texas Veterinary Specialty & Emergency Hospital.
  • Golden Retriever Pigmentary Uveitis. Oogheelkunde voor dieren.
  • Becker et al. Optic Nerve Hypoplasia in Miniature Poodle Dogs: A Preliminary Genetic and Candidate Gene Association Study. Veterinaire Oogheelkunde, 2020.
  • Weir en Downing. Corneale Dystrofie bij Honden. VCA Ziekenhuizen.