Cane Corso Temperament Eigenschappen, Persoonlijkheid en Gedrag

cane corso temperament

Het temperament van de Cane Corso is zelfverzekerd, beschermend, moedig, alert en trouw. Deze fitte jacht- en herdershonden stammen af van de oude Romeinse Molosser. Hun naam komt van Cane de Corso, een oude term voor honden gebruikt in landelijke activiteiten, het hoeden van vee en varkens. Het temperament van de Cane Corso maakte hen ideaal voor het bewaken van eigendommen, vee en gezinnen, alsook in de oorlog. De Cane Corso is een grote, krachtige, intelligente, actieve en eigenzinnige hond. Ze houden van hun gezin, maar tonen doorgaans geen genegenheid. Ze willen bij je in de buurt zijn, maar zijn niet dol op aaien en knuffelen. Cane Corsos zijn groot, dus interacties tussen kleine kinderen en deze honden moeten onder toezicht plaatsvinden. Vandaag bekijken we wat u kunt verwachten van het temperament van uw Cane Corso vanaf de puppytijd via de adolescentie tot de volwassenheid. We geven tips om het beste uit hun persoonlijkheid te halen en hun gedrag aan te passen aan uw gezin en levensstijl.

Cane Corso honden zijn ook bekend als Italiaanse Mastiffs, Cane Corso Italiano of Cane Di Macellaio.


Natuurlijk werkend Cane Corso Temperament

Aangezien Cane Corso’s werden gefokt en getraind om over mensen te waken, vertonen ze verschillende eigenschappen die typisch zijn voor waakhonden. Dit betekent dat ze zeer oplettend en voorzichtig zijn in de buurt van onbekende gezichten. Ze hebben ook assertieve, zelfverzekerde en vastberaden persoonlijkheden.

Het zijn territoriale honden, die bekend staan als taaie en ijverige werkers. Romeinse oorlogshonden zijn tenslotte hun voorvaderen. In de zuidelijke regio’s van Italië werden ze vaak gebruikt voor de jacht op wilde varkens en ander groot wild.

Jagen was niet het enige waarvoor de Cane Corso werd gebruikt. Ze leefden ook op boerderijen, waar ze dienden als waakhonden, niet alleen voor de eigenaren en hun familie, maar ook voor het vee. Waken is een natuurlijk instinct van dit ras. Vandaag de dag worden ze vaak gebruikt als waakhonden. Speuren is een andere typische moderne taak voor Cane Corsos.

Typisch Cane Corso Temperament

Liefhebbers van de Cane Corso vinden ze geweldig met leden van hun directe familie. Het zijn ook geweldige waakhonden. Maar een goede training is noodzakelijk. Dit ras kan een stabiele en betrouwbare metgezel zijn. Maar de Cane Corso is van nature bezitterig, territoriaal en wantrouwend tegenover vreemden.

Cane Corso’s zijn zeer gevoelig voor zelfs de geringste tekenen van gevaar, verstoring of onrust in het huishouden. Het zou een slecht idee zijn als iemand een Cane Corso uitdaagt of dreigt hem of zijn eigenaar op enigerlei wijze kwaad te doen.

De grootte van de Cane Corso weerhoudt hen er niet van zeer energieke en actieve honden te zijn die gedijen op regelmatige lichaamsbeweging. Ze hebben echter geen uitgebreide lichaamsbeweging nodig zoals andere hoogenergetische honden. Ze krijgen een groot deel van hun beweging door het patrouilleren in huis en op het erf, wat voor hen vanzelfsprekend is.

cane corso temperament

Zijn Cane Corsos makkelijk te trainen?

De Cane Corso is een intelligent en gewillig ras. Ze staan meestal te popelen om hun eigenaar een plezier te doen, wat hen op hun beurt heel trainbaar maakt. Niettemin hebben Cane Corso’s positieve versterkingstraining nodig.

Gebruik geen op straf gebaseerde technieken, want dan komt u in conflict met uw hond. Het consequente deel van deze training is het belangrijkste, zodat het positieve gedrag natuurlijk wordt.

Zijn Cane Corsos Vriendelijk?

De Cane Corso is een zeer trouwe metgezel. Het enige wat ze willen is hun eigenaar een plezier doen. Hun temperament is er gedurende duizenden jaren in gefokt. Er zijn bewijzen dat deze honden vaak verantwoordelijk waren voor het oppassen op jonge kinderen in de woonhoven in het oude Rome. Deze honden zijn dol op kinderen van alle leeftijden en spelen met een natuurlijk besef van hun grootte.

Een Cane Corso kan zeer wantrouwend zijn tegenover nieuwe mensen, en agressief gedrag mag nooit worden aangemoedigd. Dit soort gedrag kan zelfs na jaren van training nog steeds voortduren. Het is onnodig en af te raden om te kiezen voor beschermingstraining.

Dit is ook een rustig ras dat doorgaans alleen blaft als daar aanleiding toe is. Wanneer een Cane Corso gealarmeerd raakt of problemen voelt, verandert hij van een vriendelijk huisdier in een beschermend en potentieel gevaarlijk dier. Wanneer een eigenaar echter de broodnodige tijd en zorg besteedt aan het trainen van dit ras, kunnen ze opgroeien tot beschermende, liefdevolle, betrouwbare metgezellen.

Omvat het Cane Corso Temperament Agressie?

Sommige studies schrijven agressie toe aan de Cane Corso. Een agressieve hond, ongeacht de grootte, kan uitvallen, bijten of zelfs een andere persoon of hond aanvallen. Hun bewakingsverleden maakt dat het temperament van de Cane Corso eerder agressie bevat dan dat van sommige andere rassen waar niet op deze eigenschap werd geselecteerd.

Het is schokkend om een Cane Corso, of welke hond dan ook, zich agressief te zien gedragen. En als uw hond zich begint te gedragen, is het noodzakelijk om de oorzaak te vinden. Om dit soort gedrag tegen te gaan, moet u ze socialiseren. Breng ze in verschillende situaties waar ze kunnen omgaan met andere mensen en honden onder uw toezicht.

Socialiseren van het Cane Corso Temperament

Socialisatie is een absolute vereiste om een correct temperament te bevorderen. Helaas fokken of voeden veel mensen deze honden op onverantwoorde wijze op. Als gevolg daarvan kunnen Cane Corsos en andere honden een onstabiel of agressief temperament hebben dat potentieel gevaarlijk kan zijn.

Houden Cane Corsos van andere honden?

Cane Corso pups moeten vriendelijk zijn met onbekende dieren. Met de juiste socialisatie kunnen pups zich meer op hun gemak voelen rond nieuwe honden naarmate ze volwassen worden.

Een paar manieren waarop je ze kunt trainen om socialer te zijn is door ze mee te nemen voor lange wandelingen door je buurt of park. Na verloop van tijd zouden ze zich meer op hun gemak moeten voelen met nieuwe plaatsen en mensen. U kunt ze ook meenemen naar één-op-één speelafspraken met een andere hond.

Het wordt aanbevolen om dit te doen wanneer ze aan de lijn zijn, totdat ze vriendelijk en speels zijn tegen elkaar. Blijf dit doen totdat ze socialer en gedragener zijn geworden rond andere mensen en honden. Een andere geweldige manier van sociale training is om ze mee te nemen naar een hondenkleuterklas. Dit zijn gecontroleerde omgevingen met andere honden, waardoor het veilige plekken zijn om te socialiseren.

Je bent er samen met andere eigenaren en honden die hetzelfde doel proberen te bereiken: hun hond socialer en vriendelijker maken. Als dit u interesseert, bezoek dan uw plaatselijke dierenarts, zodat hij u en uw Cane Corso een perfecte pasvorm kan aanbevelen.

Zijn Cane Corso’s goede gezinsdieren?

De Cane Corso kan een liefdevolle en toegewijde metgezel zijn die niets liever wil dan zijn eigenaar plezieren. Ze staan ook bekend als geweldige waakhonden met een scherp gevoel van alertheid. Omdat ze echter een grote hond zijn, zijn ze niet de beste hond voor gezinnen met kleine kinderen.

Verder komen ze ook met veel gezondheidsproblemen, waardoor ze onvoorspelbaar en enigszins duur zijn om te bezitten.

Heb jij een geschiedenis met dit ras? Laat het ons weten in de commentaren!

Meer over Cane Corso Persoonlijkheid en Uiterlijk

Referenties en verder lezen

  • Uw puppy een naam geven
  • Het juiste puppyvoer kiezen
  • Lorella Notari “Een onderzoek naar gedragskenmerken van rashonden in Italië,” Applied Animal Behavior Science, 2007.
  • Sabina Di Donato “Cane Corso aanvalforensische wetenschap, geneeskunde en pathologie, 2006.
  • Seksel, Kersti. “Het voorkomen van gedragsproblemen bij pups en kittens,” Veterinary Clinics of North America: Small Animal Practice. 2008.
  • Kutsumi. “Belang van Puppy Training voor toekomstig gedrag van de hond,” Journal of Veterinary Medical Science. 2013.
  • Joanne A.M. van der Borg et al, Evaluatie van gedragstesten voor mensgerichte agressie bij honden, Applied Animal Behavior Science,