Cane Corso Napolitaanse Mastiff Eigenschappen en Verzorging

cane corso neapolitaanse mastiff

De Cane Corso Neapolitan Mastiff mix is een sterke, grote en beschermende combinatie. Dit hybride designer ras is loyaal, aanhankelijk, koppig en heeft een sterke wil. Ze passen bij actieve huizen die houden van positieve versterkingstraining en veel tijd hebben voor socialisatie. Rasechte Cane Corsos en Napolitaanse Mastiffs zijn twee zeer indrukwekkende rassen. Veel mensen verwarren de twee, maar het zijn verschillende honden! Hun overeenkomsten hebben echter geleid tot een toenemende belangstelling om ze met elkaar te mengen. De resulterende pups kunnen nogal onvoorspelbaar zijn, ondanks de overeenkomsten tussen de ouderrassen. Wij bekijken wat u kunt verwachten en of deze unieke mix bij u past.

Inhoud

Overweegt u deze mix, of beslist u nog of hij geschikt is voor u?


De Cane Corso Napolitaanse Mastiff Mix

De Neapolitan Mastiff Cane Corso mix is geen veel voorkomende combinatie. Deze mix is een grote en sterke hond die niet bij veel huizen past. Gezinnen die deze mix mee naar huis nemen, moeten bereid zijn veel tijd te besteden aan training en socialisatie om ervoor te zorgen dat hun hond niet opgroeit tot een agressieve hond of iemand verwondt.

Hoewel deze twee hondenrassen een aantal belangrijke overeenkomsten delen, zijn er toch een aantal verschillen die hen van elkaar onderscheiden. En daardoor kunnen puppy’s van gemengde rassen onvoorspelbaar zijn. Eigenaren moeten dus alle mogelijke uitkomsten begrijpen voordat ze zich aan een pup binden.

Cane Corso vs Napolitaanse Mastiff

Zowel de Cane Corso als de Napolitaanse Mastiff zijn oude rassen met een lange geschiedenis naast de mens. In feite stammen deze twee rassen af van dezelfde voorouders – mollosushonden die werden gefokt met Italiaanse hondenrassen op het hoogtepunt van het Romeinse Rijk.

Na verloop van tijd werden de twee rassen verschillend. En nu zijn er enkele belangrijke verschillen die hen scheiden. Inclusief hun grootte, vachtkleuren, en sommige temperament eigenschappen.

Echter, beide zijn grote, krachtige hondenrassen die bekend staan om hun beschermende aard en hun bewakingscapaciteiten. Noch de Cane Corso noch de Napolitaanse Mastiff zijn gebruikelijk als familie huisdieren, omdat de meeste huizen passen bij een minder beschermende hond. Maar in de juiste omgeving met de juiste zorg kunnen beide rassen een goede metgezel zijn.

Napolitaanse Mastiff Cane Corso Uiterlijk

De Cane Corso en de Neapolitan Mastiff zijn beide grote hondenrassen. Je kunt dus garanderen dat een gemengde pup ook zal opgroeien tot een grote hond. Als algemene regel geldt dat ze overal tussen de 24 en 30 centimeter lang worden en vaak meer dan 100 pond wegen. Teven zijn meestal kleiner dan reuen.

Beide ouderrassen hebben een gladde, korte vacht. Een mix zal dus hetzelfde vachttype hebben. Maar hun kleur kan verschillen, afhankelijk van de ouders. Ze kunnen effen van kleur zijn, gestroomd, of met aftekeningen zoals een zwart masker. Hier zijn enkele van de meest voorkomende kleuren voor deze mix:

 • Zwart
 • Blauw
 • Rood
 • Mahonie
 • Tawny
 • Grijs
 • Fawn

Deze mix heeft een zeer gespierd uiterlijk. Hoe meer ze op hun Neo ouder lijken, hoe gerimpelder hun gezicht zal zijn. Het is gebruikelijk dat de ouderdieren gecoupeerde oren hebben, hoewel deze praktijk minder populair wordt.

Cane Corso Napolitaanse Mastiff Mix Temperament

De Cane Corso en Napolitaanse Mastiff zijn in hun hele geschiedenis gebruikt als beschermers, vechters, oorlogshonden en meer. Beide rassen staan bekend om hun beschermende, trouwe temperament. Ze vormen zeer sterke banden met hun directe familie, hoewel ze niet noodzakelijkerwijs aanhankelijk zijn voor naaste familieleden.

cane corso neapolitaanse mastiff

Deze mix zal waarschijnlijk dezelfde beschermende aard erven. Maar dit maakt een goede socialisatie steeds belangrijker. In de meeste moderne huizen kan een overbeschermende hond problemen opleveren. Vooral als uw hond onschuldige dingen als bedreiging ziet, zoals de postbode, andere honden in huis, of de vrienden van uw kind die na schooltijd op bezoek komen. Een goede socialisatie zal helpen om agressie en angst te verminderen, en zou dus moeten gebeuren vanaf 8 tot 16 weken en daarna.

Deze honden zijn niet extreem energiek of erg speels. Maar ze hebben wel beweging en mentale stimulatie nodig. De Cane Corso ouder is meestal meer open naar vreemden, energieker en speelser. Het temperament van uw pup kan dus afhangen van welke ouder de voorkeur heeft.

Training en oefening

Neo’s zijn over het algemeen minder actief en energiek dan Cane Corso’s, dus het energieniveau van deze mix zal variëren. Maar hoe dan ook, deze mix heeft regelmatig beweging nodig. Grotere honden kunnen vatbaarder zijn voor gewrichtsproblemen, dus pas op met overtraining als pup en laat ze niet springen of trappen lopen voor ze 3 maanden oud zijn.

Positieve beloningsmethoden werken het beste voor dit ras, omdat ze zullen voortbouwen op de sterke band tussen u en uw hond. Puppies die de Cane Corso-ouder navolgen, zijn vaak gretiger dan die welke de Neo navolgen. Maar werk in korte, consistente sessies voor de beste resultaten, ongeacht welke ouder uw puppy verkiest.

Naast training en beweging hebben deze honden dagelijks mentale stimulatie nodig. Dit kan door verdere uitdagende trainingsspelletjes. U kunt investeren in interactief trainingsspeelgoed, of uw hond geurwerk leren, of spelletjes zoals verstoppertje spelen.

Cane Corso Napolitaanse Mastiff Mix Gezondheid

Een Neo Mastiff Cane Corso mix kan gevoelig zijn voor een aantal gezondheidsproblemen die samenhangen met hun grootte. Maar ze kunnen ook gezondheidsproblemen krijgen die bij hun raszuivere ouders voorkomen. Op sommige van deze problemen kan worden getest, maar andere zijn minder voorspelbaar. Hier zijn enkele van de meest voorkomende gezondheidsproblemen die deze mix kan tegenkomen:

 • Heup- en elleboogdysplasie
 • Maag dilatatie volvulus (bloat)
 • Patellaire Luxatie
 • Autoimmune thyroiditis
 • Entropion
 • Ectropion

Verwachte levensduur voor deze mix

Honden van gemengde rassen leven gemiddeld langer dan raszuivere honden. Maar grote rassen hebben vaak een kortere levensduur dan kleinere rassen. De Cane Corso wordt gemiddeld 9 jaar oud. De Napolitaanse Mastiff heeft een iets kortere levensduur, en wordt gemiddeld slechts 8 jaar oud.

Aangezien gemengde rassen vaak langer leven dan hun raszuivere ouders, kunt u merken dat een Neo Cane Corso mix tot dubbele cijfers leeft. Vooral als u een puppy kiest van een gerenommeerde fokker en hem de best mogelijke zorg geeft.

Het vinden van Cane Corso Napolitaanse Mastiff Puppies

Deze mix is niet een van de meest voorkomende gemengde ras honden die er zijn. Het kan dus even duren om een gerenommeerde fokker te vinden. Vooral afhankelijk van waar je woont in de wereld. Vermijd puppyfabrieken en dierenwinkels, omdat puppies uit deze plaatsen vaak meer gezondheids- en gedragsproblemen hebben.

De puppyprijs hangt af van een aantal zaken, waaronder de vachtkleur, de plaatselijke vraag, de voorspelde volwassen grootte en meer. Maar, deze mix kost gemiddeld rond de $800.

Als je moeite hebt om een puppy te vinden van een gerenommeerde fokker, of als je op zoek bent naar een goedkoper alternatief, kun je ook kijken bij lokale reddingscentra. Er zijn genoeg reddingscentra die zich toeleggen op specifieke rassoorten, waaronder Mastiff-honden, grote rassen, enzovoort. Honden uit reddingscentra zijn vaak ouder dan pups van een fokker, maar ze kunnen goedkoper zijn en sommige kunnen zelfs enige training hebben.

Is de Napolitaanse Mastiff Cane Corso Mix een goed gezinshuisdier?

Deze mix is niet geschikt voor elk huis. Cane Corso Neapolitan Mastiffs zijn beschermende, sterke honden die veel training en socialisatie nodig hebben vanaf jonge leeftijd. Ze zijn ook vatbaar voor een aantal ernstige gezondheidsproblemen, waarvan vele hun mobiliteit al op jonge leeftijd kunnen beïnvloeden. Ze zijn dus onderhoudsgevoeliger dan men op het eerste gezicht zou verwachten.

Als je op zoek bent naar een groot hondenras dat knuffelig en aanhankelijk is, dan is dit misschien niet de juiste keuze voor jou. Deze mix is niet noodzakelijk het beste voor nieuwe hondenbezitters. Maar voor ervaren eigenaren die op zoek zijn naar een slim, trouw ras, kan deze mix perfect zijn.

Heeft u thuis al een Neo Mastiff Cane Corso mix? Of bent u nog steeds op zoek naar één van deze pups om mee naar huis te nemen? We horen graag uw ervaringen met deze grote hond in de comments!

Vergelijkbare rassen en mengsels

Referenties en bronnen

 • Howell, T. (et al), ‘Puppy Parties and Beyond: The Role of Early Age Socialization Practices on Adult Dog Behavior’, Veterinary Medicine: Research and Reports (2015)
 • Cutler, J. (et al), ‘Puppy Socialization Practices of a Sample of Dog Owners from Across Canada and the United States’, Journal of the American Veterinary Medical Association (2017).
 • Tamara Montrose, V. (et al), ‘Dog Bites Dog: The Use of News Media Articles to Investigate Dog-On-Dog Aggression’, Journal of Veterinary Behavior (2020).
 • Krontveit, R. (et al), ‘Housing- and Exercise-Related Risk Factors Associated with the Development of Hip Dysplasia as Determined by Radiographic Evaluation in a Prospective Cohort of Newfoundlands, Labrador Retrievers, Leonbergers and Irish Wolfhounds in Norway’, American Journal of Veterinary Research (2012).
 • Korec, E. (et al), ‘Longevity of Cane Corso Italian Dog Breed and its Relationship to Hair Colour’, Open Veterinary Journal (2017).
 • Baldinger, A. (et al), ‘Prevalence of Canine Hip Dysplasia in 10 Breeds in France, a Retrospective Study of the 1997-2017 Radiographic Screening Period’, Plos One (2020).
 • Gaundalini, A. (et al), ‘Epidemiology of Ocular Diseases Presumed to be Inherited in Three Large Italian Dog Breeds in Italy’, Veterinary Ophthalmology (2016).
 • Evans, K. & Adams, V. ‘Mortality and Morbidity Due to Gastric Dilatation-Volvulus Syndrome in Pedigree Dogs in the UK’, Journal of Small Animal Practices (2010).