Cane Corso Kleuren

cane corso kleuren

Cane corso kleuren variëren van populaire, veel voorkomende tinten zoals zwart, tot ongewone, recessieve tinten zoals fawn en grijs. Welke is jouw favoriet?

De Cane Corso is een groot, intelligent en trouw ras dat oorspronkelijk in Italië werd gevonden als waakhond. Ze hebben een korte, gladde vacht die in een enorme reeks kleuren voorkomt. En hun verzorging is relatief eenvoudig, vooral omdat ze niet zwaar verharen. Welke vachtkleur ze uitstralen hangt af van de genen die ze erven. Dus, laten we eens nader kijken naar elke Cane Corso kleur, en of er een invloed is op het temperament of de gezondheid van het ras.


Over de Cane Corso

De Cane Corso is een werkhondenras dat in 2010 door de AKC werd geaccepteerd. Echter, ondanks hun relatief recente acceptatie, zijn deze honden en hun voorouders er al tientallen jaren als beschermers en metgezellen.

Deze honden worden vrij groot, en hebben een gespierde, atletische lichaamsbouw. Ze zijn intelligent, energiek en zeer trouw aan hun gezin. Het is dus belangrijk om ze vanaf jonge leeftijd goed te trainen en te socialiseren om het risico van territoriale agressie te verminderen.

Cane Corsi hebben een korte, dichte, rechte vacht. Door de dikte en het ruwe gevoel van hun vacht zijn ze waterbestendig. En in de winter krijgen ze een warme, dikke ondervacht.

Alle Cane Corso kleuren

Alle hondenvachtkleuren komen voort uit twee basispigmenten: eumelanine (zwart) en pheomelanine (rood). Puppy’s erven genen van hun ouders die deze basispigmenten beïnvloeden om verschillende tinten en patronen te produceren. Maar dat betekent niet dat Cane Corsi in alle mogelijke kleuren kunnen voorkomen. Laten we de officieel erkende Cane Corso kleuren eens nader bekijken.

Zwart

Een van de populairste en meest voorkomende Cane Corso kleuren is zwart. De genen die een effen zwarte vacht veroorzaken zijn dominant, zodat ze eerder tot uiting komen dan kleuren met recessieve genen die op hetzelfde basispigment inwerken.

Zwarte Cane Corsi zijn erg populair, omdat veel potentiële eigenaren geloven dat dit het ‘felle’ uiterlijk van hun hond vergroot. Maar, Corsi met deze kleuring kunnen in de zomer speciale zorg nodig hebben, omdat hun zwarte vacht erg heet wordt in de zon.

Fawn

Fawn wordt ook wel eens aangeduid als tan, cinnamon of sable. Deze kleuring wordt veroorzaakt door een verdunningsgen, dat inwerkt op het rode pigment. Maar verdunningsgenen zijn recessief. Pups moeten dus van beide ouders een kopie krijgen om als fawn tevoorschijn te komen.

Sommige fawn Cane Corsi kunnen ook een zwart of grijs masker op hun gezicht hebben. Hun kleur is meestal gelijkmatig over hun hele lichaam, maar sommige kunnen op bepaalde plaatsen een iets donkerder pigmentatie hebben.

cane corso kleuren

Grijs

Grijskleuring, zoals fawn, wordt ook veroorzaakt door verdunde genen. Maar, in plaats van in te werken op het basis rode pigment, verdunnen ze het zwarte pigment. Grijs wordt ook vaak blauw of zilver genoemd, dus sommige fokkers brengen hun grijze Corso pups met deze termen op de markt om ze unieker te laten lijken.

Het is ook niet ongebruikelijk om deze honden te zien met kleine vlekjes witte vacht, vooral op hun borst, keel, kin en tenen. Grijstinten kunnen variëren in hun intensiteit, net als de fawn kleur.

Rood

Rode Cane Corso honden kunnen een zwart of grijs masker hebben. De genen die rode vacht veroorzaken zijn dominant, dus een pup hoeft maar één kopie van het gen te krijgen om deze kleur tot uiting te laten komen. Maar, rood kan nog steeds variëren in intensiteit. Zo kunnen rode Cane Corsi variëren van een feller oranje tot een diep, roestig rood.

Gestroomd

Brindling komt voor bij alle Cane Corso kleuren. Dit type kleur wordt veroorzaakt door een onregelmatig patroon van contrasterende eumelanine en pheomelanine. Het creëert een gestreept patroon op de vacht van uw hond.

De verdeling van dit patroon en de exacte plaatsing van elk pigment kan echt verschillen van de ene gestroomde Corso tot de andere. Elk exemplaar zal dus volledig uniek zijn. Sommige kunnen ook een zwart of grijs masker hebben, of witte vlekken.

Wat is de meest voorkomende Cane Corso kleur?

De meest voorkomende Cane Corso kleuren worden veroorzaakt door dominante genen. Dit komt omdat een pup maar één dominant gen hoeft te krijgen om die kleur tot uiting te laten komen. Zwart en rood zijn beide dominante tinten. Maar zwart komt nog steeds vaker voor dan effen rood, want om als effen rood zonder eumelanine in de vacht tot uiting te komen, moet een hond twee kopieën van het recessieve rode gen (ee) ontvangen.

Een andere factor die kan beïnvloeden hoe algemeen een kleur is, is de populariteit ervan. Dit kan in de loop van de tijd veranderen. Populair of trendy zijn kan betekenen dat meer fokkers doelbewust voor die kleuren fokken. Maar het kan ook betekenen dat er meer vraag is naar die kleuren. Dus, omdat zwart zo’n populaire kleur is, kan het zijn dat u op wachtlijsten komt voor een zwarte pup, ondanks het feit dat hij populairder is dan andere kleuren.

Wat is de zeldzaamste Cane Corso kleur?

De zeldzaamste Cane Corso kleuren zijn meestal die welke veroorzaakt worden door het verdunningsgen. Dit komt omdat het verdunningsgen recessief is. Dus, beige en grijze kleuren zullen niet te zien zijn als uw hond slechts één kopie van het verdunningsgen krijgt. In plaats daarvan zullen ze zich uiten als rood of zwart.

Sommige fokkers plannen hun fokkerij doelbewust om te proberen verdunde kleuring in hun pups te krijgen. Maar in andere gevallen kunnen recessieve genen onopgemerkt blijven gedurende generaties, zodat een verdunde pup schijnbaar willekeurig in een nest kan verschijnen!

Hoe dan ook, populariteit kan de beschikbaarheid van deze puppies opnieuw beïnvloeden. De marketing van verdunde tinten als ‘zeldzaam’ en ‘ongewoon’ is vaak een manier om hun waarde en vraag bij nieuwe eigenaren op te drijven. En in sommige gevallen is het een teken van een onbetrouwbare fokker. Maar hoe meer vraag er is naar deze recessieve kleuren, hoe moeilijker het vaak is om een pup te vinden.

Verbanden tussen kleur en gezondheid

Het is belangrijk om de verbanden tussen de gezondheid van uw hond en de kleur van de vacht in overweging te nemen wanneer er bewijzen zijn. Onderzoek heeft bijvoorbeeld uitgewezen dat honden met een lichtere vacht een hogere intensiteit van huidproblemen kunnen vertonen. Een specifiek voorbeeld is de mogelijke aanleg voor kleurverdunning alopecia bij fawn en grijze Cane Corsi. Honden die aan dit probleem lijden, kunnen te maken krijgen met vachtdunning en vachtverlies, alsook met een jeukende of geïrriteerde huid.

Cane Corso honden met een zwarte vacht kunnen ook gevoelig zijn voor oververhitting en een hitteberoerte bij warm weer. Zorg er dus voor dat ze voortdurend toegang hebben tot vers, koel water, en voldoende schaduw als ze buiten zijn.

Afgezien van deze kleurgebonden problemen, moet u leren over de meest voorkomende erfelijke problemen van het ras, zodat u vroege tekenen van eventuele problemen van uw Cane Corso kunt herkennen.

Verbanden tussen kleur en temperament

Huidig onderzoek beschrijft geen verschil in persoonlijkheidstypes voor verschillende gekleurde Cane Corso honden. Onze perceptie van persoonlijkheid kan echter veranderen afhankelijk van de kleur van de hond. Onderzoek heeft aangetoond dat mensen de neiging hebben om zwarte honden lager in te schatten in termen van aangenaamheid, nauwgezetheid en emotionele stabiliteit, dan gele honden. Deze neiging om negatieve eigenschappen te associëren met bepaalde soorten honden staat ook bekend als het Big Black Dog Syndroom.

Natuurlijk zal een zwarte Cane Corso niet noodzakelijkerwijs minder vriendelijk of aangenaam zijn dan een andere tint. Maar ze kunnen ook worden gekocht door mensen met slechte bedoelingen, die op zoek zijn naar een ‘felle’ waakhond, of zelfs een agressieve vechthond.

Ongeacht hun kleur zijn Cane Corsi zeer trouw aan hun directe familie. Hun vroegste werkrol was als waakhond. Ze kunnen dus territoriaal zijn en wantrouwend tegenover vreemden. Om het risico op agressie te verminderen, moet u uw Cane Corso van jongs af aan goed trainen en socialiseren.

Cane Corso verzorging

De verzorgingsbehoeften van een Cane Corso verschillen niet veel, ongeacht de kleur. Maar vuil is waarschijnlijker te zien op een lichtere vacht. Een grijze of reebruine Cane Corso moet dus misschien iets vaker worden geborsteld en gewassen dan een zwarte versie.

Het is echter belangrijk om de vacht van uw hond niet te vaak te wassen. Dat kan namelijk meer kwaad dan goed doen. Vooral als u een blekere Corso heeft met huidproblemen. In deze gevallen moet u het advies van uw dierenarts opvolgen. Cane Corso’s zijn relatief onderhoudsarm wat betreft de verzorging. Ze verharen niet veel, maar borstelen helpt om het verharende bont te verwijderen als het warmer wordt.

Misschien nog belangrijker dan de noodzaak van borstelen en baden, is de noodzaak om kwijl weg te vegen. Cane Corsi kunnen nogal kwijlende honden zijn. Voor het verwijderen van de kwijl is geen volledig bad nodig. U kunt gewoon een schone, vochtige doek nemen en de kwijl rond de mond van uw hond wegvegen. Zorg er wel voor dat ze het prettig vinden dat u dit van jongs af aan doet, zodat er geen nervositeit of angst ontstaat als ze volwassen zijn.

Welke Cane Corso kleur is het beste?

Het kiezen van de juiste kleur Cane Corso hangt meestal af van persoonlijke voorkeur en de beschikbaarheid van puppies. Maar houd rekening met de mogelijke gezondheidsproblemen van bepaalde kleuren, zoals alopecia.

Welke kleur is uw favoriet?

Lezers vonden ook leuk

Referenties en bronnen

  • Brancalion, L. (et al), ‘Canine Coat Pigmentation Genetics: A Review’, Animal Genetics (2021).
  • Dog Coat Color Genetics (2020)
  • Hoon Kim, J. (et al), ‘Color-Dilution Alopecia in Dogs’, Journal of Veterinary Science (2005).
  • Korec, E. (et al), ‘Inheritance of Coat Color in the Cane Corso Italiano Dog’, BMC Genetics (2019)
  • Fratkin, J. & Baker, S. ‘The Role of Coat Color and Ear Shape on the Perception of Personality in Dogs’, Anthrozoos (2013).
  • Jones, A. & Gosling, S. ‘Temperament en persoonlijkheid bij honden (Canis Familiaris): A Review and Evaluation of Past Research’, Applied Animal Behavior Science (2005).
  • Howell, T. (et al), “Puppy Parties and Beyond: The Role of Early Age Socialization Practices on Adult Dog Behavior’, Veterinary Medicine: Research and Reports (2015)
  • Cutler, J. (et al), ‘Puppy Socialization Practices of a Sample of Dog Owners from Across Canada and the United States’, Journal of the American Veterinary Medical Association (2017).
  • van der Borg, J. (et al), ‘Evaluation of Behavior Testing for Human Directed Aggression in Dogs’, Applied Animal Behavior Science (2010).