Bulldograssen – Welke typen maken de allerbeste huisdieren?

bulldog rassen

Bulldog rassen omvatten een aantal compacte, moedige, zelfverzekerde, aanhankelijke en trouwe honden. Historisch gefokt voor stierengevechten door hun Elizabethaanse eigenaars, hebben de verschillende soorten Bulldogs een lange weg afgelegd. Ze zijn nu liefdevolle, slimme en vriendelijke huisdieren. De Amerikaanse Bulldog, Engelse Bulldog, Franse Bulldog, Catahoula Bulldog en Spaanse Bulldog zijn allemaal leden van deze groep, en velen hebben Mastiff voorouders. Maar misschien verrassend is ook de actieve, energieke Boxer hond. Vandaag bekijken we welke Bulldog rassen de beste huisdieren en metgezellen zijn. En helpen u te beslissen welk Bulldogras perfect past bij uw levensstijl, huis, gezin en kinderen.

Inhoud

Bulldogs, vooral de populaire Engelse en Franse Bulldogs, zijn vertederend en schattig, maar zijn ze voor iedereen de juiste keuze? Het zijn populaire schoothondjes en appartement huisdieren ondanks hun vaak grotere formaat. En ze stelen zelfs de harten van kinderen, andere honden en vreemden. Maar ze komen ook met enkele gezondheidsproblemen.


Wat is een Bulldog?

De Bulldog is een type hond dat oorspronkelijk werd gefokt voor een bloedsport uit het Elizabethaanse tijdperk genaamd bull baiting. Een soortgelijke sport genaamd beer baiting was ook erg populair. Een stier of een beer werd in een arena (of “pit”) aan een staak vastgeketend en vervolgens door een groep grote honden aangevallen. De gevechten tussen de dieren gingen door, vaak tot de dood van sommige honden.

Onnodig te zeggen dat dit een uiterst gruwelijk schouwspel was. Gelukkig werden deze dierengevechten officieel verboden in Engeland in de vroege jaren 1800. Tegen die tijd waren de Bulldog en Mastiff rassen die voor deze vechtsporten waren ontwikkeld al lang ingeburgerd. Hoe is de Bulldog in de loop der jaren geëvolueerd sinds hij werd gebruikt als vechthond? Hier is een kort overzicht.

bulldog rassen

De geschiedenis van de Bulldog

Hondenras experts zeggen dat de eerste Bulldogs werden gefokt uit Mastiffs. Bulldogs werden gefokt voor hun sterke, gedrongen lichamen en grote hoofden en monden. Ze werden ook gefokt voor agressie voordat stieren- en berengevechten werden verboden.

Het temperament van de Bulldog werd milder in de jaren nadat de bloedsporten werden verboden, en het ras werd gebruikt om te werken met vee of als waakhond.

Het uiterlijk van de oorspronkelijke Engelse Bulldog is in de loop der tijd geëvolueerd, en het ras heeft zich ook vertakt in andere soorten Bulldogs zoals de Boxer en de Amerikaanse Bulldog.

De Engelse Bulldog had altijd al een gedrongen bouw en een platte snuit, maar in de loop der jaren is zijn uiterlijk veel extremer geworden. Het overdreven uiterlijk van de hedendaagse Engelse Bulldog heeft geleid tot een aantal ernstige gezondheidsproblemen.

Hier zijn de belangrijkste gezondheidsproblemen waar vooral de Engelse Bulldog mee te maken heeft, maar ook alle soorten bulldogs kunnen tot op zekere hoogte beïnvloed worden.

Leren over de Bulldog rassen

Hoewel hondenliefhebbers deze Bulldog rassen aantrekkelijk vinden, schaffen velen ze aan zonder volledig inzicht te hebben in de ernstige gezondheidsproblemen die gepaard gaan met die stompe lichamen en ingevallen gezichten. Voordat u besluit tot een Bulldog als uw volgende huisdier, is het belangrijk om te leren over enkele van de gezondheidsproblemen die bij veel soorten bulldogs voorkomen. Deze gezondheidsproblemen kunnen leiden tot veel emotionele en financiële stress voor onvoorbereide eigenaars, om nog maar te zwijgen van het fysieke ongemak voor hun honden.

Bulldog gezondheidsproblemen

De meeste rashonden hebben een aantal erfelijke gezondheidsproblemen. Maar in het geval van de Engelse Bulldog komen de gezondheidsproblemen van het ras voort uit zowel een gebrek aan genetische diversiteit als de inherente fysieke structuur van de hond.

Verderop in het artikel kunt u iets meer lezen over het debat rond raszuivere honden versus honden van gemengde rassen. Het is meer omstreden dan je zou denken!

Veel van de gezondheidsproblemen van de Bulldog zijn te wijten aan de platheid van het gezicht van de hond, een probleem dat wordt gedeeld door andere rassen met vergelijkbare gelaatstrekken, zoals de Mopshond.

De term voor “korte kop” is “brachycefalie”. Er zijn verschillende gezondheidsaandoeningen veroorzaakt door brachycephalie die worden gegroepeerd onder de term “brachycephalic obstructive airway syndrome”. Laten we BOAS nader bekijken.

Ademhalingsproblemen bij Bulldograssen

Veterinaire deskundigen melden dat brachycephalie leidt tot een verminderde ademhaling, die chronische en slopende gezondheidseffecten kan veroorzaken gedurende het leven van de hond.

Brachycephalische honden hebben beperkte luchtwegen. Dit is echter niet alleen een probleem in de verkorte neus. Het veroorzaakt ook problemen in de mond en keel, omdat zachte weefsels zoals de tong en het gehemelte groot blijven, zelfs als de schedel is afgeplat.

Honden die lijden aan BOAS ondervinden veel problemen, waaronder kortademigheid, moeite met bewegen, hitteberoerte, kokhalzen/overgeven, en een laag zuurstofgehalte in het bloed dat tot instorting kan leiden.

Veel verschillende hondenrassen kunnen symptomen van BOAS vertonen. Hoewel rassen met de kortste snuiten en de breedste nekken de ernstigste problemen ondervinden. Dit betekent dat de verschillende bulldograssen uitstekende kandidaten zijn voor deze problemen.

Studies hebben aangetoond dat de Engelse Bulldog, Franse Bulldog, en Mopshond rassen het hoogste risico lopen op BOAS. Rassen met een langere snuit zoals de Staffordshire Bull Terrier hebben een lager risico op BOAS.

Gebitsproblemen bij Bulldograssen

De craniofaciale structuur van honden met brachycephalie zorgt er ook voor dat ze last hebben van een breed scala aan gebitsproblemen. Omdat de bovenkaak korter is dan de onderkaak bij Engelse Bulldoggen en andere brachycefale rassen, schuren de boventanden tegen de ondertanden en de bodem van de mond.

De kleine, verkorte kaak drukt en beïnvloedt ook de tanden, waardoor de hond pijn en parodontale aandoeningen krijgt. Als de tanden van een aangetaste hond niet worden verwijderd, kan hij jaren van pijn en infectie tegemoet zien.

Bulldog rassen krulstaarten

Hemivertebrae is een afwijking aan de wervelkolom die voorkomt bij hondenrassen met platte gezichten en schroefstaarten. Deze aandoening komt vooral voor bij de Franse Bulldog.

Honden met hemivertebrae hebben misvormde wervelkolombeenderen, wat kan leiden tot misvorming van de wervelkolom, pijn, functieverlies in de achterpoten en incontinentie.

Honden die een opgerolde staart erven, erven ook de misvormingen van de wervelkolom die daarmee gepaard gaan. Ernstige gevallen vereisen een grote operatie aan de wervelkolom, die niet altijd succesvol is, en aangetaste honden kunnen permanent verlamd raken.

Omdat pups met deze aandoening worden geboren, kunnen de symptomen al vroeg verschijnen, vaak al op de leeftijd van 7 maanden. De symptomen kunnen plotseling optreden, vaak binnen enkele uren.
Euthanasie kan worden aanbevolen voor ernstige gevallen.

Oogproblemen bij Bulldoggen

Honden met grote ogen en brachycephalie kunnen gevoelig zijn voor hoornvlieszweren. Veterinaire deskundigen melden dat de brachycephale gezichts- en ooglidstructuur kan leiden tot oogletsel, zweren en mogelijk blindheid. Risicofactoren voor hoornvlieszweren zijn prominente ogen, zichtbaar oogwit en huidplooien over de neus.

Al deze fysieke kenmerken samen maken oogletsel en zweren waarschijnlijker bij Bulldogs en andere rassen zoals Mopshonden, Shih Tzus en Pekingees. Potentiële eigenaren van alle Bulldog rassen moeten zich bewust zijn van de gezondheidsproblemen die gepaard gaan met brachycephalie. Dit geldt in het bijzonder voor Engelse en Franse Bulldogs.

Zijn er verschillende bulldog rassen die een gezondere keuze zijn voor eigenaren die zich zorgen maken over gezondheidsproblemen? Laten we eens kijken naar de soorten Bulldog rassen, zodat u de beste beslissing kunt nemen over uw volgende huisdier.

Bulldog Rassen

Niet alle Bulldograssen zijn officieel erkend door hondenrassenorganisaties zoals de American Kennel Club. Sommige zijn erkend door alternatieve hondenrassen groepen en sommige zijn gemengde Bulldog kruisingen.

Potentiële eigenaren die Bulldogs zoeken met minder gezondheidsproblemen dan de Engelse of Franse rassen moeten zeker alle opties bekijken, vooral honden met een langere snuit, voordat ze een definitieve beslissing nemen. Hier is een overzicht van zowel populaire als minder bekende Bulldog rassen.

Engels Bulldog Ras

bulldog rassen

De Engelse Bulldog is wat de meeste mensen zich voorstellen als ze aan Bulldogs denken. De moderne Engelse Bulldog combineert dat iconische uiterlijk met een beroemd vriendelijk, volgzaam en loyaal temperament. Laten we eens kijken of het een van de beste Bulldog rassen is.

Hoewel het moeilijk is om iets aan te merken op de innemende persoonlijkheid van deze hond, zijn de gezondheidsproblemen (geassocieerd met zowel de fysieke structuur als het gebrek aan genetische diversiteit) vaak meer dan een onvoorbereide eigenaar aankan.

De tijd en het geld dat u waarschijnlijk zult besteden aan de zorg voor een Engelse Bulldog moet een primaire zorg zijn in uw besluitvormingsproces. De UK Kennel Club heeft de Engelse Bulldog een 3 uit 3 gegeven in haar Breed Watch programma. Dit betekent dat het ras “zichtbare aandoeningen of overdrijvingen heeft die pijn of ongemak kunnen veroorzaken”.

Vergeet niet dat hoe extremer het uiterlijk van een Bulldog is, hoe groter de kans is dat hij lijdt aan de gevolgen van brachycephalie en andere gezondheidsaandoeningen.

Amerikaanse bulldog ras

bulldog rassen

Heb je je hart verpand aan een “traditionele” Bulldog? De Amerikaanse Bulldog zou wel eens het beste Bulldog ras voor u kunnen zijn. Vraagt u zich af hoe Engelse Bulldogs eruit zagen voordat ze werden gefokt voor dat extreme uiterlijk? Veel hondenexperts zeggen dat de Amerikaanse Bulldog het dichtst bij de originele Engelse Bulldog komt.

De oude Engelse Bulldog werd in de 17e eeuw naar de Amerikaanse koloniën gebracht. Hij heeft zijn oorspronkelijke uiterlijk behouden en leeft en werkt samen met boeren, ranchers en jagers in het landelijke zuiden. Er zijn twee soorten Amerikaanse Bulldogs, het Johnson type en het Scott type. De Johnson wordt het Bully of Classic type genoemd. De Scott wordt het Standard of Performance type genoemd.

De Bully is zwaarder en gedrongen dan de Standard. De kopvorm van de Bully is groot en rond, met een ondervoorbijtend kaaksgat. Het hoofd van de Standard is slanker, met een doos- of wigvorm, en een minder ondervoorbije kaak.

Potentiële eigenaren die bezorgd zijn over de gezondheidseffecten van brachycephalie zouden het Scott type American Bulldog moeten overwegen, met zijn langere snuit.

Net als veel andere hondenrassen kan de Amerikaanse Bulldog lijden aan heup- en elleboogdysplasie, dus zorg ervoor dat u een gerenommeerde fokker kiest die zijn honden op hun gezondheid test.

Franse Bulldog Ras

bulldog rassen

Het schattige Franse Bulldog-ras (vaak Frenchie genoemd) vindt zijn oorsprong in een speelgoedversie van de Engelse Bulldog die populair was in de jaren 1800. Het ras vond zijn weg van Engeland naar Frankrijk, waar het werd gekruist met andere kleine honden zoals de Mopshond. Het werd een populair gezelschapsdier voor stadsbewoners in Frankrijk, en uiteindelijk ook in de VS en andere delen van de wereld.

De Franse Bulldog staat bekend om zijn compacte lichaam en grote hoofd, bekroond door brede “vleermuis” oren. De fysieke structuur van de Frenchie maakt natuurlijke voortplanting en geboorte moeilijk. Een groot aantal wordt kunstmatig geïnsemineerd en via een keizersnede ter wereld gebracht.

De Franse Bulldog is een brachycefaal ras dat vatbaar is voor ademhalingsproblemen en is ook vatbaar voor de misvorming van de wervelkolom, hemivertebrae genaamd. Bovendien, omdat de Frenchie ook een dwerg (chondrodystrophic) speelgoedras is, kan het lijden aan gezondheidsproblemen in verband met zijn korte, gebogen benen en rug.

Hoewel schattig, kan de Frenchie een aanzienlijke hoeveelheid dure veterinaire zorg nodig hebben vanwege de vele gezondheidsproblemen die met het ras geassocieerd worden. Potentiële eigenaren wordt dringend aangeraden niet in een opwelling te kopen en de speciale behoeften van dit ras grondig te begrijpen alvorens te beslissen over een Frenchie.

Boxer Hondenras

bulldog rassen

De Boxer stamt af van een oud type hond bekend als de Bullenbeisser (“stierenbijter”), die werd gekruist met de oudere Engelse Bulldog om het Boxer hondenras te creëren. Hoewel de Boxer niet het woord Bulldog in zijn naam heeft, waren zijn stichtende rassen Bulldogs, en de Boxer verdient het zeker om op een lijst van Bulldog rassen te staan.

De Boxer is een goede optie voor potentiële eigenaren die een Bulldog-type hond zoeken met een lager risico op gezondheidsproblemen in verband met brachycephalie. De snuit van de Boxer is stomp en breed, maar niet zo plat als die van andere Bulldograssen. De onderkaak is ondervoorbijtend, maar niet zo extreem als die van een Engelse Bulldog.

De Boxer is geclassificeerd als een brachycefale hond, dus potentiële eigenaren moeten zich ervan bewust zijn dat er enig risico bestaat op ademhalingsproblemen, ook al is de hoofdvorm minder extreem dan bij andere brachycefale rassen. Naast BOAS kunnen Boxers vatbaar zijn voor andere gezondheidsproblemen zoals hartkwalen, kanker en heupdysplasie.

Spaanse Bulldog Ras

Een van de minder bekende Bulldog rassen is de Spaanse Bulldog, ook bekend als de Alano Español. Liefhebbers van grote Bulldog rassen zullen deze majestueuze hond waarderen, want hij wordt wel het grootste Bulldog ras genoemd.

Dit ras is een inheemse Spaanse Molosser-type hond. Bulldogs worden geclassificeerd als Molossers, net als vele andere rassen zoals Mastiffs, Rottweilers, Duitse Doggen en Anatolische Herders. De Alano Español werd gebruikt in stierengevechten, evenals voor de jacht, bewaking en veebeheer.

Mannetjes kunnen zo groot zijn als 24 of 25 inch bij de schouder. Ze kunnen wel 88 pond wegen als ze volwassen zijn. Deze ongewone hond is niet geschikt voor onervaren eigenaren, want hij staat bekend om zijn sterke beet en brutale persoonlijkheid. Goede training en socialisatie zijn een must voor dit ras.

Catahoula bulldog ras

catahoula bulldog

De Catahoula Bulldog is een kruising tussen de Amerikaanse Bulldog en de Catahoula Leopard Dog. Dit volledig Amerikaanse gemengde ras wordt niet erkend door de grote hondenrassenorganisaties, maar kan een geweldige optie zijn voor Bulldog liefhebbers die een gezond en minder brachycephalisch Bulldog-type huisdier zoeken.

Het ras ontstond in Louisiana uit een exotische mix van inheemse Amerikaanse honden, honden die naar Amerika werden gebracht door vroege Spaanse ontdekkingsreizigers, en de honden van Franse kolonisten.

Hoewel de Catahoula Bulldog er minder intimiderend uitziet dan de Spaanse Bulldog, is hij ook een van de grote Bulldog rassen, met reuen die zo groot zijn als 26 inch bij de schouder en zo’n 100 pond wegen.

De Catahoula Bulldog is gebruikt voor het hoeden, het vangen van varkens en de jacht. Het staat bekend als een werkend kruisingsras, gemaakt voor utilitaire doeleinden in plaats van mode. Als gemengd ras kan hij minder gevoelig zijn voor problemen in verband met brachycephalie, afhankelijk van de fysieke kenmerken geërfd van zijn Bulldog voorouders.

Het rasechte vs gemengde ras debat

Er is nogal wat verdeeldheid onder hondenliefhebbers over de gezondheid en het welzijn van verschillende soorten honden. Aan de ene kant heb je liefhebbers van de raszuivere honden. In dit artikel hebben we een paar rashonden genoemd. De Engelse Bulldog is een uitstekend voorbeeld van een rashond.

Aan de andere kant zijn er voorstanders van “hybride kracht”. Dit zijn de mensen die beweren dat het mengen van hondenrassen de sterkste genetische samenstelling oplevert, en daarom de gezondste honden.

Raszuivere fokkers en liefhebbers zeggen dat hybride kracht een mythe is, en dat hun honden gezonder zijn. We hoeven echter alleen maar te kijken naar de vele soorten raszuivere Bulldogs om te weten dat raszuiver zijn niet betekent dat ze gezond zijn.

Welk Bulldogras is geschikt voor mij?

Wat is het beste Bulldog-ras? Dat hangt allemaal af van wat u zoekt in een gezelschapsdier. Helaas lijden twee van de meest populaire Bulldog rassen, de Franse en Engelse, aan de meeste gezondheidsproblemen en kunnen ze aanzienlijke (en dure) veterinaire zorg nodig hebben. Kijken naar een gezondere versie zoals de Alapaha Blue Blood Bulldog kan een betere keuze zijn.

Misschien heb je je zinnen gezet op een van deze rassen, maar het is belangrijk om te overwegen of je de tijd, het geduld en de financiën hebt om goed voor je Bulldog te zorgen gedurende zijn leven.

Een gezondere optie voor Bulldog fans kan een Bulldog ras zijn dat niet is gefokt voor extremen in het uiterlijk. Langere snuiten zijn altijd gezonder dan kortere, en een rechte staart is gezonder dan een schroefstaart.

Misschien heb je meer geluk met een van de vele verschillende bulldograssen naast degene die je eerst in gedachten had.

Bulldog Fokkers

Welk type Bulldog u ook kiest, zorg ervoor dat u werkt met een gerenommeerde fokker die zijn fokdieren op hun gezondheid test. Elke fokker die u bezoekt moet u graag te woord staan als u vragen heeft. Hij zou u ook graag laten zien waar het nest leeft en waar vader en moeder wonen.

Als je niet tevreden bent met enig aspect van de geloofsbrieven of faciliteiten van de fokker, dan heb je het volste recht om weg te lopen. Het is belangrijk dat aan fokkers hoge eisen worden gesteld.

Kom meer te weten over de verschillende Bulldog rassen

Geef uw mening

We willen graag uw mening weten over alles wat met Bulldog te maken heeft.

Heeft u al een Bulldog? We horen graag van u. Vertel ons over uw Bulldog in de commentaren hieronder! Anders, veel succes in uw zoektocht naar uw nieuwe beste vriend!

Referenties en verder lezen

  • Pedersen et al. Een genetische beoordeling van de Engelse Bulldog. Canine Genetics and Epidemiology, 2016.
  • Packer et al. Invloed van gezichtsvorm op de gezondheid van honden: Brachycephalic Obstructive Airway Syndrome. PLoS ONE, 2015.
  • Hale, F. Stop Brachycephalism, Now! Canadian Veterinary Journal, 2013.
  • Franse Bulldog Hemivertebrae. Universiteiten Federatie voor Dierenwelzijn, 2011.
  • Packer, R.M.A., Hendricks, A., Burn, C.C. Invloed van gezichtsvorm op de gezondheid van honden: Hoornvlies Ulceratie. PLos ONE, 2015.
  • Rusbridge, C. Canine Chondrodystrophic Intervertebral Disc Disease (Hansen Type I Disc Disease). BMC Musculoskeletal Disorders, 2015.