Bulldog Lab Mix – Een complete gids voor de Bullador hond

Bulldog Lab mix

De Bulldog Lab mix is een kruising tussen de populaire Labrador Retriever en de Engelse Bulldog.

De Bullador is vriendelijk en intelligent. Ze kunnen goed tegen training en brengen graag veel tijd door met hun gezin.

De gezondheid van deze honden kan echter echt variëren, afhankelijk van de gezichtsvorm die ze erven.

Lees verder om erachter te komen of dit ras bij uw huis past.

Wat staat er in deze gids

Bulldog Lab Mix FAQ’s

Hier zijn enkele vragen die ons vaak gesteld worden over de Engelse Bulldog Lab mix.

De Engelse Bulldog Lab mix is een kruising tussen twee populaire rasechte rassen. Maar er is nogal wat te weten over deze kruising voordat je besluit hem mee naar huis te nemen!

Bulldog Lab Mix: Ras in een oogopslag

 • Populariteit: Groeit langzaam!
 • Doel: Familie metgezel
 • Gewicht: 40 tot 80 pond.
 • Temperament: Vriendelijk, intelligent, sociaal.

Denk je dat de Bullador iets voor jou is?

Bulldog Lab Mix Ras Review: Inhoud

Laten we eerst uitzoeken waar dit hybride ras vandaan komt.

Geschiedenis en oorspronkelijk doel

Designhonden zijn niets nieuws. Maar een gestage toename in populariteit in de laatste 20 jaar heeft gemengde meningen naar boven gebracht.

Zo houden velen vol dat gemengde rassen en mormels één en hetzelfde zijn.

Maar er zijn anderen die erop wijzen dat kruisingen de nakomelingen zijn van twee specifiek gekozen raszuivere ouders. Moeders, aan de andere kant, zijn gewoon “gemengde rassen” die per ongeluk zijn ontstaan met een grotendeels onbekende afstamming.

Voor meer informatie over het debat over mormels versus kruisingen, bezoek ons hier.

Beschouwd als een eerste generatie kruising, heeft de Labrador Bulldog kruising een twijfelachtige oorsprong. Het is ook nog steeds niet enorm gebruikelijk.

Omdat we niet precies kunnen vaststellen hoe hij is ontstaan, laten we eens kijken naar de geschiedenissen van de raszuivere ouders.

engelse bulldog lab mix

Bulldog Geschiedenis

Afkomstig uit Engeland, geloven velen dat de Bulldog in de 13e eeuw werd gefokt om stieren te vangen.

De wrede praktijk van stierengevechten werd in die tijd beschouwd als een sport. Het publiek wedde op groepen Bulldogs die het opnamen tegen een boze stier.

Veel Bulldogs stierven tijdens deze gewelddadige praktijk. Maar men gelooft dat dit wrede “spel” heeft geleid tot de onwrikbare moed en de extreem hoge pijntolerantie van de hedendaagse Bulldog.

Zodra bull baiting werd verboden in 1835, werd de Bulldog een nutteloze pion voor gokkers en hondenvechters, en dus dreigde hij uit te sterven.

Gelukkig voor het ras waren er mensen die vonden dat hij een betere minnaar zou zijn dan een vechter. Deze mensen werkten eraan om de Bulldog te bekeren van zijn bull baiting manieren tot een aanbiddende familie metgezel.

In 1886 werd de Bulldog erkend door de Amerikaanse Kennel Club (AKC).

Labrador Geschiedenis

Afkomstig uit Newfoundland, Canada, is de Labrador een oud ras dat al bestaat sinds de jaren 1500!

Als een eendenjachthond die ook uitblonk in het apporteren van vis, was de Labrador de beste vriend van een visser.

De Lab had een perfecte bouw voor het werken naast zijn meester op boten met zijn weerbestendige vacht, zijn unieke intelligentie, en zijn natuurlijke instinct om te apporteren.

Bovendien vormde de “otterstaart” van de Labrador de perfecte propeller, die hem hielp zich door de ijskoude Canadese wateren te bewegen om de vangst van zijn meester op te halen.

Het ras werd in de 19e eeuw verder gepolijst door Britse liefhebbers. Maar er wordt gezegd dat de hedendaagse Labrador veel van zijn oorspronkelijke eigenschappen behoudt die hem vanaf het begin zo populair maakten!

Geregistreerd door de AKC in 1917, staat de Labrador indrukwekkend op nummer één op de lijst van Amerika’s meest populaire hondenrassen.

Leuke feiten over Bulldog Lab Mixen

Omdat de Engelse Bulldog Lab mix een vrij nieuwe en nog steeds ongewone keuze is, zijn er niet veel leuke feiten over de rascombinatie! Maar, er is veel te leren over de twee ouderrassen.

Een door-en-door Engels ras, de veerkrachtige Bulldog is al heel lang een icoon voor Engeland. Hij is ook de mascotte van een aantal Amerikaanse universitaire sportteams.

Helaas, door wat velen zouden beschouwen als onverantwoordelijke fokpraktijken door de geschiedenis heen,

De Bulldog van vandaag is heel anders dan de Bulldog van vroeger, wat resulteert in een aantal ernstige gezondheids- en skeletproblemen.

Hoe dan ook, vanaf 2019 wordt de Bulldog door de American Kennel Club beschouwd als de vijfde meest populaire hond in Amerika.

De Labrador Retriever weet deze score qua populariteit eigenlijk te overtreffen. Labradors houden deze nummer één plek in de lijsten van de AKC sinds 1991!

Het is dus gemakkelijk te zien waarom mensen een combinatie van deze twee honden willen.

Bulldog Lab Mix Uiterlijk

Geen twee Bulldog Lab mixen zijn hetzelfde. Er is geen manier om te voorspellen welke eigenschappen Bullador puppies zullen erven totdat ze geboren zijn.

Om een beter idee te krijgen van hoe de pups eruit kunnen zien, moet je de uiterlijke kenmerken van elke ouder onderzoeken.

Hier is een korte blik op enkele fysieke raskenmerken die Bullador pups zouden kunnen erven.

Bulldog Uiterlijke Kenmerken

De Bulldog is een uniek uitziend ras met een onmiskenbaar breed hoofd, gedrongen benen, gespierd lichaam, wangen, korte oren en een gekrulde staart.

Dit ras heeft een kenmerkend plat gezicht. Maar deze eigenschap kan gepaard gaan met enkele gezondheidsproblemen, die we later nader zullen bekijken.

Hij weegt 40-50 pond en is 14-15 centimeter lang. De Bulldog heeft ook een korte, gladde vacht die in een aantal kleuren komt, waaronder:

 • Wit
 • Fawn
 • Piebald
 • Tan
 • Gestroomd en wit
 • Rood gestroomd
 • Rood en Wit
 • Fawn en Wit
Meer informatie over de Bulldog Lab mix.

Labrador Uiterlijk

De Labrador is ongeveer 22-25 centimeter groot en weegt ongeveer 55-80 pond.

Met zijn flaporen, expressieve gezicht en lange “otterstaart” is de Labrador een schoonheid van binnen en van buiten!

Zijn weerbestendige vacht komt in drie standaard kleurenopties:

Vergeet niet dat een Bulldog Lab mix elk aantal van de bovengenoemde fysieke eigenschappen kan erven. Het wordt allemaal overgelaten aan toeval en genetica!

Bulldog Lab Mix Temperament

Gezien het feit dat zowel de Bulldog als de Labrador vriendelijke, intelligente rassen zijn, is het geen verrassing dat hun Engelse Bulldog en Labrador kruising hetzelfde zou zijn.

Toch zijn er, zoals bij alle kruisingen, andere persoonlijkheidskenmerken die aan het toeval worden overgelaten als het gaat om de Engelse Bulldog en Labrador mix.

Wij adviseren vroege socialisatie en gehoorzaamheidstraining voor alle honden, en we moedigen u ook aan om te kijken naar de temperamentvolle eigenschappen van de ouders van deze kruising.

Laten we beginnen met de Bulldog.

Bulldog Temperament

Moedig zijn is een hoofdbestanddeel van dit machtige ras dat, ondanks zijn forse omvang, geroemd wordt om zijn unieke doorzettingsvermogen en schijnbare ongevoeligheid voor pijn.

Dit ras wordt echter ook aanbeden om zijn benaderbare aard en kalme, liefdevolle karakter.

Dit is een mensgericht ras dat het beste tot zijn recht komt als hij bij zijn gezin is.

In feite zal hij actief op zoek gaan naar de genegenheid van zijn mensen en wil hij niets liever dan degenen van wie hij houdt een plezier doen.

Natuurlijke instincten en destructief gedrag

Een goed gesocialiseerde Bulldog is een geweldige familievriend, hoewel hij territoriale instincten kan hebben als hij niet op jonge leeftijd goed wordt opgeleid.

Door zijn moed is de Engelse Bulldog een geweldige waakhond, en hij kan ook goed opschieten met huisdieren waarmee hij is opgevoed.

Van de Bulldog is echter bekend dat hij agressie kan tonen tegenover vreemde honden.

Bedenk ook dat de Bulldog graag kauwt en als hij zich verveelt, kan zijn favoriete kauwspeeltje uw meubels of persoonlijke bezittingen worden!

Deskundigen adviseren veel kauwspeelgoed en mentale stimulatie om te voorkomen dat dit ras destructief wordt.

Vroege socialisatie zal ook de sleutel zijn om ervoor te zorgen dat de Bulldog goed opgeleid is tot volwassenheid. Een toekomstige eigenaar zou ook gehoorzaamheidstraining moeten overwegen, te beginnen in de puppytijd.

Labrador Temperament

De Labrador is een gezellige kameraad die met zowat iedereen overweg kan! Met zijn trouwe en intelligente aard is de Labrador gretig om te behagen en leert hij snel.

Hij is zachtaardig en goedhartig, maar hij kan langzaam volwassen worden en zich als een puppy gedragen tot op volwassen leeftijd.

De Lab kan ook een kauwer zijn, en zijn intelligentie betekent dat hij zowel mentale stimulatie als beweging nodig heeft om te voorkomen dat hij zich gaat vervelen en destructief wordt, net als de Bulldog.

Vroege socialisatie en gehoorzaamheidstraining moeten ook bij de Lab worden toegepast.

Wat u moet verwachten van een mix

Natuurlijk, zoals eerder vermeld, kan uw Bulldog Lab mix een aantal van de hierboven genoemde temperamentvolle eigenschappen erven.

U moet dus voorbereid zijn op elke mogelijke uitkomst.

De belangrijkste manier om ervoor te zorgen dat uw puppy zelfverzekerd, vriendelijk en gelukkig opgroeit, is ze van jongs af aan goed te socialiseren en te trainen. Zorg ervoor dat ze veel mentale stimulatie hebben om destructieve verveling te voorkomen.

Breng wat tijd door met de ouders van je puppy om te zien hoe hun persoonlijkheden zijn. Maar denk eraan, er is geen garantie dat uw pup meer Lab dan Bulldog zal zijn, of omgekeerd.

Uw Bulldog Lab Mix trainen en oefenen

Aangezien zowel de Labrador als de Bulldog intelligente rassen zijn, kunt u verwachten dat een Labrador Bulldog mix slim is en met gemak nieuwe commando’s en kunstjes oppikt.

Zowel de Lab als de Bulldog willen graag behagen en ze zullen dit gevoel waarschijnlijk doorgeven aan hun nakomelingen.

Houd er echter rekening mee dat de Bulldog en de Labrador allebei kauwers zijn en geneigd kunnen zijn tot destructief gedrag wanneer ze zich vervelen.

Zoals eerder vermeld, zullen vroege socialisatie, gehoorzaamheidstraining, veel kauwspeelgoed, beweging en mentale stimulatie helpen om ongewenst gedrag te verlichten.

Maar hoe zit het met lichaamsbeweging?

Behoefte aan beweging

De Bulldog en de Labrador verschillen nogal wat betreft hun bewegingsbehoeften. Eigenaars moeten dus naar hun individuele pups kijken en hun oordeel gebruiken, of met hun dierenarts spreken als ze het niet zeker weten.

Laten we eens kijken naar de contrasterende behoeften van de twee ouderrassen, zodat u kunt zien wat een pup kan erven.

Lab Oefenbehoeften

De Labrador is een zeer atletisch en energiek ras dat ongeveer een uur beweging per dag nodig heeft, plus veel speeltijd in de achtertuin.

Lange wandelingen en spelletjes apporteren of frisbeeën zijn een uitstekende keuze voor een actieve Lab, en natuurlijk geniet hij van zwemmen.

Deze rashond heeft een gezin nodig dat voldoende beweging kan bieden.

Zonder voldoende beweging kunnen Labs gemakkelijk overgewicht krijgen en ongelukkig worden.

Bulldog Behoefte aan beweging

Dit staat haaks op de Bulldog. De ongezonde bouw van het Bulldog ras heeft geleid tot een aantal echte problemen met lichaamsbeweging.

Korte wandelingen en een spelletje touwtrekken zijn voldoende om dit ras in vorm te houden.

Zijn platte gezicht betekent dat ademen nogal moeilijk kan zijn, vooral op warme dagen. Op deze problemen zullen we dadelijk nader ingaan.

Bulldoggen moeten tijdens bijzonder warme dagen binnen worden gehouden, omdat ze gevoelig kunnen zijn voor ernstige ademhalingsproblemen die door de hitte kunnen worden verergerd.

Ook kan de Bulldog, in tegenstelling tot de Labrador, die graag zwemt, niet alleen worden gelaten in water dat dieper is dan zijn ellebogen.

Wat te verwachten van de Mix

Helaas is er een zeer groot risico dat een Bulldog Lab mix het plattere gezicht van het Bulldog ras zal erven.

Als dat zo is, zal de pup waarschijnlijk de gezondheidsproblemen hebben die bij deze gezichtsvorm horen. Dit betekent dat oververhitting en overtraining een echt probleem kunnen zijn.

Matige lichaamsbeweging is meestal voldoende voor een van deze pups, maar helaas kunnen sommigen zelfs met deze hoeveelheid moeite hebben.

Bulldog Lab Mix Gezondheid en Verzorging

Zoals velen van ons weten, zijn rashonden door de jaren heen overmatig gefokt door fokkers die worstelden om de rasstandaard te handhaven.

Het resultaat is een zeer kleine genenpoel waarin genetische ziekten voortdurend worden doorgegeven aan nieuwe generaties.

Voorstanders van kruisingen wijzen erop dat de praktijk de genenpoel vergroot en daardoor de kans op het doorgeven van gezondheidsproblemen kan verminderen. Maar er is nog steeds geen garantie dat kruisingen gezonder zijn.

In feite beweren veel specialisten dat rashonden en gekruiste honden nog steeds even vatbaar zijn voor het erven van genetische ziekten.

Voor meer informatie over het conflict van kruisingen, klik hier.

Hoewel we nog steeds niet weten wie er gelijk heeft in de kwestie van kruisingen, denken we wel dat het belangrijk is om zoveel mogelijk te weten te komen over je toekomstige nieuwe hond voordat je hem krijgt.

Bulldog Lab mix

Bulldog Gezondheidsproblemen

Hoewel het waar is dat veel deskundigen volhouden dat kruisingen gezonder zijn dan raszuivere rassen, is de realiteit dat er geen garantie is voor wat je gaat krijgen met een hybride hond.

Vooral in dit geval moeten toekomstige eigenaren van een Bulldog of Bulldogkruising zich bewust zijn van de gezondheidsproblemen van het ras.

De Bulldog lijdt aan een zeer ernstig ademhalingsprobleem genaamd Brachycephaly Airway Obstruction Syndrome als gevolg van zijn geplette gezicht. Dit is onaangenaam en gevaarlijk voor de hond en kan voor een eigenaar zowel emotioneel als financieel verwoestend zijn.

De Bulldog lijdt ook aan een probleem dat bekend staat als Screw Tail, een gezondheidscomplicatie die resulteert in honden met zeer gekrulde staarten, zoals de Bulldog.

Er zijn een aantal andere gezondheidsproblemen waarmee uw Bulldogkruising te maken kan krijgen en waarvan u zich bewust moet zijn.

Met een levensduur van 8-10 jaar kunt u misschien niet zo lang van uw hond genieten als u zou willen.

Andere Bulldog problemen

De raszuivere Bulldog is ook gevoelig voor:

 • Oververhitting
 • Huidproblemen zoals allergieën, eczeem, droge huid en acne
 • Artritis
 • Degeneratieve wervelkolom ziekte
 • Kersenoog
 • Heupdysplasie
 • Gewrichts- en bandletsels
 • Idiopathische hoofdtrillingen
 • Braken en regurgitatie
 • Vouwermatitis
 • Hartziekte.

En helaas heeft de Bulldog ook het hoogste percentage kanker in vergelijking met elk ander hondenras.

Labrador Gezondheidsproblemen

Vergeleken met de Bulldog is de Labrador relatief gezond.

Met een levensduur van 10-12 jaar, kan hij vatbaar zijn voor:

 • Elleboogdysplasie
 • Heupdysplasie
 • Losse kniegewrichten
 • Gescheurde ligamenten in hun achterpoten
 • Hartziekte
 • Oogziekte
 • Epilepsie
 • Kanker
 • Obesitas
 • Bloat
 • Chronische allergieën.

Hoewel wij altijd een vroegtijdig gezondheidsonderzoek aanbevelen, is het gezondheidsonderzoek vooral belangrijk voor de Bulldog Lab mix, zodat u inzicht krijgt in en u kunt voorbereiden op eventuele gezondheidsproblemen waarmee hij in de toekomst te maken kan krijgen.

Bulldog Lab Mix Verzorging en Onderhoud

Het verzorgen van een Engelse Bulldog Labrador mix zal afhangen van het type vacht dat hij erft van zijn raszuivere ouders.

Toch moet een toekomstige Bulldog mix Labrador eigenaar verwachten dat hij deze kruising ongeveer twee tot drie keer per week borstelt.

Dit komt omdat zowel de Labrador als de Bulldog verharende rassen zijn die tijdens het verharingsseizoen meer verharen.

Terwijl de Bulldog Lab mix slechts af en toe een bad nodig heeft, moeten zijn nagels regelmatig worden geknipt om te voorkomen dat ze scheuren.

Zijn oren moeten regelmatig worden schoongemaakt om oorontstekingen te voorkomen.

Zijn Bulldog Lab Mixen Goede Gezinsdieren?

De Engelse Bulldog mix met Lab is vriendelijk en intelligent. Maar hij komt waarschijnlijk met enkele speciale behoeften waar een beginnende hondeneigenaar niet op voorbereid is.

Vanwege de vele ernstige gezondheidsimplicaties van een Bulldog of een Bulldog kruising, moet een toekomstige eigenaar echt lang en goed nadenken voordat hij beslist of dit de hond voor hem is.

Afgezien van gezondheidskwesties moet u ook rekening houden met uw levensstijl.

Een Bulldog Lab kruising zal het het beste doen in gezinsverband met mensen die de tijd en het geduld hebben om hem te trainen, te oefenen en elke dag met hem te spelen.

Uw Bulldog Lab mix zal ook twee tot drie keer per week geborsteld moeten worden, en hij zal gedijen op uw gezelschap en genegenheid.

Als je niet de tijd kunt bieden voor een goede training, socialisatie en verzorging, moet je dit gemengde ras niet nemen.

En, vanwege gezondheidsproblemen, kunt u ook overwegen een oudere hond te redden.

Het redden van een Bulldog Lab Mix

Veel nieuwe eigenaren van Bulldog mixen als deze realiseren zich niet hoeveel gezondheidsproblemen deze honden lopen. Dit kan ertoe leiden dat veel Bulldog mixen worden afgestaan wanneer eigenaren ze niet meer aankunnen of zich niet meer kunnen veroorloven.

Als je hart uitgaat naar een Bulldog Lab mix, moet je overwegen op zoek te gaan naar een reddingshond.

Veel van de honden in reddingscentra worden daar buiten hun schuld geplaatst. Je kunt kijken bij opvangcentra voor de ouderrassen, als er geen Bulldog Lab mixen zijn die je in algemene opvangcentra kunt vinden.

Rescues zijn vaak goedkoper vooraf dan puppies, en hebben vaak een basistraining, zodat je je geen zorgen hoeft te maken over zindelijk maken.

Maar, zorg ervoor dat je naar reddingscentra gaat met veel vragen om er zeker van te zijn dat de hond zeker bij je past.

We hebben aan het eind van deze gids enkele links naar reddingscentra opgenomen om je te helpen bij je zoektocht.

Het vinden van een Bulldog Lab Mix Puppy

Vergeet niet dat Engelse Bulldog Lab mix pups kruisingen zijn en heel goed de ernstige gezondheidsproblemen van hun Bulldog ouderras kunnen erven.

Om deze reden is het van het grootste belang uw Engelse Bulldog Labrador mix van de juiste bron te betrekken.

Onderzoek is de sleutel, dus of je nu via een rescue of een fokker je Bulldog en Labrador Mix gaat halen, zorg ervoor dat je er veel van doet!

Gemiddeld gaan Bulldog Lab mix pups voor $500 tot meer dan $1000.

Gerenommeerde fokkers

Een voordeel van een fokker is echter dat je de mogelijkheid hebt om vragen te stellen over eventuele gezondheids- of temperamentproblemen die zich bij de ouderrassen of vorige nesten hebben voorgedaan.

Bovendien zullen gerenommeerde fokkers hun pups op hun gezondheid hebben onderzocht en u certificaten kunnen overhandigen waaruit blijkt dat uw pup gezond is en klaar om met u mee naar huis te gaan.

Maar vergeet niet dat er geen manier is om te screenen op problemen zoals brachycephalie. Alle pups lopen het risico op deze problemen als ze het plattere gezicht van de Bulldog erven.

Opvoeden van een Bulldog Lab Puppy

Het verzorgen van een pup is veel werk, laat staan een pup die het risico loopt op problemen met zijn bouw zoals brachycephalie.

We hebben een aantal goede gidsen die u kunnen helpen met alle aspecten van puppyverzorging en -training. U vindt ze op onze pagina over puppyverzorging.

Er zijn ook opties zoals online Puppy Parenting cursussen om eigenaren te helpen met elke stap van het opvoeden van een gezonde, gelukkige puppy.

Bulldog Lab Mix Producten en Accessoires

Honden van gemengde rassen zijn allemaal heel verschillend van elkaar, zelfs die uit hetzelfde nest. Het is dus moeilijk om de beste producten en accessoires voor hen te kiezen.

Bekijk enkele van de gidsen die we hieronder hebben geschreven voor meer hulp bij het kiezen van de juiste spullen voor uw puppy.

Laten we het even samenvatten.

Voors en tegens van het krijgen van een Bulldog Lab Mix

Als u nog steeds niet zeker weet of deze mix geschikt is voor u, volgt hier een korte samenvatting.

Nadelen

 • Kan risico lopen op een aantal ernstige gezondheidsproblemen
 • Kan gezondheidsproblemen hebben door platte gezichten.
 • Destructieve neigingen bij verveling
 • Indien niet goed gesocialiseerd, kan agressief zijn
 • Zware verhaarder, vooral in het verharingsseizoen
 • Onvoorspelbaar uiterlijk en temperament

Pros

 • Vriendelijk, sociaal, mensgericht ras
 • Kan waarschijnlijk goed opschieten met kinderen
 • Kan goed overweg met positieve beloning
 • Heeft slechts matige beweging nodig

De Bulldog Lab mix is niet voor iedereen geschikt. Maar er zijn genoeg vergelijkbare rassen om te overwegen.

Vergelijkbare rassen

Ondanks al zijn geweldige eigenschappen is dit een vrij ongezond gemengd ras. Er zijn genoeg andere raszuivere en gemengde honden die u kunt overwegen die een vergelijkbaar temperament en zorgbehoefte hebben als deze.

Bekijk enkele van de volgende gidsen.

En, tenslotte, hier zijn enkele reddingscentra om je zoektocht te beginnen als je hart uitgaat naar de Bulldog Lab mix.

Bulldog Lab Mix Rassenopvangcentra

Als u nog andere goede reddingscentra kent die u aan deze lijst kunt toevoegen, laat ze dan hieronder in het commentaar achter.

Referenties en bronnen

 • Hendricks, J. (et al), ‘The English Bulldog: A Natural Model of Sleep-Disordered Breathing’, Journal of Applied Physiology (1987).
 • Poncet, C. (et al), ‘Prevalence of Gastrointestinal Tractions in 73 Brachycephalic Dogs with Upper Respiratory Syndrome’, Journal of Small Animal Practice (2005).
 • Hendricks, J. ‘Brachycephalic Airway Syndrome’, Veterinary Clinics of North America: Small Animal Practice (1992)
 • Turcsan, B. (et al), ‘Owner Perceived Differences Between Mixed-Breed and Purebred Dogs’, PLOS One (2017).
 • Howell, T. (et al), ‘Puppy Parties and Beyond: the Role of Early Age Socialization Practices on Adult Dog Behavior’, Veterinary Medicine: Research and Reports (2015)
 • Sutter, N. & Ostrander, E. ‘Dog Star Rising: The Canine Genetic System’, Nature Reviews Genetics (2004)
 • Acumen, L. ‘The Genetic Connection; a Guide to Health Problems in Purebred Dogs’, Second Edition (2011).
 • Beuchat, C. ‘The Myth of Hybrid Vigor in Dogs…Is A Myth The Institute of Canine Biology (2014)
 • Gough, A. (et al) ‘Breed Predispositions to Disease In Dogs and Cats’, Wiley Blackwell (2018)
 • O’Neill (et al) ‘Longevity and Mortality of Owned Dogs In England’, The Veterinary Journal (2013)
 • Packer (et al) ‘Impact of Facial Conformation On Canine Health’, PlosOne (2015)