Bruine Shih Tzu Kleuren, Genetica en Puppies

bruine shih tzu hond met uitgestoken tong

De bruine Shih Tzu staat onder puppyfokkers ook bekend als lever of chocolade. Deze zeldzame vachtkleur komt voort uit een recessief gen, wat betekent dat het moeilijker is om een nestje bruine Shih Tzu pups te fokken dan een andere, meer voorkomende kleur. Bruine Shih Tzu honden hebben niet alleen een chocolade vacht, ze hebben ook bruine neuzen, oogranden en voetzolen. Vandaag bekijken we de raskenmerken van deze Shih Tzu puppy kleur, hoe het zich ontwikkelt als ze opgroeien, en wat u kunt verwachten van het gedrag en temperament van uw volwassen hond. We vertellen u ook hoe u een gelukkige, gezonde bruine Shih Tzu puppy van een gerenommeerde fokker kunt adopteren.

Inhoud

Kunt u zich de eerste keer herinneren dat u een bruine Shih Tzu zag? Misschien dacht je dat je ogen je voor de gek hielden. Misschien vroeg u zich zelfs af of de hond een van die nieuwe hybride hondenrassen was! Maar een lever of chocolade Shih Tzu is een echte hond en een raszuivere hond. Het is alleen zo dat bruin een minder bekende vachtkleur is voor de geliefde hond die bekend staat als de Shih Tzu.


Wat is een bruine Shih Tzu?

Een bruine Shih Tzu kan net zo goed een lever Shih Tzu of een chocolade Shih Tzu worden genoemd. Misschien heb je zelfs gezien dat deze termen door elkaar worden gebruikt en ben je daardoor begrijpelijkerwijs in de war geraakt. Om de verwarring nog groter te maken, zijn Shih Tzu’s een van die hondenrassen waarvan bekend is dat ze in de loop der tijd van vachtkleur veranderen. Dit gebeurt meestal omdat de hond een gen heeft geërfd dat verantwoordelijk is voor de verdunning of vervaging van de vachtkleur.

Een ander punt van verwarring ontstaat wanneer de fokker zijn bruine Shih Tzu puppies gaat registreren bij de American Kennel Club (AKC). De AKC staat toe dat honden worden geregistreerd op basis van hun huidskleur in plaats van hun vachtkleur. Dit komt omdat de huidskleur een duidelijker beeld geeft van de onderliggende genetica van de hond dan de vachtkleur.

Bruine Shih Tzu genetica

In de officiële rasstandaard van de Shih Tzu staat dat alle vachtkleuren zijn toegestaan voor eigenaren die mee willen doen aan shows. Dus waarom zie je niet meer bruine Shih Tzu honden in de showring …. of waar dan ook?

De reden is dat de chocolade, lever of bruine Shih Tzu een moeilijker te fokken vachtkleur is. Soms wordt het een zeldzame of ongewone vachtkleur bij Shih Tzus genoemd, maar een meer accurate verklaring is dat de bruine vachtkleur gewoon voortkomt uit een recessief gen.

Het woord “recessief” betekent hier dat beide ouderhonden het juiste gen voor een bruine vachtkleur moeten bijdragen om deze kleur Shih Tzu pups geboren te laten worden.

Zijn Bruine Shih Tzu Puppies Zeldzaam?

Alle honden hebben slechts twee kleurpigmenten: zwart en rood. Dit betekent dat elke mogelijke Shih Tzu vachtkleur afkomstig is van ofwel eumelanine (zwart) of phaeomelanine (rood) in interactie met een aantal andere genen. En de bruine Shih Tzu vachtkleur verschijnt alleen wanneer het rode phaeomelanine pigment overheerst.

Daarom zal een echte bruine Shih Tzu altijd een bruine (of lever, wat visueel een lichtere bruine kleur is) neus, bruine oogranden en bruine voetzolen hebben. Voor AKC-stamboomdoeleinden kan een Shih Tzu met een roodachtige, witte, crème of zelfs oranje vacht echter ook als lever worden geregistreerd.

De bruine vachtkleur wordt als zeldzaam beschouwd vanwege al deze en andere factoren. Dit is een vachtkleur die moeilijk is om voor te fokken en meestal kunnen alleen ervaren Shih Tzu hondenfokkers met een stevige greep op de genetica van hondenkleuren dit succesvol en consistent doen.

Veranderen Bruine Shih Tzu Puppies van kleur?

Alle Shih Tzu vachten kunnen na verloop van tijd van kleur veranderen. In feite kunnen alle hondenvachten na verloop van tijd van kleur veranderen, omdat dieet, gezondheid, leeftijd, leefsituatie en genetica allemaal een rol kunnen spelen. Maar Shih Tzu honden hebben vooral kans om van vachtkleur te veranderen als ze ouder worden.

Als een Shih Tzu het gen erft dat verantwoordelijk is voor de verdunning of vervaging van de vacht, kunt u in de loop der jaren een opmerkelijke verandering in vachtkleur zien. Voor een bruine Shih Tzu kan dit resulteren in een donkere chocoladebruine vacht die overgaat in melkchocolade en dan in café au lait en dan in rood of goud of zelfs zo licht als crème naarmate de jaren verstrijken.

bruine shih tzu hond kijkt naar de camera

Shih Tzu temperament

Het Shih Tzu ras is door de eeuwen heen niet alleen vanwege hun mooie uiterlijk zo duurzaam populair geworden. Deze kleine leeuwenhondjes gaan helemaal terug tot China’s Tang Dynastie, die begon rond 618 na Christus. Wat betekent dit voor het temperament van de Shih Tzu?

Schattige Shih Tzu honden hebben menselijke harten gewonnen, zelfs als ze koninklijke paleizen, tempels en ronden bewaken voor letterlijk duizenden jaren. En ze tonen geen tekenen van stoppen. Het temperament van de Shih Tzu blijft deze honden geliefd maken bij mensen van alle rangen en standen over de hele wereld. De bruinharige Shih Tzu is geen uitzondering.

Bruine Shih Tzu Gezondheid

Telkens wanneer een fokker met de genetica knoeit om een bepaald resultaat, zoals de vachtkleur, te veranderen, bestaat er een risico op onverwachte gevolgen.

Zelfs deskundige hondenfokkers begrijpen nog steeds niet alle ontelbare functies van elk gen in het hondengenoom. Bijvoorbeeld, een gen dat de vachtkleur beïnvloedt, kan ook een belangrijke rol spelen in andere nog te bepalen ontwikkelingsprocessen.

Dat gezegd zijnde, goed gefokte bruine Shih Tzu honden zouden niet minder gezond moeten zijn dan Shih Tzus van een andere vachtkleur (meer hierover in de volgende paragraaf).

Bruine Shih Tzu Puppies vinden

De Shih Tzu is een zeer populair hondenras. En de chocolade of leverkleurige Shih Tzu is een steeds populairder en veelgevraagde vachtkleur, net als vele zogenaamde “zeldzame” Shih Tzu vachtkleuren vandaag de dag. De fokker die uw vertrouwen en uw bedrijf verdient, is degene die de gezondheid van de puppy boven alle andere overwegingen stelt, inclusief de vachtkleur.

Zorg ervoor dat u het bewijs ziet dat de ouderdieren alle genetische gezondheidstesten hebben doorstaan, inclusief oog, knie, heup en hart, voordat u zich verbindt aan een bruine Shih Tzu pup.

Uw Shih Tzu

Heeft u uw zinnen gezet op een bruine Shih Tzu? Heeft uw huidige gezin een bruine Shih Tzu pup of reddingshond? We horen graag uw verhaal in de commentaren.

Meer informatie over Shih Tzu vachten en kleuren

Referenties

  • Williams, BSc, DVM, CCRP, et al. “Genetic Basics: Coat Color Genetics in Dogs.” VCA Animal Hospitals, .
  • Schmutz, PhD, et al. “Liver Gene.” Dog Coat Colour Genetics, .
  • Crump, P. “Fokken voor zeldzame kleuren.” JiDu De ShenTi Shih Tzu fokker, .