Bruine honden – De top 20 van bruine hondenrassen waar je van zult houden

bruine honden

Mooie bruine honden zijn er in veel verschillende tinten en maten. Van grote bruine pluizige honden tot kleine kortharige bruine honden, als een bruine pup uw doel is, is er keuze genoeg!

In dit artikel gaan we kennismaken met 20 bruine hondenrassen. We zullen kijken naar temperament, training, persoonlijkheid en mogelijke problemen. En helpen je beslissen of een van deze schattige bruine honden bij je past!

Inhoud

De meest populaire bruine hond ter wereld is natuurlijk de chocolade Labrador, hier is een prachtig nest chocolade lab pups om je dag op te fleuren!


Oké! Laten we eens snel kijken, hoe je hond die prachtige bruine vacht krijgt. En waarom soms, twee zwarte honden ons kunnen verrassen met bruine puppies!

De Magie van Melanine!

Melanine is het pigment dat kleur geeft aan huid en haar. En het is verantwoordelijk voor de verbazingwekkende kleuren die we zien bij onze huishonden.

Er zijn twee soorten melanine die de vachtkleur van onze harige vrienden beïnvloeden. Eumelanine en pheomelanine.
Eumelanine produceert zwarte en bruine vachten. En pheomelanine geeft ons een scala aan tinten van licht crème tot diep rood.

Of uw hond bruin of zwart is, hangt af van een paar genen. Deze genen kunnen de hoeveelheid eumalanine die de hond produceert veranderen. Honden die drager zijn van de genen voor een bruine vacht produceren minder eumelanine in hun vacht, waardoor deze bruin lijkt.

Het gen voor zwarte vacht maskeert het gen voor bruine vacht. Het werkt als een soort ‘schakelaar’ die de kleur bruin uitschakelt! Er is maar één zwart gen nodig om dit te doen. Dat betekent dat alle bruine honden twee genen voor bruin hebben en geen zwart gen kunnen doorgeven aan hun pups.

Zwarte honden daarentegen kunnen wel het bruine gen dragen. En als twee zwarte honden samen puppies krijgen, en elk van hen draagt het bruine gen, kunnen sommige van hun puppies een chocolade verrassing zijn!

Is het chocolade? Of Bruin? Of bruin?

De diepe rijke bruine kleur die we bij sommige Labradors zien, wordt vaak chocolade genoemd. Het gebruik van het woord chocolate is eigenlijk een vrij recente ontwikkeling en tot een paar decennia geleden werd deze kleur aangeduid als ‘lever’. In jachthondenkringen wordt de term lever nog steeds gebruikt en sommige kennelclubs bieden nog steeds lever aan als geregistreerd alternatief voor chocolade.

Tan is vaak de naam die gegeven wordt aan een iets andere tint bruin, het is de kleur die we zien in vlekken op jachthonden en als effen kleur op veel van uw favoriete rassen.

bruine honden

Veel bruine honden, de Boxer bijvoorbeeld, hebben witte aftekeningen, vaak op de borst keel en poten. Andere zijn partikleurig, wat betekent dat ze grote vlekken bruin hebben op een witte achtergrond. En heel wat bruine hondenrassen, Border Terriers bijvoorbeeld, hebben donkerder bruine of zwarte gezichten en/of poten.

Hoeveel bruine honden zijn er?

Deze top 20 is zeker geen volledige lijst van alle bruine hondenrassen. Sommige van deze honden hebben een effen bruine vacht, maar sommige hebben slechts een gedeeltelijk bruine vacht. Er zijn zoveel honden met een bruine vacht. En sommige van de rassen op deze lijst kunnen voorkomen in een breed spectrum van andere kleuren dan bruin.

Maar we hebben geprobeerd een reeks grote en kleine honden in onze lijst op te nemen. Je vindt er honden met een lange vacht, en honden met een korte vacht. Plus, een enorme verscheidenheid aan temperamenten. Hopelijk staat er dus een bruin hondenras op deze lijst dat past bij elk gezin en elke levensstijl. Laten we beginnen met een blik op onze top twintig van bruine honden.

Top 20 Bruine Honden

Als u een bruin hondenras in uw gezin wilt verwelkomen, kijk dan eens naar enkele van de honden in onze lijst. Bruine honden zijn prachtige huisdieren en metgezellen! Onze top 20 bruine honden zijn:

Labrador Retriever

De chocolade Labrador Retriever is waarschijnlijk een van de bekendste bruine honden! Labradors zijn Amerika’s favoriete hondenras, maar worden ook gebruikt als diensthonden en werkhonden. De Labrador Retriever is een middelgroot ras dat tot 23 inch groot wordt en als volwassene tussen de 50 en 80 pond weegt.

chocolade lab namen

Dit bruine hondenras is vriendelijk, aanhankelijk en zelfverzekerd, vooral als het van jongs af aan goed gesocialiseerd is. Ze staan erom bekend geweldige familie huisdieren te zijn. Maar ze hebben veel beweging en interactie nodig, elke dag! En ze verharen veel. U kunt hier meer lezen over het ras Labrador Retriever als geheel.

Poedel

De poedel is een ander prachtig ras met een prachtige bruine vacht. Deze hond heeft een kenmerkende gekrulde vacht die over het algemeen niet verhaart. Maar, ze hebben veel verzorging nodig om klitten te voorkomen.

Verharen poedels

De Poedel is er in twee maten: Standaard en Miniatuur. Maar, ongeacht hun grootte, dit ras is intelligent, actief en liefdevol. Ze laten zich goed trainen en hebben als pup veel socialisatie nodig om agressie en een sterke prooidrift te minimaliseren. Poedels hebben actieve gezinnen nodig die veel tijd kunnen doorbrengen met hun hond. U kunt de Standaard Poedel hier nader bekijken, en de Dwerg Poedel hier!

Teckel

We hebben twee grote bruine honden bekeken, maar laten we nu overgaan naar een kleiner ras – de Teckel! Dit is een kleine Duitse hond met een lange rug en korte poten. Hun lichaamsvorm kan leiden tot meer gezondheidsproblemen, zoals hernia’s in hun rug. Houd hier dus rekening mee voordat u voor dit ras kiest.

chocolade teckel

Teckels zijn vocaal, intelligent en trouw. Maar ze kunnen een sterke prooidrift hebben. Dus als u dit ras overweegt, zorg er dan voor dat u uw puppy van jongs af aan traint en socialiseert. En wees voorbereid op mogelijke gezondheidsproblemen. Bekijk onze complete gids over de teckel voor meer informatie.

Engelse Springer Spaniel

De Springer Spaniel is een prachtige hond met bruine aftekeningen, vaak voornamelijk op het gezicht en de rug. De rest van hun lichaam is wit. Ze wegen 40 tot 50 pond als volwassen hond en worden tot 20 centimeter groot. Dit ras is een zeer populaire jachthond, maar zal een geweldige showhond zijn of een huisdier voor een actief gezin.

Engels Springer Spaniel Hondenras Informatie Centrum

Springers zijn vriendelijk, liefdevol en intelligent. Ze kunnen echter variëren van oplettend tot nieuwsgierig als ze buiten zijn. Dus is het oefenen van een sterke terugroepactie belangrijk. Dit bruine hondenras heeft ook veel energie. Ze hebben dus elke dag veel beweging nodig. Bekijk onze volledige gids voor meer informatie over de Springer Spaniel.

Puli

De Puli is een Hongaars ras met een zeer aparte vacht. Deze hond heeft een koordvacht die in een mooie bruine kleur kan voorkomen. Als volwassenen wegen ze 25 tot 30 pond, en ze worden tot 17 centimeter groot. Het zijn waakzame, trouwe en intelligente honden. Maar ze hebben vrij hoge behoeften als huisdier.

Puli - Een complete gids voor het Hongaarse Puli hondenras

De Puli bruine hond heeft een hoge energiebehoefte, dus moet hij elke dag getraind worden. Maar ze kunnen gemakkelijk oververhit raken door hun dikke, koordachtige vacht. Hij heeft ook gespecialiseerde verzorgingsbehoeften. U kunt hier meer te weten komen over dit unieke ras.

Border Collie

De Border Collie komt het meest voor in zwart-wit. Maar hij is er ook in driekleur, of bruin en wit. Hun vacht kan lang zijn, of glad en gestroomlijnd. Dit is een energiek, intelligent en sociaal ras. Maar ze kunnen kudde-instincten hebben, dus het is belangrijk om ze van jongs af aan te socialiseren om het beste temperament te garanderen.

bruine border collie puppy met witte vlekken
bruine border collie puppy

Border Collies worden vaak gefokt voor werkvermogen, dus hun uiterlijk kan sterk variëren. Maar, als je de juiste levensstijl hebt, is dit een van de bruin-witte hondenrassen die een geweldige metgezel voor je kunnen zijn. Ze hebben dagelijks veel beweging nodig, evenals mentale stimulatie. Wees ervan bewust dat verveling bij dit ras kan leiden tot ongewenst destructief gedrag. Lees hier meer over de Border Collie!

Treeing Cur

Het bruine hondenras Treeing Cur komt uit Noord-Amerika en wordt vaak gebruikt voor de jacht en het hoeden van dieren. Dit is een energiek ras dat ook intelligent en beschermend is. Hij wordt maximaal 24 centimeter groot en weegt ergens tussen de 30 en 60 pond.

boomlange cur

De Treeing Cur heeft nogal een gevarieerd uiterlijk, want hij heeft een enorm spectrum aan kleuren, waaronder gestroomd! Als u dit ras overweegt, moet u uw puppy van jongs af aan trainen en socialiseren. U moet er ook voor zorgen dat ze veel beweging en mentale stimulatie krijgen. We hebben een volledige gids over de Treeing Cur als u meer wilt weten!

Basset Hond

De meeste mensen weten precies hoe een Basset Hound eruit ziet! Deze wit met bruine jachthond heeft een laaghangende borst, een lange rug en hangende oren en gezicht. De Basset Hound komt voor in een verscheidenheid van bruine kleuren! Je kunt zelfs individuele Basset Hounds vinden met meerdere tinten bruin.

Basset Hond

Dit hondenras is kalm, geduldig en soms koppig! U zult dus consequent moeten zijn met trainen en socialiseren. Helaas is dit ras ook gevoelig voor enkele ernstige gezondheidsproblemen, die het gevolg zijn van zijn gezichts- en lichaamsbouw. Het kan dus zijn dat u voor veel dierenartskosten komt te staan. In dit artikel kunt u het ras Basset Hound nader bekijken.

Chihuahua

De bruine honden die we tot nu toe hebben bekeken waren middelgrote en grote rassen. Maar nu gaan we naar een speelgoed bruine hond! De Chihuahua is een kleine pup, weegt 3 tot 6 pond, en wordt als volwassene 15 centimeter groot.

langharige chihuahua

Chihuahua’s kunnen koppig en pittig zijn, maar ze zijn ook vaak vriendelijk en trouw. Socialiseer en train uw kleine bruine hond consequent vanaf jonge leeftijd om het best mogelijke temperament aan te moedigen. Als kleiner hondenras heeft een Chihuahua minder leefruimte en minder beweging nodig dan de andere rassen die we hebben bekeken. Hij zou dus geschikt kunnen zijn voor een gezin dat in een stad of een appartement woont. Bekijk het ras Chihuahua van dichterbij in onze volledige gids.

Chesapeake Bay Retriever

Ook dit bruine hondenras komt uit Amerika. De Chesapeake Bay Retriever is onvermoeibaar, attent en geweldig in geurwerk. Maar ze kunnen ook koppig en beschermend zijn. Training en socialisatie zijn dus van vitaal belang vanaf jonge leeftijd.

Chesapeake Bay Retriever

Dit ras heeft een golvende vacht die vaak in een prachtige chocoladebruine kleur wordt geleverd. Er zijn ook tal van andere tinten om uit te kiezen. De Chessie heeft elke dag veel actieve tijd nodig. Ze zijn dus niet geschikt voor gezinnen die de meeste tijd binnenshuis doorbrengen, of die een zeer kleine leefruimte hebben.

Sint Bernard

De Sint Bernard is een van de grootste bruine honden op deze lijst. Deze enorme bruin-witte hond kan volwassen tussen de 120 en 180 pond wegen. Training is een must bij zo’n groot ras. Deze hond heeft dus een toegewijde eigenaar nodig.

berghondenrassen

Dit ras komt voor in wit en bruin, maar de kleurschakeringen kunnen variëren. Hij komt voor in een korte of lange vacht, maar beide verharen en moeten worden verzorgd. De Sint Bernard is gretig, geduldig en vriendelijk, dus hij kan goed tegen training. Dit ras is echter niet geschikt voor het leven op een appartement.

Belgische Mechelaar

De Belgische Mechelaar lijkt veel op de populaire Duitse Herder! Zijn vacht varieert van beige tot mahonie. Dit ras is atletisch, trouw en beschermend. Het is dus een geweldige werk- of waakhond. Maar als jonge pup heeft hij veel training en socialisatie nodig.

Belgisch Mechelaars temperament

Dit ras heeft veel beweging nodig. Bovendien kan hij zich gemakkelijk vervelen, zoals veel van de rassen die we vandaag hebben bekeken. Zorg er dus voor dat u deze hond bezig en vermaakt kunt houden voordat u er een mee naar huis neemt. Lees onze volledige gids over de Belgische Mechelaar hier.

Lagotto Romagnolo

Dit grote bruine pluizige hondenras komt uit Italië! De Lagotto Romagnolo wordt meestal gebruikt voor het opsporen van truffels. Het is niet zo bekend in Amerika, maar het is een prachtige hond. Dit ras wordt tot 19 centimeter groot en weegt tussen de 24 en 35 pond.

lagotto romagnolo

Hij heeft een dubbele vacht met een wollige textuur. Hij kan voorkomen in effen bruin, of bruin en wit, evenals in andere kleuren. Dit ras is intelligent, actief en aanhankelijk. Maar ze moeten van jongs af aan getraind en gesocialiseerd worden om hun beschermende eigenschappen onder controle te houden. Bekijk dit unieke ras nader in onze complete gids.

Mountain Cur

Het Mountain Cur ras weegt als volwassene 30 tot 60 pond, maar zal een slanke, atletische uitstraling hebben. Naast andere kleuren, kan deze hond bruin zijn, of gestroomd, helemaal!

bergcur

Zonder veel beweging, interactie en mentale stimulatie zal deze hond depressief en verveeld raken. Ze kunnen vaak ook niet goed overweg met andere huisdieren. Met de juiste socialisatie en training kan de Mountain Cur nieuwsgierig, gretig en trouw zijn. Voor meer informatie over deze bruine hond, bekijk onze volledige gids.

Duitse Dog

De Duitse Dog is één van de grootste bruine hondenrassen op onze lijst. Deze hond kan tot 175 pond wegen en tot 34 centimeter lang worden! Training en socialisatie zijn dus van vitaal belang, want deze hond kan zijn baasjes gemakkelijk te slim af zijn.

Duitse Dog

De korte vacht van de Duitse Dog komt in een enorme verscheidenheid aan kleuren voor, waaronder prachtig bruin! Deze hond is vaak kalm, geduldig en rustig. Ze zijn geweldig met kinderen, maar kunnen ze door hun enorme omvang per ongeluk neerslaan! Lees hier meer over de indrukwekkende Duitse Dog.

Husky

Dit is een ander uiterst populair bruin hondenras. De Husky komt in een enorme reeks kleuren voor, waaronder bruin. Dit middelgrote ras is vaak sociaal, vocaal en trouw. Ze kunnen echter sterke natuurlijke instincten hebben. U zult een Husky pup dus van jongs af aan moeten trainen en socialiseren. Husky’s zijn ook graag in het gezelschap van andere honden.

alaska husky

Als u dit ras overweegt, zult u hem veel beweging en mentale stimulatie moeten bieden. Bekijk de Siberische Husky nader in onze volledige gids.

Havanezer

Een andere kleine bruine hond die een plaats verdient op deze lijst is de Havanezer. Deze kleine pup wordt maximaal 11,5 centimeter groot en weegt als volwassene tussen de 7 en 13 pond.

Havanezer - Een complete gids voor de Cubaanse kleine pup HP lang

De Havanezer heeft een prachtige vloeiende vacht die zowel recht als golvend kan zijn. Deze eigenschap bezorgt hen vaak de titel: teddybeerhond! Hun temperament is geweldig voor gezinnen. Ze zijn liefdevol, vrolijk en intelligent en kunnen met bijna iedereen overweg! Toch zullen training en socialisatie dit bevorderen.

Als kleiner ras hebben ze niet zoveel ruimte of beweging nodig als een veel grotere hond. Dit is dus een geweldige keuze als u in de stad woont. Lees hier meer over de Havanezer pup.

Pomeriaan

De Pomeriaan is een klein hondenras met een enorm pluizige vacht! Ze hebben een spitse neus en kleine driehoekige oren, waardoor ze een vosachtig uiterlijk hebben. Hoewel ze in tinten kunnen verschillen, komt deze hond in een prachtige bruine kleur voor.

pomerans kleuren

Pomeranians zijn meestal moedig, trouw en liefdevol, maar ze kunnen koppig zijn! Wees dus consequent met trainen. Ze hebben regelmatig beweging en interactie nodig, evenals dagelijkse verzorging. Maar ze zijn nog steeds geschikt voor stedelingen. Bekijk hier onze volledige gids over deze kleine hond.

Engelse Cocker Spaniel

De Cocker Spaniel is een Engels hondenras dat in een prachtige bruine tint kan voorkomen. Dit ras is de kleinste van de jachthonden en wordt slechts 16 centimeter groot.

Werkende Cocker Spaniel - 3e meest populaire hond in het Verenigd Koninkrijk

Cockers zijn trouwe, liefdevolle en aanhankelijke honden die graag bij hun gezin zijn. Maar ze hebben veel beweging nodig. Ze kunnen ook geneigd zijn om te blaffen en kleinere dieren op te jagen. Werk dus hard aan een consequente training en socialisatie vanaf jonge leeftijd. En wees bereid om deze hond elke week te borstelen! Er kan een behoorlijk onderscheid zijn tussen Cocker Spaniels die gefokt zijn voor het werk en die gefokt zijn voor de show. Maar over dat onderscheid kunt u hier meer te weten komen.

Boxer

De Boxer is het laatste bruine hondenras op onze lijst. Hij kan voorkomen in een bruine vacht met witte en zwarte aftekeningen. Hij heeft een korte, gladde vacht die niet veel verzorging nodig heeft. Dus als een bruine kortharige hond u aanspreekt, kan de Boxer uw perfecte partner zijn. Boxers zijn aanhankelijk, enthousiast en energiek. Maar zorg ervoor dat u ze vanaf jonge leeftijd socialiseert en traint om eventuele agressieve neigingen te minimaliseren. Omdat deze honden zo intelligent zijn, kunnen ze zich snel vervelen. Zorg er dus voor dat ze bezig blijven met beweging en spelletjes!

boxer hond

Boxers hebben verkorte schedels. Maar deze eigenschap draagt bij tot enkele ernstige gezondheidsproblemen. Zorg er dus voor dat u zich goed inleest voordat u deze hond mee naar huis neemt. Bekijk hier alles wat u moet weten.

Bruine Honden Samenvatting

Zo, daar is onze top 20 van bruine hondenrassen! Welke zijn jouw favorieten? Natuurlijk zijn er genoeg andere bruine honden in de wereld. Vertel ons dus zeker van welke je houdt in de commentaren. Heb je ooit een van de rassen op onze lijst gehad? En vergeet niet om ons te vertellen welke schattige bruine puppy je uiteindelijk hebt gekozen!

Referenties en bronnen