Border Collie Verzorging – Stap voor Stap Gids en Top Tips Voor Gezond Bont

border collie verzorging

Border Collie Grooming is een belangrijk onderdeel van uw reguliere Border Collie verzorging.

Deze honden zijn actieve, energieke werkhonden die tijdens hun dagelijkse activiteiten vuil en rommel kunnen oppikken. Regelmatig onderhoud is dus nodig om hun vacht vrij te houden van knopen en klitten.

Border Collie vachten variëren van hond tot hond. Ze kunnen een lange of korte vacht hebben met een ruwe of gladde textuur. De verzorgingsbehoeften van een Border Collie hangen dus ook af van deze eigenschappen.

Laten we eens duiken in wat we zullen behandelen in deze verzorgingsgids.

De producten in dit artikel zijn zorgvuldig en onafhankelijk geselecteerd door het Happy Puppy Site team. Als u besluit een aankoop te doen via een van de links met een sterretje, verdienen wij mogelijk een kleine commissie op die verkoop. Dit is zonder extra kosten voor u.

Inhoud

Er is veel te behandelen! Dus, je kunt naar de sectie springen die je nodig hebt met de links hierboven, of gewoon blijven scrollen om alles te leren wat je moet weten over Border Collie verzorging.

Het Border Collie ras

De Border Collie is een populair huisdierras voor gezinnen en voor mensen die op zoek zijn naar een werkhond. Ze zijn zelfs zo populair dat er een heel online museum aan hen gewijd is.

Als herdershond is dit ras onvermoeibaar. Ze hebben veel beweging en mentale stimulatie nodig om gelukkig en gezond te blijven.

Border Collies zijn erg slim en zijn gefokt om urenlang te werken.

Maar wat betekent dit voor de vacht en de verzorgingsbehoeften?

Hoe dit van invloed is op de vachtverzorging

Deze actieve levensstijl betekent dat uw Border Collie veel vuil zal oprapen. U kunt ook verwachten dat uw hond creatieve manieren vindt om zichzelf te vermaken als hij zich verveelt.

Om veel Border Collie eigenaren te horen vertellen, kan dit ook betekenen dat ze in interessante dingen rollen als de gelegenheid zich voordoet.

border collie verzorging

U moet er bovenop blijven zitten door de vacht van uw Border Collie zo nodig te borstelen en te harken om klitten en vilt op afstand te houden.

Baden hoort ook zeker bij het goed verzorgd houden van dit ras, samen met andere technieken.

Maar, is Border Collie verzorging noodzakelijk als de honden niet werken?

Moeten Border Collies verzorgd worden?

Border Collies vallen over het algemeen in twee vachtcategorieën: gladde vacht en ruwe vacht. Binnen deze twee overkoepelende categorieën is er natuurlijk nog veel variatie.

Sommige Border Collie vachten zijn bijvoorbeeld zo golvend dat ze gekruld zijn, terwijl andere vachten vrij recht zijn.

De vacht van de Border Collie bestaat uit twee lagen. De bovenste vachtlaag is van nature weer- en waterbestendig, en kan zowel korter en grof aanvoelend als halflang en vederzacht zijn.

De onderlaag van de vacht die het dichtst bij de huid ligt is dik, zacht en zeer isolerend.

Dus, of uw Border Collie nu een werkhond is, of gewoon een huisdier, hij zal regelmatig geborsteld moeten worden. Langharige Border Collies hebben meer nodig dan kortharige.

Zelfs gewoon door je huis en tuin rennen kan klitten veroorzaken! Dus ja, alle Border Collies hebben verzorging nodig.

Waarom is vachtverzorging zo belangrijk?

Het verzorgen van uw Border Collie dient meerdere belangrijke functies.

Eerst en vooral kan de tijd die u besteedt aan het verzorgen van uw hond natuurlijk de band die u samen deelt versterken.

Maar borstelen geeft je ook een perfecte gelegenheid om je Border Collie helemaal te controleren om er zeker van te zijn dat alles goed gaat. Ogen, oren, tanden, neus, voetzolen, teennagels, staart, huid of vacht zijn allemaal goede controleplekken.

Als u zich ontwikkelende gezondheidsproblemen vroegtijdig opmerkt, zal uw hond (en uw portemonnee) het over het algemeen veel gemakkelijker hebben om te herstellen.

Zoals de meeste rashondenrassen kan de Border Collie vatbaarder zijn voor bepaalde gezondheidsaandoeningen dan andere. In het bijzonder kunnen ze worstelen met een droge, jeukende huid.

Als u zich bewust bent van mogelijke problemen en weet waar u op moet letten tijdens de verzorging van uw hond. U kunt zich ontwikkelende problemen sneller opmerken en onnodig ongemak verlichten.

Border Collie verharen

U kunt verwachten dat de vacht van de Border Collie het hele jaar door vrij constant verhaart. Dat komt omdat het ras op deze gespecialiseerde vacht vertrouwt om warm te blijven als het buiten in de elementen aan het werk is.

Verharen helpt de vacht aangevuld te houden en effectief zijn werk te doen.

Plus, twee keer per jaar, wanneer de seizoenen veranderen, zal de vacht nog meer verharen. Dit is een gebeurtenis die sommige Border Collie eigenaren graag “blazende vacht” noemen.

Tijdens deze seizoensgebonden vachtverschuivingen zult u uw verzorgingsgereedschap, stofzuiger en pluizenroller altijd bij de hand willen hebben.

Hoe uw Border Collie te verzorgen

Hier volgt een algemene handleiding voor het verzorgen van een Border Collie. Links naar aanbevolen Border Collie verzorgingsproducten vind je in de sectie die volgt.

Er zijn 5 eenvoudige stappen die je moet volgen bij het verzorgen van je Border Collie. Dus, laten we erin duiken!

Stap 1: Ontwarrende Spray

Veel Border Collie eigenaren spuiten graag hondenontwarrende spray op voordat ze hun hond gaan borstelen.

Dit minimaliseert haarbreuk in vergelijking met het borstelen van een droge vacht. Het helpt de klitten te verzachten en maakt het makkelijker om ze uit te borstelen.

Tegen het einde van deze gids zullen we enkele van onze favorieten aanbevelen.

border collie verzorging

Stap 2: Verzorging van de ondervacht

Begin met het gebruik van uw de-shedding tool naar keuze (ondervachthark of slickerborstel) om vuil en haren uit de ondervacht van uw Collie te verwijderen.

Misschien wilt u meerdere keren gaan totdat u geen verhaard haar meer ziet tussen de tanden van de kam of borstel.

Bij juist gebruik (zachte maar stevige druk) stimuleert u ook de doorbloeding onder de huid van uw hond en verspreidt u waardevolle, voedende huidoliën door de ondervacht van uw hond.

Stap 3: Verzorging van de bovenvacht

Nu kunt u overgaan op het gebruik van een pen- en borstel om de bovenvacht van uw Collie te verzorgen.

Veel eigenaren beginnen graag met de pinzijde, waarbij ze de pinborstel gebruiken om uitgevallen haar en vuil uit de bovenvacht van uw hond te verwijderen.

Zodra u het grootste deel van de haren hebt verwijderd, kunt u overschakelen op de borstelzijde om de vacht van uw hond die mooie laatste glans te geven.

Stap 4: Oor schoonmaken

Omdat Border Collies zulke actieve, energieke honden zijn, wilt u de oren van uw puppy elke keer dat u uw hond borstelt en verzorgt onderzoeken.

Dit zal helpen om wasachtige ophopingen te voorkomen, en u helpen om op de hoogte te blijven van eventuele verwondingen.

Praat met de dierenarts van uw hond over de juiste producten en de beste methode voor het schoonmaken van de oren van uw hond.

Stap 5: Nagels knippen

Het knippen van de nagels houdt de nagels van uw Border Collie kort en sterk. Regelmatig nagels knippen is zo belangrijk om ervoor te zorgen dat uw hond een gezonde houding en een normale gang heeft.

Wanneer u de nagels van uw hond trimt, kunt u ook de pootkussentjes onderzoeken om er zeker van te zijn dat ze gezond zijn.

Als u zich er niet prettig bij voelt om thuis de nagels te knippen, kan uw dierenarts of trimsalon dit voor u doen.

Hoe vaak moet u uw Border Collie borstelen?

De frequentie van het verzorgen van een Border Collie hangt af van zijn rol in uw huis. Als u ze als werkhond houdt, hebben ze wellicht meer verzorging nodig dan een huisdier.

Als uw Border Collie een echte werkhond is op een boerderij of tijdens de jacht, moet u uw hond dagelijks borstelen en borstelen om vuil te verwijderen en klitten te voorkomen.

Gezelschaps Border Collies zullen dit minder vaak nodig hebben.

De seizoensgebonden verharingsperiode is de enige uitzondering op deze regel. Tijdens de tweejaarlijkse “vachtwisselingen” moet u de vacht van uw Collie dagelijks harken en borstelen.

Dit zal helpen om het verharen onder controle te houden – voor uw eigen gezondheid en die van uw pup.

Border Collie verzorging tijdens het verharingsseizoen

Sommige Border Collies verharen meer dan andere. De hoeveelheid doorlopende en jaarlijkse verharing hangt af van het vachttype van uw hond.

Het meest interessante is dat het soms de kortere, gladde Collies zijn die het meest lijken te verharen.

Dat komt omdat Border Collies met een langere, ruigere, golvende of krullende vacht soms de uitgevallen vacht in hun vacht opvangen, zodat die er nooit uitvalt.

Bij dit vachttype zie je vaak niet veel bewijs van uitgevallen haar totdat je je Collie gaat borstelen.

Maar Border Collie eigenaren en trimmers benadrukken dat dit hondenras verhaart – en behoorlijk veel tijdens het “vachtblaas” seizoen.

Dus als u of iemand in uw gezin kampt met allergie, kan regelmatig borstelen en borstelen echt helpen.

border collie verzorging

Grooming zal helpen om dit te controleren

Verzorging tijdens het verharingsseizoen is intensiever.

U zult waarschijnlijk dagelijks de ondervacht grondig willen harken, gevolgd door een borstelbeurt voor de hele hond.

Dit zal helpen de haren te verzamelen voordat ze op uw vloeren, meubels en u vallen.

Border Collie Verzorgings Gereedschap

Er komt zoveel kijken bij het opnemen van een nieuwe pup in je leven dat het soms lijkt alsof het kiezen van Border Collie verzorgingsproducten bijna een bijzaak wordt.

Maar de vacht van uw hond wacht niet terwijl u verschillende verzorgingsproducten onderzoekt en hun voor- en nadelen overdenkt.

Met deze lijst van sterk aanbevolen en populaire Border Collie-trimmers kunt u gemakkelijk en snel de ultieme hondenverzorgingsset samenstellen.

Ontwarrende Spray

Ontwarrende spray kan het proces van borstelen en verzorgen van uw Collie zoveel gemakkelijker en comfortabeler maken voor u beiden.

Hier zijn een paar van onze favorieten.

Lillian Ruff Pet Dog Leave in Conditioner & Detangler Treatment Spray

Deze hoog gewaardeerde ontwarrende spray* kan op zichzelf gebruikt worden, of na een bad als leave-in conditioner.

ontwarrende spray

Deze is gemaakt in de VS en heeft een zachte formule om huidirritatie te voorkomen.

Vachtschudders

Een ondervachthark is, zoals de naam al zegt, in de eerste plaats bedoeld om de ondervacht van uw Border Collie te verzorgen – de binnenste laag naast de huid.

Hier zijn er een paar die wij geweldig vinden.

Coastal Pet Safari Hondenhark met lange tanden voor de ondervacht

Deze economische en hoog gewaardeerde ondervachthark* is ontworpen voor honden met een halflange vacht.

hark voor ondervacht

Het handvat is ergonomisch, en het is lekker lang om helemaal door beide vachtlagen heen te reiken.

JW Pet Company GripSoft Double Row Undercoat Rake Hondenborstel

Dit is een lichtgewicht keuze met een ergonomisch handvat* en een nette dubbele rij kamtanden om dode, uitgevallen ondervachtharen op te tillen.

hark voor ondervacht

Slickerborstels

Een slickerborstel kan worden gebruikt met of in plaats van een ondervachthark.

Border Collie eigenaren met honden met een langere, dikkere vacht geven soms de voorkeur aan de slickerborstel.

Als bonus hebben veel van de huidige moderne slickerborstels handige zelfreinigende functies.

Hertzko zelfreinigende slickerborstel

De Hertzko zelfreinigende slickerborstel* heeft fijne, gebogen draadharen die ontworpen zijn om de verharende vacht van uw hond te helpen verwijderen.

Er zit een knop op het handvat. Druk hierop als u klaar bent en de haren verdwijnen in de borstel, om het schoonmaken gemakkelijk te maken!

Pin en borstel

Een stift- en borstel is een geweldig verzorgingsinstrument om de buitenste vachtlaag van uw hond te laten glanzen en glad te maken, terwijl u ook de laatste verdwaalde haren vangt die de andere gereedschappen hebben gemist.

AtEase Accents Natuurlijke Bamboe DeShedding Pen en Varkenshaarborstel

Deze mooie eco-vriendelijke pin en borstel met bamboe handvat* is dubbelzijdig voor uw gemak.

Pen en borstel

De pinzijde is voorzien van roestvrijstalen pinnen met ronde punten om uitgevallen haren uit de top coat te verwijderen. De borstelzijde is voorzien van zachte nylonharen om de laatste glans toe te voegen.

GoPets Professionele Dubbelzijdige Pin & Varkensborstel

Deze professionele pen- en borstel* is ontworpen voor honden met een korte tot gemiddelde vachtlengte.

pin en borstel

De pennen zijn van rond roestvrij staal en de haren zijn van zacht nylon.

Het met siliconen gevulde zachte handvat is comfortabel in gebruik voor lange verzorgingssessies.

Border Collie Kapsels

De meeste Border Collie eigenaren laten de vacht van hun hond op natuurlijke wijze groeien.

Zelfs van show Border Collies wordt verwacht dat ze met een natuurlijke vacht voor de dag komen, hoewel kleine aanpassingen rond de voeten, enkels en onderbenen zijn toegestaan.

Licht trimmen kan gezond zijn als de vacht van uw Collie lang genoeg is om het rennen, spelen en werken te hinderen.

U kunt ook het haar aan de binnenkant van de oren licht trimmen om de luchtstroom te bevorderen.

Border Collie Verzorging Samenvatting

Dit was een volledig overzicht van stappen voor het verzorgen van uw Border Collie.

Heb jij favoriete verzorgingsproducten of -technieken?

Plaats een reactie om je favoriete tips te delen met andere Border Collie hondeneigenaren.

Affiliate link openbaarmaking: Links in dit artikel gemarkeerd met een * zijn affiliate links, en we kunnen een kleine commissie ontvangen als u deze producten koopt. We hebben ze echter onafhankelijk geselecteerd voor opname, en alle meningen in dit artikel zijn de onze.

Referenties en bronnen