Blue Merle Border Collie Kleuren, Patronen en Gezondheid

Blue Merle Border Collie

De blue merle Border Collie heeft een gevlekte, gevlekte grijze, zwarte en blauwe vacht. Het merle patroon verspreidt zich meestal over hun gezicht en rug, en ze hebben vaak een witte borst, gezicht en voorpoten. Blue Merle Border Collie ogen zijn blauw, bruin, of één van elke kleur! Dit is een slimme herdershond met oude wortels. Ze hebben een ongelooflijke werklust, een hoge intelligentie en een tomeloze energie. Vandaag delen we de raskenmerken die de merle Border Collie onderscheiden van de andere aftekeningen en patronen die ze kunnen vertonen. We bekijken hoe het blue merle gen hun gezondheid kan beïnvloeden, en helpen u een gezonde, vriendelijke blue merle Border Collie pup te vinden.

Inhoud

Deze vachtkleur kan alleen bij pups worden geproduceerd door honden die het dominante merle-gen dragen. Maar dit kan ook problemen opleveren voor onze honden! Dus, hoe weet je of deze kleur Border Collie geschikt is voor jou? Laten we eens kijken of de kleur van zijn vacht invloed heeft op zijn temperament, gezondheid en algehele vitaliteit.


Wat is een Blue Merle Border Collie?

De blue merle Border Collie is een Border Collie hond met een bijzonder vachtpatroon en kleur. De blue merle combinatie is bijzonder zeldzaam bij Border Collie honden. Deze kleurencombinatie moet geërfd zijn van een ouderras met een merle gen.

Andere kleurencombinaties

Naast de blue merle Border Collie zijn er nog andere Border Collie kleurencombinaties:

 • rood
 • zwart
 • sable
 • saddleback sable
 • zwart en wit
 • wit en blauw
 • rood en wit
 • wit aangevinkt
 • blauw
 • red merle
 • blue merle en wit
 • wit en rood merle
 • sable merle

Blue Merle Border Collie Uiterlijk

Vooral de blue merle Border Collie heeft een witte borst met een grijze of “blauw” getinte vacht. Dit laatste omvat donkere vlekken langs zijn rug, staart, gezicht en oren. Ze kunnen blauwe ogen, bruine ogen, of één blauw oog en één bruin oog hebben.

Typisch hebben ze een lange staart, en korte oren die rechtop kunnen staan of naar voren kunnen hangen – afhankelijk van hun stemming. Er zijn twee soorten vacht: ruw en glad.

Blue Merle Border Collie Verzorging

De blue merle Border Collie is een lichter gekleurde hond met donkere vlekken en meestal een wit gezicht. Dit betekent dat hij gevoelig kan zijn voor traan- of vuilvlekken op zijn poten, onderbuik en gezicht.

De ruwharige Border Collie heeft een middellange tot langere vacht. De vacht van de glad gecoate Border Collie is kort en dik. Beide vachten zijn echter dubbellaags. Ze zijn bedoeld om de Border Collie te beschermen tegen de elementen en tegen zeer koud of warm weer.

Ongeacht of je blue merle Border Collie een ruwe of een gladde vacht heeft, zijn verzorgingsvereisten zijn hetzelfde. De ondervacht van de vacht van je Border Collie is dik en donzig, terwijl de buitenste laag wat harder is.

Omgaan met verharen

De Border Collie is een zware verhaarder, en ze verharen nog overvloediger tijdens het verharingsseizoen. Dit betekent dat ze minstens twee tot drie keer per week uitgeborsteld moeten worden om te voorkomen dat hun vacht gaat klitten. Het is ook belangrijk om hun huid en vacht gezond te houden.

Tijdens het verharingsseizoen moet uw blue merle Border Collie echter dagelijks geborsteld worden om hun vacht in vorm te houden. De oren van de Border Collie moeten regelmatig worden schoongemaakt om infecties door wasachtige ophoping, overtollig vocht of vuilafzetting te voorkomen. Ook moeten de nagels regelmatig geknipt of geslepen worden om te voorkomen dat ze barsten of splijten.

Hoe groot zijn Border Collies?

Ze zijn ongeveer 18 tot 22 centimeter groot en wegen 30 tot 55 pond.

Blue Merle Border Collie Temperament

De vachtkleur van de blue merle Border Collie is in verband gebracht met aangeboren doofheid. Studies hebben echter nog niet aangetoond dat de vachtkleur van een hond enig verband houdt met zijn algemene temperament.

Dr. Stanley Coren, Ph.D., wijst erop dat er veel bijgeloof bestaat over de kleur van honden en hun gedrag. Het goede nieuws is dat met de juiste socialisatie, beweging, training en aandacht, deskundigen het erover eens zijn dat de meerderheid van de honden zal opgroeien tot gelukkige, gezonde en veelzijdige honden.

Algemeen temperament van de Blue Merle

De Border Collie is een energiek, actief en zeer intelligent werkras. Ze worden beschouwd als ’s werelds beste herdershond. In feite wordt de Border Collie vandaag de dag nog steeds over de hele wereld gewaardeerd als de rechterhand van de boer.

Intelligentie en training

Dit is een ras dat super intelligent is en het beste is voor ervaren hondeneigenaren. Hoewel de Border Collie graag wil behagen en gemakkelijk te trainen is, kan hij een eigen wil hebben en u graag te slim af zijn als u niet oppast.

De Border Collie is een vriendelijke hond die goed overweg kan met kinderen en andere huisdieren.

Dit is nog steeds een kuddehond en kan gevoelig zijn voor kuddegedrag. Dit betekent dat uw kinderen en kleinere huisdieren in huis dagelijks gehoed kunnen worden.

Een Blue Merle Border Collie trainen

Het goede nieuws is dat training in een vroeg stadium kan helpen om dit enigszins vervelende gedrag in de kiem te smoren. Maar hoe houd je een Border Collie gelukkig en gezond?

Over het algemeen zijn Border Collies zeer energiek en erg slim. Ze hebben veel consequente training en beweging nodig om ze bezig te houden. Laat ze zich niet vervelen, want dan worden ze mogelijk destructief of depressief.

Helpende Handen!

Het leuke van Border Collie honden is dat ze graag helpen en getraind kunnen worden om een aantal huishoudelijke klusjes te doen. Heb je hulp nodig om de was te sorteren, het vuilnis buiten te zetten en de vaatwasser in te laden? Ze zijn klaar voor actie.

Een goed getrainde Border Collie kan een fantastische familievriend zijn. Ze moeten ook op jonge leeftijd gesocialiseerd worden om ze te helpen zich naadloos aan te passen aan nieuwe situaties en mensen.

Blue Merle Border Collie Genetica

Genetica is een lastig iets, en nog lastiger als we het hebben over de blue merle Border Collie. Dat komt omdat, hoewel het merle gen als dominant wordt beschouwd, het eigenlijk vrij zeldzaam is in Border Collie rassen. Toch is de kleur van de vacht van elke hond het resultaat van twee basiskleuren, die vermoedelijk rood en zwart zijn.

De kleur van de vacht van uw hond hangt af van deze basiskleuren, en de dominante en resistente genen die de hond van zijn ouders erft.

Blauw Merle Border Collie

Blue Merle Border Collie Genetica

Wist je dat alleen een merle ouderhond een merle nest kan voortbrengen? Maar het feit dat de merle ouderhond merle is en dus drager van het gen, garandeert niet dat er een merle pup geboren wordt.

Misschien kom je er bij toeval een tegen. Maar de belangrijkste manier om aan een blue merle Border Collie pup te komen is via een fokker die doelbewust deze zeldzame kleurencombinatie fokt.

Dingen waar je je bewust van moet zijn

Je kunt echter voorzichtig zijn met het kopen van een blue merle Border Collie, of welke hond dan ook met het merle gen. De reden daarvoor is heel interessant. Helaas hebben sommige studies ontdekt dat bepaalde genen die leiden tot lichtere vachtkleuren ook kunnen leiden tot aangeboren doofheid bij honden.

Kleuren gekoppeld aan doofheid

Vachtkleuren waarvan bekend is dat ze verband houden met aangeboren doofheid zijn onder andere:

Blue Merle Border Collie Gezondheid

Zoals we hierboven al kort aanstipten, is het waar dat de kleur van je blue merle Border Collie gevolgen kan hebben voor zijn gezondheid.

Er kunnen een paar verschillende oorzaken zijn van aangeboren of erfelijke doofheid. Uit onderzoek is echter gebleken dat aangeboren doofheid bij Border Collie honden hoger is wanneer de hond een merle vacht, een wit hoofd of blauwe ogen heeft.

Natuurlijk kunnen alle honden vatbaar zijn voor genetische gezondheidsproblemen buiten die welke verband houden met de vachtkleur. De blue merle Border Collie is daarop geen uitzondering. Naast aangeboren doofheid kan de blue merle Border Collie gevoelig zijn voor:

 • heupdysplasie
 • progressieve nieratrofie
 • epilepsie
 • collie oogafwijking
 • neuronale ceroïde lipofuscinose
 • gevangen neutrofiel syndroom.

Blue Merle Border Collie Fokkers

Als je van plan bent om je blue merle Border Collie bij een fokker te kopen, bedenk dan dat de meeste verantwoordelijke fokkers hun nesten screenen. Ze kunnen je gezondheidscertificaten geven voordat je met je pup vertrekt. Als je je blue merle Border Collie echter redt en niet zeker bent van zijn gezondheid, laat hem dan zelf een gezondheidsonderzoek doen.

Heup evaluatie en oogheelkundige testen worden aanbevolen voor het Border Collie ras. Naast gezondheidstesten zijn er nog andere manieren waarop je kunt helpen ervoor te zorgen dat je blue merle Border Collie gelukkig en gezond is.

Uw Blue Merle Border Collie Puppy Opvoeden

Houd uw blue merle Border Collie op een uitgebalanceerd dieet van hoge kwaliteit. Het dieet moet afgestemd zijn op hun leeftijd, gewicht en activiteitsniveau om ze in vorm te houden. Zorg ervoor dat ze elke dag voldoende beweging krijgen. In de puppytijd zal dit vooral bestaan uit trainingsspelletjes en zeer korte wandelingen. Als ze ouder zijn en hun botten zijn ontwikkeld kun je de afstanden en tijden voor gezamenlijke expedities vergroten. Een actieve hond als de Border Collie heeft op volwassen leeftijd veel tijd buiten nodig om te zwerven en te verkennen.

Zijn Blue Merle Border Collies goede huisdieren?

De blue merle Border Collie is een prachtige hond van binnen en van buiten. Dat betekent niet dat ze de hond voor iedereen zijn. Studies moeten nog bewijzen dat de vachtkleur enig verband houdt met het temperament van een hond. Andere studies hebben echter bevestigd dat vachtkleur en de gezondheid van een hond hand in hand kunnen gaan. Deze kleur Collie kan vatbaarder zijn voor aangeboren doofheid vanwege zijn merle-gen. Dit is in verband gebracht met erfelijke doofheid in het ras.

De Border Collie is echter over het algemeen een gezonde hond die goed overweg kan met kinderen en andere huisdieren. Als ze goed getraind en gesocialiseerd zijn en veel beweging krijgen, kunnen ze geweldige metgezellen zijn voor actieve, buitenshuis werkende gezinnen.

Bent u op zoek naar een blue merle Border Collie voor uzelf? We horen graag over uw reis naar een hond in de commentaarsectie hieronder.

Referenties

 • “Border Collie Color Divisions for Conformation Classes,” Border Collie Society of America.
 • Buzhardt, L. “Genetics Basics – Coat Color Genetics in Dogs,” VCA Hospitals.
 • “Oorzaken van doofheid bij Border Collies,” American Border Collie Association.
 • Coren 2011. “Zijn zwarte honden minder geliefd?” Psychology Today.
 • Coren 2012. “De kleur van de vacht van je hond voorspelt zijn gehoorvermogen,” Psychology Today.
 • Howell et al. 2015, “Puppy Parties and Beyond: The Role of Early Age Socialization Practices on Adult Dog Behavior,” School of Psychology and Public Health, La Trobe University.
 • Ruvinsky en Sampson, 2001, “The Genetics of the Dog,” Center for Agriculture and Bioscience International.
 • Schmutz en Berryere. 2007, “Genen van invloed op vachtkleur en -patroon bij huishonden: een overzicht,” Animal Genetics.