Black Mouth Cur Ras Informatie – Een Gids Voor Een Veelzijdige Hond

zwarte mond cur

De Black Mouth Cur hond heeft een zwarte snuit of masker, en een korte vacht. Dit ras is trouw, aanhankelijk en zeer actief. Ze werden oorspronkelijk gefokt als werkhond, dus zijn ze het meest geschikt voor actieve gezinnen die tijd kunnen besteden aan training. Een Black Mouth Cur wordt minstens 16 centimeter groot en weegt als volwassen hond tussen de 35 en 90 pond. Vandaag bekijken we welke levensstijlen en gezinnen het meest geschikt zijn voor een Black Mouth Cur als huisdier. En hoe u uw Black Mouth Cur puppy kunt opvoeden en verzorgen, zodat hij kan uitgroeien tot een gelukkige, gezonde volwassen hond.

De Black Mouth Cur is het meest geschikt voor gezinnen die veel tijd buiten doorbrengen, of die van hondenbehendigheid en training houden. Ze reageren heel goed op positieve trainingstechnieken en hebben ook veel beweging nodig. Bij een goede verzorging zijn het gezonde honden met een behoorlijke levensduur.


Wat is een zwarte mond Cur Dog?

Een Black Mouth Cur is een werkend, hoedend, beschermend ras dat meestal voorkomt in de Verenigde Staten. Ze hebben een korte vacht in verschillende mogelijke kleuren, en een donkere mond.

 • Populariteit: groeien
 • Doel: werk- en sporthond
 • Gewicht: 35 – 90 pond
 • Hoogte: Meer dan 16 inches
 • Temperament: Loyaal, hardwerkend, alert
 • Jas: Kort, dicht in verschillende kleuren

Veelgestelde vragen over Zwarte Mond Cur

Zijn Black Mouth Curs goede familie honden? Ja, voor zeer actieve eigenaren en huizen met veel ruimte.
Hoeveel kosten Black Mouth Cur pups? $500 – $1500, afhankelijk van locatie, vraag en fokker.
Zijn Black Mouth Curs hypoallergeen? Geen enkel ras is echt hypoallergeen. BMC’s verharen matig.
Zijn Black Mouth Curs gemakkelijk te trainen? Ja, als consequente, positieve methoden worden gebruikt. Ze willen graag leren en werken.
Zijn Zwarte Monden Slim? Ja, deze honden zijn zeer intelligent.
zwarte mond cur

Zwarte Mond Cur Geschiedenis en Oorspronkelijk Doel

Rasliefhebbers zijn onzeker over de exacte oorsprong van de Black Mouth Cur. Sommigen beweren dat ze zijn ontstaan in Tennessee. Anderen beweren dat het ras het eerst werd ontwikkeld in Mississippi.

Wat we wel weten is dat de Black Mouth Cur populair was onder de vroege Amerikaanse kolonisten, vooral in het zuiden. We weten ook dat het ras is ontstaan als een veelzijdige, allround werkhond.

Ze jaagden, hoedden vee, en bewaakten de boerderij. Het is dus geen wonder dat toen kolonisten naar het westen trokken, ze hun honden meenamen.

Leuke feiten over de Black Mouth Cur Dog

Je herkent dit ras misschien uit de Disneyfilm Old Yeller uit 1957. De hoofdrolspeler hierin, Yeller genaamd, is een Black Mouth Cur hond!

Een ander leuk feit is dat het eigenlijk geen erkend ras is door de Amerikaanse Kennel Club. Vanaf 2021 hebben ze 197 geregistreerde rassen, die mogen deelnemen aan hun evenementen. Maar helaas hoort de Black Mouth Cur daar momenteel niet bij.

Black Mouth Cur Puppies

Waarom zijn ze niet AKC geregistreerd?

Er zijn een aantal redenen waarom de AKC bepaalde rassen niet erkent. Ze zullen bijvoorbeeld een ras niet erkennen als er te weinig honden in het land zijn. Of gewoon niet genoeg belangstelling voor het ras!

Om een ras te registreren bij de AKC, hebben ze een Nationale Rasvereniging nodig! Dus er is niets om te zeggen dat het in de toekomst niet zal gebeuren!

Dit ras is ook niet erkend door de Kennel Club (UK). Maar het werd erkend door de United Kennel Club op 1 november 1998. De UKC heeft een officiële standaard voor het ras, voor het geval u uw Cur wilt showen.

Zwarte Mond Cur Uiterlijk

Black Mouth Curs danken hun naam aan hun opvallende uiterlijk. De meeste honden hebben een zwarte snuit. Maar dit is geen noodzakelijke eigenschap. Meestal worden BMC’s gefokt voor prestaties. Veel fokkers geven dus niet om de kleur van de vacht of de grootte van de hond. Zolang ze maar gezond zijn en hun werk kunnen doen, zijn ze tevreden.

Zwarte Mond Cur
Maat: Middelgroot tot groot
Hoogte: Minimaal 16 inch
Gewicht: 35 – 90 pond
Kleur: Rood, geel, fawn, zwart, bruin, buckskin, brindle
Markeringen: Kan een zwarte snuit of masker hebben
Vachttype: Korte, dichte vacht

Vacht en kleuren

Aanvaardbare kleuren voor Black Mouth Curs zijn alle tinten van het volgende:

 • Rood
 • Fawn
 • Geel
 • Bruin
 • Zwart
 • Buckskin
 • Gestroomd

Of u nu een tan, bruine of gestroomde Black Mouth cur heeft, uw hond heeft een korte, dichte vacht.

Zwarte Mond Cur Maat

Black Mouth Cur is meestal middelgroot tot groot. Reuen wegen vaak tussen de 40 en 50 pond, en teven kunnen iets minder wegen. Sommige bloedlijnen fokken grotere honden. U kunt volwassen honden vinden die tussen de 60 en zelfs 90 pond wegen.

De UKC heeft minimale hoogtes vastgesteld op 16 inch voor teven en 18 inch voor reuen. Maar de grootte varieert afhankelijk van de fokker die u kiest en de honden waarmee ze fokken.

Zwartbek Cur Verharing

Black Mouth Cur honden hebben een korte, dichte vacht. Ze zijn vrij onderhoudsarm wat de verzorging betreft. In het algemeen worden ze het best één of twee keer per week geborsteld.

De verharing is matig, en kan in de zomer zwaarder zijn. Het kan nodig zijn ze af en toe in bad te doen. Vooral als ze modderig of vuil worden tijdens hun dagelijkse werk.

Ze zullen de sociale en aanhankelijke kant van verzorgingssessies geweldig vinden! Maar, zorg ervoor dat je je BMC van jongs af aan hieraan laat wennen.

Zijn Black Mouth Curs Hypoallergeen?

Veel mensen geloven dat hypoallergene honden nooit allergiesymptomen zullen veroorzaken bij hondenbezitters. Maar helaas is geen enkel hondenras echt hypoallergeen. Zelfs rassen zoals de poedel.

Hondenallergenen worden gevonden in huidschilfers en speeksel in plaats van in de vacht. Studies naar “hypoallergene” en weinig verharende honden hebben vaak geen verschil in allergenen gevonden tussen hen en sterk verharende honden.

Een BMC is dus niet hypoallergeen. Deze honden verharen ook matig. Er is een kans dat ze uw allergieën aanwakkeren als u daar gevoelig voor bent. Maar u kunt de huidschilfers onder controle houden met een goede verzorgings- en schoonmaakroutine.

Zwarte Mond Cur Temperament

Deze honden werken graag. Zoals de meeste werkrassen worden ze gefokt voor een stabiel, betrouwbaar temperament. Ze zijn vasthoudend en moedig, eigenschappen die hen tot ideale jacht- en veedrijvershonden maken. Ze zijn ook trouw, beschermend en aanhankelijk voor hun gezin.

Black Mouth Cur temperament wordt vaak beschreven als zelfverzekerd, moedig en vertrouwend. Jagen is niet het enige wat deze honden kunnen.

Ze worden ook gebruikt voor het hoeden, en kunnen zowel met kleiner vee zoals geiten en schapen als met vee omgaan. Sommige fokkers selecteren honden met eigenschappen die beter geschikt zijn voor deze disciplines, dus als u op zoek bent naar een jachthond, wilt u misschien herdersbloedlijnen vermijden.

Zwarte Mond Cur

Zijn Black Mouth Curs agressief?

Vreemden vinden dit ras misschien afstandelijk, maar ze zijn liefdevol en speels met hun gezin. Ze kunnen echter wel beschermend zijn. Het is dus heel belangrijk om een Black Mouth Cur pup te socialiseren met veel verschillende mensen en zowel buitenshuis als binnenshuis.

Deze honden werden oorspronkelijk gefokt als all around huishonden, wat betekent dat ze hun taak om hun familie en eigendommen te beschermen serieus nemen. Hun temperament is echter meestal niet agressief. Ze werken meestal goed samen met andere honden, vooral als ze als pup gesocialiseerd zijn.

Met de juiste training en socialisatie kunnen deze honden prachtige familiehonden zijn, vooral voor gezinnen die graag tijd buiten doorbrengen.

Zwarte Mond Cur Blaffen

Tegenwoordig is het hoofddoel van het ras de jacht. Het zijn geurhonden. Ze gebruiken hun neus, evenals hun ogen en oren, om wild op te sporen en te vangen.

In tegenstelling tot sommige jachthonden zijn Black Mouth Curs over het algemeen stil. Stille spoorzoekers hebben de voorkeur van jagers, maar de honden kunnen blaffen als ze erg heet zijn op een spoor of als het wild is bevrijd.

Als je niet aan de behoeften van je hond voldoet, kunnen ze ook blaffen. BMC’s die niet genoeg beweging, mentale stimulatie of aandacht krijgen, kunnen blaffen om aan te geven dat ze zich vervelen of gestrest zijn.

Zolang u aan de behoeften van uw hond voldoet, zullen ze meestal niet veel blaffen.

Trainen en oefenen van uw Zwarte Bek Hond

Dit ras is actief en gewend om met mensen samen te werken. Met een consequente training kunnen honden met een Zwarte Mond Cur heel goed commando’s leren.

Actieve training is ook een geweldige manier om hun hoge energiebehoefte te bevredigen! Ze zijn ook erg leergierig en willen hun gezinsleden een plezier doen.

Gebruik positieve beloningsmethoden om een sterke band tussen u en uw hond aan te moedigen en te creëren. Zorg er ook voor dat u de training interessant, consequent en leuk houdt.

Zwarte Mond Cur - Een complete gids voor het ras

Behoefte aan beweging

Deze honden hebben een hoge energiebehoefte, daarom zijn ze zo geschikt voor een werkleven. Zorg er dus voor dat u bereid bent veel lange wandelingen te maken als u erover denkt deze pup mee naar huis te nemen.

Training zal uw hond wat beweging geven. BMC’s zullen ook genieten van hondensporten zoals behendigheid, speuren, apporteren, en meer. Als u niet in staat bent om deze hond dagelijks beweging te geven, zal hij niet het beste voor u zijn.

Zwarte Mondhond Gezondheid en Verzorging

Geen enkel hondenras is veilig voor gezondheidsproblemen. Maar Black Mouth Curs zijn een ongewoon gezond ras. Dit is mogelijk omdat de meeste fokkers fokken op prestaties in plaats van op uiterlijk.

Gezonde honden presteren beter, of ze nu jagen, hoeden, of presteren in de hondensport, en dus heeft het ras niet een aantal van de structurele genetische afwijkingen, zoals heupdysplasie, die bij andere rassen voorkomen. Maar geen enkele hond is perfect. Er zijn nog steeds dingen om op te letten.

Oren: Oorontstekingen
Gewrichten: Heup- en elleboogdysplasie
Andere: Bloat, obesitas

Oorinfecties

Zwartbekken kunnen gevoelig zijn voor oorontstekingen. Hun uitgevallen oren kunnen vocht en vuil vasthouden, vooral als ze onder natte omstandigheden zoals moerassen werken, dus wees voorbereid om de oren van uw hond regelmatig te controleren en schoon te maken.

Heup- en Elleboogdysplasie

Als middelgrote tot grote hond loopt ook de BMC potentieel risico op heup- en elleboogdysplasie. Dit is een gewrichtsprobleem waarbij het kokergewricht van uw hond misvormd is. Dit kan pijnlijk zijn voor uw pup, en problemen veroorzaken bij het bewegen, lopen en rennen.

Zwartbek Cur - Een complete gids voor het ras

Bloat

Dit is een ander probleem dat onevenredig veel grote hondenrassen treft. Het is ook bekend als canine gastric dilatation volvulus.

Dit probleem veroorzaakt dat de maag van uw hond zich vult met gas en verdraait, vaak na te snel eten, of te snel eten na inspanning. Het kan fataal zijn.

Obesitas

Als u ervoor kiest dit ras mee naar huis te nemen, praat dan met uw dierenarts over het beste dieet en gewicht voor uw hond. Overgewicht, zoals bij elk hondenras, kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen zoals diabetes en gewrichtsaandoeningen, en belast het lichaam van uw hond.

Uw hond op een gezond gewicht houden zal deze risico’s verminderen en uw hond helpen een lang, gezond en actief leven te leiden.

Algemene verzorging van een zwartbekcurve

Naast een goede voeding is het belangrijk dat u regelmatig de oren, tanden, poten en nagels van uw hond controleert. U zou ervoor kunnen kiezen om dit te doen tijdens de verzorging.

Trim hun nagels regelmatig als ze tijdens het werk en het dagelijks leven niet goed worden geslepen. Lange nagels kunnen breken, wat pijnlijk is voor uw hond.

Zwartbek Cur - Een complete gids voor het ras

Wat is de levensverwachting van de Black Mouth Cur?

Ondanks hun relatief grote formaat leven Black Mouth Curs lang. De gemiddelde levensduur voor het ras is 12 tot 16 jaar, waarbij sommige honden langer leven.

Dit is ruim boven het gemiddelde voor honden van grotere rassen. Met de juiste voeding en veterinaire zorg kan uw pup tot ver in zijn tienerjaren leven.

Voors en tegens van het krijgen van een Zwarte Mond Cur

Voors Nadelen
Over het algemeen gezonde honden Kan op zijn hoede zijn voor vreemden indien niet goed gesocialiseerd
Korte vacht die weinig verzorging vereist Kan overbezorgd zijn voor familieleden.
Aanhankelijk en speels met naaste familie U kunt moeite hebben om puppy’s te vinden
Goed geschikt voor een actief gezin Kan ongewenst gedrag vertonen als hij niet goed getraind en gestimuleerd wordt.

Zijn Zwarte Mond Curs goede familie huisdieren?

De beslissing om een hond te kopen of te redden hangt uiteindelijk af van u en uw gezin. Deze honden hebben regelmatig beweging nodig. Ze zijn misschien niet zo geschikt voor eigenaren met zeer kleine achtertuinen of een sedentaire levensstijl. Dit ras is een goede keuze voor sportieve eigenaren die van plan zijn te jagen of wedstrijden te houden met hun honden.

Het Black Mouth Cur temperament is typisch stabiel, niet-agressief en loyaal. Ze kunnen dus ook goede familiehonden zijn, zolang ze gesocialiseerd zijn rond andere huisdieren en kinderen. Kijk of je er een paar bij jou in de buurt kunt vinden, zodat je wat tijd met ze kunt doorbrengen. Dit is een goede manier om te zien of u kunt opschieten met het algemene temperament van het ras.

Sporthondenshows zijn een goede plek om te beginnen, of rasenthousiaste groepen. U kunt die gelegenheden ook gebruiken om meer vragen te stellen over het ras aan mensen die uit de eerste hand ervaring hebben met het bezitten, hanteren en trainen ervan.

Het redden van een zwartbek Cur

Een hond redden kan heel lonend zijn, en heeft als bijkomend voordeel dat je een dier in nood helpt. Dit ras is momenteel nog niet enorm populair. Maar veel eigenaren kunnen deze honden opgeven voor adoptie als ze zich realiseren dat ze niet kunnen voldoen aan hun bewegings- en mentale behoeften. Dus, verlies de hoop niet als u een BMC wilt adopteren.

Black Mouth Cur - Een complete gids voor het ras

Het vinden van een Black Mouth Cur Reddingscentrum

Er zijn verschillende opties als u geïnteresseerd bent in het redden van dit ras. Een paar rasspecifieke reddingsorganisaties zijn te vinden in de VS, vooral in het zuiden. U kunt reddingen online vinden.

Je kunt ook praten met all-breed rescue groepen bij jou in de buurt of online om te zien of er Black Mouth Curs in het asiel zitten. Sommige reddingsorganisaties houden zelfs je gegevens bij en nemen contact met je op als er een in hun systeem opduikt. Als u specifieke opvangcentra voor dit ras kent, laat het ons dan weten in het commentaar, zodat we ze aan deze lijst kunnen toevoegen!

Het vinden van een Black Mouth Cur Puppy

Het is belangrijk om een gerenommeerde fokker te kiezen als je op zoek bent naar een Black Mouth Cur puppy. Zoek vooral uit of ze regelmatig gezondheidstesten uitvoeren op hun fokhonden. Vraag de fokker om bewijs hiervan naar u toe te sturen, en ga, indien mogelijk, de pups en de moederhond persoonlijk bekijken.

Dit zijn jachthonden. U kunt dus ook informatie over fokkers vinden in jachtbladen. Ladner’s Yellow Black Mouth Curs zijn bijvoorbeeld vermeld in het tijdschrift Full Cry. Sommige fokkers vermelden informatie in de rubrieksadvertenties van deze tijdschriften, of worden zelf in artikelen genoemd.

Black Mouth Cur - Een complete gids voor het ras

Jacht- vs Gezinshonden

Wees eerlijk tegen de fokker over wat u zoekt. Als u een jachthond wilt, dan kan de fokker u misschien een pup aanbevelen uit een nest met sterke jachtlijnen.

Als u op zoek bent naar een gezinshond, zullen jachtinstincten niet zo belangrijk zijn, en dus kunt u misschien een fokker vinden die fokt op gezinskenmerken, of een minder veelbelovende jachthond kopen voor een lagere prijs.

Waar te vermijden Puppy Kopen

Waar u uw puppy ook vandaan haalt, zorg ervoor dat u puppyfabrieken en dierenwinkels vermijdt. Puppyfabrieken fokken meestal zonder enige zorg voor de gezondheid van de puppy of zijn moeder.

En dierenwinkels kopen hun pups vaak van deze fokkers om geld te besparen. Als een puppyprijs te mooi lijkt om waar te zijn, is dat waarschijnlijk ook zo. Dus hoeveel moet u betalen?

Zwarte Mond Cur Prijs

De prijs van dit ras zal afhangen van de fokker, de stamboom van de hond, en de hoeveelheid training die in de hond is gegaan. In het algemeen kunt u verwachten meer te betalen voor een hond met een vooropleiding in een discipline als jagen of hoeden dan voor Black Mouth Cur pups.

Een ongetrainde Black Mouth Cur pup varieert gemiddeld van $450 tot $800. Die gefokt uit jacht- of herderslijnen met veel training kunnen meer dan $1000 kosten.

Als u een puppy koopt, vergeet dan niet de kosten van dierenartsbezoeken en een sterilisatie of castratie voor het eerste jaar te berekenen, plus speelgoed, training en benodigdheden.

Een puppy met een zwarte mond opvoeden

De zorg voor een kwetsbare BMC pup is een grote verantwoordelijkheid. Er zijn enkele goede gidsen om u te helpen met alle aspecten van puppyverzorging en -training.

Populaire Zwarte Mond Cur Rassenmixen

Elke mix kan sterk variëren in temperament, grootte en gezondheid. Een deel hiervan zal afhangen van het hondenras dat ermee gemengd is.

Een vergelijkbaar type jachthond, bijvoorbeeld, kan een mix opleveren die relatief veel lijkt op dit ras in uiterlijk en temperament. Een Catahoula Black Mouth Cur mix zal waarschijnlijk een jachthond opleveren die op beide rassen lijkt.

Black Mouth Cur - Een complete gids voor het ras

Een mix met twee heel verschillende ouders, aan de andere kant, zoals een Black Mouth Cur Labrador mix, kan nakomelingen opleveren die ergens in het midden liggen qua grootte, uiterlijk en temperament. U kunt hier over sommige van deze mengsels lezen:

Vergelijking van de Black Mouth Cur met andere rassen

We hebben ook een geweldig artikel dat een heleboel verschillende Black Mouth Cur mixen vergelijkt!

Bekijk het hier!

Vergelijkbare rassen

Als u niet zeker weet of dit ras geschikt is voor uw huis, kunt u een ander, maar vergelijkbaar ras overwegen.

Deze honden zijn misschien gemakkelijker te vinden dan de momenteel weinig voorkomende Black Mouth Cur.

Black Mouth Cur Producten en Toebehoren

Er zijn tal van dingen die je nodig hebt om je voor te bereiden op de komst van een Black Mouth Cur. Bekijk daarom hieronder enkele van onze gidsen met de beste producten en accessoires.

De Black Mouth Cur: Samenvatting

Heeft u het geluk om uw huis te delen met een Black Mouth Cur? Of ben je momenteel nog op zoek naar een van deze energieke honden?

Voor het juiste huis zal een BMC een perfect gezinslid zijn!

Referenties en bronnen

 • Gough, A. (et al) ‘Breed Predispositions to Disease In Dogs and Cats’, Wiley Blackwell (2018).
 • O’Neill (et al) ‘Longevity and Mortality of Dogs Owned In England’, The Veterinary Journal (2013)
 • Schalamon (et al) ‘Analysis of Dog Bites In Children Who Are Younger Than 17 Years’, Pediatrics (2006)
 • Duffy, D. (et al) “Rasverschillen in hondenagressie”, Applied Animal Behavior Science (2008).
 • Adams, V. J. (et al) “Results of a Survey of UK Purebred Dogs”, Journal of Small Animal Practice (2010).
 • Farrell, L. L. (et al) ‘The Challenges of Pedigree Dog Health: Approaches to Combating Inherited Disease’, Canine Genetics and Epidemiology (2015)
 • Oberbauer, A. M. (et al), ‘Ten Inherited Disorders in Purebred Dogs by Functional Breed Groupings’, Canine Genetics and Epidemiology (2015).
 • Verenigde Kennel Club
 • Vredegoor, D. (et al), ‘Can F Levels in Hair and Homes of Different Dog Breeds: Lack of Evidence to Describe Any Dog Breed as Hypoallergenic’, Journal of Allergy and Clinical Immunology (2012).
 • Nicholas, C. (et al), ‘Dog Allergen Levels in Homes with Hypoallergenic Compared with Nonhypoallergenic Dogs’, American Journal of Rhinology and Allergy (2011).
 • Ginja, M. (et al), ‘Diagnosis, Genetic Control and Preventive Management of Canine Hip Dysplasia: A Review’, The Veterinary Journal (2010).
 • Xun, X. “Risk Factors and Prevention of Canine Gastric Dilatation-Volvulus”, Nanjing Police Dog Institute of Ministry of Public Security (2012).