Benadryl voor honden: hoe werkt het

Benadryl is een antihistaminicum dat oorspronkelijk is ontwikkeld voor menselijk gebruik. Het wordt echter ook vaak voorgeschreven door dierenartsen voor honden die last hebben van allergieën, angsten of jeukende huid. In dit artikel bespreken we alles wat je moet weten over het gebruik van Benadryl voor honden.

Benadryl voor honden

Hoe werkt Benadryl?

Benadryl blokkeert de werking van histamine, een stof die vrijkomt bij een allergische reactie en die verantwoordelijk is voor symptomen zoals jeuk, niezen en tranende ogen. Door de werking van histamine te blokkeren, kan Benadryl de symptomen van allergieën bij honden verminderen.

Wanneer moet je het geven?

Benadryl kan worden voorgeschreven door een dierenarts voor verschillende aandoeningen bij honden, waaronder:

 • Allergieën
 • Angst
 • Jeukende huid
 • Reisziekte
 • Slapeloosheid

Het is belangrijk om alleen Benadryl te geven aan je hond als dit is voorgeschreven door een dierenarts en om de dosering en frequentie van gebruik nauwkeurig te volgen.

Hoeveel Benadryl moet je geven aan je hond?

De juiste dosering van Benadryl voor honden hangt af van verschillende factoren, waaronder het gewicht van de hond, de ernst van de symptomen en de reden voor het gebruik van Benadryl. Over het algemeen wordt aanbevolen om 1 mg Benadryl per kilogram lichaamsgewicht van de hond te geven, tot maximaal drie keer per dag.

Wat zijn de bijwerkingen van Benadryl bij honden?

Hoewel Benadryl over het algemeen veilig is voor honden, kunnen er bijwerkingen optreden, waaronder:

 • Sloomheid
 • Droge mond
 • Verhoogde hartslag
 • Urine-incontinentie
 • Verstopping
 • Agitatie

Als je veranderingen in het gedrag of de gezondheid van je hond opmerkt na het geven van Benadryl, neem dan contact op met je dierenarts.

FAQs

1. Kan ik mijn hond Benadryl geven voor jeukende huid?

Ja, Benadryl kan effectief zijn bij het verminderen van jeukende huid bij honden. Het is echter belangrijk om alleen Benadryl te geven als dit is voorgeschreven door een dierenarts en om de dosering en frequentie van gebruik nauwkeurig te volgen.

2. Kan ik Benadryl geven aan mijn puppy?

Benadryl kan veilig worden gegeven aan puppy’s, maar de dosering moet worden aangepast op basis van het gewicht van de puppy. Raadpleeg altijd eerst een dierenarts voordat je Benadryl geeft aan een puppy.

3. Kan Benadryl worden gebruikt voor angst bij honden?

Ja, Benadryl kan worden voorgeschreven door een dierenarts voor angst bij honden. Het is echter belangrijk om alleen Benadryl te geven als dit is voorgeschreven door een dierenarts en om de dosering en frequentie van gebruik nauwkeurig te volgen.

4. Hoe snel werkt Benadryl bij honden?

Benadryl begint binnen ongeveer 30 minuten te werken bij honden en de effecten kunnen tot 8 uur aanhouden.

5. Zijn er alternatieven voor Benadryl bij de behandeling van allergieën bij honden?

Ja, er zijn verschillende alternatieven voor Benadryl bij de behandeling van allergieën bij honden, waaronder corticosteroïden, immunotherapie en dieetveranderingen. Raadpleeg altijd een dierenarts voordat je een behandeling voor allergieën bij je hond begint.

Conclusie

Benadryl kan een effectieve behandeling zijn voor verschillende aandoeningen bij honden, waaronder allergieën, angsten en jeukende huid. Het is echter belangrijk om alleen Benadryl te geven als dit is voorgeschreven door een dierenarts en om de dosering en frequentie van gebruik nauwkeurig te volgen. Als je vragen hebt over het gebruik van Benadryl bij je hond, neem dan contact op met je dierenarts.