Apoquel Voor Honden Met Allergieën: Gebruik, dosering en bijwerkingen

Apoquel voor honden

Als je een pup hebt met allergieën, dan heb je waarschijnlijk gehoord van Apoquel voor honden. Dit vrij nieuwe medicijn voor allergische huidaandoeningen bij honden is erg populair geworden.

Als u Apoquel hebt gebruikt voor de allergieën van uw hond, was de verlichting voor uw hond – en u – waarschijnlijk snel en effectief.

Maar u vraagt zich misschien af of het medicijn veilig is voor uw hond. Ook over de bijwerkingen van Apoquel bij honden die het langdurig gebruiken, gezien de effecten op hun immuunsysteem.

Met zoveel informatie en discussie kan het moeilijk zijn om te beslissen of Apoquel geschikt is voor uw pup. Deze gids helpt u door de ruis heen, door duidelijke en beknopte informatie te verstrekken.

Waarom wordt Apoquel voor honden voorgeschreven?

Apoquel voor honden

Huidallergieën bij honden

De meesten van ons hebben wel eens meegemaakt dat een pup zich eindeloos likt en krabt om de jeuk te verlichten.

Hun huid kan rood en rauw worden en mogelijk geïnfecteerd. Uiteindelijk wordt het haar dunner en valt het uit. Later kunnen schilferende en harde plekken ontstaan.

Er is niets erger dan je hond in nood te zien. Je hebt waarschijnlijk alle adviezen geprobeerd om je harige vriend te helpen. In feite proberen de meeste hondeneigenaren thuisbehandelingen – tot wel 15 verschillende – voordat ze naar de dierenarts gaan.

Een aandoening die bekend staat als atopische dermatitis (AD), of wat we gewoonlijk kennen als eczeem, is meestal de oorzaak van deze kwellende jeuk. Het wordt veroorzaakt door een overreactie van het immuunsysteem op iets in de omgeving. Zoals voedselovergevoeligheid, vlooienbeten, plantenmateriaal, huisstofmijt en meer.

Een studie in de VS meldde dat bijna 9% van alle consulten in meer dan 50 dierenartspraktijken betrekking had op AD.

Honden kunnen ook last krijgen van contact- of allergische dermatitis met als gebruikelijke symptomen een plaatselijke uitslag met wat jeuk en pijn. Dit kan gepaard gaan met netelroos of zwelling in het gebied.

Een reactie op een specifieke stof is de oorzaak van deze huidaandoeningen. Dingen als gifsumak, latex of chemicaliën. Ze zijn makkelijker te behandelen en te beheersen door contact met de trigger te vermijden.

Apoquel Voor Honden

Allergieën zijn echter niet de enige oorzaak van jeuk bij honden. Uw dierenarts moet uw hond onderzoeken en een juiste diagnose stellen voordat u uw pup voor een allergie behandelt.

Apoquel voor honden is een geneesmiddel dat onlangs door Zoetis Inc is ontwikkeld voor de behandeling van allergische huidaandoeningen bij honden.

Wat is Apoquel voor honden?

Apoquel (met als actief bestanddeel oclacitinib), stopt binnen enkele uren de allergische jeuk bij honden. Het verstoort de route van de jeuksensatie en de ontsteking.

Het geneesmiddel remt het Janus kinase (JAK) 1 enzym – een eiwit dat jeuk en ontsteking veroorzaakt. Het behandelt de oorzaak van de allergie niet, maar blokkeert de symptomen zeer snel.

Dit geeft dierenartsen en eigenaren wat ademruimte om de onderliggende aandoening van de hond te ontdekken en te behandelen. Ondertussen biedt het uw hond verlichting en comfort.

Apoquel bijwerkingen bij honden lijken minder te zijn dan die van de standaard medicijnen, voorheen gebruikt voor hondenallergieën.

Het medicijn is veilig als het samen met bijna alle andere medicijnen wordt gegeven, inclusief anti-schimmelmiddelen en NSAID’s. Raadpleeg echter altijd uw dierenarts voordat u met een nieuw medicijn begint.

Maar betekent dit dat Apoquel voor honden volledig veilig is?

Is Apoquel veilig voor honden?

Apoquel is alleen veilig voor honden ouder dan een jaar. Volgens de fabrikanten kan het zowel worden toegediend voor kortdurende uitbraken als voor onderhoud op lange termijn.

De FDA verleende goedkeuring voor het middel op basis van klinische proeven in de VS.

In het eerste onderzoek werd 67% van de honden met allergische dermatitis volgens hun eigenaren met succes behandeld met Apoquel.

In een langetermijnproef met honden die leden aan atopische dermatitis had ongeveer tweederde van hen een verbetering van meer dan 50% van hun jeuk en dermatitis na drie maanden. De eigenaars van meer dan 90% van de honden meldden dat de levenskwaliteit van hun pup was verbeterd.

Volgens de fabrikant kan Apoquel voor honden uw huisdier echter vatbaarder maken voor infecties en schurft.

Apoquel mag niet worden gegeven aan honden met ernstige infecties, kanker of parasitaire huidinfecties. Het is ook ongeschikt voor drachtige, fokkende of zogende honden.

Apoquel voor honden - informatie en gebruik

Apoquel – Het wondermiddel?

Toen Apoquel voor honden in 2014 voor het eerst op de markt kwam, werd het bejubeld als een wondermiddel.

Een medicijn hebben dat binnen vier uur verlichting biedt aan jeukende honden, en de jeuk binnen een dag volledig onder controle heeft, was geweldig nieuws voor wanhopige hondeneigenaren.

Maar aangezien het medicijn het immuunsysteem van de hond verstoort, blijven sommige eigenaren op hun hoede voor de gevolgen op lange termijn.

In zogenaamde ‘veiligheidsmarges’ die de fabrikant bij 12 maanden oude honden uitvoerde, kwamen wratten, cysten en abnormale of gezwollen lymfeklieren voor.

Het verlaagde ook het aantal witte en rode bloedcellen, hoewel niet onder het normale bereik.

Veiligheidsstudies uitgevoerd op honden jonger dan zes maanden werden stopgezet omdat sommige van hen bacteriële longontsteking en schurft ontwikkelden.

Dus zijn deze potentiële problemen iets waar u zich zorgen over moet maken bij het gebruik van apoquel voor honden?

Apoquel bijwerkingen bij honden

In klinische studies ondervond minder dan 5% van de honden op Apoquel bijwerkingen.

De meest voorkomende bijwerkingen waren braken en diarree. Sommige honden ondervonden ook gebrek aan energie, verminderde eetlust en huidknobbels. De meeste van deze bijwerkingen verdwenen na een week of twee op de behandeling.

Zoals elke andere behandeling voor allergieën onderdrukt Apoquel het immuunsysteem. Heel wat honden ontwikkelden huid-, oor- en urineweginfecties. Deze infecties kunnen echter effectief behandeld en opgelost worden.

Een veterinair dermatoloog, die meer dan 1000 honden op Apoquel heeft gezet, meldde een andere zeldzame bijwerking. Eigenaren verklaarden dat hun honden een rare blik op hun gezicht kregen en als een gek door het huis renden. Het probleem loste op zodra Apoquel werd gestopt.

Voor deze dierenarts is het zeldzame optreden van beenmergsuppressie door Apoquel de meest zorgwekkende bijwerking. Daarom moet bij langdurige behandeling na de eerste drie maanden en daarna elk jaar bloedonderzoek worden gedaan.

Veroorzaakt Apoquel kanker?

Er is de laatste tijd veel geschreven over Apoquel dat kanker veroorzaakt. Een studie die honden volgde die tot drie jaar lang met het medicijn waren behandeld, meldde dat 12 van de 239 honden een vorm van kanker ontwikkelden.

Men moet echter in gedachten houden dat de honden hoe dan ook kanker hadden kunnen ontwikkelen. De bevinding betekent niet noodzakelijkerwijs dat het een bijwerking van Apoquel was.

Elk medicijn dat effecten heeft, zal bijwerkingen hebben. En alle medicijnen die gebruikt worden voor allergieën bij honden hebben vergelijkbare bijwerkingen, omdat ze allemaal een deel van het immuunsysteem onderdrukken.

Als u zich zorgen maakt over mogelijke risico’s van Apoquel voor uw hond, praat dan met uw dierenarts over uw zorgen. Terwijl uw pup de medicatie gebruikt, houdt u een oogje in het zeil en laat uw dierenarts weten waar u zich zorgen over maakt.

Houd u verder aan de door uw dierenarts voorgeschreven dosering en vervolgonderzoeken.
Apoquel Voor Honden

Apoquel dosering bij honden

Apoquel tabletten voor honden worden geleverd in sterktes van 3,6 mg, 5,4 mg en 16mg oclacitinib per tablet. De dosering is afhankelijk van het gewicht van uw hond.

Volgens de doseringstabel van de fabrikant moet een groot ras met een gewicht tussen 130 en 175 pond dagelijks twee Apoquel 16mg innemen.

Als u een middelgrote of kleine pup heeft, is de Apoquel 5,4mg voor honden waarschijnlijk geschikter. Voor een hond tussen 20 en 29,9 pond is één tablet van 5,4 mg per dag voldoende.

Zeer kleine rassen, die tussen 6,6 en 9,9 pond wegen, moeten de laagste dosering nemen. Een halve tablet Apoquel 3,6mg voor honden is de aanbevolen hoeveelheid.

Hoe Apoquel te geven

Tabletten worden gewoonlijk tweemaal per dag gegeven gedurende maximaal 14 dagen en daarna zo nodig eenmaal per dag voor onderhoud. De tabletten werken slechts ongeveer 24 uur en het heeft dus geen zin te proberen de dosis te verminderen tot een tablet om de dag.

U hoeft niet te wachten tot de maaltijd – honden kunnen Apoquel met of zonder voedsel innemen.

In tegenstelling tot steriodes is er geen ingewikkelde afbouwperiode. Honden kunnen gewoon op elk moment stoppen met de medicatie.

Wat als uw dierenarts wil overstappen op Apoquel terwijl uw hond al steroïden gebruikt? Uw hond zal waarschijnlijk beginnen met de nieuwe medicatie terwijl de steroïden worden afgebouwd.

Het is heel belangrijk om de instructies van uw dierenarts op te volgen als het gaat om de dosering van Apoquel bij honden. Er kunnen redenen zijn om de aanbevolen doses aan te passen aan uw huisdier.

En probeer geen Apoquel te knallen voor uw eigen allergische reactie – het is alleen ontwikkeld voor honden.

Gezien het feit dat Apoquel voor honden zo populair is geworden, vraag je je misschien af wat de kosten zijn.

Apoquel voor honden prijs

Online retailers verkopen Apoquel voor $1-$2,50 per tablet. Vroeger hadden de verschillende sterktes dezelfde prijs, maar de meeste winkeliers hebben nu een prijsklasse.

Laat u echter niet misleiden als u Apoquel generiek voor honden online tegenkomt. Zoetis heeft nog steeds de exclusieve rechten op de productie van oclacitinib tabletten en dus is Apoquel het enige beschikbare merk.

Nu we Apoquel hebben behandeld, vraagt u zich misschien af welke andere mogelijkheden er zijn om de huidallergie van uw hond te behandelen.
Schattige Jongenshondennamen

Apoquel alternatieven voor honden

Vooral atopische dermatitis kan zelden succesvol worden behandeld zonder medische interventie. De aandoening is genetisch bepaald, meestal chronisch en zelden te genezen. In de meeste gevallen kan zij echter met succes worden behandeld.

Uw dierenarts zal meestal een medicijn voorschrijven om de jeuk te verlichten en te voorkomen dat de huidaandoening erger wordt. De volgende stap zal zijn om te proberen de oorzaak te vinden, zodat de aandoening kan worden voorkomen, in plaats van alleen de symptomen te behandelen.

De oudere geneesmiddelen die het meest werden gebruikt om allergie-gerelateerde jeuk bij honden te behandelen zijn glucocorticoïden (een soort steroïden) en cyclosporine.

Glucocorticoïden, zoals Prednison, geven ook snelle verlichting. Ze bestaan in tabletten en zalf. Ze zijn nog steeds het meest effectief voor de behandeling van langdurige huidveranderingen door AD.

Glucocorticoïden hebben echter ernstigere bijwerkingen dan die welke zijn gemeld voor Apoquel, vooral bij langdurig gebruik.

Cyclosporine (Atopica) heeft het voordeel dat het kan worden gegeven aan pups vanaf 6 maanden oud. Het is zeer effectief in de behandeling van de ontsteking die gepaard gaat met AD.

Een nadeel is dat het vrij lang duurt voordat het begint te werken. Mogelijke bijwerkingen zijn vergelijkbaar met die van Apoquel.

Cytopoint – een nieuwe behandeling

In 2016 bracht Zoetis een andere behandeling voor AD uit, Lokivetmab, met de merknaam Cytopoint. Het is een injecteerbaar antilichaam, vergelijkbaar met een vaccin.

Cytopoint remt de activiteit van een natuurlijke immuun boodschapper molecule in het lichaam. Het wordt elke 4 tot 8 weken gegeven. De behandeling is geschikt voor honden van elke leeftijd en zelfs voor honden met lopende infecties en kanker. Op dit moment is het nog erg duur.

Vrouwelijke Golden Retriever Namen

De oorzaak van de aandoening kan worden gevonden en behandeld zodra de schrijnende jeuk en ontsteking van uw pup zijn verlicht.

Verdere behandelingen voor huidallergieën bij honden

Uw dierenarts kan bloedtesten doen om uit te zoeken waar uw hond allergisch voor is. De oorzaak kan dan worden vermeden of uw hond kan een behandeling krijgen die bekend staat als allergeenspecifieke immunotherapie.

Hierbij wordt getest waar uw hond allergisch voor is, gevolgd door een serie injecties. Dit is de enige effectieve langetermijnbehandeling waarbij het immuunsysteem niet wordt onderdrukt. En dat zal de kwaliteit van leven verbeteren voor uw huisdier met een aandoening die waarschijnlijk in de loop van de tijd zal verergeren.

Uw dierenarts kan ook verdere stappen aanbevelen die zijn afgestemd op het specifieke probleem van uw hond. Dit kunnen extra medicijnen tegen ontstekingen en supplementen zijn. Ook dieetveranderingen, infectiepreventie en het vermijden van allergenen.

Als het allergeen iets in de omgeving is, dan zegt het gezonde verstand dat je het beddengoed van je pup schoon moet houden. En geef ze regelmatig een bad.

Tussen de baden door is het ook een goed idee om de vacht en de poten van uw hond af te vegen na een lange wandeling buiten.
Apoquel Voor Honden

Verder zijn er diverse natuurlijke alternatieven die u met toestemming van uw dierenarts kunt proberen.

Als mijn hond een allergie-uitbraak heeft, vind ik dat een havermoutbad zijn rode, jeukende huid verzacht. Maak een pasta van havermout en warm water en wrijf het in zijn vacht, laat het een paar minuten intrekken en was het grondig.

Een andere optie is een bad met zuiveringszout, met een verhouding van één eetlepel zuiveringszout op één kopje warm water.

Apoquel Voor Honden – een samenvatting

Een jeukende hond kan zichzelf en zijn baasje gek maken – met zijn gekauw, gelik, gebijt en gekrab,

De behandeling van een jeukende, allergische hond is vaak een moeilijk proces van vallen en opstaan. Zoals een veterinair dermatoloog uitlegde: “Ik verwacht een symptoomverlichtende combinatie te vinden die voor de meeste honden goed werkt. Maar ik verwacht niet dat ik het de eerste keer, elke keer, vind.”

Het gebruik van Apoquel voor hondenallergieën kan zowel u als uw huisdier de broodnodige onmiddellijke verlichting geven. Het kan ook de beste langetermijnoptie zijn voor constant en ernstig leed door atopische dermatitis.

Maar het is belangrijk om een geïnformeerde klant te zijn. Praat met uw dierenarts, lees de informatie van de fabrikant en doe uw onderzoek. Dit zal u helpen de juiste beslissing te nemen om de best mogelijke levenskwaliteit voor uw pup te garanderen.

En natuurlijk is de ideale behandeling het aanpakken van de kern van het probleem, niet alleen het verlichten van de symptomen. Het kan de moeite waard zijn om uw hond te laten testen als bij hem allergieën zijn vastgesteld.

Als u weet of hij aan voedsel- of omgevingsallergieën lijdt, kunt u het probleem lokaliseren en een einde maken aan de ellende van uw hond – zodat hij een gelukkige, gezonde en jeukvrije toekomst tegemoet gaat!

Dit artikel is uitgebreid herzien en bijgewerkt voor 2019.

Verwante artikelen

Referenties

  • American Animal Hospital Association. 2018. De jeukende hond: korte en lange termijn aanpak van allergie. AAHA Newstat.
  • Cosgrove, S.B. et al. 2013. Een geblindeerd, gerandomiseerd, placebo-gecontroleerd onderzoek naar de werkzaamheid en veiligheid van de Janus kinase-remmer oclacitinib (Apoquel) bij honden met atopische dermatitis in eigendom van cliënten. Veterinaire Dermatologie.
  • Cosgrove S.B. 2015. Long-term compassionate use of Oclacitinib in dogs with atopic and allergic skin disease. Veterinaire Dermatologie.
  • Eisenschenk, M. 2018. Apoquel informatie: mijn klinische ervaring met Apoquel (olacitinib). Pet Dermatology Clinic.
  • Gortel, K. 2018. An embarrassment of riches: an update on the symptomatic treatment of canine atopic dermatitis. The Canadian Veterinary Journal.
  • Zoetis. 2018. Apoquel. Zoetisus.com.
  • Zoetis. 2013. Voorschrijfinformatie. Zoetisus.com.