Akita vs Shiba Inu – Welke inheemse Japanse hond is de beste?

Akita vs Shiba Inu

Welk ras is het beste voor jou: Akita vs Shiba Inu?

Beide hondenrassen komen uit Japan. Ze hebben elk driehoekige, puntige oren, en een pluizige gekrulde staart die er nogal vosachtig uitziet!

Deze rassen komen ook in zeer vergelijkbare kleuren voor. Maar er zijn enkele belangrijke verschillen tussen de rassen Akita en Shiba, die je moet leren kennen voordat je je aan een van hen verbindt.

Laten we meer te weten komen om te zien wat voor jou geschikt is.

Akita vs Shiba Inu – Wat is het beste?

Het is belangrijk om te onthouden dat geen van deze rassen beter is dan de andere! Maar wij kunnen u helpen beslissen welke beter bij uw gezin en huis past.

Het is belangrijk om te leren over de verzorgingsbehoeften en het temperament van een hond voordat je een puppy krijgt. Laten we dus eens kijken naar alles wat we in deze gids gaan behandelen:

Inhoud

Je kunt op bovenstaande links klikken om direct naar bepaalde onderdelen te gaan. Of, blijf lezen om alles te leren over deze twee rassen!

Akita vs Shiba Inu Geschiedenis

Zowel de Akita als de Shiba Inu rassen hebben een oude geschiedenis die zijn oorsprong vindt in hetzelfde land – Japan!

Laten we eens nader bekijken hoe verschillend hun oorsprongsverhalen zijn, en waarvoor deze honden oorspronkelijk werden gebruikt.

akita vs shiba inu

Akita Geschiedenis

Het Akita ras komt voort uit een lijn van jachthonden bekend als de Matagi. Het Matagi ras werd gebruikt voor de jacht op grote dieren zoals beren, zwijnen en herten.

Hun kracht, dapperheid en grootte maakte hen tot geweldige jagers. Matagi honden staan in de Japanse geschiedenis bekend als een van de oudste inheemse hondenrassen!

Maar, dit is niet het enige hondenras dat betrokken is bij het hedendaagse Akita ras. Andere honden die mogelijk gebruikt worden in deze lijn zijn:

De Akita werd naar Amerika gebracht in 1938 door Helen Keller, die er een cadeau kreeg bij een bezoek aan Japan.

Shiba Inu Geschiedenis

Ook de Shiba Inu was oorspronkelijk een jachtras dat gebruikt werd in bergachtige gebieden in Japan. Dit ras gaat eigenlijk terug tot 300 v. Chr. Ze joegen oorspronkelijk op groot wild, maar naarmate het ras zich ontwikkelde, werden ze gebruikt op kleinere dieren.

Tijdens de 7e eeuw na Christus nam het Japanse Yamato Hof een initiatief om inheemse hondenrassen te behouden als onderdeel van de Japanse cultuur.

Ze richtten een hondenhouderij op om dit te bereiken. De Shiba Inu was één van deze inheemse rassen!

Maar, Shiba’s kregen wel te maken met ontberingen toen ze bijna uitstierven in de Tweede Wereldoorlog. De overheid wist het ras in leven te houden met een overlevingsprogramma en drie overgebleven bloedlijnen.

Pas in 1954 werd de eerste Shiba Inu in Amerika gedocumenteerd. Maar het ras werd daar pas in de jaren negentig erkend door rasregisters.

Akita vs Shiba Inu leuke feiten

‘Shiba’ in het Japans kan verwijzen naar de rode vachtkleur van deze hond en naar het kreupelhout in de bergen waar deze honden oorspronkelijk jaagden.

Maar ‘Inu’ betekent gewoon hond! Dus, u kunt het Akita ras ook ‘Akita Inu’ horen noemen.

Er is ook een mooi verhaal rond de Akita. In de jaren 1920 volgde een Akita genaamd Hachiko zijn eigenaar elke ochtend naar het station.

Nadat zijn eigenaar stierf, wachtte Hachiko negen jaar lang bij het station, tot hij overleed. Hij wachtte op zijn eigenaar, zelfs toen andere mensen probeerden hem naar huis te brengen en voor hem te zorgen.

Hachiko’s loyaliteit leverde hem een standbeeld op bij het Shibuya treinstation, dat je nu zelfs kunt bezoeken!

Akita vs Shiba Inu Verschijning

Hoewel het uiterlijk niet veel verschil maakt in hoe goed een hond bij uw gezin past, wilt u misschien een hond die er op een bepaalde manier uitziet!

Laten we eens kijken hoe de Akita Shiba uiterlijke kenmerken vergelijken.

Maat

Een van de grote verschillen tussen deze rassen is hun grootte. Akita’s zijn veel groter dan Shiba Inus.

Akita honden worden tot 28 centimeter groot en wegen tussen de 100 en 130 pond als ze volgroeid zijn.

Shiba’s, aan de andere kant, kunnen 16,5 centimeter lang worden, met een gewicht tot 23 pond. Ze zijn dus een stuk kleiner!

Bij beide rassen zijn vrouwelijke honden waarschijnlijk kleiner dan mannetjes.

Belangrijkste kenmerken

Behalve de grootte zijn de andere kenmerken van deze rassen vrij gelijkaardig. Beide hebben een stevige, gespierde bouw.

Zowel de Akita als de Shiba Inu hebben driehoekige oren en een spitse snuit. Hoewel de Shiba de neiging heeft een iets langere snuit te hebben.

Beide honden hebben een pluizige vacht, heldere ogen, en hun staart krult op over hun rug.

Vachtkleuren

Beide rassen hebben een dikke vacht die algemene verzorging nodig heeft. We zullen hier later dieper op ingaan.

De Shiba Inu komt in een iets beperktere selectie van kleuren dan de Akita.

Shiba Inu’s kunnen rood, zwart of tan zijn, met witte of crème aftekeningen op de borst, buik, poten, gezicht en staart.

Japanse Akita’s kunnen reebruin, sesam, gestroomd of wit zijn. Maar de Amerikaanse Akita komt in nog meer tinten voor, waaronder Pinto (grote kleurvlekken).

Akita vs Shiba Inu Temperament

Temperament is een belangrijke factor waarmee u rekening moet houden wanneer u een nieuwe hond kiest om mee naar huis te nemen.

Laten we eens in detail kijken naar de persoonlijkheden van deze twee Japanse rassen.

Akita Temperament

Het verhaal over Hachiko toonde aan dat Akita’s trouw en toegewijd zijn aan hun familie.

Akita’s zijn ook intelligente, en actieve honden die veel mentale en fysieke stimulatie nodig hebben.

En zoals we weten van hun jachtverleden, zijn Akita’s zeer moedige honden. Het zijn ook geweldige waakhonden.

Shiba Inu Temperament

Shiba’s zijn alert, brutaal en kunnen een pittige persoonlijkheid hebben. Het zijn ook trouwe honden die liefdevol en aanhankelijk zijn voor hun gezin.

Shiba’s kunnen onafhankelijk zijn, en ze staan er ook om bekend behoorlijk vocaal te zijn.

Wees dus op je hoede voor dit ras als je op zoek bent naar een rustige hond!

Agressie en bewaking

Eén ding waar u op moet letten bij deze beide honden is de neiging tot agressie en bewaking.

Beide honden werden in het verleden gebruikt om te jagen, dus ze kunnen sterke jacht- en agressie-instincten hebben. Als beschermende rassen kunnen ze ook op hun hoede zijn voor vreemden die hun gezin of huis benaderen.

Gezinnen met andere kleine huisdieren kunnen moeite hebben met deze rassen vanwege hun jachtinstinct. Hoewel pups het goed kunnen vinden met dieren waar ze mee opgroeien.

Het is echt belangrijk om uw hond van jongs af aan te socialiseren om de kans op agressie op latere leeftijd te minimaliseren.

Het socialiseren van uw puppy zal de waakinstincten verminderen, en uw hond gelukkiger maken om vreemden te ontmoeten en met hen om te gaan.

Akita vs Shiba Inu Training

Training is belangrijk bij elke hond. En zowel Shiba Inu’s als Akita’s zijn intelligente honden die goed tegen training kunnen.

Ze kunnen echter allebei een onafhankelijke inslag hebben, wat het lastig maakt om ze voor zich te winnen met de gebruikelijke beloningen tijdens de training.

Niettemin zijn het vinden van een beloning die hen aanspreekt en het zich inzetten voor gehoorzaamheidstraining en veel socialisatie echt belangrijk voor dit ras.

Vanwege hun sterke natuurlijke instincten moet u voorzichtig zijn met hen buiten los te lopen.

Zelfs de best getrainde honden kunnen moeite hebben om te luisteren naar een terugroepcommando als ze achter een eekhoorn aanzitten die ze hebben gezien.

Socialisatie en training zijn belangrijk voor beide rassen, maar vooral voor de grote Akita.

Grotere rassen hebben meer kans om mensen bang te maken, of ze per ongeluk omver te lopen, dus het is belangrijk om nog meer tijd te besteden aan het aanleren van goede manieren.

Akita vs Shiba Inu oefening

Beide rassen hebben regelmatig beweging nodig. Als jachthonden brachten ze oorspronkelijk veel tijd door met zwerven en jagen op dieren.

Dus, als u besluit een van deze honden in huis te nemen, moet u de tijd hebben om elke dag aan hun bewegingsbehoeften te besteden.

Hoewel, zoals we al eerder zeiden, is het het beste om deze honden aan de lijn te houden als je ze buiten uitlaat.

Akita’s zijn zeer grote honden. Maar dit betekent niet dat ze meer beweging nodig hebben dan Shiba’s. In feite kan te veel beweging de gewrichten van een Akita overbelasten, vooral op jonge leeftijd.

Grote honden zoals Akita’s worden pas volwassen als ze een paar jaar oud zijn. Dus zet ze voor die tijd niet te veel onder druk.

Akita en Shiba Inu Gezondheid

Alle honden kunnen last hebben van mogelijke gezondheidsproblemen. Laten we dus eens wat dieper ingaan op elk van deze honden, om te zien welke gezonder is.

Akita Gezondheid

De Akita is gevoelig voor bepaalde gezondheidsproblemen vanwege zijn grote omvang. Hier zijn enkele gezondheidsproblemen die u moet weten als u een Akita mee naar huis wilt nemen:

 • Heup- en elleboogdysplasie – misvormde gewrichten
 • Progressieve Retinale Atrofie – degeneratie van netvliescellen, waardoor blindheid ontstaat.
 • Myasthenia Gravis – auto-immuunziekte die spieren en zenuwen aantast.
 • Ziekte van von Willebrand – stollingsstoornis
 • Uveodermatologisch syndroom – auto-immuunziekte die pigmentverlies in de huid en ontstoken ogen veroorzaakt
 • Gastric Dilation Volvulus

Sommige van deze problemen kunnen worden opgespoord met gezondheidstesten. Het kan dus een goede manier zijn om de gezondheid van uw hond te maximaliseren als u naar een gerenommeerde fokker gaat die gezondheidstests uitvoert voordat hij honden fokt.

Shiba Inu Gezondheid

Hoewel de Shiba niet gevoelig is voor dezelfde problemen als grote honden, zijn er toch enkele potentiële gezondheidsproblemen waar u zich bewust van moet zijn.

 • Allergieën
 • Patella Luxatie – ontwrichte knieschijven
 • Heupdysplasie
 • GM1 Gangliosidose – ziekte die hersenen en organen aantast
 • Oogaandoeningen, zoals glaucoom

Nogmaals, sommige van deze gezondheidsproblemen kunnen worden gevonden met gezondheidstests, dus zorg ervoor dat u naar een gerenommeerde fokker gaat die gezondheidscertificaten kan overleggen.

Verzorgingsbehoeften

Zowel de Shiba Inu als de Akita hebben een zeer dikke, pluizige vacht. Maar dit betekent dat ze veel verzorging nodig hebben.

Welk ras ook, je moet ze regelmatig borstelen, en ervoor zorgen dat hun vacht niet te vuil wordt.

Je moet ze misschien ook af en toe in bad doen.

Zorg ervoor dat je hun oren blijft controleren op overtollig was en dat je hun nagels knipt als ze te lang worden.

Akita vs Shiba Inu Puppy’s

Welk ras je ook kiest, je moet ervoor zorgen dat je naar een gerenommeerde fokker gaat.

Vermijd om een puppy te halen bij dierenwinkels of puppyfabrieken, want deze plaatsen geven vaak niet om de gezondheid van je puppy of de honden waar ze mee fokken.

Zorg ervoor dat je naar een gerenommeerde fokker gaat met een lange vragenlijst. Zij zullen jou waarschijnlijk ook vragen stellen, om er zeker van te zijn dat hun pups naar goede huizen gaan!

Over het algemeen zijn Akita’s iets goedkoper dan Shiba’s. Maar beide rassen kunnen erg duur zijn.

Akita’s kunnen meer dan $800 kosten. Terwijl Shiba’s meer dan $1000 kosten.

Shiba Inus kosten meestal meer omdat het ras de laatste jaren zoveel populairder is geworden.

Welk ras is een beter huisdier?

Over het algemeen zijn zowel de Shiba Inu als de Akita vrij gelijkaardige honden!

Ze lijken op elkaar, en beiden hebben een trouw, beschermend temperament. Maar, de Akita is veel groter dan de Shiba Inu!

Als u kijkt naar het Akita vs Shiba Inu debat, zorg er dan voor dat u het ras kiest dat het beste bij uw huis en gezin past.

Heb jij een Akita of Shiba Inu? Vertel ons in de commentaren over je redenen om voor hen te kiezen!

Referenties en verder lezen

 • Adams, V. (et al), ‘Methods and Mortality Results of a Health Survey of Purebred Dogs in the UK’, Journal of Small Animal Practices (2010).
 • Cottell, B. & Barnett, K. ‘Harada’s Disease in the Japanese Akita’, Journal of Small Animal Practice (1987).
 • Duffy, D. (et al), “Breed Differences in Canine Aggression”, Applied Animal Behavior Science (2008).
 • Uddin, M. (et al), ‘Molecular Epidemiology of Canine GM1 Gangliosidosis in the Shiba Inu Breed in Japan: Relationship between Regional Prevalence and Carrier Frequency’, BMC Veterinary Research (2013).
 • Kutsumi, A. (et al), ‘Importance of Puppy Training for Future Behavior of the Dog’, Journal of Veterinary Medical Science (2013).
 • Kato, K. (et al), ‘Possible Association of Glaucoma with Pectinate Ligament Dysplasia and Narrowing of the Iridocorneal Angle in Shiba Inu Dogs in Japan’, Veterinary Ophthalmology (2006).
 • Howell, T. (et al), ‘Puppy Parties and Beyond: The Role of Early Age Socialization Practices on Adult Dog Behavior’, Dovepress (2015).
 • Glickman, L. (et al), ‘Non-Dietary Risk Factors for Gastric Dilation Volvulus in Large and Giant Breed Dogs’, Journal of the American Veterinary Medical Association (2000).