Akita Mixen – Wij tonen u de volledige reeks!

akita mixes

Een Akita mix combineert de prachtige, trouwe Akita met een ander ras. Vandaag bekijken we de voor- en nadelen van Akita-mixen. We delen de top Akita mix rassen en helpen u om de juiste Akita mix pup voor uw gezin te kiezen.

Inhoud

De Akita is een oud hondenras dat zijn oorsprong vindt in Japan, waar deze hond tegenwoordig is aangewezen als een van de zeven nationale monumenten van dat land! Een film genaamd “Hachiko” werd gemaakt over een van de meest beroemde loyale Akita’s in de geschiedenis.

Wist je dat Helen Keller vaak de eer krijgt om hondenliefhebbers buiten Japan kennis te laten maken met de Akita? Er wordt gezegd dat haar eerste Akita, Kamikaze-go, een “engel in vacht” was.


Grootte, lengte en gewicht

Akita’s kunnen 70 tot 130+ pond wegen en zijn 22 tot 26 centimeter hoog. Ze hebben een gedrongen, krachtig hoofd en lichaam.

Persoonlijkheid en temperament

Een goed gefokte, goed getrainde Akita is trouw, waardig en heeft een sterk beschermend instinct naar “hun” mensen en huis. Sommige fokkers vinden dat volwassen vrouwelijke Akita’s minder dominant zijn en betere huisdieren kunnen zijn.

Wees u ervan bewust dat dit ras veel gezinstijd en interactie met mensen nodig heeft, samen met vroege en voortdurende socialisatie en training om gelukkig te leven als gezelschapshond.

Als u van plan bent een Akita in huis te halen, onderzoek dan eerst de wetten op gevaarlijke honden in uw staat voordat u de verbintenis aangaat. Als u uw eigen huis bezit of van plan bent dat in de toekomst te doen (of zelfs als u een huurder bent met een huurdersverzekering), informeer dan eerst bij uw verzekeringsmaatschappij voordat u een Akita-mix kiest.

Vachtverzorging en verzorging

Van Akita’s wordt vaak gezegd dat ze “katachtig” zijn in hun zelfverzorgingsgewoonten. Ze moeten echter bijna dagelijks geborsteld en verzorgd worden om hun huid en vacht gezond te houden. De dichte, waterdichte, dubbellaagse vacht van de Akita is ontwikkeld om deze hond warm te houden in de besneeuwde bergen van hun geboorteland Japan.

U kunt verwachten dat uw Akita het hele jaar door en per seizoen verhaart. Interessant is dat de seizoensgebonden verharing een gebeurtenis is die sommige hondeneigenaren liefdevol de bijnaam “sneeuwstorm” hebben gegeven.

Gezondheid en levensduur

Fokkers moeten ouderhonden vooraf testen op:

  • heup en elleboog dysplasie,
  • patellaire luxatie,
  • auto-immune thyroiditis en
  • oogproblemen.

Een van de grootste gezondheidsproblemen waar Akita honden mee te maken krijgen is een opgeblazen gevoel (maagtorsie) waarbij de maag zich verdraait. Een eenvoudige veterinaire operatie kan deze mogelijk fatale aandoening voorkomen. Akita’s kunnen 10 tot 13 jaar oud worden.

Akita Mengsels

Het is mogelijk dat Akita mix honden gezonder zijn dan de ouderrassen. Vooral als elke ouder is getest op de aandoeningen die vaak van invloed zijn op hun eigen zuivere ras.

De theorie van hybride kracht is een hondenfokpraktijk die vandaag de dag aan legitimiteit wint. Rashonden die gefokt zijn volgens een strikte rasstandaard voor uiterlijk of temperament kunnen minder genetische diversiteit hebben. Bijgevolg lijkt dit voor sommige rassen ernstige gezondheidsproblemen te veroorzaken. Het toevoegen van nieuwe genetische invloed via hybride fokprogramma’s biedt een kans op een betere gezondheid bij toekomstige generaties.

Akita Types Lijst

Deze klikbare lijst springt u naar beneden naar het Akita mix ras waarover u wilt leren!

Alaska Malamute Akita Mix (Alaska Akita)

alaska malamute

De Alaskan Malamute Akita mix (Alaskan Akita) weegt 70 tot 130 pond en wordt 10 tot 14 jaar. Deze honden verharen het hele jaar door en per seizoen. Deze hond heeft een sterke persoonlijkheid maar is speels en aanhankelijk met “hun” mensen.

Amerikaanse Bulldog Akita Mix (Bullkita)

Amerikaanse Bulldog Mixen

De Bullkita weegt 40 tot 130 pond met een levensverwachting van 8 tot 13 jaar. Deze hond verhaart het hele jaar door en kan een blaasvacht hebben als de Akita genen overheersen. De Amerikaanse Bulldog heeft de platte snuitvorm (brachycephalic) die levenslange gezondheidsproblemen kan veroorzaken.

American Pit Bull Terrier Akita Mix (Akitapit)

blauw gestroomde pitbull

De Akitapit weegt 30 tot 130 pond met een levensduur van 8 tot 15 jaar. Deze hond verhaart het hele jaar door en enigszins seizoensgebonden. Uw Akitapit erft sterke beschermende en waakzame instincten van beide ouderdieren.

Australian Shepherd Akita Mix (Aussiekita)

8 weken oude Australische Herders

De Australian Shepherd Akita (Aussiekita) weegt 40 tot 130 pond met een levensduur van 10 tot 15 jaar. Deze hond verhaart het hele jaar door en per seizoen. Verwacht een actieve, energieke hond die dagelijks veel spel en beweging nodig heeft.

Berner Sennenhond Akita Mix (Akitabern)

Berner Sennenhond temperament

Een Akitabern weegt 70 tot 130 pond met een levensverwachting van 7 tot 13 jaar. Uw Akitabern verhaart het hele jaar door en het hele seizoen door.

De Akitabern is een van de meest interessante hybride honden in dit artikel. De Berner Sennenhond is beroemd om zijn vriendelijkheid en is uitstekend met kinderen. U vindt het temperament van deze pup dus meer geschikt voor het gezinsleven.

Border Collie Akita Mix (Akita Collie)

Border Collie

De Akita Collie kan 30 tot 130 pond wegen en wordt 10 tot 15 jaar oud. Deze hond verhaart het hele jaar door en het hele seizoen door. Uw Akita Collie is een energierijke, actieve hond die het beste presteert als hij een taak heeft.

Boxer Akita Mix (Boxita)

boxer hond

De Boxer Akita (Boxita) kan 50 tot 130 pond wegen en 10 tot 13 jaar oud worden. Deze hond verhaart het hele jaar door en misschien seizoensgebonden. Een Boxita wordt een sterke, energieke hond die veel dagelijkse activiteit nodig heeft.

Catahoula Luipaard Hond Akita Mix (Catakita)

catahoula luipaard hond temperament

De Catakita kan 50 tot 130 pond wegen en 10 tot 14 jaar oud worden. Deze hond verhaart het hele jaar door. De Catakita erft het sterke bewakings- en beschermingsinstinct van beide ouders.

Chinese Shar-Pei Akita Mix (Sharpita)

miniatuur shar pei

De Sharpita weegt 45 tot 130 pond met een levensduur van 8 tot 13 jaar. Deze hond zal enkele speciale gezondheidsbehoeften erven met de diepe huidrimpels die kenmerkend zijn voor het Shar-Pei ras.

Chow Chow Akita Mix (Akita Chow)

Chow Chow Temperament

De Akita Chow weegt 40 tot 130 pond met een levensduur van 8 tot 13 jaar. Deze hond verhaart het hele jaar door en het hele seizoen door.

Chow Chows komen uit China en Akita’s uit Japan. Beide zijn gefokt voor soortgelijke doeleinden. Specifiek, het bewaken en beschermen van mensen en eigendommen.

Dalmatiër Akita Mix (Dalmakita)

lever dalmatiër

De Dalmatische Akita (Dalmakita) weegt 45 tot 130 pond en wordt 10 tot 13 jaar. Deze hond verhaart het hele jaar door. Het grootste gezondheidsprobleem waar u op moet letten is de aangeboren doofheid die vaak voorkomt bij raszuivere Dalmatische Honden.

Duitse Herder Akita Mix (Shepkita)

duitse herdershond liggend

De Duitse Herder Akita (Shepkita) weegt 50 tot 130 pond en wordt 7 tot 13 jaar. Deze hond verhaart het hele jaar door en het hele seizoen door. Uw Shepkita heeft een sterk beschermend en waakzaam instinct dat hij van beide ouders heeft geërfd.

Golden Retriever Akita Mix (Golden Akita)

baby golden retriever

Een Golden Retriever Akita (Golden Akita) heeft een volwassen gewicht van 55 tot 130 pond met een levensduur van 10 tot 13 jaar. Verwacht bij deze hond veel verharing!

De Golden Akita is een andere interessante kruising, omdat het temperament van de twee ouderhonden zo verschillend is. Daarom vindt u de Golden Akita misschien een betere keuze als gezinshuisdier.

Labrador Retriever Akita Mix (Labrakita)

Akita Lab Mix

De populaire Akita Labrador Retriever mix (Labrakita) weegt 55 tot 130 pond en wordt 10 tot 13 jaar. Deze hond verhaart het hele jaar door en het hele seizoen door. Ze combineren twee honden met zeer verschillende persoonlijkheden, dus uw pup zien opgroeien zal zeer interessant zijn!

Napolitaanse Mastiff Akita Mix (Nekita)

neapolitaanse mastiff

De Nekita weegt tussen de 70 en 150 pond! De levensverwachting van deze hond is 7 tot 13 jaar. Ze verharen het hele jaar door en misschien ook per seizoen. Deze hond kan speciale gezondheidsbehoeften hebben vanwege de diepe huidplooien die oogproblemen kunnen veroorzaken.

Pembroke Welsh Corgi Akita Mix (Corgita)

welsh hondenrassen

De Pembroke Welsh Corgi Akita mix (Corgita) weegt 30 tot 130 pond met een levensverwachting van 11 tot 13 jaar. Deze hond verhaart het hele jaar door matig. Tenslotte erft de Corgita de verkorte poten die kenmerkend zijn voor het Corgi-ras.

Poedel Akita Mix (Akipoo)

grote poedel

De Akipoo kan 40 tot 130 pond wegen en 10 tot 18 jaar oud worden. Akipoos kunnen minder verharen dan de andere hybriden die hier voorkomen. Uw Akipoo zal slim, actief en atletisch zijn.

Samojeed Akita Mix (Samkita)

samojeed

De Samojeed Akita (Samkita) kan 35 tot 130 pond wegen en 10 tot 14 jaar oud worden. Deze hond verhaart het hele jaar door en het hele seizoen door. De Samkita is waarschijnlijk vriendelijk, grappig, slim, actief en zeer gehecht aan “hun” mensen.

Shiba Inu Akita Mix (Inukita)

shiba inu

De Shiba Inu Akita (Inukita) kan tussen de 17 en 130 pond wegen. Gewoonlijk leven deze honden 10 tot 16 jaar. De Inukita verhaart het hele jaar door en het hele seizoen door.

Uw Inukita kan het bekende instinct van de Shiba Inu erven om zelf zindelijk te worden, waardoor uw trainingstaken op dit belangrijke gebied afnemen.

Siberische Husky Akita Mix (Huskita)

Husky namen

De Siberische Husky Akita kruising (Huskita) kan 35 tot 130 pond wegen. De levensduur is 11 tot 14 jaar. Deze hond verhaart zowel per seizoen als het hele jaar door. De waakneigingen van uw Huskita kunnen wat worden getemperd door de invloed van de Husky.

Akita Mix Puppy’s

Bij het kiezen van een Akita mix pup moet u eerst uitzoeken welke mix het beste bij uw gezin past. Zorg ervoor dat als de pup qua grootte, uiterlijk of temperament lijkt op een van beide ouders, of een combinatie van de twee, dat u dan gelukkig zou zijn.

Zoek een goede fokker. Een die niet alleen fokt voor geld, maar die een ander doel heeft voor hun honden. Als een geliefd familielid. De moeder moet haar naam kennen en een duidelijke band hebben met de eigenaar.

Zorg ervoor dat de Akita ouder vriendelijk is, en dat de fokker u kopieën laat zien van duidelijke gezondheidstesten voor beide ouders. Goede fokkers zullen u veel vragen stellen, en verwachten ook veel terug. Als u zich op enig moment ongemakkelijk voelt bij het praten met de fokker, voel u dan niet slecht en ga ergens anders verder zoeken.

Wanneer je je puppy mee naar huis neemt, zorg er dan voor dat je veel gasten bij je thuis uitnodigt. En neem je pup ook mee naar drukke plaatsen. De periode van socialisatie sluit rond drie maanden, dus benut die kostbare tijd om hem uit te laten gaan en hem te laten wennen aan allerlei soorten mensen.

Is een Akita Mix geschikt voor mij?

Een Akita mix is het meest geschikt voor een huis dat ervaring heeft met waakhondenrassen. U moet zich inzetten voor veel socialisatie, beweging en training voor uw Akita mix pup. En veel liefde en aandacht voor hun hele leven.

We hopen dat u genoten heeft van het leren over deze Akita mixen! Bent u eigenaar van een Akita of een Akita mix? Laat het ons weten in de commentaren hieronder!

Lees meer

akita mixen

Referenties en bronnen

  • Nicholas, F.W., et al, “Hybrid Vigor in Dogs?”, The Veterinary Journal, 2016.
  • Warf, E., et al, “Leven met een Akita/Helen Keller,” Akita Club of America, 2019.
  • Soto, S., “Gezondheidsverklaring,” American Kennel Club, 2014.
  • Wallis, S., “Akita Temperament,” Akita Rescue, 2018.
  • Coren, S., PhD, DSc, FRSC, “14 hondenrassen op de zwarte lijst van verzekeringsmaatschappijen,” Psychology Today, 2014.
  • Enos, S., “The Problem with People, Not Pit Bulls,” American Pit Bull Foundation, 2017.