Agouti Husky

agouti husky

Deze gedetailleerde inleiding tot de agouti Husky kleur heeft alles wat u moet weten over Siberische Husky’s met een agouti vacht. Van of hun kleur hun persoonlijkheid verandert, tot of agouti Siberische Husky pups meer moeten kosten dan Husky pups in andere kleuren.

Een agouti Husky is een Siberische Husky met een agouti gekleurde vacht. Agouti kleuring wordt gekenmerkt door banden van donkere en lichte kleur op elk afzonderlijk haar. Sommige mensen beschouwen het als een ongewone kleur voor Husky’s, maar de waarheid is ingewikkelder dan dat .


In deze video zie je Kakoa de agouti Siberische Husky pup opgroeien van 8 weken tot 6 maanden oud. Laten we eens kijken wat haar agouti maakt, en hoe je haar als zodanig kunt herkennen.

Wat is een Agouti Husky?

Agouti Husky’s zijn Siberische Husky’s met een agouti vachtpatroon. Het agouti patroon wordt gekenmerkt door een band van zwart pigment en een band van rood pigment op de afzonderlijke strengen van de vacht. De band van zwart pigment omvat de punt, en de band van rood pigment bevindt zich aan de basis. Niet elk haar heeft deze kleurbanden, meestal alleen het haar op het hoofd, de rug en de poten. De haren op hun kin, buik en binnenkant van hun poten hebben dezelfde kleur als de rode band op de bandharen, van wortel tot punt.

Agouti is een van de 6 toegestane vachtkleuren in de Siberische Husky rasstandaard. Het kleurengedeelte van de standaard is zeer ruim geformuleerd, zodat “alle bereiken van de toegestane kleuren” zijn toegestaan. Dit betekent dat verschillende kleurvariaties van een agouti Husky mogelijk zijn. Een donkere agouti Husky heeft bijvoorbeeld banden van zwart en dieprood pigment in de vacht. Maar Husky’s met rood pigment verdunning hebben banden van zwart en bleek crème op elke haar. Deze combinatie staat bekend als ‘wolfsgrijs’ en is bijzonder opvallend door het grote contrast tussen zwart en crème.

Hoe weet ik of mijn Husky Agouti is?

Agouti Husky’s kunnen erg lijken op een ander standaard Husky vachtpatroon – sable. Sable honden hebben een rode vacht (die kan variëren van helder rood tot licht crème) met zwarte punten op een deel van de vacht bovenop hun hoofd, oren en rug. Sable en agouti vachten worden veroorzaakt door verschillende genen. Maar omdat het in beide gevallen gaat om banden van zwart en rood pigment op elk haar, kunnen ze erg op elkaar lijken. Als een hond een kleine band van zwart aan de punt van zijn vacht heeft, is de kans groter dat hij sable is. En als ze een brede band van zwart hebben, zijn ze eerder agouti. Maar er zijn zeker ’tussenliggende’ gevallen, die moeilijk te beoordelen zijn. Als uw fokker een uitgebreide kennis heeft van de afstamming van uw hond, weet hij misschien precies welke zijn pups zijn.

Een teken dat een hond een agoutivacht heeft, is een ring van bruine vacht rond de ogen, bekend als bril. In de video hierboven is de diepte van de zwarte pigmentband op elke streng van Kakoa’s vacht duidelijk zichtbaar. Net als haar bril. Er is dus geen twijfel mogelijk dat ze een agouti Husky is!

Wat is de zeldzaamste Husky vachtkleur?

Er is veel verwarring over de vraag of agouti Husky’s zeldzaam zijn of niet. Agouti is een van de oudste en meest voorkomende vachtkleuren bij alle zoogdieren. Dit komt omdat agouti vachten een uitstekende camouflage bieden, waardoor hun eigenaren beter aangepast zijn om te overleven.

agouti husky

Agouti is de meest voorkomende vachtkleur bij wolven, en dus is het agouti-gen ook wijdverbreid bij honden. Maar, als onderdeel van de domesticatie, heeft de mens bewust fokkeuzes gemaakt ten gunste van vachtkleurige genen die het agouti-gen maskeren of verdoezelen. Bijvoorbeeld het gen voor zwart.

Tegenwoordig lijkt de populariteit van de oorspronkelijke agouti kleur voor Husky’s te stijgen en te dalen (waarover later meer). De meest ongewone Husky kleur is echter wit. We zullen een link naar meer informatie over witte Husky’s opnemen bij de bronnen onderaan dit artikel!

Agouti Husky Temperament

Husky’s zijn vriendelijke, gemakkelijke, vrolijke honden. Ze zijn ook atletisch, energiek, getalenteerde probleemoplossers en beruchte ontsnappingskunstenaars! Ze zijn het meest geschikt voor huizen met grote en zeer veilige tuinen. Husky’s van alle kleuren hebben een thuis nodig waar dagelijks aan hun behoefte aan beweging kan worden voldaan. Husky’s zijn gefokt om een enorm lichamelijk uithoudingsvermogen te hebben. Ze kunnen dus ongewenst gedrag gaan vertonen als ze niet elke dag enkele uren lichaamsbeweging krijgen. Bijvoorbeeld kauwen, graven en over hekken klimmen.

Op het moment van schrijven is er geen bewijs dat de agouti vacht veranderingen in temperament veroorzaakt. Dus de dingen die de persoonlijkheid van uw agouti Husky bepalen zijn:

  • het temperament van hun ouders
  • hun geslacht
  • onzijdige status
  • vroege socialisatie
  • training
  • de hoeveelheid beweging die ze krijgen
  • de hoeveelheid mentale stimulatie die ze krijgen
  • en hun dieet.

Laten we nu naar hun gezondheid kijken.

Agouti Husky Gezondheid

Vergeleken met veel rashonden zijn Siberische Husky’s relatief vrij van erfelijke genetische ziekten. Dit is een eerbetoon aan hun werkverleden – toen fitheid om te werken de absolute topprioriteit van de fokkers was. Gelukkig is de agouti vachtkleur niet gekoppeld aan een verhoogd risico op een slechte gezondheid bij Husky’s, of een kortere levensverwachting. In feite is geen van de standaard Husky kleuren dat! Om ervoor te zorgen dat dit zo blijft, raadt de Orthopedic Foundation for Animals aan om alle potentiële Husky’s te testen op heupdysplasie en oogaandoeningen. En dat honden met afwijkende resultaten worden uitgesloten van fokprogramma’s.

Het vinden van een Agouti Husky Puppy voor verkoop of adoptie

Aangezien agouti Husky’s een standaard kleur hebben voor een rashondenras, kunt u fokkers zoeken door mond-tot-mondreclame, door het bijwonen van hondenshows, of via nationale rasregisters en regionale clubs. Als u bijvoorbeeld Agouti Husky puppies te koop wilt vinden in Californië, houdt de Siberian Husky Club of America een lijst bij van fokkers per staat. Ze houden ook een online lijst bij van lokale clubs, die misschien details weten van leden die een nestje in de buurt plannen.

Aangezien Husky’s een van de populairste honden van de Verenigde Staten zijn, behoren ze ook tot de rassen die het gemakkelijkst te vinden zijn in hondenasielen. Bijvoorbeeld omdat de financiële situatie van hun eigenaar veranderde, of ze werden ziek, of ze realiseerden zich dat ze een Husky niet genoeg ruimte of fysieke activiteit konden bieden. Naast plaatselijke asielen zijn er ook een aantal Husky-specifieke reddingsorganisaties. Deze zorgen er meestal voor dat dakloze honden bij pleeggezinnen verblijven totdat er een nieuw huis voor altijd is gevonden.

Het kiezen van een fokker

Ondanks het feit dat agouti een van de standaard Husky vachtkleuren is, en een wijdverbreide genetische mogelijkheid in het ras, adverteert een aanzienlijk aantal fokkers het als ‘zeldzaam’ of ‘ongewoon’. Dit is zowel waar als niet waar, maar er is een belangrijke reden waarom verantwoordelijke fokkers geen van de Husky kleuren beschrijven als zeldzaam, of er meer geld voor vragen dan voor andere kleuren.

Zijn agouti Husky’s zeldzaam?

We hebben dit al eerder aangestipt, maar laten we het specifiek bekijken vanuit het oogpunt van fokken en puppyverkoop. Agouti wordt geproduceerd door een gen dat dominant is over sommige alternatieven, en recessief voor andere. Met andere woorden, sommige andere vachtkleuren maskeren het, maar het wordt niet zo gemakkelijk gemaskeerd dat het heel moeilijk te bereiken is, en zelfs als het wordt gemaskeerd, blijft het gen nog steeds aanwezig in veel individuen.

Goede fokkers selecteren een vader en moeder voor hun volgende nest door de gezondste honden met het beste temperament te kiezen, en ervoor te zorgen geen honden te paren die nauwe voorouders delen. De kleur van de pups zou een secundaire overweging moeten zijn. Maar het is begrijpelijk dat sommige fokkers ook een speciaal belang hebben bij het fokken van gezonde, goed aangepaste pups in een bepaalde kleur. Welke kleuren populair zijn varieert meestal per regio en in de loop der tijd, wat betekent dat sommige kleuren in een bepaalde plaats of in een bepaald decennium gemakkelijker verkrijgbaar lijken dan andere.

Echter, gerenommeerde fokkers adverteren nooit met hun pups als een zeldzame of ongebruikelijke kleur, zelfs als hun kleur is. objectief minder gebruikelijk dan de andere. En ze vragen ook niet meer voor ongewone kleuren. Dat komt omdat een hoger prijskaartje aan ongewone kleuren ze aantrekkelijk maakt voor puppyboeren. Puppyboeren fokken honden voor maximale winst, maar ze zorgen niet goed voor hun honden, of gebruiken gezondheid geteste ouders voor hun nesten. Hun pups hebben meer kans op gedragsproblemen en erven chronische ziekten. Dit is wreed op individueel niveau, en het heeft ook gevolgen voor de gezondheid en het temperament van het hele ras.

Het kiezen van een agouti Siberische Husky puppy

Onze Puppy Gids helpt u bij het vinden van een gezonde, vriendelijke pup van een gerenommeerde fokker. Houd er rekening mee dat u voor een pup in een bepaalde kleur misschien bereid moet zijn om op een wachtlijst te komen.

Uw Agouti Husky

Agouti Husky’s hebben een prachtige tweekleurige vacht die doet denken aan de oorspronkelijke kleur van hun wilde voorouder, de wolf! Deze prachtige honden hebben een lief karakter en een onverzadigbare honger naar activiteit. In het juiste huis kunnen ze het perfecte huisdier zijn, maar zorg ervoor dat u uw Husky vindt bij een gerenommeerde en verantwoordelijke fokker.

Mis deze Husky bronnen niet elders op onze site!

Referenties

Brancalion et al. Canine coat pigmentation genetics: a review. Animal Gentics. 2021.

Officiële Standaard van de Siberische Husky. Amerikaanse Kennel Club. 2021.

Siberische Husky Club van Amerika.

Siberian Husky Club of Great Britain.

Thorsrud & Huson. Beschrijving van rasafstamming en genetische gezondheidskenmerken in arctische sledehondenrassen. Canine Medicine & Genetics. 2021.

Wauthier et al. Using the mini C-BARQ to investigate the effects of puppy farming on dog behaviour. Applied Animal Behaviour Science. 2018.