5 tekenen dat uw Doberman zwanger is: Veranderingen per week

Een Doberman moeder die net bevallen is.

Als je besloten hebt om met je Doberman te fokken, ben je waarschijnlijk meer dan opgewonden om te bevestigen wanneer ze daadwerkelijk zwanger is. Of misschien denk je dat er een onverwachte dekking heeft plaatsgevonden en zoek je een verklaring voor de vreemde symptomen die je hebt gezien. Hoe dan ook, dit artikel moet u helpen een goed idee te krijgen of uw Doberman inderdaad zwanger is.

Elke aanstaande hond gaat een beetje anders met zijn zwangerschap om, maar in het algemeen zijn er bij de Doberman veel voorkomende tekenen die erop wijzen dat het fokken geslaagd is. Deze omvatten merkbare zwelling in de maag en tepels, veranderingen in gedrag en emoties, toegenomen honger, nestgedrag, en verminderde activiteit naarmate de tijd van het werpen dichterbij komt. Hieronder vindt u enkele bijzonderheden, waaronder wat u van week tot week kunt verwachten van een zwangere Doberman.

#1 – Emotionele veranderingen

Naarmate de zwangerschap van uw Doberman vordert, krijgt ze te maken met dezelfde hormonale verschuivingen waar zwangere mensen mee worstelen. Plotselinge emotionele veranderingen kunnen soms een teken van zwangerschap zijn, maar, om specifieker te zijn, let op als je hond zich plotseling gedraagt:

 • Irritant: Uw Doberman kan zich bij u of bij de andere honden in uw gezin wat kribbiger gedragen dan normaal. Dit is vrij normaal bij drachtige honden en kan een aanwijzing zijn dat ze zich klaarmaakt om een defensieve moeder te worden.
 • Plakkerig: Aan de andere kant, als je merkt dat je Dobie meer tijd wil doorbrengen rond jou of andere leden van je gezin, kan dit een ander teken zijn dat ze zwanger is. Deze honden zijn van nature roedeldieren, dus het is normaal dat ze dicht bij haar “roedel” (of familie) wil zijn als ze zich kwetsbaarder voelt door de zwangerschap.
 • Moody: Alle plotselinge of onverwachte stemmingswisselingen kunnen voor uw hond een teken van zwangerschap zijn. Let op stemmingswisselingen die geen echte verklaring lijken te hebben, en zorg ervoor dat u uw Doberman zo goed mogelijk op haar gemak stelt, ongeacht haar stemming.

#2 – Toegenomen honger

Uw Dobie zal vaak een verhoogde honger ervaren tijdens de zwangerschap als gevolg van het feit dat hun ontwikkelende pups een voedingsvraag stellen aan hun lichaam. Als u op zoek bent naar manieren om het dieet van uw hond tijdens de zwangerschap aan te vullen zonder haar gezondheid te schaden, zijn hier enkele veelvoorkomende benaderingen die Doberman-fokkers gebruiken:

 • Verhoog haar voeding met de helft. Als u uw hond een kopje brokken of droogvoer per dag geeft, verhoog dan die portiegrootte tot anderhalf kopje, zoals aanbevolen door uw dierenarts. Als uw Doberman nog steeds hongerig is, kunt u proberen haar voer opnieuw te verhogen, maar de sleutel is om dat in gecontroleerde hoeveelheden te doen.
 • Probeer nat- en droogvoer te mengen. De sleutel tot het voeden van uw zwangere Doberman is ervoor te zorgen dat ze alle voedingsstoffen krijgt die ze nodig heeft. Een mix van nat en droog hondenvoer kan helpen om niet alleen een verscheidenheid aan voedingsstoffen te bieden, maar ook om uw hond te hydrateren (belangrijk in warme klimaten), terwijl het toch de tandheelkundige voordelen van droogvoer biedt.
 • Probeer eens rauwe voeding toe te voegen (of alleen melk). Een rauw dieet zal uw hond veel vitaminen en mineralen geven die haar door haar zwangerschap zullen helpen, maar het kan iets duurder zijn en moet alleen worden geprobeerd onder nauw toezicht van een dierenarts of hondendiëtist. Een goedkoper alternatief is het toevoegen van melk aan de maaltijden van uw Doberman om haar een extra dosis calcium te geven.

Voor meer informatie over het voeren van rauw voedsel aan je Doberman, bekijk mijn artikel Should You Be Feeding Your Doberman Raw Meat. Voer nooit rauw voedsel in het dieet van uw zwangere Doberman zonder eerst met een gekwalificeerde dierenarts te overleggen.

#3 – Merkbare zwelling

Net als bij mensen, is een veel voorkomend symptoom dat Dobermans zullen vertonen een zwelling tijdens hun zwangerschap. Omdat Dobermans, zoals alle honden, een relatief korte draagtijd hebben (ongeveer 9 weken), zou je de veranderingen vrij snel moeten kunnen opmerken. Let vooral op zwelling in:

 • De maag: U kunt merken dat uw Doberman zwaarder wordt, zelfs als u haar voeding niet hebt verhoogd. Vooral de zwelling in de onderbuik rond de heupen is meestal een sterke aanwijzing voor zwangerschap.
 • De Tepels: Naarmate de zwangerschap van uw hond vordert, zal ze melk gaan produceren. Als gevolg daarvan zullen haar tepels en spenen (het gebied rond de tepel) beginnen op te zwellen en uit te zetten als ze zich voorbereidt op het zogen van haar pups.
 • De Vulva: Over het algemeen begint de vulva van uw hond pas in de laatste weken van haar zwangerschap op te zwellen, dus dit is meer een bevestiging op het laatste moment dan een vroege aanwijzing. De zwelling van de vulva kan echter een teken zijn dat uw Doberman klaar is om de puppies in de komende dagen tot een week te werpen.
Zijaanzicht van een zwangere Doberman.
Dit zijaanzicht van een zwangere Doberman teef toont haar gezwollen buik en tepels die uit haar lichaam zijn gaan staan ter voorbereiding op het zogen van haar pups.

#4 – Nestgedrag

Nestgedrag komt bij zowat elke diersoort voor en zwangere Dobermans vormen daarop zeker geen uitzondering. Naarmate de zwangerschap vordert, kun je merken dat ze dekens begint op te bergen of rommel rond haar bed.

Toegegeven, Dobermans doen dit sowieso graag van nature, maar je moet extra aandacht besteden als het lijkt alsof ze dit meer doet dan normaal. Als het de laatste tijd is toegenomen, kan het een teken zijn dat uw hond zich opmaakt om haar pups veilig en warm te houden. In het algemeen is nestelen geen probleem, maar zorg ervoor dat uw Dobie veilig is door een oogje in het zeil te houden voor:

 • Sharp Objects: Zorg ervoor dat ze niets in haar nest van dekens en andere zachte materialen trekt dat haar kan prikken, snijden of schrapen. In het algemeen zal uw Dobie dit soort materialen van nature vermijden, maar ik zou er zeker niet op vertrouwen, dus controleer het nog eens.
 • Verstikkingsgevaar: Versnipperde dekens of andere gezellige materialen kunnen nog steeds een verstikkingsgevaar vormen als uw Doberman graag kauwt op alles binnen handbereik. Controleer het nest van uw hond op lange vezelslierten of andere potentiële bedreigingen, vooral als u een van die Dobies heeft (zoals velen van ons) die graag op vezelige materialen kauwt en ze inslikt.

Vergeet niet dat hoewel uw hond instinctief haar eigen nest bouwt, u de moeder rond de 6e week van de zwangerschap in een geschikte werpkist wilt plaatsen die veilig en warm is voor haar en haar pups.

– John Walter (DobermanPlanet.com)

#5. – Afgenomen activiteitsniveaus

Dit laatste teken bevat elementen van enkele van de vorige aanwijzingen: als uw Doberman tekenen van zwangerschap begint te vertonen, kan ze zich wat lustelozer gaan gedragen als gevolg van zowel haar toegenomen gewicht als haar emotionele behoeften. Als u merkt dat uw hond begint te kniezen in huis, kan dat een van de tekenen van zwangerschap zijn, maar u moet nog steeds een actieve levensstijl aanmoedigen tijdens de zwangerschap, zowel voor de pups als voor de moeder.

Tijdens het begin van de zwangerschap moet zachte beweging worden aangemoedigd, zoals wandelingen of apporteerspelletjes. Naar het midden van de dracht van uw hond toe mag de beweging alleen licht tot matig zijn. Na dit punt mogen geen inspannende activiteiten meer worden toegestaan.

Als u het gevoel hebt dat u er niet uitkomt en niet weet waar u moet beginnen, kijk dan eens naar de AKC Gids voor Verantwoord Fokken van Honden voor een goed uitgangspunt.

Een lethargische zwangere Doberman moeder.
Lusteloos (of lusteloos) zijn is een van de veel voorkomende symptomen van de zwangerschap bij Dobermans. Dit wordt over het algemeen later in de zwangerschap duidelijker.

Zwangerschapsstadia per week

Omdat de zwangerschap bij honden zo snel verloopt (het duurt ongeveer 63 dagen, of 9 weken), is het belangrijk om te weten wat uw verantwoordelijkheid is in elk stadium van het proces. Zorg ervoor dat u tijdens deze fasen nauw samenwerkt met uw dierenarts om een gezonde zwangerschap te garanderen. Dit is vooral belangrijk bij het nemen van beslissingen zoals hoeveel en wanneer u de voedselinname van uw hond verhoogt.

Het is belangrijk op te merken dat om te bepalen hoe ver uw hond in de dracht is, u het aantal dagen (of weken) moet tellen vanaf de datum van ovulatie, niet vanaf de dekking.

Hieronder staat een algemeen verloop van de zwangerschap van een Doberman van week tot week.

 • Weken 1-2: Tijdens deze eerste fase is het leven meestal business as usual. Uw Doberman kan last hebben van ochtendmisselijkheid of stemmingswisselingen. Ga door met de normale voeding. Als u dat nog niet hebt gedaan, is het een goed idee om een afspraak te maken met uw dierenarts om de zwangerschap van uw Doberman te bespreken en een zorgplan voor uw hond op te stellen voor de hele duur van de zwangerschap.
 • Week 3: Let tijdens week drie op uw Doberman voor enkele van de vroege tekenen van zwangerschap die in dit artikel zijn beschreven. U kunt nog steeds gewoon blijven wandelen, sporten en uw hond eten geven.
 • Week 4: Tegen week vier zou uw dierenarts de zwangerschap van uw hond moeten kunnen bevestigen met een snelle echo. Tegen die tijd kunt u beginnen met het beperken van zware activiteiten en het beperken van oefeningen tot een matige of lichte intensiteit. Veel deskundigen raden aan om op dit moment op wisselende dagen 1/4 kopje kwark of een hardgekookt ei aan het voer van uw hond toe te voegen (bron).
 • Week 5: Tegen week vijf zullen de embryo’s in de baarmoeder van uw hond snel in gewicht beginnen toe te nemen. Op dit punt zal uw Doberman merkbaar beginnen op te zwellen, vooral in de buik, en kan ze verdere veranderingen vertonen in zowel haar eetlust als haar gedragspatroon. Dit is normaal gesproken het moment waarop de voedselinname verder wordt verhoogd. Meestal wordt in deze week aanbevolen uw hond over te schakelen op een dieet van puppybrokken, een goede multivitamine toe te voegen en de voedselinname iets te verhogen.
 • Week 6: Tegen week zes kunt u merken dat de tepels van uw hond donkerder en groter worden. De voedselinname moet over het algemeen weer worden verhoogd, en u moet uw Doberman overbrengen naar een veilige werpkist als u dat nog niet hebt gedaan.
 • Week 7: In week zeven kunt u merken dat uw hond verhaart rond haar buik als voorbereiding op het voeden van haar jongen. Misschien moet u haar voeding weer wat opvoeren.
 • Week 8: Tegen week acht zal uw Doberman zeer groot van formaat zijn en kan ze beginnen met zogen. Ze zal de meeste tijd willen doorbrengen in het werpbed, om zich voor te bereiden op de laatste week van haar zwangerschap en de intensieve zoogperiode die zal volgen. De pups kunnen vanaf nu elk moment veilig geboren worden.
 • Week 9: Bij week negen zijn de pups er bijna! Neem regelmatig de temperatuur van je Doberman op en let op een plotselinge temperatuurdaling. Dat is een teken dat uw Doberman op het punt staat te bevallen! De normale lichaamstemperatuur ligt rond de 100,2 tot 100,8 graden Fahrenheit (of 37,9 tot 38,2 graden Celsius). Als haar temperatuur daalt tot 36,7 tot 37,4 graden Celsius, beginnen de weeën waarschijnlijk. Je Dobie kan ook beginnen te hijgen of merkbaar ongemakkelijk worden. Het is ook waarschijnlijk dat haar eetlust verdwijnt als de bevalling nadert.

Voor een zeer nuttig overzicht per week van hoe de zwangerschap van uw Doberman waarschijnlijk zal verlopen, inclusief wat u elke week moet doen en hoe de ontwikkeling van de pups zal verlopen, zie de DPCA’s Zwangerschapstijdlijn hier.

Een Doberman teefje is net bevallen van puppies in haar werpkist.
Een Doberman moeder verzorgt haar nieuwe puppies in haar werpkist.

Doberman Zwangerschapstesten

Als u zeker wilt weten of uw Doberman zwanger is of niet, kunt u het beste uw dierenarts bezoeken. Die zal waarschijnlijk aanraden om na ongeveer 25 dagen een echo te maken om de zwangerschap visueel te bevestigen. Er zijn echter veel manieren waarop u een zwangerschap kunt bevestigen, waaronder het gebruik van een thuistest voor honden. Deze zijn echter minder populair.

 • Palpatie: Dit is de traditionele, aloude test om te bevestigen dat een hond zwanger is. Het is een proces van zachtjes duwen op de buik van de hond en voelen voor zwelling in het gebied van de baarmoeder die zou kunnen wijzen op de aanwezigheid van zich ontwikkelende pups. Dit mag alleen worden uitgevoerd door een dierenarts of iemand die ervaring heeft met deze techniek. Dit kan worden uitgevoerd tussen 23 en 30 dagen na de eisprong. De levensvatbaarheid van de foetussen en het aantal pups kan met deze methode niet worden bepaald.
 • Echografie: Uw plaatselijke dierenarts kan een echo maken vanaf ongeveer 25-30 dagen in de zwangerschap om te bevestigen of uw Doberman al dan niet zwanger is. Dit is in feite een visuele controle van de buik van de hond met behulp van gespecialiseerde echoapparatuur om de aanwezigheid van de foetussen te bevestigen. Het geeft uw dierenarts ook een goed idee van de levensvatbaarheid van de pups, omdat hun hartslag en beweging vaak te zien zijn. Dit is de meest gebruikelijke manier waarop dierenartsen een zwangerschap bevestigen.
 • Röntgenfoto: Dit is minder gebruikelijk, maar het is een andere methode die uw dierenarts kan gebruiken om de dracht te bevestigen. Hij kan echter pas worden uitgevoerd na ongeveer 50 dagen dracht (veel later dan een echo). Wat de röntgenfoto heel goed doet, is nauwkeurig tellen hoeveel pups u kunt verwachten, omdat de dierenarts simpelweg het aantal koppen of stekels kan tellen die op de foto te zien zijn. Dit is de meest nauwkeurige test om het aantal pups te tellen dat u in het nest kunt verwachten, maar het kan geen goed idee geven van de levensvatbaarheid van de pups zoals een echo dat kan.
 • Bloedtest: Als alternatief geven sommige huisdiereigenaren de voorkeur aan een bloedonderzoek, waarbij het niveau van relaxine in het bloed wordt getest. Omdat relaxine voornamelijk wordt geproduceerd door het embryo van foetale pups, is een significant hoger relaxinegehalte in de bloedbaan een teken van zwangerschap.
 • Thuis testen: Er zijn een paar thuistesten voor honden op de markt (zoals deze die verkrijgbaar is bij Walmart). Helaas moet u, in tegenstelling tot de menselijke zwangerschapstesten, bloed afnemen voor de test. Deze bloedtesten zoeken naar een hormoon relaxine in het bloed om te bevestigen of de hond zwanger is en werken pas ongeveer 22 tot 27 dagen na de dekking. Dus nee, u kunt niet gewoon een urinestaal testen zoals bij mensen.
Röntgenfoto van een zwangere doberman.
Een röntgenfoto van een zwangere Doberman (bovenaanzicht en zijaanzicht). De foetussen zijn goed zichtbaar in het beeld waardoor het aantal pups in het nest kan worden bepaald.

Wanneer medische hulp inroepen

Dobermanns zijn over het algemeen grotere honden met lange poten en relatief kleine hoofden, wat betekent dat hun levende geboortes vaak heel vlot verlopen, onvoorziene omstandigheden daargelaten. U moet echter altijd uw plaatselijke dierenarts raadplegen als u een van de volgende zaken opmerkt:

 • Ongewone afscheiding: Controleer uw hond op ongewone afscheiding. Zoals hierboven vermeld, beginnen honden tegen het einde van hun zwangerschap te zogen, maar elke andere afscheiding kan een teken zijn van een ernstiger probleem.
 • Tekenen van nood: Als uw hond tekenen van pijn of nood vertoont (hijgen, janken of ijsberen), kunt u overwegen haar mee te nemen voor een controle bij uw dierenarts. Deze dingen komen vaak voor vlak voordat uw Doberman gaat bevallen, maar het is altijd een goed idee om uw dierenarts te raadplegen, ongeacht wanneer u dit waarneemt.
 • Lusteloosheid: Een afname van activiteit bij drachtige honden is normaal, maar als uw hond zo lusteloos is dat ze bijna volledig inactief is, kan dit een reden tot bezorgdheid zijn.

In het algemeen zou de vuistregel moeten zijn “better safe than sorry”. Als u een of ander probleem met de zwangerschap van uw hond vermoedt, kan het geen kwaad om hem mee te nemen voor een snelle controle. Denk eraan nauw samen te werken met uw dierenarts om zo vroeg mogelijk een persoonlijk zorgplan te ontwikkelen voor de zwangerschap van uw Doberman.

Laatste gedachten

Als de gezondheid van je Dobie in het geding is, moet je echt extra voorzichtig zijn. Dit geldt nog meer als ze zwanger zijn.

Het Doberman ras staat bekend om zijn gevoeligheid voor een lange lijst van gezondheidsproblemen. Ik wil er echt op aandringen dat u om deze reden nauw samenwerkt met uw dierenarts, en als u dat nog niet gedaan heeft, zorg er dan voor dat u uw hond op DNA laat testen.

Het is super eenvoudig om zelf te doen en ik heb deze Doberman DNA test gids gemaakt om je te helpen. Het testen van het DNA van je hond zal je helpen begrijpen wat er onder de oppervlakte gebeurt, en welke mogelijke genetische aandoeningen je hond kan doorgeven aan haar pups.

Gerelateerde vragen

Wat is de draagtijd van een Doberman? De draagtijd van een Doberman is ongeveer 63 dagen, ofwel 9 weken.

Hoeveel puppies krijgen Dobermanns meestal? De gemiddelde nestgrootte voor een Doberman ligt tussen de zes en acht pups. Hoewel het minder vaak voorkomt, kan een Doberman 10 of meer pups per keer ter wereld brengen.

Hoe lang na de dekking zal een vrouwelijke Doberman tekenen van zwangerschap gaan vertonen? De derde of vierde week is meestal het moment waarop een Doberman tekenen van zwangerschap begint te vertonen. Na ongeveer 25 dagen kan uw dierenarts de zwangerschap bevestigen met een echo.

Andere nuttige bronnen

 • 12 tekenen dat uw Doberman loops is – Zelfs als uw Doberman niet zwanger is, kan het een goed idee zijn om heel vertrouwd te raken met de tekenen dat ze haar loopsheidscyclus ingaat, zodat u weet wanneer ze vruchtbaar is.