3 manieren om uw puppy te leren zitten

Welpe sitzt aufmerksamEr zijn drie populaire manieren om je puppy te trainen om te zitten.

We gaan ze elk afzonderlijk bekijken.

We bekijken de voor- en nadelen.

En helpen je beslissen welke manier voor jou geschikt is.

Het gaat er niet om een hond te leren zitten in allerlei verschillende en afleidende omstandigheden, of langdurig te blijven zitten.

Het gaat over de allereerste fase van zit-training – de hond in de zitpositie krijgen.

Een betrouwbare zit

Zitten wanneer het je gezegd wordt, is een belangrijke vaardigheid voor alle honden. Het is dus een geluk dat zit een natuurlijke rustpositie is voor uw pup.

Natuurlijk, zitten wanneer hij dat wil, en zitten wanneer je wilt dat hij zijn heel verschillende dingen.

3 verschillende manieren om je puppy te leren zitten

Als u wilt dat uw puppy elke keer dat u zit zegt betrouwbaar zit, zult u hier enige tijd aan training moeten besteden. Maak je geen zorgen, het is leuk en eenvoudig!

Drie methoden

Hier zijn die drie populaire methoden die we noemden.

  • Modellering
  • Lokken
  • Het vangen van

We kijken eerst naar de modellering.

#Methode 1 – Modelleren

Een hond trainen door ‘modelleren’ is een zeer traditioneel proces. Je zult vrijwel zeker veel mensen dit hebben zien doen.

Het idee bij modelleren is om de hond fysiek in de door u gewenste positie te brengen, terwijl u tegelijkertijd een commando geeft.

Een fysiek proces

Trainers die modellen gebruiken om de zit aan te leren, drukken gewoonlijk op de billen van de hond terwijl ze de kop van de pup omhoog houden door spanning te houden, of omhoog te trekken, aan zijn halsband of riem.

Tegelijkertijd zegt men het woord SIT. Zodra de hond in de zitpositie is, stopt het duwen en in sommige gevallen wordt hij beloond met een aai.

Na veel herhalingen begint de hond te beseffen dat als hij zit als hij het woord SIT hoort, hij niet met zijn billen naar beneden geduwd wordt.

Weerstand tegen druk

Een van de belangrijkste problemen bij het modelleren is dat de “spieren niet overeenkomen met het commando”. Dit komt omdat honden werken om fysieke druk te vermijden.

Honden houden er niet van om geduwd te worden, en als je op de billen van een ongetrainde hond duwt, zal hij zich verzetten en terugduwen.

Spiergeheugen

Dit gedrag “terugduwen” omvat een reeks spierbewegingen die sterk verschillen van de spierbewegingen die nodig zijn voor de hond om zich in een zitpositie te laten vallen of te ontspannen.

Deze gemengde boodschap is verwarrend voor de hersenen van de hond, omdat hij een woord hoort (SIT) en dat associeert met een “geheugen” van spieractiviteit die de zeer tegenovergestelde van een zit.

Trager leren

Van menselijke atleten weten we hoe belangrijk het spiergeheugen is voor het snel en effectief leren van fysieke vaardigheden. En het lijkt waarschijnlijk dat hetzelfde geldt voor honden.

Inderdaad, het bewijs suggereert van wel, want het leren van fysieke posities en bewegingen gaat bij onze pups veel sneller als we een van de volgende twee methoden gebruiken.

Laten we nu kijken naar methode nummer twee, en zien of die beter is.

#Methode 2 – Vastleggen

Deze methode is heel eenvoudig. Je wacht gewoon tot je hond zit en mark de zit met een duidelijk signaal. Zeg niet zit. Hij weet niet wat het betekent en je brengt hem alleen maar in de war.

Geef exact hetzelfde signaal, elke keer dat hij zit, en maak het signaal speciaal door het te volgen onmiddellijk met een smakelijke traktatie. Elke keer weer.

Waar is het signaal voor?

Dit heet gebeurtenismarkering. En we noemen de signalen die we gebruiken om gedrag te markeren, event markers. Gebeurtenismarkeringen hebben een revolutie teweeggebracht in de hondentraining. Ze staan ons toe om honden te vertellen wat ze goed deden.

Een event marker zegt “Ja, ik vond het leuk toen je DAT deed” Het is een krachtig communicatie- en trainingsmiddel.

Event marking is een essentieel hulpmiddel voor elke vorm van complexe training, zoals het soort dat je ziet in talentenjachten of op youtube video’s. Maar het is ook een briljant hulpmiddel voor puppy-eigenaren. En ik zal zo uitleggen waarom

Een signaal kiezen

Het signaal dat u gebruikt voor het markeren van gebeurtenissen, of handelingen die uw hond doet die u goedkeurt, kan een fluitje zijn, een woord, of een klik van een clicker. Voor een dove hond zou u een knipperlicht of een ‘duim omhoog’ kunnen gebruiken.

Het is waarschijnlijk het beste om geen fluitje te gebruiken voor een gebeurtenismarkering, omdat we later in de training fluitjes nodig zullen hebben voor het geven van cues aan onze pup. Cues zijn de signalen die u gebruikt om uw hond te vertellen wat u wilt dat hij vervolgens doet, zoals het fluitje waarop u blaast om uw hond terug te roepen als hij ver weg is.

Vergeet niet – dit signaal is niet gebruikt om de hond te vertellen wat hij moet doen, het is geen cue – het is om de hond te vertellen wanneer hij iets heeft gedaan wat je leuk vindt.

Hoe werkt vangen?

Omdat we een gebeurtenismarkering altijd volgen met een beloning, meestal een voedselbeloning, zal de hond proberen de gebeurtenismarkering – jouw signaal – opnieuw te laten plaatsvinden.

Hij zal proberen de volgende ‘klik’ of het volgende ‘GOED’ van jou te verdienen, omdat hij het signaal associeert met een traktatie.

Omdat de hond actief probeert uit te vinden wat je wilt, en omdat zit een natuurlijke houding is voor een hond, zal hij snel steeds weer gaan zitten, alleen maar om dat signaal te horen en dat lekkers te krijgen.

Zijn er nadelen aan vastleggen?

Het enige nadeel van het ‘vastleggen’ van een zitting is dat je een beetje geduld moet hebben om de bal aan het rollen te krijgen, om die eerste paar zittingen onder de knie te krijgen.

Het kost de hond een paar pogingen om erachter te komen wat hij precies doet om het juiste resultaat te krijgen.

Wacht!

In de meeste gevallen is dit geen probleem. Maar sommige honden ‘zitten’ minder dan andere, en bij sommige pups kun je een groot deel van de eerste sessie bezig zijn met wachten op die eerste paar keer zitten.

Als u niet wilt wachten en uw hond in de zitpositie wilt vangen, dan is de volgende optie een ander geweldig alternatief. Laten we eens kijken naar lokken.

#Methode 3 – de zit lokken

In het algemeen moet men honden geen voedsel aanbieden om hen tot een bepaald gedrag te bewegen.

Het vooraf aanbieden van voedsel zou normaliter worden beschouwd als “omkopen” en het is een slecht idee om honden om te kopen, want daar leren ze niets van.

Wij beperken daarom het gebruik van voedsel bij puppytraining, tot het geven van beloningen voor gedrag dat ‘al gebeurd is’ Met uitzondering van lokken.

Waar is een lokmiddel voor?

Een lokmiddel wordt specifiek gebruikt om de hond in een bepaalde positie te krijgen, of op een bepaalde manier te laten bewegen, zodat je de voltooide actie kunt markeren (met je clicker), en de hond kunt belonen voor het bereiken ervan.

Bijvoorbeeld, de hond komt als je fluit, en hij krijgt een beloning. In tegenstelling tot de hond die komt omdat hij je met eten ziet zwaaien. Een hond die is omgekocht om te “komen”, zal waarschijnlijk niet “komen” als er geen traktatie wordt aangeboden.

Hoe lok je een zit

Om de zit te lokken, hoeft u alleen maar een klein stukje voer boven de neus van uw puppy te houden, net buiten bereik, en het langzaam over zijn hoofd in de richting van zijn staart te bewegen.

Zeg niet SIT, want hij weet nog niet wat dat betekent.

Als hij de traktatie met zijn neus volgt, zal zijn billen automatisch in een zit zakken. Op dat moment geeft u uw markeringssignaal – een klik van uw clicker bijvoorbeeld – en laat u het lekkers los in zijn mond.

Gebruik het en raak het kwijt!

Het nadeel van lokken is dat het heel gemakkelijk is om met het lokmiddel vast te lopen, en uiteindelijk elke keer de zit te moeten omkopen.

Het antwoord is om het te gebruiken en te verliezen. Probeer het lokmiddel niet meer dan drie keer te gebruiken. Laat de pup dan je lege hand zien en herhaal onmiddellijk de armbeweging die je maakte toen je het kunstaas in je hand had.

Hij zal vrijwel zeker uw hand op precies dezelfde manier volgen als met het lokmiddel erin, en zich in een zit laten vallen. Vergeet niet deze belangrijke gebeurtenis te markeren en te belonen!

Wat event markers hebben gedaan voor puppies

Event markers hebben de wereld voor honden veranderd. Omdat event markers ons in staat stellen om gedrag vast te leggen hebben zij de manier waarop wij onze honden trainen veranderd, dit is vooral belangrijk bij puppies.

Vroeger moesten we wachten tot puppies vijf of zes maanden oud waren om met serieuze training te beginnen. Simpelweg omdat methodes te stressvol en krachtig waren voor baby honden. Dat is nu niet meer het geval.

U kunt kleine puppy’s gaan trainen met behulp van gebeurtenismarkeringen en eetbare beloningen. Er komt geen druk of stress bij kijken. Puppy’s kunnen nu leren zonder ooit gestraft of geduwd en getrokken te worden. En trainen is veel leuker.

Een aanwijzing toevoegen

Als uw hond eenmaal heeft ontdekt dat ‘zitten’ hem een aantal geweldige beloningen oplevert, kunt u hem ons woord leren voor wat hij doet.

Nu kun je SIT gaan zeggen

Zeg om te beginnen het woord zit alleen vlak voordat hij gaat zitten. Zeg het woord net als zijn billen naar de grond gaan.

Zeg het maar één keer.

Als je SIT zegt en hij verandert van gedachten en gaat niet zitten, herhaal de cue dan niet!

Je wilt niet een van die arme hondeneigenaren zijn die moeten smeken en boos worden op hun puppy. Je kent het wel. “Zit Rover” “Nee, zit” “Ik zei zit.” “Zit. “SIT!”

Geef je cue slechts één keer, en als hij niet onmiddellijk zit, lok hem dan in een zit zoals hierboven beschreven.

Wacht dan en vang een paar zitjes op, om hem weer in de stroom van dingen te krijgen, voordat je nog een SIT-keus geeft.

Oefening baart kunst

Wanneer uw puppy in de keuken prompt gaat zitten, begin dan te oefenen in een andere kamer. Dan een andere.

Probeer dan uw cue uit in het bijzijn van een familielid of bekende vriend.

Oefen, oefen, oefen op plaatsen waarvan u weet dat hij zal slagen, en wees niet gehaast om hem te ’testen’ op openbare plaatsen of waar andere honden in de buurt zijn.

Maak hem klaar om te winnen

Stel uw puppy in om te slagen, en als hij faalt, lok hem dan in positie zodat u hem kunt belonen, en beloof uzelf om het hem de volgende keren gemakkelijker te maken.

We zullen de volgende keer kijken naar het aanleren van de blijf. Oefen ondertussen elke dag uw nieuwe zit en vergeet niet uw slimme puppy te belonen.

Samenvatting

Moderne methoden als vangen en lokken zijn de snelste en leukste manier om eenvoudig gedrag als ‘zit’ tot stand te brengen.

Laat de pup herhaaldelijk zitten in zijn poging een traktatie te verdienen, voordat een keu toe te voegen.

Op enkele uitzonderingen na is het gebruik van event markers op grote schaal overgenomen door hondentrainers over de hele wereld. Blijf niet achter.

Koop een clicker en ga trainen met uw puppy.

Je hoeft niet te blijven wachten op een zit als je dat niet wilt. Ik stel voor dat je begint met vangen en dan een paar keer lokken als het je gaat vervelen.

Vergeet niet, net als bij alle puppytraining, het gedrag dat u wilt dat uw puppy uitvoert goed vast te leggen op een rustige, besloten plek, voordat u afleiding en verstoring toevoegt. Alleen u en uw puppy, thuis, is de beste manier om te beginnen.