25 Doberman oefeningen en activiteiten ideeën

Doberman springt voor een speeltje terwijl hij buiten in het veld loopt.

Het is een bekend feit dat Dobermans de hele dag door veel beweging nodig hebben. In feite hebben de meeste Dobermans elke dag één tot twee uur beweging nodig om rustig te blijven en hun angstniveau te verminderen. Als u uw Doberman niet de beweging en betrokkenheid geeft die hij nodig heeft, zal uw Doberman zijn eigen manier verzinnen om zijn extra energie kwijt te raken, en dat is niet altijd even leuk.

Als trainer die gespecialiseerd is in Dobermans, weet ik hoe Dobermans vreselijke blaf- of huilgewoonten kunnen ontwikkelen, op meubels in huis gaan kauwen, overreageren op gewone dagelijkse geluiden, en een heleboel ander negatief gedrag, gewoon omdat ze niet de beweging krijgen die ze nodig hebben.

Daarom is het goed om een lijst met ideeën voor activiteiten bij de hand te hebben om je Doberman de beweging en stimulatie te geven die hij nodig heeft.

Hier zijn enkele van mijn favoriete activiteiten om met Dobermans te doen.

Doberman activiteitenlijst (snel overzicht)

Klik op een activiteit hieronder voor meer informatie.


Gratis Doberman oefeningen en activiteiten ideeënkaart (PDF)

Gratis PDF Activiteitengids Pictogram

Voel je vrij om onze Doberman oefening en activiteitenkaart volledig gratis te downloaden door te klikken op het bovenstaande pictogram (pdf-formaat). Deze gids bevat alle leuke activiteiten voor Dobermannen in een makkelijk te lezen tabel, inclusief secties voor notities over uw hond en gebieden om de favoriete activiteiten van uw hond af te vinken. Print hem uit en voeg hem toe aan de map van uw Doberman!


1. Doe een Agility cursus

Items die je nodig hebt

 • Hondenhindernissen
 • Hondensnoepjes of beloning

Agility cursussen zijn ongelooflijk leuk om te doen met een Doberman en ze zijn er van nature redelijk goed in! Omdat Dobermans zo goed trainbaar en gericht zijn op hun baasjes, passen ze uitstekend bij deze activiteit. Dit is ook een van de weinige activiteiten die u met uw Doberman kunt doen die zowel fysiek als geestelijk zeer boeiend zijn. Het helpt ook uw rol als leider in huis en, alsof dat nog niet genoeg is, biedt het u een kans om te werken aan de algemene gehoorzaamheid van uw hond.

Ik kan niet genoeg zeggen hoe goed dit is voor je hond. Kijk eens op YouTube voor wat voorbeelden van hondenbehendigheidsparcoursen voor wat goede ideeën. Je kunt er een bouwen in je achtertuin om op te oefenen, online een aantal basis vooraf gemaakte hindernissen kopen, of vrij gemakkelijk lid worden van een canine agility club bij jou in de buurt. Deze agility clubs hebben regelmatig meet-ups en eigenaren komen om deze leuke sport te beoefenen met honden van alle verschillende rassen. U kunt zelfs meedoen aan behendigheidsevenementen en lintjes verdienen voor uw hond naarmate hij of zij beter wordt. Zie de pagina van de AKC over beginnen met behendigheid voor meer informatie.

2. Ga zwemmen

Items die je misschien nodig hebt

Zwemmen is een geweldige activiteit voor een Doberman, en hoewel ze zich gemakkelijk tot deze activiteit laten verleiden, zijn Dobermans niet de beste zwemmers vanwege hun dichte lichaam en magere spiermassa. Als u uw Doberman eenmaal zover hebt dat hij van zwemmen houdt, zult u veel plezier beleven aan een bezoek aan het plaatselijke meer of de rivier, of zelfs aan een uitstapje in een zwembad. Dit is een energierijke activiteit voor uw Doberman en zijn hersenen worden er gematigd bij betrokken.

Ik heb gemerkt dat iets met een geleidelijke instap in het water, zoals een meer, veel gemakkelijker is om een Doberman te laten wennen aan zwemmen dan een zwembad met treden of andere scherpe afslagen. Denk vooral aan de veiligheid, want deze honden hebben het soms moeilijk met zwemmen. Ergens zwemmen zonder stroming of andere gevaarlijke elementen is een goed idee.

Doberman gaat zwemmen in een prachtig meer.
Zwemmen in een meer is een geweldige activiteit voor een Doberman – probeer een drijvend speeltje of stok te gooien om uw hond te overtuigen erin te gaan!

3. Maak een uitstapje naar het hondenpark

Items die je nodig hebt

Als uw Doberman goed is met andere honden heeft het veel voordelen om wat tijd door te brengen in het hondenpark. Ten eerste leidt het tot veel beweging en de interactie van uw hond met andere honden in het park zal ook zijn of haar hersenen activeren. Het is ook geweldig om uw hond te socialiseren en hem op zijn gemak te stellen in de buurt van anderen.

Een ander groot voordeel van een hondenpark is dat honden fantastisch zijn in het zelfreguleren van elkaar. Dus, bijvoorbeeld, als u worstelt met de bijt- en knaagfase met een jonge Doberman, kunnen interacties met oudere honden geweldig zijn, omdat zij vaak helpen die neiging te verminderen (en helpen uw hond bijtremmen aan te leren). En niet te vergeten, een hondenpark is ook een geweldige kans voor u om in contact te komen met andere hondeneigenaren en als Doberman-eigenaar zult u zeker veel vragen krijgen over uw hond!


4. Speel met een Flirtpaal

Items die je misschien nodig hebt

Een flirtpaal is fantastisch omdat het een high-energy training is voor uw Doberman en het kan gebruikt worden in een kleine ruimte (binnen of buiten). Ook vergt het heel weinig energie van de eigenaar, dus de meeste eigenaren vinden het gemakkelijk om het lange tijd vol te houden. Dobermans hebben een sterke prooidrift, en dat maakt ze zo geïnteresseerd in flirtpalen.

In wezen is het gewoon een lange stok met een touw aan het eind en een “lokmiddel” dat aan het eind van het touw is bevestigd. Zie het als een kleine vishengel of een kattenpesterpaal. U beweegt het kunstaas gewoon heen en weer aan weerszijden van u met behulp van de stok en uw hond rent op hoge snelheid rond om te proberen het kunstaas te pakken. U kunt gemakkelijk zelf een zelfgemaakte flirtpaal maken of een relatief goedkope aanschaffen die veel Doberman eigenaren gebruiken, zoals de Squishy Face Studio Flirtpaal, bijvoorbeeld (zie hem hier op Amazon, of hier op Chewy).

5. Spelen in de sproeiers

Items die je misschien nodig hebt

Dobermans doen het niet uitzonderlijk goed in hete klimaten, maar dit is een activiteit die de heetste dagen draaglijk kan maken. Het is over het algemeen erg opwindend voor een Doberman en zal leiden tot een hoog niveau van fysieke output en beweging. Hun hersenen worden er misschien maar matig bij betrokken (zoals wanneer ze verschillende manieren vinden om in het water te bijten), maar het blijft leuk.

Controleer of uw sproeiers handmatige of elektronische bediening hebben, zodat u ze voor dit doel tijdelijk kunt aanzetten. Als u dit in een omheinde tuin doet, is het nog beter, want dan hoeft uw hond niet vastgebonden te worden en kan hij (of zij) echt uit zijn dak gaan!


6. Bellen jagen

Items die je misschien nodig hebt

Aangezien Dobermans een hoge prooidrift hebben, houden ze ervan om dingen op te jagen. Daarom kan spelen met bellen zo effectief zijn bij dit ras als een manier om die extra energie kwijt te raken. Het is een zeer fysieke activiteit die heel leuk is, ook al wordt de geest er maar matig bij betrokken.

U kunt een automatische bellenblaasmachine gebruiken om uw hond lang bezig te houden, of zelf handmatig de bellen blazen. Zorg er wel voor dat u bellen krijgt die hondveilig zijn. Ik heb ontdekt dat bellen met pindakaas smaak Dobermans extra gek maken. U kunt ze kopen in uw plaatselijke dierenwinkel of op Amazon hier of op Chewy hier.

7. Sneeuwballen jagen

Items die je misschien nodig hebt

Op sneeuwballen jagen is eigenlijk een heel leuke activiteit voor een Doberman en het boort hun natuurlijke prooidrift aan. Het is ook redelijk geestverruimend omdat sneeuwballen zich heel anders gedragen dan de normale bal waar uw Doberman op jaagt. In feite lijken sneeuwballen volledig te “verdwijnen” voor uw Doberman zodra ze de grond raken, waardoor uw hond vaak het hele gebied afzoekt op zoek naar de bal.

Als u wilt dat uw sneeuwbal gemakkelijk verdwijnt, pak hem dan licht in uw hand voordat u hem gooit. Als u uw hond een kans wilt geven om hem daadwerkelijk te vinden en naar u terug te brengen, pak hem dan zo stevig mogelijk in en gooi hem dan. Dit kan voor u ook een leuke training zijn op een besneeuwde dag. Vergeet alleen niet uw hond in de gaten te houden en hem of haar naar binnen te brengen als het te koud wordt om veilig te kunnen spelen.


8. Spelen in de bladeren

Items die je misschien nodig hebt

Als het herfst is en je een excuus nodig hebt om niet alleen je tuin op te ruimen maar ook om wat energie uit je Doberman te halen, waarom hark je dan niet wat van die bladeren op een grote hoop en laat je Doberman er een beetje gek van worden! De meeste Dobermans aarzelen eerst, maar vallen al snel voor het plezier en de opwinding. Het is een energierijke activiteit om met je Doberman te doen die ook nog eens heel leuk is. Deze is echter meestal niet super geestverruimend.

Zorg er wel voor dat je je hark bij de hand houdt, want je Doberman zal waarschijnlijk snel je mooie stapel bladeren die je hebt gemaakt vernietigen. Probeer eens een bal of een speeltje in de stapel bladeren te gooien en kijk hoe uw hond halsoverkop in de stapel springt en rondwroet om het te vinden.

Een verzwaarde rugzak bij een Doberman.
Een wandeltocht of rugzaktocht is een geweldig idee, vooral als je een hondenrugzak gebruikt waarbij je Doberman al zijn eigen benodigdheden kan dragen.

9. Ga hardlopen of joggen

Items die je nodig hebt

 • Halsband
 • Leiband
 • Opvouwbare waterbak

Dit is een stap hoger in termen van lichaamsbeweging dan wandelen, dit wordt beschouwd als een oefening op hoog niveau. Denk eraan dit niet te proberen als uw hond jonger is dan 18 maanden, want de gewrichten van een Doberman zijn nog in ontwikkeling en herhaalde, hoge impact oefeningen zoals deze kunnen hun gewrichten beschadigen. Nog beter is het om te wachten tot uw hond minstens 24 maanden oud is en dan langzaam aan deze activiteit te beginnen.

Deze activiteit is niet alleen goed voor uw Doberman, maar ook voor u! Vergeet alleen niet om extra waterpauzes te nemen met je hond en ken de tekenen van een hitteberoerte, zodat je er op kunt letten. Een opvouwbare waterbak is hier geweldig, omdat die gemakkelijk mee te nemen is tijdens het rennen.

10. Spelen met apporteren

Items die je misschien nodig hebt

Apporteren is een geweldige manier om wat extra energie uit uw Doberman te verbranden en het appelleert rechtstreeks aan de natuurlijke gewoontevorming van dit ras. Hoewel sommige Dobermanns misschien aarzelen om een voorwerp te apporteren en het instinctief naar hun eigenaar terug te brengen (het zijn tenslotte geen retrievers), zullen de meesten met een beetje begeleiding doorkrijgen hoe ze dit moeten doen en er snel een gewoonte van maken.

Deze activiteit biedt slechts een beetje mentale stimulatie als ze eenmaal doorhebben wat ze moeten doen, maar in het begin, als uw Doberman aan het leren is, kan het hogere niveaus van mentale betrokkenheid bieden. Het is ook iets wat je gemakkelijk binnen kunt spelen op een regenachtige of besneeuwde dag.


11. Speel frisbee

Items die je misschien nodig hebt

Frisbee is vergelijkbaar met apporteren in de zin dat het een vrij grote fysieke inspanning van uw Doberman vergt om te spelen, maar het is meestal lager aan de mentale stimulatie kant van de dingen. Dat is natuurlijk in de veronderstelling dat uw Doberman aan dit spel gewend is. In het begin zal het een hogere mate van mentale stimulatie bieden, omdat ze uitvinden wat u van hen verwacht.

Een frisbee is ook gemakkelijker voor de eigenaar omdat het minder energie kost om de frisbee een langere afstand te laten afleggen, wat betekent dat u dit hopelijk langer kunt volhouden met uw hond. Zorg ervoor dat u een duurzame frisbee gebruikt of dat u goed op uw Doberman let en ervoor zorgt dat hij er niet te veel op kauwt, want een Doberman kan korte metten maken met de meeste frisbees.

12. Ga fietsen of schaatsen

Items die je nodig hebt

 • Halsband
 • Leiband
 • Een fiets, scooter, skates, of skateboard

Deze activiteit zal zeker die extra energie uit uw Doberman halen en het is een geweldige activiteit voor de kleintjes in uw huis om te doen. Pas alleen op dat als uw Doberman aan u trekt, dat dit in een veilige omgeving gebeurt of dat u voldoende controle heeft over uw hond. U wilt niet dat uw hond naar een drukke straat rent en u meetrekt, zonder dat u hem kunt stoppen.

Hoewel het niveau van mentale stimulatie voor deze activiteit vrij laag is, brengt het uw Doberman wel de wereld in en ervaart hij nieuwe bezienswaardigheden, geluiden en mensen. Dit alles helpt bij uw socialisatie-inspanningen en helpt hem meer gewend te raken aan de wereld in het algemeen, wat zal leiden tot een rustigere volwassen Doberman.


13. Speel verstoppertje

Items die je nodig hebt

Verstoppertje spelen is om vele redenen een geweldig spel voor een Doberman. Ten eerste, het zijn klittenband honden dus ze houden ervan om aan uw zijde te zijn en zullen ongelooflijk hun best doen om u te vinden. Ten tweede hebben ze een ongelooflijk reukvermogen en zullen ze daarop vertrouwen tijdens het zoeken naar jou, zelfs als je je in het complete donker verstopt. Dobermans spelen ook graag mee met dit spel en zullen gemakkelijk “zitten” en “blijven” terwijl je je verstopt, zolang je natuurlijk een degelijk “blijf”-commando in je Doberman hebt ingebouwd.

Laat uw Doberman gewoon blijven, zich ergens verstoppen en schreeuw uw loslaatcommando. Wanneer uw hond u vindt, prijs en beloon hem dan. Dit kan een goede oefening zijn, afhankelijk van hoe groot het gebied is dat uw hond zoekt, en het houdt zeker hun geest bezig terwijl ze naar u zoeken. Het kan ook een geweldig spel zijn om binnen te spelen op regenachtige of besneeuwde dagen.

Man en zijn Doberman zitten op de veranda van een rustieke hut.
Kamperen met je Doberman is een geweldige activiteit voor jullie beiden!

14. Speel met een puzzelspeeltje

Items die je nodig hebt

 • Een puzzel speelgoed
 • Hondenvoer of traktaties

Het hele doel van een puzzelspeeltje is de geest van een hond bezig te houden. Aangezien de Doberman algemeen wordt aanvaard als het vijfde slimste hondenras ter wereld, hebben ze er geen probleem mee dit te doen. Het kan ook een redelijk energierijke bezigheid zijn, afhankelijk van het specifieke speeltje dat wordt gebruikt.

Als u niet bekend bent met puzzelspeeltjes, dan zijn het in wezen hondenspeeltjes waarbij een hond in het speeltje moet knijpen of het op een bepaalde manier moet bewegen, of er op een andere manier mee moet omgaan, om een uiteindelijk doel te bereiken. Meestal is het de bedoeling dat het speeltje een traktatie vrijgeeft. Uw Doberman uit zijn dak laten gaan met een puzzelspeeltje is geweldig om binnen te doen op een regenachtige dag, omdat het uw Doberman meestal kalmeert en hem op één plek houdt. Ik heb een aantal van mijn favoriete puzzelspeeltjes op mijn Doberman speelgoed pagina hier als u een aantal wilt zien die geweldig werken voor Dobermans!

15. Touwtrekken

Items die je nodig hebt

Touwtrekken is een klassiek spel voor Dobermans en het helpt echt om hun zelfvertrouwen op te bouwen. Het kan binnen gedaan worden op koude regenachtige dagen of buiten, het is een goede training voor hen, en het houdt (verrassend genoeg) hun geest behoorlijk bezig. Als u touwtrekken met uw Doberman speelt, zult u merken dat hij of zij tijdens het spel hard nadenkt over verschillende manieren om aan het speeltje te trekken om het uit uw greep te krijgen. Dit is de mentale betrokkenheid bij dit spel.

Aangezien deze activiteit vertrouwen bij uw Doberman opbouwt, moet u ervoor zorgen dat u het verstandig gebruikt. Het is bijvoorbeeld geen goed idee om veel touwtrekken met een Doberman te spelen als ze nog geen jaar oud zijn en in de fase zitten waarin ze uw leiderschapsrol in huis uitdagen (dit is een normaal verschijnsel voor Dobermans van deze leeftijd). In die tijd spelen kan hun vertrouwen te groot maken, waardoor deze fase moeilijker wordt. Aan de andere kant, als je een schuchtere Doberman hebt, kan dit spel geweldig zijn om hun vertrouwen op te bouwen (zorg er wel voor dat ze een behoorlijk bedrag winnen).


16. Ga wandelen

Items die je nodig hebt

 • Halsband
 • Leiband
 • Opvouwbare hondenbak
 • Laarsjes
 • Vaseline
 • Hondenrugzak

Wandelen is een geweldige buitenactiviteit om met uw Doberman te doen, en het kan van een lichte training zijn (op vlak, open terrein bijvoorbeeld) tot een zware training van hoog niveau (op ruiger terrein). Er zijn ook veel nieuwe geuren te ruiken en de Doberman wordt er in het algemeen goed bij betrokken.

Een opvouwbare hondenbak en voldoende water meenemen is een goed idee. Maar vergeet niet dat als uw hond zich bezeert of een kussentje op zijn voet scheurt als u kilometers onderweg bent, u in ernstige problemen kunt komen. Het is een goed idee om vaseline en laarsjes mee te nemen om de poot onderweg te beschermen tegen letsel. Ik heb veel van deze uitrusting vermeld op mijn aanbevolen wandel- en trekkingsuitrusting voor Dobermans pagina als je ideeën nodig hebt over wat goed werkt voor dit ras.

17. Ga wandelen

Items die je nodig hebt

 • Halsband
 • Leiband
 • Opvouwbare waterbak

Dit is waarschijnlijk de meest voorkomende activiteit die Doberman eigenaren regelmatig met hun honden doen. Het is geweldig als u er een gewoonte van kunt maken om elke dag op hetzelfde tijdstip met uw Doberman te gaan wandelen, omdat dit ras zo van een sterke routine houdt. Denk er alleen aan geen uitzonderlijk lange wandelingen te maken op harde oppervlakken tot uw hond minstens 18 maanden oud is, omdat hoge impact oefeningen hun gewrichten kunnen beschadigen.

Hoewel deze activiteit wordt beschouwd als weinig mentale stimulatie, is het echt goed voor uw hond omdat ze de juiste leibandetiquette leren (zolang u uw hond correct traint, zie mijn gids voor leibandtraining als u daar hulp bij nodig hebt), en ze worden blootgesteld aan unieke bezienswaardigheden, geuren en geluiden. Regelmatige wandelingen met uw Doberman hebben vele voordelen.

Doberman draagt een Fi Smart GPS Halsband
Ik gebruik een GPS Smart Collar om de trainingsstatistieken van mijn Doberman Arlo bij te houden en ons te motiveren om naar buiten te gaan.

18. Ga naar een hondenshow

Items die je nodig hebt

Uw Doberman meenemen naar een hondenshow is een geweldige manier om andere hondenliefhebbers te ontmoeten. Zelfs als uw hond niet aan een wedstrijd meedoet, is het nog steeds erg leuk en als u geluk hebt, krijgt u een aantal behoorlijk indrukwekkende Dobermannen te zien. Dit is geweldig voor hun socialisatie en het is vaak een redelijk goede oefening omdat de meeste hondenshows verspreid zijn met veel wandelen tussen de keuringsgebieden.

Zorg er wel voor dat uw hond goed gewend is aan de omgang met andere honden, het laatste wat u wilt is dat uw Doberman een scène maakt of zijn perfect mooie kampioenshond “verknoeit” door in een handgemeen verwikkeld te raken. Zie infodog.com voor een lijst van hondenshows bij u in de buurt waar ook Dobermanns meedoen.

19. Ga kamperen

Items die je nodig hebt

 • Halsband
 • Leiband
 • Hondenkommen
 • Hondenrugzak
 • Draagbare hondenren

Kamperen met uw Doberman is niet alleen een gebeurtenis die vaak leidt tot geweldige bewegingsmogelijkheden, maar het is ook een geweldige manier om een diepere band met uw hond te krijgen. In de meeste kampeersituaties wordt uw Doberman blootgesteld aan nieuwe mensen, dieren, geuren, bezienswaardigheden en geluiden. Al deze dingen zullen helpen om hun geest diep te betrekken.

Het meest verbazingwekkende aan kamperen met een Doberman is om hun beschermende instincten in het spel te zien, vooral als je in het bos kampeert, weg van de bewoonde wereld. De meeste Dobermans slapen bijna altijd in je tent (of hut) met hun gezicht naar de deur. Ze zijn slim genoeg om te weten dat je op een nieuwe plek verblijft en zullen intens over je waken terwijl je slaapt.


20. Train een nieuw commando

Items die je nodig hebt

Het trainen van een nieuw commando bij uw Doberman is een fantastische manier om hun hersenen te stimuleren. Hoewel het misschien niet het meest fysiek intensieve is wat u met uw Doberman kunt doen, is het stimuleren van de geest ongelooflijk belangrijk en zal het ook helpen om hem te ontspannen. Door dit te doen bevestigt u uw leiderschapsstatus in huis (heel belangrijk bij Dobermans), en het kan ook binnen worden gedaan op een koude of regenachtige dag.

Voor wat leuke ideeën over enkele coole trucs die je je Doberman kunt leren, kun je mijn lijst met 13 gemakkelijke trucs voor Dobermans om te leren hier bekijken. Daarna, als uw hond eenmaal redelijk gevorderd is met zijn commandotraining, kunt u proberen over te gaan op wat ingewikkeldere commando’s, zoals die welke zijn opgenomen in mijn gids met trucs om een Doberman te leren.

Een Doberman probeert een speeltje te vangen in de sneeuw.
Met uw Doberman kunt u veel plezier beleven, zelfs op een besneeuwde dag!

21. Train een nieuw gedrag

Items die je nodig kan hebben

Dobermans hebben een aangeboren verlangen om hun baas te behagen, en ze houden van gewoonte en routine. U kunt beide zaken gebruiken om een nieuw gedrag bij uw hond te ontwikkelen dat het leven met hem veel gemakkelijker zal maken. Hoewel dit meestal weinig fysieke inspanning van uw hond vergt, vereist het bijna altijd focus en zal het een hoge mate van mentale stimulatie opleveren.

Probeer een nieuwe gewoonte te creëren, zoals uw Doberman naar hun bed laten gaan en gaan liggen wanneer u door de voordeur van uw huis binnenkomt. Besteed wat tijd aan het oriënteren van uw Doberman op wat u wilt door de deur binnen te lopen, hem naar zijn bed te begeleiden met commando’s die hij al kent, en vervolgens te prijzen en te belonen. Herhaal dit een tijdje totdat u door de deur kunt komen en hem (of haar) direct naar zijn bed laat rennen en gaan liggen, wachtend op een loslaatcommando. Naarmate uw Doberman vordert, probeert u steeds langere stukken af te leggen voordat u het commando loslaten geeft. Dit is een zeer nuttig gedrag om aan uw hond te leren!

22. Zoek een hondvriendelijk restaurant of koffiehuis

Items die je nodig hebt

Uw Doberman meenemen naar een van de vele restaurants of koffiehuizen die honden toelaten (zoek naar restaurants met zitplaatsen buiten, want daar is de kans het grootst dat ze honden toelaten) is een geweldige activiteit voor uw hond. Hoewel deze actie op zich niet veel energie kost, wordt het soms gedaan aan het eind van een lange wandeling met uw hond, wat een geweldige afsluiting van een training is. Het is ook een geweldige manier om uw hond te socialiseren met andere mensen en hem te laten ontspannen in het openbaar en rond grote groepen.

Als je een Doberman bij je hebt, krijg je veel aandacht en waarschijnlijk zullen heel wat mensen je hond willen aaien. Dit is geweldig voor uw hond, maar zorg ervoor dat uw Doberman ontspannen genoeg is en klaar om aaien van vreemden eerst te accepteren. Vergeet niet dat je het hele Doberman ras vertegenwoordigt!


23. Breng je Doberman naar je werk

Items die je nodig hebt

Uw Doberman meenemen naar het werk is een ongelooflijk goede manier om een band op te bouwen. Het is ook geweldig voor hun socialisatie omdat ze meestal nieuwe bezienswaardigheden zien, nieuwe mensen ontmoeten, nieuwe geluiden horen, enzovoort. Het helpt hen ook om te leren zich te ontspannen in een andere omgeving dan thuis. Toegegeven, voor de meeste van ons werknemers is dit een weinig energieke inspanning van uw hond (vooral als u een kantoorbaan heeft), maar het houdt de geest redelijk bezig door de toename in socialisatie die ze over het algemeen krijgen.

U kunt overwegen een tweede bed voor uw Doberman aan te schaffen (één om op het werk te houden), evenals een bak zodat u uw hond water kunt geven terwijl u de hele dag werkt. Maar verder heb je niet veel nodig!

24. Maak een boottochtje

Items die je nodig hebt

 • Halsband
 • Leiband
 • Hondenzwemvest

Een boottochtje maken met uw Doberman is een geweldige activiteit om te doen en het helpt echt om uw hond bloot te stellen aan een heel andere ervaring dan ze waarschijnlijk gewend zijn. Rijden op een boot heeft echt unieke geluiden, gevoelens en sensaties en het zou geweldig zijn om vroeg te doen tijdens de kritieke socialisatieperiode. Het is misschien niet veel beweging, maar het is een zeer nuttige activiteit die hun geest erbij betrekt.

Zorg er wel voor dat je het veilig houdt voor je hond en de anderen op de boot. Een hondenzwemvest is een goed idee, net als ervoor zorgen dat uw hond voldoende in bedwang wordt gehouden. Als uw pup een echt “freak out”-moment heeft op de boot en begint rond te springen, wilt u ervoor zorgen dat hij of zij niet in het water belandt of iemand anders in het water slaat! Als uw hond begint te “flippen”, stop dan de boot, kalmeer, en ga alleen verder zolang uw hond niet angstig lijkt. Het laatste wat u wilt is hem traumatiseren aan deze nieuwe ervaring.


25. Ga voor een picknick

Items die je nodig hebt

 • Halsband
 • Leiband
 • Waterbak
 • Draagbaar hondenhok
 • Hondenvoer of traktaties

Hoewel een picknick misschien een weinig inspannende activiteit is om met uw Doberman te doen, is het een tamelijk geestverruimende activiteit (nieuwe bezienswaardigheden, geuren, mensen, enz.) en het is een geweldige manier om een hechtere band met uw hond te krijgen. Dit is een geweldige activiteit om te doen tijdens de kritieke socialisatieperiode voor Dobermanns tot ze ongeveer 16 weken oud zijn.

U kunt ook een frisbee of bal meenemen en wat apporteren of een ander aantal activiteiten in uw picknickdag verwerken. Een draagbare pen is leuk om een gemakkelijk verplaatsbare “veilige ruimte” voor uw hond te creëren terwijl u zich ontspant. Ik gebruik een geweldige opvouwbare hondenren van het merk MidWest die gemakkelijk verplaatsbaar is (zie hem hier op Amazon, of hier op Chewy) als u er een wilt hebben voor uw hond.

Oefening volgen met een GPS-halsband

De grootste verandering voor de meeste eigenaren is waarschijnlijk wanneer ze een manier vinden om zichzelf te motiveren om naar buiten te gaan en hun Dobermans daadwerkelijk te laten sporten. Ik weet dat dit zeker voor mij gold. Ik begon mijn Doberman Arlo een slimme GPS-halsband om te doen en dat was een absolute spelbreker voor zijn lichaamsbeweging.

Elke dag werd ik wakker, controleerde de bewegingsstatistieken van mijn Doberman op de app op mijn telefoon, en nam hem mee naar buiten om te proberen de cijfers van de vorige dag te overtreffen. Een slimme GPS-halsband kan u informatie geven die van onschatbare waarde is voor het inzicht in de beweging, de slaap en zelfs het in real time volgen van de locatie van uw hond (met virtuele hekken die u waarschuwingen geven wanneer uw hond het door u ingestelde gebied verlaat).

Hier is een voorbeeld van enkele van de bewegingsstatistieken die mijn slimme halsband geeft:

De halsband heeft ook een soort sociale media-aspect waar u kunt communiceren met andere hondenbezitters, zelfs de honden van uw vrienden die een Fi Smart Collar hebben. Je kunt elkaar aanmoedigen, elkaars statistieken proberen te overtreffen, enzovoort. Je kunt zelfs privé leaderboards hebben.

Nu beweging zo belangrijk is voor de gezondheid van dit ras, heb ik het gevoel dat een slimme halsband bijna essentieel is, alleen al vanwege de rapportage die het je geeft. Als uw hond zich meer “in your face” gedraagt dan normaal en u zich afvraagt of er iets mis is, kunt u zijn dagelijkse statistieken opvragen en zien of gebrek aan beweging de reden is. Het staat er zwart op wit.

Dit is een behoorlijk cool gespecialiseerd product en je kunt de Fi Smart Collar hier kopen. Er zijn andere slimme halsbanden, maar de Fi halsband heeft verreweg de beste batterijduur en is de beste kwaliteit die ik heb gevonden (hij is van geborsteld metaal, slank, waterdicht en supersterk met een trekweerstand van 300 pond).

Laatste gedachten

Het mooie van Dobermans is dat ze graag actief zijn en dat ze de hele dag door veel beweging nodig hebben. Ze zijn ook erg baasgericht en trainbaar. Dit alles betekent dat ze de perfecte avontuurlijke metgezellen zijn en echt de lijst van dingen die u kunt doen met uw Doberman is bijna eindeloos.

Het grootste advies dat ik je kan geven voor een gelukkige en ontspannen Doberman is om het leven van je hond gewoon zoveel mogelijk in jouw leven op te nemen. Dit zal de band tussen jullie versterken en al snel zul je merken dat jullie beiden gezonder worden door veel avonturen samen te beleven. Ga er nu op uit en maak samen plezier!

Meer nuttige bronnen

 • 9 Bewezen manieren om een band op te bouwen met een Doberman van elke leeftijd – Als u op zoek bent naar een aantal activiteiten om met uw Doberman te doen omdat u de band wilt versterken, zal dit artikel een aantal geweldige manieren schetsen om een echt diepe band met uw Dobie op te bouwen.