12 tekenen dat uw Doberman loops is

Dobermann teef die haar loopsheid doormaakt, rustend op de tegel met haar eigenaar.

Er zijn vele manieren om te zien of uw Doberman loops is. Dit is belangrijke informatie voor een fokker om te weten, want dit kan de timing van de voortplantingscyclus van de hond bepalen en helpen bepalen wanneer de dekking moet plaatsvinden. Maar het is niet verrassend dat zelfs Doberman-eigenaars die niet met hun hond fokken waarschijnlijk precies willen weten wanneer hun hond loops wordt, want er zijn zeker enkele veranderingen (waaronder humeurigheid, bijvoorbeeld) die vrouwelijke Dobermanns doormaken als ze loops zijn.

Wanneer een vrouwelijke Doberman loops is, zullen hormonale veranderingen in het lichaam ervoor zorgen dat ze lichamelijke en gedragsveranderingen vertoont, waaronder zwelling van de vulva, bloederige afscheiding, opstijgend gedrag en verhoogde prikkelbaarheid.

Wanneer uw hond “loops” is (een ander woord voor loopsheid), moeten veel eigenaren dit opvangen door hun Doberman een vrouwelijke hondenluier om te doen, haar gescheiden te houden van andere honden in huis, of zelfs hun hond te verwennen om wat van het ongemak dat ze voelt goed te maken.

Er zijn een paar tekenen die zich bij vrouwelijke Dobermanns kunnen vertonen, die je helpen bepalen of ze loops is. Terwijl de meeste zowel gedrags- als lichamelijke veranderingen vertonen, vertonen sommige helemaal geen gedragsveranderingen. Hieronder staan enkele veelvoorkomende tekenen die u kunnen helpen bepalen of uw Doberman loops is. Hoe meer van deze tekenen uw Doberman vertoont, hoe waarschijnlijker het is dat ze loops is.

1. Gezwollen Vulva Regio

Het opzwellen van de vulva bij een Doberman is het vroegste en een van de meest consequente tekenen dat een Dobermann teefje haar loopsheidcyclus begint. De vulva is het buitenste deel van de vrouwelijke voortplantingsorganen en bevindt zich net onder de anus. Ze omvat de opening van de vagina. Bij Dobermanns wordt de vulva groter en kan ook rood van kleur worden. Dit gebeurt meestal vlak voordat uw Doberman loops wordt.

2. Vaginale bloeding en afscheiding

Een van de meest voorkomende lichamelijke tekenen dat een Doberman loops wordt, is bloederige afscheiding uit de vulva van de hond. Nadat uw Doberman in haar loopsheidcyclus is gekomen, kan deze bloeding afnemen.

De afscheiding kan uiteindelijk veranderen van een rode kleur naar een strokleurige afscheiding. Dit wordt over het algemeen als normaal beschouwd en is een indicator dat uw Doberman klaar is om te fokken. U denkt misschien dat dit een duidelijk teken is om op te letten, maar het kan soms moeilijk op te merken zijn bij Dobermanns, omdat ze graag schoon blijven en dit gebied voortdurend likken om zich te reinigen. Dat brengt ons bij het volgende teken.

3. Veelvuldig likken

Een Doberman die vaak aan haar onderkant rond haar vulva likt, kan haar loopsheidscyclus naderen. Dit komt doordat uw hond zich probeert te reinigen van de afscheiding. Dit gedrag komt vaker voor bij Dobermanns dan bij veel andere rassen.

Niet alle vrouwelijke Dobermans zullen dit gedrag vertonen, maar het kan u helpen bepalen of ze haar loopsheidcyclus nadert of is ingegaan als u het ziet, vooral als het gepaard gaat met bloed.

4. Veranderingen in plasgedrag

Als uw vrouwelijke Doberman loops is, merkt u misschien dat ze vaak haar poot optilt of op een andere manier hurkt dan normaal als ze plast. Ze kan ook op andere plaatsen plassen dan normaal. Instinctief is dit een manier om haar geur (haar feromonen) te verspreiden in een poging een partner te vinden.

Elke plotselinge verandering in de plaats en de manier waarop je Doberman plast, kan een teken zijn dat ze op het punt staat loops te worden. Dit wordt vaak gezien als korte momenten van kortstondig plassen op voorwerpen bij een hond die gewoonlijk haar hele blaas in één hurkzit leegt.

5. Verhoogde angst of agitatie

Dobermans die zich in de beginfase van hun loopsheidscyclus bevinden, kunnen schijnbaar abnormaal gedrag ontwikkelen dat ze normaal niet vertonen. U kunt merken dat uw hond zich onder de tafel verstopt, ineenkrimpt of zich meer geïrriteerd gedraagt. Uw Doberman kan ook vaker blaffen of zelfs vlagen van agressie vertonen.

6. Montage gedrag

Uw Doberman kan paringsgedrag vertonen zoals het bestijgen van voorwerpen of andere honden terwijl ze in haar loopsheidcyclus zit. Het bestijgen van een voorwerp of een andere hond zonder andere tekenen betekent echter niet noodzakelijkerwijs dat uw Doberman loops is. Wanneer een Doberman loops is, gaat het bestijgen meestal gepaard met enkele van de andere tekenen op deze lijst.

7. Ongebruikelijke staartpositie

De manier waarop uw Doberman haar staart positioneert kan ook een indicator zijn of ze loops is. Aan het begin van de loopsheidcyclus van uw Doberman kan ze haar staart vaker omslaan in een poging haar gezwollen vulva te beschermen. Dit geldt vooral als er andere honden in de buurt zijn.

Later in haar cyclus kan haar staart echter omhoog gaan of ze kan haar staart opzij houden in aanwezigheid van reuen, omdat dit nodig is voor de dekking.

8. Haar achterste oprichten of optillen

Een vrouwelijke Doberman die vroeg in haar loopsheidcyclus zit, zal vaak haar achterste intrekken, of zelfs vaker gaan zitten als andere honden in de buurt komen. Dit wordt gedaan in een poging haar vulva te beschermen. Later in de loopsheidcyclus kan ze echter merkbaar meer geneigd zijn haar achterste omhoog te houden, vooral als er reuen in de buurt zijn.

9. Eetlustveranderingen

Uw vrouwelijke Doberman kan eetlustveranderingen vertonen rond de tijd dat haar loopsheidcyclus begint of een eind in haar loopsheidcyclus. Ze kan een verhoogde of verlaagde eetlust krijgen. Hoewel dit normaal is tijdens een loopsheidscyclus, kunt u in beide gevallen voor de zekerheid overleggen met uw dierenarts als uw Doberman eetlustveranderingen vertoont, omdat dit ook een teken kan zijn van andere gezondheidsproblemen.

Zorg er gewoon voor dat je haar altijd een kwaliteitsvoeding geeft die een bewezen staat van dienst heeft bij andere Doberman eigenaren.

10. Aanhankelijker

Tijdens haar loopsheidscyclus kunt u merken dat uw vrouwelijke Doberman dichter bij u wil zijn en meer genegenheid van u wil. Ze zoekt je misschien meer op of volgt je rond je huis. Ze kan zelfs luidruchtiger zijn dan voorheen, vooral als u haar niet de aandacht geeft die ze verlangt.

11. Meer prikkelbaar

Hoewel sommige vrouwelijke Dobermans aanhankelijker worden, zijn er ook die prikkelbaarder kunnen worden. Zelfs nog, sommige Dobermans kunnen ernstige stemmingswisselingen ervaren waardoor ze heen en weer schakelen. Een chagrijnige Doberman kan gemakkelijker geagiteerd zijn en zelfs tekenen van agressie vertonen.

Het is belangrijk om wat extra voorzichtigheid te betrachten als je Doberman rond deze tijd prikkelbaarder wordt, vooral als ze in het verleden problemen heeft gehad met bijten op welke manier dan ook.

12. Zwerven of weglopen van huis

Wanneer uw Dobermann teefje haar loopsheidscyclus doormaakt, zetten haar hormonen haar natuurlijke instincten op scherp. Deze instincten zijn waarschijnlijk sterker dan alle eerdere trainingen die ze heeft ondergaan. Houd hier rekening mee als u uw hond zonder toezicht in de achtertuin achterlaat of haar om wat voor reden dan ook mee naar buiten neemt (zoals voor een wandeling).

Loopse vrouwelijke Dobermans kunnen proberen of zullen weglopen. Dit kan zijn om weg te komen van een reu die haar heeft aangevoeld of om een partner te vinden. Het is belangrijk om in deze periode extra voorzorgsmaatregelen te nemen, ook al is uw hond gewoonlijk uiterst betrouwbaar als hij niet aangelijnd is of alleen gelaten wordt.

Haar eerste loopsheidcyclus

Zodra je Doberman volgroeid is, zullen haar hormonen beginnen te veranderen. Ze zal een toename van oestrogeen ervaren waardoor haar lichaam eitjes uit haar eierstokken zal loslaten. Als er een paring plaatsvindt, kunnen de eitjes bevrucht worden.

De eerste loopsheidcyclus van een Dobermann teefje kan elk moment na de leeftijd van 6 maanden plaatsvinden, maar de meesten zullen het pas op de leeftijd van 9 tot 12 maanden meemaken.

Wanneer het begint, zal uw Doberman typisch twee keer per jaar loops worden, volgens de AKC. Bereid u erop voor dat de loopsheid ongeveer drie weken duurt. Gedurende deze drie weken doorloopt uw Doberman verschillende stadia van loopsheid. Als u vragen of zorgen hebt over de loopsheidcyclus van uw Doberman, is het belangrijk dat u contact opneemt met uw dierenarts.

Stadia van loopsheid

Er zijn verschillende stadia van loopsheid die een vrouwelijke Doberman doormaakt:

 • Proestfase – Het eerste stadium van de loopsheid wordt beschouwd als het proestrusstadium. Dit stadium duurt ongeveer een week. De eitjes in de eierstokken zijn bijna klaar om vrij te komen en het oestrogeengehalte in het lichaam van uw hond begint te stijgen. Dit is het stadium waarin de vulva zichtbare tekenen van zwelling en afscheiding kan vertonen.
 • Estrus stadium – Het volgende stadium wordt het oestrusstadium genoemd en duurt ongeveer negen dagen. Dit is het stadium waarin de eitjes uit de eierstokken vrijkomen. De hormoonspiegels blijven veranderen en schommelen. Als uw Doberman in de buurt is van een reu, kunt u merken dat ze haar staart optilt of opzij schuift. Tijdens de oestrusfase is het mogelijk dat uw Doberman zwanger wordt. De oestrus- en proestrusfasen worden “loopsheid” genoemd.
 • Diestrus Stadium – De volgende fase wordt de diestrusfase genoemd. In deze fase kan het lichaam van je Doberman zich voorbereiden op haar zwangerschap als ze zwanger is of haar lichaam helpen weer normaal te worden als dat niet het geval is. Als uw Doberman niet zwanger wordt, dan zal ze doorgaan met haar loopsheid tot ze gesteriliseerd wordt of zwanger wordt. Een Doberman die zwanger is, zal geen nieuwe loopsheidcyclus doormaken totdat ze niet meer zwanger is.
 • Anestrus Stadium – Het laatste stadium wordt het anestrusstadium genoemd en is het stadium na de dracht. Dit kan ook het inactieve stadium worden genoemd. Seksuele gedragingen komen in deze fase niet voor. Uw Doberman heeft tijd nodig om te herstellen na haar zwangerschap en ze zal niet meteen klaar zijn om te fokken.

Deze verschillende stadia van loopsheid worden door de DPCA hier zeer gedetailleerd beschreven als u meer informatie wilt.

Dobermann teef met gezwollen tepels waakt over nieuwe pups.

De laatste loopsheid van een Doberman

Vrouwelijke honden, waaronder Dobermanns, gaan niet door een menopauzefase in hun leven. Met andere woorden, ze blijven hun hele leven lang hun loopsheidcyclus meemaken.

Hoewel de tijdspanne tussen de loopsheidscycli toeneemt naarmate uw Doberman ouder wordt, zal uw vrouwelijke Doberman volgens de AKC tot het einde van haar leven vruchtbaar zijn en zwanger kunnen worden, tenzij ze gesteriliseerd wordt.

Gemiste loopsheden kunnen een indicatie zijn van ziekte. Dobermanns met een gemiste loopsheid moeten door een dierenarts worden onderzocht.

Wanneer u een Dobermann teef kunt fokken

Een vrouwelijke Doberman kan succesvol bevrucht worden tijdens de oestrusfase van haar loopsheidscyclus, die ongeveer 9 dagen duurt. Dit stadium treedt op ongeveer een week nadat haar vulva zwelt en er voor het eerst afscheiding wordt gezien. Tijdens deze fase kan zij haar staart optillen of opzij bewegen in aanwezigheid van reuen.

Uw Doberman zal in alle stadia van de loopsheid niet kunnen en willen dekken. Dit is het enige stadium waarin een teef zwanger kan worden, omdat dan de eicel bevrucht kan worden.

Het kan moeilijk zijn om te bepalen wanneer uw Doberman in dit stadium van loopsheid is. Over het algemeen zal de teef meer interesse tonen in reuen en zich aan een reu aanbieden als ze klaar is om te fokken.

Als u vermoedt dat uw Doberman misschien zwanger is, bekijk dan deze 5 tekenen dat uw Doberman zwanger is om erachter te komen!

Valse zwangerschap

Een schijnzwangerschap, wetenschappelijk bekend als pseudo-zwangerschap of pseudocyesis, komt vaak voor bij vrouwelijke Dobermanns. Dit fenomeen treedt op door verhoogde niveaus van progesteron (zwangerschap) hormonen die in het Corpus Luteum circuleren..

Wanneer dit gebeurt, zult u fysieke tekenen van zwangerschap opmerken, zoals gezwollen tepels en zelfs melkproductie, braken en/of het vasthouden van vocht. Gedragsmatig zul je bij een schijnzwangerschap meestal lethargie en moederlijk gedrag opmerken, samen met mogelijke agressie.

“De symptomen van schijnzwangerschap beginnen meestal vier tot negen weken na de vorige loopsheid en bootsen de symptomen van een echte zwangerschap na. De reden voor schijnzwangerschappen blijft een mysterie.”

Ernest Ward, DVM, VCA Ziekenhuizen

Valse zwangerschappen kunnen er verschillend uitzien, zelfs bij dezelfde vrouwelijke Doberman. Over het algemeen is er niets aan de hand en uw Doberman zou snel weer normaal moeten worden. Soms kunnen echter melkklierontstekingen en huidontstekingen in de buurt van de melkklieren optreden. Als dit gebeurt of als uw hond lichamelijk ziek lijkt, moet u de hulp van een dierenarts inroepen.

Uw Doberman troosten tijdens de loopsheid

Je meisje kan in deze periode vaak ongemakkelijk lijken, en het kan een lange weg zijn om haar wat extra comfort te bieden.

 • Houd haar hygiëne bij. Controleer regelmatig of haar hygiëne wordt bijgehouden, vooral in de buurt van de vulva.
 • Geef haar een veilige ruimte. Een plek weg van alle mensen en andere huisdieren, waar ze heen kan gaan om te ontspannen en weg te komen van een situatie waar ze zich misschien niet prettig bij voelt. Sommige vrouwelijke Dobermans zullen zich willen verstoppen als ze in hun loopsheidcyclus zitten.
 • Verminder stressfactoren van buitenaf zoveel mogelijk. Dit omvat het verminderen of elimineren van ongewone of schrikbarende geluiden, luide kinderen, of iets anders waarop ze geneigd is te reageren.
 • Spreek zachtjes. Zelfs kleine dingen om stress te verminderen, zoals zachtjes tegen je Doberman spreken en geruststelling bieden, kunnen veel doen om haar te kalmeren.
 • Geef extra aandacht wanneer dat gewenst is. Ze is misschien niet op alle momenten in haar loopsheidscyclus in de stemming voor extra liefde en aandacht, maar op sommige momenten kan ze aanhankelijk worden en het in grotere hoeveelheden dan normaal nodig hebben. Probeer haar hierin te voorzien.

De persoonlijkheids- en stemmingswisselingen van uw Doberman kunnen moeilijk te ontcijferen en ermee om te gaan zijn. Weet gewoon dat dit een unieke tijd in haar leven is en dat ze zich misschien niet gedraagt als haar typische zelf. Als ze zich ooit agressief gedraagt of als haar gedrag zorgwekkend is, neem dan contact op met uw dierenarts die u advies kan geven of een afspraak voor uw Doberman kan maken.

Hygiëne tijdens de loopsheid

Terwijl je Doberman loops is, wil je misschien wat beter op haar hygiëne letten. Het is belangrijk dat uw Doberman tijdens deze periode schoon blijft. De huid van de vulva is erg gevoelig en ook erg vatbaar voor infecties.

Zodra de vulva gezwollen is, wordt dit nog meer waar. Dobermans houden er instinctief van om schoon te blijven en velen zullen zichzelf schoonmaken, maar het blijft een goed idee om het gebied te controleren op opgedroogd bloed of andere gekleurde afscheiding. Om uw Doberman schoon te houden, kunt u overwegen het haar rond de vulva en de anus te trimmen.

Sommige Dobermans zullen behoorlijk schoon en netjes met zichzelf omgaan, terwijl anderen onachtzaam kunnen zijn. Er bestaan hondenwarmteluiers die kunnen helpen om de afscheiding van uw Doberman op te vangen, hoewel ze even kunnen wennen voor uw meisje. Een merk genaamd PetParents maakt een populaire luier (zie ze hier op Amazon, of hier op Chewy).

Deze broekjes werken enigszins als een paringsafschrikmiddel voor reuen, maar ze moeten niet worden gebruikt als de enige preventiemethode, omdat ze gemakkelijk kunnen worden omzeild door intelligente honden zoals de Doberman (vooral als ze vastberaden zijn vanwege een sterk paringsinstinct).

Meerdere honden overwegen

Als u meerdere honden in uw huishouden heeft, zult u extra maatregelen willen nemen wanneer uw vrouwelijke Doberman loops wordt. Hoewel andere vrouwelijke honden mogelijk een probleem kunnen vormen, liggen de meeste problemen bij de mannelijke honden in het huishouden.

Wanneer een teefje in haar loopsheidcyclus komt, kan een reu territoriaal en agressief worden. Dit kan zowel tegen de Dobermann teef als tegen andere reuen zijn, en soms zelfs tegen mensen in huis.

Als u niet wilt dat uw vrouwelijke Doberman zwanger wordt en er is een reu in huis, zult u ervoor moeten zorgen dat ze tijdens haar loopsheidscyclus gescheiden blijven. Een reu die wil paren zal er alles aan doen om bij de loopse teef te komen.

Hierdoor kan de reu zich agressief gedragen en veel moeite doen om aan opsluiting te ontsnappen. Onderschat een Dobermann reu niet als hij een loops teefje in de buurt voelt. Ze kauwen deuren door om bij het vrouwtje aan de andere kant te komen. Zorg dus voor sterke barrières (het is zelfs bekend dat ze succesvol paren door bepaalde hekken, zoals hekwerk), en hoe meer fysieke afstand u kunt creëren tussen uw reu en teef, hoe beter.

Wanneer een dierenarts raadplegen?

In het algemeen is het een goed idee om contact op te nemen met uw dierenarts als u iets zorgwekkends ziet bij uw Doberman, maar hieronder staan enkele specifieke momenten waarop u misschien uw dierenarts wilt bereiken.

 • Om een professionele schatting te krijgen wanneer uw Doberman loops wordt.
 • Als uw Doberman ernstige vlagen van agressie en/of gedragsveranderingen vertoont…
 • Als je gedragstekenen van loopsheid opmerkt, maar ze vertoont geen fysieke tekenen.
 • Als je vragen of zorgen hebt over haar loopsheid of zwangerschap.
 • Als je iets ongewoons of onverwachts ziet in haar loopsheid cyclus.

Uw dierenarts zal waarschijnlijk een lichamelijk onderzoek uitvoeren en u vragen stellen over haar verloop in haar loopsheidcyclus. Het is altijd een goed idee om een logboek bij te houden van wat je waarneemt (en wanneer) om deze reden. Uw dierenarts kan u informeren over eventuele aandoeningen en enkele ernstigere uitsluiten. Hij kan ook definitief vaststellen of uw vrouwelijke Doberman al dan niet loops is.

Gerelateerde vragen aan

Kan ik twee Dobermans scheiden terwijl ze aan het paren zijn? U mag nooit twee Dobermans die aan het paren zijn scheiden, omdat dit schade kan veroorzaken aan de genitaliën van beide honden. Tijdens de paring zwellen de ledematen van de reu op, terwijl de spieren van uw teef samentrekken. Dit betekent dat ze in wezen aan elkaar vastzitten totdat het paringsproces is voltooid.

Op welke leeftijd wordt een Doberman voor het eerst loops? De eerste loopsheid van een Doberman vindt meestal plaats tussen 9 en 12 maanden oud. Ze kan echter ook pas op de leeftijd van 15 maanden plaatsvinden.

Hoe lang blijft een Doberman loops? Vrouwelijke Dobermanns blijven meestal ongeveer drie weken loops, maar kunnen alleen zwanger worden tijdens de ongeveer 9 dagen durende Estrus-fase van hun cyclus. Ze kunnen één tot drie keer per jaar loops worden.

Hoe oud moet een Dobermann teefje zijn om te fokken? Een vrouwelijke Doberman is geslachtsrijp genoeg om gefokt te worden zodra ze haar eerste loopsheidcyclus doormaakt, wat meestal tussen de 9 en 12 maanden oud is. Over het algemeen is het echter beter om niet met haar te fokken voordat ze minstens 2 jaar oud is.