Zwemmersyndroom bij honden

Wat is de Zwemmer Syndroom bij Honden?

De Zwemmer Syndroom, ook wel bekend als de Pectus Excavatum, is een aandoening waarbij de borstkas van een hond abnormaal plat of ingezakt is. Het komt vaak voor bij grote rassen en kan zowel aangeboren als verworven zijn. Deze aandoening kan de mobiliteit van de hond belemmeren en ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken als het niet op tijd wordt behandeld.

Symptomen van de Zwemmer Syndroom bij Honden

De symptomen van de Zwemmer Syndroom kunnen variëren van mild tot ernstig. Enkele veelvoorkomende symptomen zijn:

 • De hond heeft moeite met lopen en lijkt te “glijden” op de vloer
 • De borstkas lijkt ingezakt en plat in plaats van normaal gewelfd te zijn
 • De voorpoten van de hond staan wijd uit elkaar en kunnen naar buiten draaien
 • De hond heeft moeite met ademhalen en kan snel vermoeid raken
 • De hond heeft een slechte eetlust en kan gewichtsverlies ervaren

Oorzaken van de Zwemmer Syndroom bij Honden

De exacte oorzaak van de Zwemmer Syndroom is nog niet volledig bekend, maar er zijn verschillende factoren die een rol kunnen spelen. Sommige mogelijke oorzaken zijn:

 • Genetische aanleg: bepaalde rassen hebben een hoger risico op het ontwikkelen van de Zwemmer Syndroom
 • Voedingsproblemen: een onevenwichtige voeding kan bijdragen aan de ontwikkeling van deze aandoening
 • Groeisnelheid: snelle groei kan de vorming van de borstkas beïnvloeden en de kans op de Zwemmer Syndroom vergroten

Diagnose en Behandeling van de Zwemmer Syndroom bij Honden

De diagnose van de Zwemmer Syndroom wordt meestal gesteld op basis van de symptomen en een lichamelijk onderzoek door een dierenarts. Daarnaast kan aanvullend onderzoek worden gedaan, zoals röntgenfoto’s, om de ernst van de aandoening te beoordelen.

De behandeling van de Zwemmer Syndroom kan variëren, afhankelijk van de ernst van de aandoening. Enkele mogelijke behandelingsopties zijn:

 • Fysiotherapie: specifieke oefeningen kunnen de spierontwikkeling en mobiliteit van de hond verbeteren
 • Harnas of brace: deze kunnen de borstkas ondersteunen en de juiste groei bevorderen
 • Chirurgie: in ernstige gevallen kan een operatie nodig zijn om de borstkas te corrigeren

Herstel en Prognose van de Zwemmer Syndroom bij Honden

De prognose voor honden met de Zwemmer Syndroom hangt af van verschillende factoren, waaronder de ernst van de aandoening en de tijdigheid van de behandeling. Met de juiste zorg en behandeling kan een hond echter een goede levenskwaliteit bereiken en een normaal leven leiden.

Conclusie

De Zwemmer Syndroom is een aandoening die de borstkas van een hond plat of ingezakt maakt. Het kan de mobiliteit belemmeren en ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken. Het is belangrijk om de symptomen te herkennen en tijdig een dierenarts te raadplegen voor een juiste diagnose en behandeling. Met de juiste zorg en behandeling kan een hond met de Zwemmer Syndroom een gelukkig en gezond leven leiden.

FAQ

Wat zijn enkele veelvoorkomende rassen die vatbaar zijn voor de Zwemmer Syndroom?

Enkele veelvoorkomende rassen die vatbaar zijn voor de Zwemmer Syndroom zijn de Labrador Retriever, Golden Retriever en Basset Hound.

Kan de Zwemmer Syndroom vanzelf genezen?

Nee, de Zwemmer Syndroom kan niet vanzelf genezen. Het is belangrijk om medische hulp te zoeken en de juiste behandeling te krijgen.

Kan de Zwemmer Syndroom voorkomen worden?

Hoewel de exacte oorzaak van de Zwemmer Syndroom niet bekend is, kunnen bepaalde preventieve maatregelen worden genomen, zoals het bieden van een uitgebalanceerd dieet en het vermijden van snelle groei.

Hoe lang duurt het herstel van de Zwemmer Syndroom?

Het herstel van de Zwemmer Syndroom kan variëren, afhankelijk van de ernst van de aandoening en de gekozen behandelingsopties. Het kan enkele weken tot enkele maanden duren voordat de hond volledig hersteld is.

Is de Zwemmer Syndroom erfelijk?

Er is een genetische component bij de Zwemmer Syndroom, dus het kan erfelijk zijn. Het is belangrijk om bij het fokken van honden rekening te houden met deze aandoening en te streven naar gezonde nakomelingen.