Zwarte Husky

zwarte husky

Deze complete gids voor de zwarte Husky heeft alles wat je moet weten over Siberische Husky honden met een gitzwarte vacht, inclusief of hun kleur hun gezondheid of temperament verandert, en het antwoord op ‘hoeveel kosten zwarte Husky’s?’

Zwarte Husky’s hebben een van de negen standaard vachtkleuren die door de Amerikaanse Kennel Club worden geaccepteerd voor registratie en show. Ze hebben hetzelfde prachtige temperament als Husky’s in beter bekende kleuren, en potentiële pupkopers moeten voorzichtig zijn met fokkers die hun zwarte puppies beschrijven als zeldzaam of ongewoon.


In deze clip zie je zwart-witte Husky Lobo de harten van toeschouwers winnen tijdens de behendigheidswedstrijd van de Westminster Kennel Club 2020. Je zult zeker ook voor hem vallen, maar wat moet je nog meer weten over Husky’s met een zwarte vacht? Laten we eens kijken!

Wat is een zwarte Husky hond?

Een zwarte Husky hond betekent meestal een zwarte Siberische Husky. Maar soms gebruiken mensen het om een zwarte Alaska Malamute, een zwarte Alaska Klee Kai, of een kruising tussen deze drie rassen te beschrijven. Het beeld van een zwarte Husky is zo suggestief dat er zelfs een populaire brouwerij in Milwaukee is met de naam Black Husky Brewery. Dit artikel gaat echter niet over brouwerijen in Milwaukee, en voor de eenvoud gaan we ons ook niet bezighouden met andere hondenrassen. Dit artikel gaat over rashonden met een zwarte vacht.

Zwarte Husky Geschiedenis en Genetica

Laten we beginnen met een snelle blik op waar zwarte Husky’s vandaan komen, en of Husky zwart anders is dan zwart bont bij andere honden. Husky’s zijn vrij ongewoon in de hondenwereld omdat er zeer weinig beperkingen zijn op welke kleuren worden geaccepteerd voor stamboomregistratie en show. Maar daar is een goede reden voor. Husky’s zijn in de eerste plaats werkhonden, hun werkvermogen heeft de hoogste prioriteit voor de hoeders van het ras. Er zijn weinig beperkingen gesteld aan de kleur omdat dit ook de pool van capabele werkhonden waaruit fokkers kunnen kiezen zou beperken.

Bovendien is zwart een veel voorkomende kleur in alle rassen waar het niet verboden is. En dat komt omdat de genetische instructies voor zwart pigment een sterke dominantie hebben. Dat wil zeggen, het overruled de aanwezigheid van veel alternatieve instructies, inclusief die voor bruin, sable en agouti. Het is dus niet verwonderlijk dat zwart een veel voorkomende basiskleur is voor veel Husky’s. Maar ondanks dat, zijn volledig zwarte Husky’s nog steeds enigszins ongewoon. En dat komt omdat veel Husky’s ook de bont gen, waardoor ze zwart en wit worden.

Geheel zwarte Husky versus een zwart-witte Husky

Husky’s zonder het piebald-gen zijn volledig zwart. Ze zijn zeer majestueus en opvallend, maar komen niet zo vaak voor als zwarte Husky’s met witte piebald aftekeningen. De grootte van de witte aftekeningen van een piebald Husky hangt af van het feit of hij het piebald-gen van beide ouders heeft geërfd of slechts van één. Ze kunnen zo klein zijn als een medaillon op de borst en een likje wit aan het uiteinde van de tenen. Of ze kunnen de onderkant van de kin, borst en buik bedekken, en lange sokken en een wit puntje aan de staart omvatten.

Temperament

Siberische Husky’s staan erom bekend dat ze ieders beste vriend zijn. Ze zijn zeer aanhankelijk en toegewijd, maar ook zeer energiek en vaak ondeugend. Ze hebben veel mogelijkheden nodig voor lichaamsbeweging, en ook kansen om hun hersenen te laten werken door middel van trainingsspelletjes of puzzelvoer. Zonder voldoende mentale en fysieke stimulatie kunnen ze hun toevlucht nemen tot destructief gedrag en gewaagde ontsnappingspogingen, die gemakkelijk verkeerd worden geïnterpreteerd als ondeugendheid. Ze hebben ook een hoge prooidrift, waardoor ze ongeschikt zijn om in de buurt van kleinere huisdieren te leven en geneigd zijn weg te lopen tijdens wandelingen.

zwarte husky

Onderzoek naar de invloed van de vachtkleur op het temperament is dun gezaaid. Maar er is tot nu toe niets dat erop wijst dat de persoonlijkheid van een zwarte Siberische Husky verschilt van het klassieke Husky temperament dat we kennen en waar we van houden. De belangrijkste dingen die hun individuele persoonlijkheid zullen vormen zijn:

  • Het temperament van hun ouders
  • Hoe goed ze gesocialiseerd zijn vóór 12 weken oud
  • De hoeveelheid beweging die ze krijgen
  • Hoeveel training je met ze doet
  • Gecastreerde status

Laten we nu naar de gezondheid kijken!

Gezondheid van de Siberische Husky

Husky’s zijn over het algemeen gezonde honden met een lage frequentie van erfelijke ziekten, gastro-intestinale problemen, orthopedische problemen of kanker. Ze leven gemiddeld 12 tot 13 jaar, maar er zijn exemplaren van wel 18 jaar oud geregistreerd. Dit zijn geweldige cijfers voor een hond van hun formaat, en als je bedenkt dat de gemiddelde levensverwachting voor de rashondenpopulatie als geheel iets meer dan 11 jaar is. En gelukkig zijn de gezondheidsvooruitzichten van een volledig zwarte Husky of een zwart-witte Husky precies hetzelfde.

Om ervoor te zorgen dat Husky’s zo gezond en fit blijven, raadt de Orthopedic Foundation for Animals aan dat potentiële fokhonden een oogonderzoek en heupdysplasiebeoordeling ondergaan voordat ze gedekt worden.

Hoeveel kost een zwarte Husky?

De gemiddelde prijs voor een Siberische Husky pup ligt rond de $1.000. Dit weerspiegelt de kosten van het testen van de gezondheid van de ouders, het reizen naar de vader, veterinaire zorg voor moeder en haar nest, enz. Puppies uit foklijnen met veel showtitels kunnen nog meer kosten. Maar een zwarte Siberische Husky mag nooit meer kosten alleen omdat hij zwart is.

Zijn zwarte Husky’s zeldzaam?

Omdat veel Siberische Husky’s ook witte aftekeningen hebben, is een volledig zwarte Siberische Husky enigszins ongewoon. Toch is het belangrijk om op je hoede te zijn voor fokkers die hun zwarte puppies als zeldzaam bestempelen, of er een premie voor vragen. Dat maakt hen namelijk ook in de toekomst kwetsbaar voor uitbuiting door puppyboeren. Sterker nog, ze kunnen zijn zelf een puppyboer, die probeert een zo groot mogelijke winst na te jagen op een slecht gefokt nest. Onze Puppy zoekgids kan u helpen een fokker te vinden waar u vertrouwen in heeft.

Uw zwarte Husky

Zwarte Siberische Husky’s zijn prachtige honden. Zwart als basiskleur is niet erg ongewoon bij Husky’s, maar de meeste zwarte Husky puppies hebben ook witte aftekeningen, het zogenaamde piebald patroon. Voordat u een Husky mee naar huis neemt, moet u heel eerlijk tegen uzelf zijn en nagaan of u de levensstijl kunt bieden die ze nodig hebben, en of ze afkomstig zijn van ouders die op hun gezondheid zijn getest. Ze zijn het meest geschikt voor huishoudens die al een zeer actieve, buitenlevende levensstijl hebben.

Als u al een zwarte Husky bezit, vertel ons dan over hen in het commentaarveld hieronder. Denk je dat ze anders zijn dan Husky’s in andere kleuren?

Gerelateerde artikelen

Referenties en bronnen

Adams et al. Methods and mortality results of a health survey of purebred dogs in the UK. Journal of Small Animal Practice. 2010.

Brancalion et al. Canine coat pigmentation genetics: a review. Animal Genetics. 2021.

McGreevy et al. Labrador retrievers under primary veterinary care in the UK: demography, mortality and disorders. Canine Medicine & Genetics. 2018.

Orthopedische Stichting voor Dieren

Proschowsky et al. Morbidity of purebred dogs in Denmark. Preventive Veterinary Medicine. 2003.