Zwart-witte Shih Tzu

zwart-witte shih tzu

Deze complete gids voor de zwart-witte Shih Tzu beantwoordt al uw vragen over hoe ze zijn, en hoe ze zich verhouden tot andere Shih Tzu kleuren.

De Shih Tzu komt het meest voor in wit en bruintinten. Zwart-wit is een van de door de American Kennel Club (AKC) erkende vachtkleuren voor dit ras. En net als de zeldzame zuiver witte Shih Tzu, hebben deze parti Shih Tzu een heel aparte uitstraling.

Zwart-witte honden met grote gebieden van witte vacht hebben meer kans om gediagnosticeerd te worden met doofheid, maar in veel andere opzichten zijn deze Shih Tzus hetzelfde als elke andere kleur.


Shih Tzu zijn blijvend populaire speelgoedhonden. Ze zijn beroemd omdat ze klein zijn (slechts 9 – 16 pond) maar toch stevig, met een extra grote persoonlijkheid. Hun lange zijdeachtige vacht verhaart weinig. Maar hebben ze een uitgesproken persoonlijkheid als die vacht zwart-wit is? Laten we eens kijken!

Wat is een zwart-witte Shih Tzu?

De standaard vachtkleuren die door de Amerikaanse Kennelclub voor Shih Tzus worden geaccepteerd zijn

 • zwart
 • blauw
 • gestroomd
 • goud
 • lever
 • rood
 • zilver
 • en al het bovenstaande met witte vlekken.

Een zwart-witte Shih Tzu is een van deze standaard vachtkleuren, wat betekent dat ze in aanmerking komen voor deelname aan conformation shows waar honden worden beoordeeld op hoe goed hun uiterlijk overeenkomt met het fysieke ideaal voor hun ras. Zwart, wit en zilver Shih Tzus, en zwart, wit en goud Shih Tzus kunnen ook worden geregistreerd als alternatieve kleuren. Dit betekent dat ze erkend zijn als rashonden en in aanmerking komen voor andere wedstrijden dan conformationele shows, maar ze komen niet in aanmerking voor conformationele shows.

zwart-witte shih tzu

Zwart-witte Shih Tzus kunnen overwegend zwart zijn met een kleine witte rand op hun borst. Of ze kunnen overwegend wit zijn met alleen nog zwarte vlekken op hun oren, gezicht, rug, of aan de basis van hun staart. Genetisch gezien zijn beide types zwart met witte vlekken, ook al zien ze er wit met zwarte vlekken uit. We zullen hierna uitleggen waarom!

Zwart-witte Shih Tzu genetica

Zwart is een genetisch dominante vachtkleur voor honden, wat betekent dat de meeste honden die het gen voor zwart pigment dragen, dit tot uiting zullen brengen en een zwarte vacht zullen hebben. Witte aftekeningen worden veroorzaakt door het gen voor witte vlekken, en zijn iets complexer.

 • Zwarte honden zonder de witte vlekken gen zijn helemaal zwart.
 • Zwarte Shih Tzus die het een exemplaar van het witte vlekken gen van een van hun ouders hebben enkele witte vlekken. Ze kunnen bijvoorbeeld een zwarte hond zijn met witte borst- of ‘slab’ aftekeningen, of ze kunnen witte sokken hebben.
 • Pups die het twee exemplaren van het witvlekkengen (één van elke ouder) hebben grotere gebieden met een witte vacht. In feite kunnen de witte gebieden zich zo ver verspreiden dat ze eruit zien als een witte hond met zwarte aftekeningen.

Sommige fokkers hebben en speculeren zelfs dat er een ‘extreem witvlekkengen’ bestaat, dat werkt als het witvlekkengen, maar een meer uitgesproken effect heeft. Zij denken dat dit beter zou verklaren hoe de verspreiding van witte vlekken zo geleidelijk verloopt. Maar het bestaan van dit gen is nog niet bevestigd.

Is een zwart-witte Shih Tzu pup zeldzaam?

Nee! In feite behoren zwart-witte Shih Tzus tot de meest voorkomende. Dit komt omdat zowel de zwarte achtergrondkleur als de witte vlekken genetisch dominant zijn. Pups hoeven het gen voor elk maar van één ouder te krijgen, en ze zullen tot uiting komen en de aanwezigheid van alternatieve genen maskeren. Dit betekent dat zwarte en witte pups zowel statistisch gezien waarschijnlijk voorkomen uit willekeurige paringen, als ook heel gemakkelijk opzettelijk te maken zijn.

Zal mijn zwart-witte Shih Tzu pup van kleur veranderen?

Wist je dat Shih Tzus onder liefhebbers van het ras bekend staan om hun gewoonte om van kleur te veranderen? Met name donkere kleuren vervagen vaak naar lichtere kleuren als ze volwassen worden. Dit zou het bewijs kunnen zijn dat ze het ongrijpbare grijzende gen dragen. Het grijzend gen is nog niet officieel gelokaliseerd, maar genetici geloven dat het moet bestaan omdat vacht die van donker naar licht verkleurt een erfelijke eigenschap is bij verschillende langharige hondenrassen. Een zwart-witte pup kan grijs-wit worden als hij het grijsheidsgen van één of beide ouders erft.

De vorm en verspreiding van zwart-witte aftekeningen op Shih Tzu kan ook lijken te verschuiven en veranderen als ze opgroeien. Kleine sokjes kunnen bijvoorbeeld iets langer lijken als een pup eenmaal is opgegroeid, of een lok wit bont kan meer op een slab gaan lijken. Dit is gewoon een gevolg van het feit dat de huid uitzet om de groeiende hond te passen!

Zwart-witte Shih Tzu temperament

Shih Tzu zijn een van de ultieme menslievende honden. Ze worden al honderden jaren gefokt voor gezelschap en hebben een sterk aangeboren verlangen om menselijk gezelschap op te zoeken. Hun rasvereniging beschrijft ze als “uitgaand, vrolijk, aanhankelijk, vriendelijk en vertrouwend naar iedereen”. Dit maakt ze tot succesvolle huisdieren voor alle soorten huishoudens, en ook zeer geschikt voor training als therapiehond. Ze zijn ook uiterst speels – geen verzameling speelgoed is ooit groot genoeg voor een Shih Tzu!

Een keerzijde van het feit dat ze zo mensgericht zijn, is dat ze eerder last hebben van verlatingsangst. We hebben ze honderden jaren lang gefokt om te hunkeren naar menselijk gezelschap, dus je kunt dat niet zomaar acht uur per dag intrekken om te gaan werken. Ervaren Shih Tzu eigenaren beschrijven ze als matig gemakkelijke honden om te trainen, maar dat Shih Tzu puppy eigenaren vaak schuldig zijn aan het ongedaan maken van hun eigen vooruitgang. Shih Tzus zijn intelligent en gemakkelijk gemotiveerd om deel te nemen aan op beloning gebaseerde krachtloze training, maar zo schattig dat we geneigd zijn hen slecht gedrag te vergeven en inconsequente normen te stellen.

Er is geen bewijs dat Shih Tzu temperament direct verband houdt met de vachtkleur. Dus een zwart-witte Shih Tzu zal waarschijnlijk hetzelfde karakter hebben als hun neven in elke andere kleur. Naast hun ras zijn er factoren die hun persoonlijkheid zullen vormen:

 • leeftijd
 • geslacht
 • onzijdige status
 • vroege socialisatie
 • training
 • en hoeveel beweging ze krijgen.

Een indirecte manier waarop een zwart-witte vacht de persoonlijkheid van een hond kan veranderen is als ze doof zijn. Dove honden kunnen sneller schrikken, angstiger zijn en het kan langer duren om ze te trainen dan horende honden. Waarom zwarte en witte vachten ook in verband worden gebracht met een verhoogd risico op doofheid behandelen we in de volgende paragraaf.

Zwart-witte Shih Tzu gezondheid

Het enige gezondheidsprobleem van zwart-witte Shih Tzus waarvan bekend is dat het specifiek verband houdt met hun kleur is het verhoogde risico op erfelijke doofheid. Honden met één of twee kopieën van het witte-vlekken-gen hebben meer kans om gediagnosticeerd te worden met aangeboren doofheid. De exacte reden hiervoor is nog onbekend, maar onderzoekers hebben gespeculeerd dat het witvlekkengen de functie van melanocytencellen beïnvloedt. Volledig werkende melanocytencellen zijn essentieel voor de productie van pigment, en ook voor de vorming van gevoelige haarcellen in het binnenoor die geluidsgolven waarnemen.

Twee zwart-witte Shih Tzus met veel wit in hun vacht en/of een diagnose van gehoorverlies hebben meer kans op pups die ook met gehoorverlies worden gediagnosticeerd. Controleer dus altijd bij een fokker of de ouders van hun zwart-witte pups hun gehoor hebben laten testen voordat de beslissing om te paren werd genomen.

Andere gezondheidsproblemen

Niet direct gekoppeld aan hun kleur, Shih Tzu zijn ook gevoelig voor:

 • Heupdysplasie. Een deels erfelijke en deels verworven aandoening van het heupgewricht die pijn en kreupelheid veroorzaakt. Shih Tzu’s die fokken moeten getest zijn op heupdysplasie en beschikken over certificaten die bevestigen dat ze vrij zijn van symptomen.
 • Degeneratieve myelopathie. Een erfelijke neurologische aandoening die bij oudere honden een geleidelijke verlamming van de achterpoten veroorzaakt. Omdat de symptomen meestal pas optreden nadat de honden de fokleeftijd hebben bereikt, moeten vader en moeder een DNA-test ondergaan om er zeker van te zijn dat ze niet allebei drager zijn.
 • Brachycephalic obstructive airway syndrome (BOAS). BOAS is een verzameling symptomen die worden veroorzaakt door een extreem platte (brachycefale) snuit. Zij omvatten snurken, ademhalingsmoeilijkheden, strottenhoofdverzakking en een grote gevoeligheid voor hitteberoerte.
 • Gebitsproblemen. Problemen met overvolle tanden, overtollig tandsteen en tandvleesontstekingen zijn een ander veel voorkomend gevolg van een extreem plat gezicht.
 • Verwondingen aan de ogen. Shih Tzus hebben grote ogen, maar weinig snuit om te voorkomen dat ze gekrabd of verwond worden.
 • Juveniele nierdysplasie. Tenslotte is juveniele nierdysplasie een erfelijke nierziekte, die overmatige dorst en plassen veroorzaakt. Milde gevallen kunnen soms worden behandeld met een dieet, maar helaas is het vaak fataal.

Alternatieve kleine zwart-witte hond opties

Vanwege de levenslange complicaties en welzijnsimplicaties van een brachycephalische snuit, raden wij de aanschaf van een Shih Tzu pup als huisdier helaas niet aan. Als u dit ras een warm hart toedraagt, is het beter een oudere hond te adopteren dan het fokken van honden met zulke bewust ingebouwde gezondheidsproblemen te ondersteunen. Als alternatief kunt u misschien een van deze kleine hondenrassen overwegen, die in zwart en wit voorkomen:

Uw zwart-witte Shih Tzu

Zwart-witte Shih Tzus zijn populaire kleine hondjes, maar helaas zijn ze als ras en als specifieke kleur vatbaar voor veel gezondheidsproblemen, waardoor het moeilijk is om ze aan te bevelen als huisdier. In het bijzonder is de Shih Tzu kwetsbaar voor de vele complicaties van een platte snuit, en pups met een hoge mate van witte vlekken zijn vatbaar voor doofheid. Maar in alle andere opzichten zal een zwart-witte Shih Tzu precies hetzelfde zijn als Shih Tzus in andere kleuren. We horen graag wat jij hiervan vindt – laat het ons weten in het commentaarveld hieronder!

Referenties en bronnen

Adams et al. Methods and mortality results of a health survey of purebred dogs in the UK. Journal of Small Animal Practice. 2010.

Amerikaanse Shih Tzu Club.

Brancalion et al. Canine coat pigmentation genetics: a review. Animal Genetics. 2021.

Officiële Standaard van de Shih Tzu. Amerikaanse Kennel Club. 1989.

Orthopedische Stichting voor Dieren.

Stam. Doofheid bij honden en katten. Geraadpleegd in juni .

Strain. De genetica van doofheid bij huisdieren. Frontiers in Veterinary Science. 2015.

White. Gezicht van een bloem, hart van een leeuw. AKC Family Dog Digital Edition. 2016.