Zijn Duitse Herders goed met andere honden thuis en buiten?

zijn Duitse herders goed met andere honden

Zijn Duitse Herders goed met andere honden?

Veel onderzoeken naar hondenagressie hebben verklaard dat Duitse Herders hoger dan gemiddeld scoren op agressie naar andere honden.

Socialisatie als pup is de beste manier om ervoor te zorgen dat een volwassen Duitse Herder goed omgaat met andere honden.

Als je echter een nieuwe pup mee naar huis neemt, hetzij een GSD pup bij een andere hond of een andere pup bij je huidige GSD, moet je ze in kleine stapjes introduceren.

Zijn Duitse Herders goed met andere honden?

Duitse Herders staan bekend om hun intelligentie, trainbaarheid, alertheid en trouw. Maar zonder de juiste training en socialisatie kan dit ras territoriale, waakzame neigingen vertonen.

Ze kunnen dus op hun hoede zijn voor vreemden en onbekende dieren, of iedereen buiten hun directe familie thuis.

Dit betekent niet dat Duitse Herders niet met andere honden kunnen opschieten. In feite kan een goed gesocialiseerde GSD heel vriendelijk en gezellig zijn.

Maar, socialisatie en goede training vanaf het moment dat je je puppy mee naar huis neemt is van vitaal belang.

Als je een nieuwe puppy mee naar huis neemt om je Duitse Herder thuis te ontmoeten, is het belangrijk om de twee honden langzaam te introduceren. We zullen dit dadelijk meer behandelen.

Laten we voor nu wat meer te weten komen over wat onderzoek naar hondenagressie zegt over Duitse Herders en andere honden.

zijn duitse herders goed met andere honden

Bewijs in studies

Er zijn tal van studies gedaan naar hondenagressie, omdat men heeft geprobeerd uit te zoeken welke honden het meest agressief zijn en of deze eigenschap erfelijk is.

Het Duitse herdersras is in veel van deze studies opgenomen.

Bijvoorbeeld, een studie uit 1996 over de mening van dierenartsen over agressie bij honden vond dat de GSD werd gecategoriseerd als “extreem agressief” samen met het Rottweiler ras.

Een onderzoek uit 2003 naar agressie tegen dominantie tussen honden onderling classificeerde de Duitse Herder als agressiever dan de Labrador Retriever.

En uit een onderzoek uit 2008 in de VS bleek dat de Duitse Herder hoger dan gemiddeld scoorde op hondgerichte agressie en hondenrivaliteit.

Dus, uit vele onderzoeksresultaten lijkt het antwoord op de vraag “zijn Duitse Herders goed met andere honden?” nee te zijn.

Hoe nauwkeurig zijn deze bevindingen?

Bij het bekijken van studies en statistieken over hondenagressie is het belangrijk te onthouden dat de resultaten misleidend kunnen zijn.

In feite wijst de derde bovengenoemde studie hierop. Het stelt dat er veel variatie was in agressief gedrag, zelfs binnen elk ras.

Mensen moeten dus op hun hoede zijn voor een oordeel over agressie op basis van ras alleen. Er moet rekening worden gehouden met andere factoren.

In een overzichtsartikel over rasspecifieke wetgeving wordt gesteld dat mensen die agressieve honden willen bezitten, honden meestal blootstellen aan een omgeving die hen vormt tot agressiviteit.

Het is dus moeilijk te weten of agressie een erfelijke eigenschap is, of iets dat gevormd wordt door opvoeding en omgeving.

Veel mensen beweren ook dat bijtstatistieken krom zijn, omdat kleine honden over het algemeen niet zoveel schade aanrichten als grotere honden.

Daarom rapporteren mensen misschien geen agressie en beten bij kleinere rassen, in tegenstelling tot grote honden zoals de Duitse Herder.

Wat dit alles betekent

Al deze tegenstrijdige informatie kan het antwoord op “zijn Duitse Herders goed met andere honden” verwarrend doen lijken.

Studies hebben uitgewezen dat Duitse Herdershonden hoger dan gemiddeld scoren op agressie gericht op andere honden. En, dat veel mensen de GSD zien als een agressief ras.

Maar het is belangrijk om alle mogelijke informatie te verzamelen bij het bekijken van deze studies.

Vergeet niet dat andere factoren agressie kunnen beïnvloeden, zoals training en socialisatie als pup.

Het betekent niet dat Duitse Herders nooit met andere honden zullen kunnen opschieten. In feite kunnen sommige ervan houden om met andere honden te spelen en zelfs te leven.

Zolang je ze op de juiste manier socialiseert en introduceert.

Duitse Herder geschiedenis met andere honden

Zijn Duitse Herders door de geschiedenis heen goed met andere honden? Dit ras heeft een rijke geschiedenis die begon in Duitsland.

Hier fokte hun schepper, Max von Stephanitz ze in een poging om de ultieme herdershond te creëren.

Hun oorspronkelijke doel van het hoeden en bewaken van vee veranderde langzaam naar een werkrol als politie en militaire hond. Om het hier goed te doen, moest de GSD een moedig, alert en intelligent ras zijn.

Dit is een van de redenen dat veel mensen de Duitse Herder kunnen zien als een agressieve hond.

Maar tegenwoordig wordt de GSD, naast deze rollen, ook gevonden als een geleidehond, een liefdevolle familie metgezel, een beschermingshond, en zelfs een werkhond in rollen als opsporing en redding.

Solitaire rollen

In de meeste rollen waarvoor Duitse Herders worden ingezet, werken ze alleen. Bijvoorbeeld, geleidehonden werken alleen naast één persoon die hun hulp nodig heeft.

En k9 honden die bij het leger of de politie werken, vormen zeer sterke banden met één enkele geleider.

Ze werken meestal naast mensen, maar niet vaak samen met andere honden, in tegenstelling tot rassen als de Husky, die een geschiedenis heeft van werken in een roedel.

Duitse Herders zullen dus veel socialisatie met andere honden nodig hebben als puppy om de beste houding tegenover andere honden te krijgen als volwassene.

Duitse Herder Natuurlijke Instincten

Deze rollen in de geschiedenis van de Duitse Herder hebben een moedige, loyale en intelligente hond vereist.

GSD’s moeten zeer trouw zijn in de meeste van hun werkrollen. Maar zelfs als hij als huisdier wordt gehouden, zal de GSD trouw zijn.

Als eigenaren hun Duitse Herders niet goed socialiseren en trainen, kan deze loyaliteit omslaan in territoriaal bewakingsgedrag.

Dit kan leiden tot agressie tegen andere mensen en dieren. Dus, zijn Duitse Herders goed met andere honden?

Dat kunnen ze zijn, als ze goed getraind en gesocialiseerd worden. We zullen iets verder kijken naar hoe je een Duitse Herder puppy goed kunt socialiseren.

Zijn Duitse Herders goed met andere honden in huis?

Als je een nieuwe Duitse Herder puppy mee naar huis neemt, of een puppy introduceert bij je oudere GSD, moet je de twee honden langzaam introduceren.

Zorg ervoor dat u toezicht houdt op de twee honden elke keer dat ze elkaar ontmoeten. Eerst moeten ze elkaar ontmoeten in een neutraal gebied buitenshuis.

Als het bij de eerste ontmoeting goed gaat, kunt u doorgaan met een gezamenlijke activiteit, zoals een gezamenlijke wandeling.

Maar, als een van beide honden gestrest of ongelukkig lijkt tijdens een ontmoeting, moet u de sessie stoppen. Probeer speelgoed of voedsel te vermijden – alles wat een bron van conflicten zou kunnen zijn.

Bekijk voor meer tips en advies deze complete gids voor de introductie van een puppy bij een oudere hond.

Zijn Duitse Herders goed met onbekende honden?

Zijn Duitse Herders goed met andere honden die ze nog niet kennen of waarmee ze niet samenleven? Dit kan sterk afhangen van hoe goed ze gesocialiseerd zijn.

Over het algemeen kunnen GSD’s, als zo’n trouw ras, op hun hoede zijn voor nieuwe mensen en dieren.

Maar studies hebben aangetoond dat honden die als pup goed gesocialiseerd zijn, minder snel agressief gedrag vertonen als volwassen hond.

Dus, om een Duitse Herder te krijgen die goed overweg kan met andere honden, socialiseer ze goed met zoveel mogelijk onbekende honden als ze nog geen 16 weken oud zijn.

Hoe een Duitse Herder Puppy Socialiseren

Puppy’s moeten goed gesocialiseerd zijn met zoveel mogelijk mensen, dingen en ervaringen tegen de tijd dat ze 16 weken oud zijn, idealiter minder dan 12 weken.

Maar, dit kan moeilijk zijn, omdat puppy’s niet buiten op de grond mogen komen totdat ze al hun vaccinaties hebben afgerond.

Gelukkig kunt u uw puppy binnenshuis aan andere honden voorstellen als u weet dat de honden volledig gevaccineerd zijn.

En, u kunt een puppy buiten nog steeds socialiseren met andere honden, zolang u hem maar vasthoudt.

Kijk voor meer informatie eens naar deze gids met 12 geweldige plekken om je puppy te socialiseren.

Andere honden vinden om te ontmoeten

Tijdens de socialisatieperiode is het bijzonder waardevol om te proberen veel belonend contact met andere honden tot stand te brengen.

Hoe meer gelukkige ervaringen je pup nu heeft met andere honden, hoe ontvankelijker ze zullen zijn voor ontmoetingen met andere honden in de toekomst.

U kunt uw pup dus misschien meenemen naar het hondenpark en op een bankje gaan zitten met hem op schoot, zodat de pup naar andere honden kan kijken.

Inschrijven voor puppytrainingslessen is een andere geweldige manier voor hen om andere honden te ontmoeten en te socialiseren.

Bedenk dat volwassen honden een verschillende mate van tolerantie hebben voor springerige jonge pups.

Laat je Duitse Herder pup hen dus niet klakkeloos benaderen. Regel ontmoetingen met honden waarvan je weet dat ze geduldig zijn, informeer bij hun eigenaar voordat je puppy hallo zegt.

Hoe zit het met oudere honden?

Zijn Duitse Herders goed met andere honden als ze niet goed gesocialiseerd zijn?

Als je een oudere Duitse Herder adopteert, bestaat het risico dat ze als pup niet goed gesocialiseerd zijn. Gelukkig betekent dit niet dat ze niet met andere honden kunnen opschieten.

Het socialiseren van een oudere hond is mogelijk, het duurt alleen wat langer dan bij een puppy.

Kleine stapjes is de sleutel bij het socialiseren van een oudere hond. Eerst kun je hem misschien op grote afstand naar andere honden laten kijken.

U kunt deze afstand langzaam verkleinen, zolang uw hond zich op zijn gemak blijft voelen.

Bekijk deze gids voor meer tips over het socialiseren van een oudere Duitse Herder.

Zijn Duitse Herders goed met andere honden?

Duitse Herders zijn intelligent en trouw. Als ze met andere honden worden opgevoed, zullen ze waarschijnlijk goed met hen kunnen opschieten.

En, als ze van jongs af aan goed gesocialiseerd worden, zullen ze meestal geweldig zijn met andere honden.

Studies suggereren echter dat GSD’s bovengemiddeld agressief zijn tegenover andere honden. Dus, om het zekere voor het onzekere te nemen, kunt u toezicht houden op de interacties tussen uw Duitse Herder en andere honden.

Laat ons weten hoe jouw GSD reageert op andere honden in de commentaren hieronder!

Lezers vonden ook leuk

Referenties en bronnen

  • Duffy, D. (et al), ‘Breed Differences in Canine Aggression’, Applied Animal Behavior Science (2008).
  • Stafford, K. “Opinions of Veterinarians Regarding Aggression in Different Breeds of Dogs”, New Zealand Veterinary Journal (1996).
  • Rugbjerg, H. (et al), “Risk Factors Associated with Interdog Aggression and Shooting Phobias Among Purebred Dogs in Denmark”, Preventive Veterinary Medicine (2003).
  • Watson, L. ‘Does Breed Specific Legislation Reduce Dog Aggression on Humans and Other Animals? A Review Paper”, Urban Animal Management Conference Proceedings (2003).
  • “De band tussen politiehonden en hun geleiders”, K9s4Cops (2013)
  • London, L. ‘Een puppy introduceren bij een oudere hond’, The Labrador Site (2020)
  • Howell, T. (et al), ‘Puppy Parties and Beyond: the Role of Early Age Socialization Practices on Adult Dog Behavior’, Veterinary Medicine: Research and Reports (2015)
  • Mattinson, P. ‘How to Socialize an Older Dog’, The Labrador Site (2017).