Ziekte van Weil bij honden

Ziekte van Weil bij honden

De ziekte van Weil, ook wel bekend als leptospirose, is een bacteriële infectie die honden kan treffen. Het is een ernstige ziekte die kan leiden tot lever- en nierfalen, bloedingen en zelfs de dood. In dit artikel zullen we dieper ingaan op de oorzaken, symptomen, behandeling en preventie van de ziekte van Weil bij honden.

Oorzaken van de ziekte van Weil bij honden

De ziekte van Weil wordt veroorzaakt door de bacterie Leptospira interrogans. Deze bacterie wordt vaak aangetroffen in water, bodem en modder die besmet zijn met urine van geïnfecteerde dieren, zoals ratten en andere knaagdieren. Honden kunnen besmet raken door direct contact met besmet water of door het opsnuiven van besmette druppeltjes in de lucht.

Symptomen van de ziekte van Weil

De symptomen van de ziekte van Weil kunnen variëren, afhankelijk van de ernst van de infectie. Enkele veelvoorkomende symptomen zijn:

 • Koorts
 • Lusteloosheid
 • Braken
 • Diarree
 • Geelzucht
 • Spierpijn
 • Ademhalingsproblemen
 • Bloed in urine

In ernstige gevallen kan de ziekte van Weil leiden tot nier- en leverfalen, bloedingen en schade aan andere organen. Het is belangrijk om bij het opmerken van deze symptomen direct een dierenarts te raadplegen voor een juiste diagnose en behandeling.

Behandeling van de ziekte van Weil

De behandeling van de ziekte van Weil omvat meestal het toedienen van antibiotica om de bacteriële infectie te bestrijden. Afhankelijk van de ernst van de symptomen kan een hond ook ondersteunende zorg nodig hebben, zoals intraveneuze vloeistoffen en medicijnen om de lever- en nierfunctie te ondersteunen.

Preventie van de ziekte van Weil

De beste manier om de ziekte van Weil bij honden te voorkomen, is door middel van vaccinatie. De ziekte van Weil-vaccinatie maakt deel uit van de standaard vaccinatieprotocollen voor honden en wordt meestal gegeven in combinatie met andere vaccins, zoals de cocktailvaccinatie.

Daarnaast zijn er enkele voorzorgsmaatregelen die eigenaren kunnen nemen om het risico op besmetting te verminderen:

 • Vermijd contact van uw hond met stilstaand water dat mogelijk besmet is.
 • Houd uw hond uit de buurt van knaagdieren en hun urine.
 • Was uw handen grondig na het omgaan met mogelijk besmette oppervlakken.
 • Laat uw hond niet drinken uit plassen of andere waterbronnen waarvan u vermoedt dat ze besmet zijn.

Veelgestelde vragen over de ziekte van Weil bij honden

1. Kan de ziekte van Weil worden overgedragen van honden op mensen?

Ja, de ziekte van Weil kan worden overgedragen van honden op mensen. Het is belangrijk om voorzorgsmaatregelen te nemen en direct een arts te raadplegen als u symptomen opmerkt na blootstelling aan een geïnfecteerde hond.

2. Hoe lang duurt het herstel van de ziekte van Weil?

De hersteltijd van de ziekte van Weil kan variëren, afhankelijk van de ernst van de infectie en de respons op de behandeling. Sommige honden kunnen binnen enkele weken herstellen, terwijl anderen mogelijk langdurige ondersteunende zorg nodig hebben en langer nodig hebben om volledig te herstellen.

3. Is de ziekte van Weil besmettelijk voor andere honden?

Ja, de ziekte van Weil kan besmettelijk zijn voor andere honden. Het is belangrijk om geïnfecteerde honden te isoleren en contact met andere honden te vermijden totdat ze hersteld zijn.

4. Kan mijn hond de ziekte van Weil krijgen als hij is gevaccineerd?

Hoewel de ziekte van Weil-vaccinatie de kans op infectie aanzienlijk vermindert, is het niet 100% effectief. Er is nog steeds een klein risico dat gevaccineerde honden de ziekte kunnen krijgen, maar de symptomen zullen meestal minder ernstig zijn.

5. Zijn er andere dieren die de ziekte van Weil kunnen overdragen?

Ja, naast ratten en knaagdieren kunnen andere dieren zoals vee, varkens en zelfs wilde dieren zoals vossen en wasberen de bacterie Leptospira interrogans dragen en de ziekte van Weil overdragen.

Conclusie

De ziekte van Weil is een ernstige bacteriële infectie die honden kan treffen en potentieel dodelijk kan zijn. Het is belangrijk om de symptomen van de ziekte te herkennen en direct een dierenarts te raadplegen voor diagnose en behandeling. Vaccinatie en voorzorgsmaatregelen kunnen helpen bij het voorkomen van de ziekte. Zorg ervoor dat uw hond geen risico loopt op besmetting door contact met besmette oppervlakken en waterbronnen te vermijden.