Ziekte van Von Willebrand bij honden

Ziekte van Von Willebrand bij honden

De ziekte van Von Willebrand bij honden is een aandoening die voorkomt bij zowel honden als katten. Het is een aandoening die ervoor zorgt dat het bloed niet goed stolt. Dit kan leiden tot bloedingen en kan soms zelfs levensbedreigend zijn. In dit artikel gaan we dieper in op de oorzaken, symptomen en behandeling van deze ziekte.

Oorzaken van de ziekte van Von Willebrand bij honden

De ziekte van Von Willebrand is een erfelijke aandoening die wordt veroorzaakt door een tekort aan von Willebrand-factor in het bloed. Deze factor is nodig voor een goede bloedstolling. Bij honden wordt de ziekte van Von Willebrand meestal veroorzaakt door een mutatie in het VWF-gen.

Er zijn drie types van de ziekte van Von Willebrand:

Type 1: Dit is de mildste vorm van de ziekte en wordt gezien bij veel verschillende rassen. Honden met type 1 hebben een tekort aan von Willebrand-factor, maar dit is meestal niet ernstig genoeg om bloedingen te veroorzaken.

Type 2: Dit type wordt gezien bij minder rassen en is ernstiger dan type 1. Honden met type 2 hebben een verminderde hoeveelheid werkende von Willebrand-factor in het bloed, wat kan leiden tot bloedingen.

Type 3: Dit is de ernstigste vorm van de ziekte en komt vooral voor bij Schotse terriërs. Honden met type 3 hebben vrijwel geen von Willebrand-factor in het bloed, wat kan leiden tot levensbedreigende bloedingen.

Symptomen van de ziekte van Von Willebrand bij honden

De symptomen van de ziekte van Von Willebrand kunnen variëren van mild tot ernstig en kunnen ook verschillen per type. Enkele veelvoorkomende symptomen zijn:

  • Bloedneuzen
  • Tandvleesbloedingen
  • Langdurige bloedingen na een verwonding of operatie
  • Bloedingen in de urine of ontlasting
  • Blauwe plekken

Diagnose van de ziekte van Von Willebrand bij honden

De diagnose van de ziekte van Von Willebrand kan worden gesteld door middel van een bloedtest. Hierbij wordt gekeken naar de hoeveelheid von Willebrand-factor in het bloed. Ook kan er worden gekeken naar de stollingstijd van het bloed. Bij honden met de ziekte van Von Willebrand duurt dit vaak langer dan normaal.

Behandeling van de ziekte van Von Willebrand bij honden

De behandeling van de ziekte van Von Willebrand kan variëren per hond en per type. Honden met type 1 hebben meestal geen behandeling nodig. Bij honden met type 2 en 3 kan er bloedtransfusie worden gegeven om het tekort aan von Willebrand-factor aan te vullen. Ook kunnen er medicijnen worden voorgeschreven die de bloedstolling bevorderen. Het is belangrijk om met uw dierenarts te overleggen welke behandeling het beste is voor uw hond.

Preventie van de ziekte van Von Willebrand bij honden

De ziekte van Von Willebrand is een erfelijke aandoening, dus het beste wat u kunt doen om deze te voorkomen is om te zorgen dat uw hond niet wordt gefokt als hij of zij drager is van het gen dat de ziekte veroorzaakt. Dit kan worden vastgesteld door middel van een DNA-test. Het is belangrijk om te weten dat niet alle rassen evenveel risico lopen op de ziekte van Von Willebrand. Sommige rassen hebben een hoger risico dan andere.

Conclusie

De ziekte van Von Willebrand bij honden is een ernstige aandoening die kan leiden tot bloedingen en soms zelfs levensbedreigend kan zijn. Het is belangrijk om de symptomen te herkennen en uw dierenarts te raadplegen als u vermoedt dat uw hond de ziekte heeft. Door middel van een bloedtest kan de diagnose worden gesteld en kan er een behandeling worden gestart. Het is ook belangrijk om te zorgen dat uw hond niet wordt gefokt als hij of zij drager is van het gen dat de ziekte veroorzaakt.

FAQs

1. Is de ziekte van Von Willebrand erfelijk?

Ja, de ziekte van Von Willebrand is een erfelijke aandoening die wordt veroorzaakt door een mutatie in het VWF-gen.

2. Welke rassen hebben een hoger risico op de ziekte van Von Willebrand?

Sommige rassen hebben een hoger risico dan andere, waaronder Doberman Pinschers, Duitse herders, Golden Retrievers, Schotse terriërs en Shetland Sheepdogs.

3. Welke symptomen kan ik verwachten als mijn hond de ziekte van Von Willebrand heeft?

Enkele veelvoorkomende symptomen zijn bloedneuzen, tandvleesbloedingen, langdurige bloedingen na een verwonding of operatie, bloedingen in de urine of ontlasting en blauwe plekken.

4. Hoe wordt de ziekte van Von Willebrand behandeld?

De behandeling kan variëren per type en kan bestaan uit bloedtransfusie en/of medicijnen die de bloedstolling bevorderen.

5. Hoe kan ik de ziekte van Von Willebrand voorkomen?

De ziekte van Von Willebrand is een erfelijke aandoening, dus het is belangrijk om te zorgen dat uw hond niet wordt gefokt als hij of zij drager is van het gen dat de ziekte veroorzaakt. Dit kan worden vastgesteld door middel van een DNA-test.