Zelf hondenvoer maken recept

Als hondenbezitter wil je het beste voor je harige vriend. Het is dan ook niet gek dat je ervoor kiest om zelf hondenvoer te maken. Op deze manier weet je namelijk precies wat er in het voer zit en kun je rekening houden met eventuele allergieën of intoleranties van je hond. Maar hoe maak je zelf hondenvoer? In dit artikel vertellen we je alles over het maken van hondenvoer en geven we je een heerlijk recept.

Zelf hondenvoer maken recept

Waarom zelf hondenvoer maken?

Er zijn verschillende redenen waarom je ervoor zou kunnen kiezen om zelf hondenvoer te maken. Allereerst weet je precies wat er in het voer zit. Bij kant-en-klaar voer weet je niet altijd wat de ingrediënten zijn en in welke verhoudingen deze zijn toegevoegd. Door zelf hondenvoer te maken, kun je daar volledige controle over hebben.

Daarnaast kun je rekening houden met eventuele intoleranties of allergieën van je hond. Als je bijvoorbeeld merkt dat je hond niet goed reageert op graan, kun je ervoor kiezen om graanvrij hondenvoer te maken.

Tot slot kan zelf hondenvoer maken ook kostenbesparend zijn. Kant-en-klaar hondenvoer kan behoorlijk duur zijn, zeker als je een groot ras hebt of als je hond speciaal dieetvoer nodig heeft. Door zelf hondenvoer te maken, kun je flink besparen op de kosten.

Wat heb je nodig?

Om zelf hondenvoer te maken, heb je een aantal ingrediënten en materialen nodig. Hieronder vind je een overzicht van wat je nodig hebt:

Ingrediënten:

 • 500 gram vlees (bijvoorbeeld kip, rund of lam)
 • 200 gram groenten (bijvoorbeeld wortel, broccoli, zoete aardappel)
 • 100 gram rijst of quinoa
 • 2 eetlepels olijfolie
 • 1 ei
 • 500 ml water

Materialen:

 • Staafmixer of keukenmachine
 • Grote pan
 • Maatbeker
 • Schep
 • Bewaardoosjes

Hoe maak je zelf hondenvoer?

Volg onderstaande stappen om zelf hondenvoer te maken:

 1. Snijd het vlees en de groenten in kleine stukjes.
 2. Kook de rijst of quinoa volgens de instructies op de verpakking.
 3. Verhit de olijfolie in een grote pan en bak het vlees gaar.
 4. Voeg de groenten toe en bak deze kort mee.
 5. Voeg het gekookte rijst of quinoa toe aan de pan en roer goed door.
 6. Haal de pan van het vuur en pureer het mengsel met een staafmixer of keukenmachine.
 7. Klop het ei los en voeg dit toe aan het mengsel.
 8. Voeg 500 ml water toe en roer goed door.
 9. Verdeel het mengsel over de bewaardoosjes en laat afkoelen.
 10. Bewaar het hondenvoer in de koelkast of vries het in.

FAQs

1. Kan ik ook ander vlees gebruiken?

Ja, je kunt ook ander vlees gebruiken. Let er wel op dat je geen vlees gebruikt dat ongeschikt is voor honden, zoals varkensvlees. Kip, rund en lam zijn goede opties.

2. Kan ik ook ander groenten gebruiken?

Ja, je kunt ook andere groenten gebruiken. Let er wel op dat je geen groenten gebruikt die ongeschikt zijn voor honden, zoals ui en knoflook. Wortel, broccoli en zoete aardappel zijn goede opties.

3. Kan ik dit hondenvoer invriezen?

Ja, je kunt dit hondenvoer invriezen. Verdeel het mengsel over bewaardoosjes en vries deze in. Haal de doosjes een dag van tevoren uit de vriezer en laat ze in de koelkast ontdooien.

4. Hoeveel hondenvoer moet ik geven?

Hoeveel hondenvoer je moet geven, hangt af van de grootte en het gewicht van je hond. Als richtlijn kun je aanhouden dat een hond ongeveer 2 tot 3 procent van zijn lichaamsgewicht per dag nodig heeft. Overleg bij twijfel altijd met je dierenarts.

5. Kan ik nog iets toevoegen aan het hondenvoer?

Ja, je kunt nog andere ingrediënten toevoegen aan het hondenvoer. Denk bijvoorbeeld aan visolie voor een glanzende vacht of yoghurt voor een gezonde darmflora. Overleg bij twijfel altijd met je dierenarts.

Conclusie

Zelf hondenvoer maken is een goede manier om ervoor te zorgen dat je hond gezonde en voedzame voeding binnenkrijgt. Door zelf hondenvoer te maken, weet je precies wat er in het voer zit en kun je rekening houden met eventuele intoleranties of allergieën van je hond. Het maken van hondenvoer is eenvoudig en met het bovenstaande recept kun je direct aan de slag. Bon appétit!