Yorkie kleuren – Alle mogelijke kleuren van dit onderscheidende ras

Yorkie kleuren

De traditionele Yorkie kleuren zijn zeer onderscheidend en een belangrijk kenmerk van het ras, waardoor het gemakkelijk is om een raszuivere te herkennen. Yorkshire Terrier pups worden geboren met zwarte en tan kleuren, die veranderen in blauw en goud als ze volwassen worden. Andere Yorkie kleuren, hoewel zeldzaam, zijn echter ook mogelijk. Vandaag bekijken we de unieke kleur van de Yorkshire Terrier vacht en de verantwoordelijke genen.

Waar komen Yorkshire Terrier kleuren vandaan?

De Yorkie werd ontwikkeld in Yorkshire, Engeland, ongeveer 130 jaar geleden. Ze werden gefokt om ratten te vangen in mijnen en fabrieken. De exacte rassen die de Yorkshire Terrier hebben helpen creëren zijn niet gedocumenteerd. Er wordt echter aangenomen dat de Maltese, Skye Terrier, black and tan Manchester Terrier en de nu uitgestorven Leeds Terrier tot deze rassen behoorden.

Yorkie kleuren en markeringen

De Yorkie staat bekend om zijn perfect rechte, zijdeachtige, glanzende vacht en zijn unieke kleuring. De vier Yorkie kleuren die samenkomen op de vacht zijn:

– Zwart
– Blauw
– Tan
– Goud

Hoe ziet een Yorkie puppy eruit?

Yorkie pups worden zwart geboren met tan punten, hoewel de hoeveelheid varieert van pup tot pup. Het bruin zit op de oren, snuit, poten en boven de ogen, evenals op de onderkant van de staart.

Wanneer verandert de vacht van een pup?

Yorkshire Terrier pups beginnen meestal van kleur te veranderen als ze ongeveer zes maanden oud zijn. Dit is een geleidelijk proces.

yorkie kleuren

De genetica van Yorkie kleuren

Een genetische kaart van hondenkleuren is schokkend ingewikkeld om samen te stellen. Maar er zitten enkele eenvoudige ideeën achter waar we allemaal mee uit de voeten kunnen.

Genetisch gezien is de Yorkie een zwart-bruine terriër die naarmate hij ouder wordt een blauwe kleur krijgt, omdat hij het unieke grijzende gen bezit. Het grijzend gen beïnvloedt de productie van eumelanine, het zwarte pigment in hun haar en huid. Het verandert echter niet de kleur van de ogen of de neus.

Aangezien genen op elke plaats in het DNA van een hond in paren voorkomen, kunnen Yorkies één of twee kopieën van het grijzend gen hebben. Twee kopieën resulteert in een licht staalblauwe vacht als uw pup volwassen is. Eén kopie levert een donker staalblauwe vacht op. Goede fokkers weten waarschijnlijk aan de hand van de kleuren in de stamboom van hun hond welke kleuren waarschijnlijk in hun nest zullen voorkomen.

Yorkie kleuren en aftekeningen bij volwassenen

De AKC erkent vijf categorieën van Yorkie hondenvachtkleuren:

– Black and tan Yorkie
– Zwart en goud Yorkie
– Blauw en tan Yorkie
– Blauw en goud Yorkie
– Parti Yorkie (zwart, wit en tan – komt in aanmerking vanaf 2000)

Yorkshire Terriers bereiken hun ware kleuren pas als ze twee tot drie jaar oud zijn, dus kunnen ze bij registratie in elk van de mogelijke categorieën passen. Naarmate de Yorkie verandert van pup tot volwassene, is er meer tan/goudkleur dan zwart of blauw. Daarom heeft een volwassen hond een veel lichtere vachtkleur dan een puppy.

Gouden Yorkies

Het haar op het hoofd, de borst en de buik van een Yorkie is goudkleurig en mag geen blauw bevatten. De benen zijn ook goudkleurig tot aan de ellebogen en knieën. De blauwe kleur strekt zich uit van de nek tot aan de basis van de staart, en er is geen tan of goud zichtbaar. De staart is donkerder van kleur dan de rest van het lichaam. Dit is dus geen echt blonde Yorkie, maar ze hebben wel die kenmerkende gouden kleuring.

Blauwe Yorkie Puppies

We hebben dus gezien hoe blauwe Yorkies zwart beginnen als puppy, en dan geleidelijk blauw worden als ze opgroeien, dankzij het grijzende gen. Maar misschien heb je gehoord over blauw geboren Yorkie pups. Een blue born Yorkie puppy draagt twee kopieën van een recessief gen, waardoor ze vanaf hun geboorte een blauwe vacht hebben. Helaas is deze genetische combinatie ook dodelijk.

Blauw geboren Yorkie pups leven zelden veel langer dan een jaar. Sommige overleven het wel, maar als ze de leeftijd bereiken waarop ze normaal gesproken van zwart naar blauw overgaan, verliezen ze hun vacht en krijgen ze een leerachtige huid.

Velen hebben extreme pijn, en het is vriendelijker om ze te laten inslapen. Hoewel sommige blauw geboren pups een gezond leven leiden, ontwikkelen de meeste huidproblemen en allergieën. Pas op voor onethische fokkers die bewust blauw geboren Yorkie pups produceren.

Teacup Yorkie kleuren

Teacup Yorkies zijn geen echt ras, maar een micro-versie van de rasstandaard met een gewicht van vier pond of minder. De kleuren voor deze micro honden zijn dezelfde als voor standaard Yorkshire Terriers. U kunt dus een Teacup parti Yorkie, zwarte of gouden Yorkie krijgen. Wij kunnen een teacup Yorkshire Terrier echter niet aanbevelen als huisdier, omdat ze speciale zorg nodig hebben en veel gezondheidsproblemen hebben door hun kleine formaat.

Zeldzame Yorkie kleuren

99,9% van de Yorkshire Terriers hebben de traditionele blauwe en gouden kleuren. Echter, andere Yorkie kleuren worden soms gezien. Hoewel het onwaarschijnlijk is dat je ooit een raszuivere zwart-witte Yorkie tegenkomt, zijn er een aantal andere behoorlijk coole kleurencombinaties.

Parti Yorkies

De parti Yorkie is een unieke kleurencombinatie van traditioneel blauw, met toegevoegd wit en tan. Het wordt veroorzaakt door een zeldzaam, recessief gen.

Er zijn veel theorieën over hoe het gen in de Yorkie populatie is geïntroduceerd. Eén zo’n theorie is dat de witte Maltezer werd gekruist met de Yorkie om de textuur van de vacht te verbeteren. Toen deze kruising plaatsvond, is het mogelijk dat Yorkies werden geproduceerd met het witte recessieve gen. Er is ook een blonde parti kleur en een chocolade parti kleur.

Deze driekleurige Yorkie is de laatste jaren extreem populair geworden, maar veel fokkers weigeren te accepteren dat het een raszuivere Yorkie is vanwege de witte kleuring. Echter, vanaf 2000 accepteerde de AKC registraties voor de parti Yorkie na onderzoek van 42 nesten, vaders en moeders, waarbij DNA een raszuivere Yorkie aantoonde.

Ondanks populair geloof zijn de parti kleuren niet nieuw. Ze bestaan al sinds de jaren 1800, maar waren onbekend bij het grote publiek. Deze honden werden beschouwd als “lage kwaliteit” en ofwel gedood of in het geheim weggegeven met dien verstande dat de eigenaren hun herkomst niet zouden erkennen, om de reputatie van de fokker te redden.

De genen

Het parti-gen kan vele generaties verborgen blijven en alleen tot uiting komen als er gefokt wordt met twee honden die drager zijn. Met als gevolg:

– 25% van de nakomelingen zullen traditionele Yorkie kleuren hebben maar geen drager zijn van het recessieve gen.
– 50% zal ook traditionele Yorkie kleuren hebben maar dragers van het recessieve gen
– 25% zal parti

Parti gekleurde Yorkies zijn geen mormels of ongezond. Ze verschillen alleen in kleur van de traditionele Yorkshire Terrier.

Zwarte Yorkie

Het is vrij onmogelijk om een raszuivere zwarte Yorkshire Terrier te vinden. Als u er wel een ziet, is die meestal het resultaat van een kruising met andere rassen die een zwarte vacht hebben. Een effen zwarte hond draagt een dominant gen voor zwartheid. Wanneer Yorkies dit gen dragen, heeft het meestal een van de twee resultaten:

1. Zwart met dof haar

Yorkies met zwart, dof haar hebben een dikke vacht die sneller groeit dan zou moeten, die glans mist en waardoor het vaak lijkt alsof de hond een korte nek heeft.

2. Stug haar

Het haar groeit niet tot de vereiste lengte voor een Yorkie en heeft een ruwe textuur.

Als u op zoek bent naar een zwarte Yorkie pup en u vindt er een die raszuiver is, dan zal hij niet altijd zwart blijven. En het zal ook geen volledig zwarte vacht hebben! Elke volledig zwarte Yorkie, is een gemengd ras. Dat is niet per se slecht, maar misschien niet wat u zoekt. Zwart is geen standaard Yorkie kleur.

Chocolade Yorkie

Traditionele Yorkies worden vrijwel zwart van kleur geboren, maar chocolate Yorkies zijn vanaf het begin volledig bruin. Het is niet bekend hoe de chocolate Yorkie zich heeft ontwikkeld. Velen denken dat het komt doordat sommige honden het recessieve gen voor de wenkbrauwvacht dragen, waarschijnlijk als gevolg van kruisingen met zoiets als de teckel.

Technisch gezien, als je bruine Yorkie een verdunningsgen had opgepikt door vermenging met een ander ras, zou je kunnen eindigen met een zilveren Yorkie, op dezelfde manier als Weimaraners zilver zijn. Maar dit zou geen rashond zijn.

Chocolate Yorkies kunnen worden geregistreerd bij de AKC als Chocolate/Tan of Liver/Tan, maar mogen niet showen. Er zijn geen bekende gezondheids- of temperamentproblemen met deze chocolade Yorkie kleuren.

Red Yorkie

Hoewel de meeste hondenrassen hun uiterlijk verwerven van hun ouders, kunnen sommige fysieke eigenschappen verkrijgen die vijf generaties teruggaan. Dit is vaak het geval bij de roodbenige Yorkie. Deze genetische sprong staat vaak bekend als een throwback gen.

Roodbenige Yorkie pups worden geboren wanneer beide ouders twee exemplaren van een specifiek recessief gen dragen. Hoewel de roodbenige Yorkie niet voldoet aan de eisen van de AKC rasstandaard en niet mag showen, is hij 100% raszuiver en kan hij worden geregistreerd.

In plaats van te veranderen in blauw, blijft het zwart op een pup, terwijl de tan kleur verandert in een diep glanzend rood. De textuur van de vacht is niet zo zijdeachtig als traditionele Yorkies en neigt naar pezigheid, waarbij het gezichtshaar langer groeit dan dat op het lichaam.

Het gebruik van roodbenige Yorkies om bloedlijnen te verbeteren

Vaak kunnen de echte Yorkie kleuren blauw en goud vervagen, en na generaties wordt hun zijdeachtige vacht overdreven dun. Serieuze Yorkie fokkers gebruiken soms roodbenige Yorkies om kleur toe te voegen en de vachtstructuur in toekomstige nesten te verbeteren.

Yorkie kleuren

Yorkie kleuren die “off-standard” zijn, zijn zeldzaam te vinden voornamelijk vanwege de strenge regelgeving van de AKC, waarbij velen geloven dat ze niet raszuiver zijn. Als gevolg hiervan willen fokkers honden produceren die de kleuren hebben die typisch zijn voor de Yorkshire Terrier.

Echter, zoals we hebben gezien, is er nog steeds een plaats voor niet-standaard kleuren in verantwoorde Yorkie fokkerij. En als u uw hond niet wilt showen, is een niet-standaard vacht een geweldig gespreksonderwerp!

Als u toch een zeldzaam gekleurde Yorkie wilt kopen, raden wij u aan naar een gerenommeerde fokker te gaan die AKC-registratiegegevens van de ouders van de pup en DNA-documenten kan overleggen.

Heeft u een zeldzaam gekleurde Yorkie?

Vertel ons over hen in het commentaarveld!

Referenties en verder lezen