Wobbler Syndroom bij honden


Wobbler Syndroom bij honden: oorzaken, symptomen en behandeling

Als hondenbezitter wil je graag dat je viervoeter gezond en gelukkig is. Helaas kan het voorkomen dat je hond ziek wordt. Eén van de aandoeningen waar honden mee te maken kunnen krijgen, is het Wobbler Syndroom. In dit artikel lees je alles over deze aandoening, van de oorzaken en symptomen tot de behandeling.

Oorzaken van het Wobbler Syndroom bij honden

Het Wobbler Syndroom, ook wel bekend als cervicale spondylomyelopathie, is een aandoening die vooral voorkomt bij grote hondenrassen. Het wordt veroorzaakt door een afwijking in de nekwervels, waardoor er druk ontstaat op het ruggenmerg. Dit kan leiden tot problemen met de zenuwbanen in het lichaam en tot een verminderde coördinatie van de spieren.

Er zijn verschillende oorzaken van het Wobbler Syndroom, waaronder:

 • Erfelijke aanleg
 • Voeding: een teveel aan calcium en fosfor kan de groei van de botten beïnvloeden
 • Trauma aan de nek, bijvoorbeeld door een val of een botsing

Symptomen van het Wobbler Syndroom bij honden

De symptomen van het Wobbler Syndroom kunnen variëren van mild tot ernstig. In het beginstadium kan de aandoening bijvoorbeeld zorgen voor:

 • Een stijve nek
 • Moeite met opstaan
 • Een wankelende gang
 • Gewichtsverlies

Naarmate de aandoening vordert, kunnen de symptomen verergeren. Zo kan je hond last krijgen van:

 • Verlamming van de ledematen
 • Incontinentie
 • Afwijkende stand van de poten
 • Ademhalingsproblemen

Diagnose van het Wobbler Syndroom bij honden

Als je vermoedt dat je hond het Wobbler Syndroom heeft, is het belangrijk om zo snel mogelijk naar de dierenarts te gaan. Deze kan door middel van een lichamelijk onderzoek en röntgenfoto’s de diagnose stellen. Soms is het nodig om een MRI-scan of CT-scan te maken om de diagnose te bevestigen.

Behandeling van het Wobbler Syndroom bij honden

De behandeling van het Wobbler Syndroom hangt af van de ernst van de aandoening. In sommige gevallen kan een operatie nodig zijn om de druk op het ruggenmerg te verminderen. Ook kan de dierenarts medicijnen voorschrijven om pijn te verminderen en ontstekingen te remmen.

Daarnaast is het belangrijk om de voeding van je hond aan te passen. Een dieet met de juiste hoeveelheid calcium en fosfor kan helpen om de aandoening onder controle te houden. Ook kan fysiotherapie helpen om de spieren te versterken en de mobiliteit van je hond te verbeteren.

Conclusie

Het Wobbler Syndroom is een aandoening die vooral voorkomt bij grote hondenrassen en wordt veroorzaakt door een afwijking in de nekwervels. De symptomen kunnen variëren van mild tot ernstig en kunnen leiden tot problemen met de zenuwbanen in het lichaam en tot een verminderde coördinatie van de spieren. Gelukkig zijn er verschillende behandelingen mogelijk, waaronder een operatie, medicijnen en fysiotherapie. Als je vermoedt dat je hond het Wobbler Syndroom heeft, is het belangrijk om zo snel mogelijk naar de dierenarts te gaan.

FAQs

1. Kan het Wobbler Syndroom worden voorkomen?

Het Wobbler Syndroom is niet altijd te voorkomen, maar een dieet met de juiste hoeveelheid calcium en fosfor kan helpen om de aandoening onder controle te houden.

2. Welke hondenrassen hebben het meeste risico op het Wobbler Syndroom?

Grote hondenrassen, zoals de Doberman Pinscher, de Duitse Dog en de Rottweiler, hebben een verhoogd risico op het ontwikkelen van het Wobbler Syndroom.

3. Is het Wobbler Syndroom te genezen?

Het Wobbler Syndroom is niet te genezen, maar met de juiste behandeling kunnen de symptomen onder controle worden gehouden.

4. Kan fysiotherapie helpen bij de behandeling van het Wobbler Syndroom?

Ja, fysiotherapie kan helpen om de spieren te versterken en de mobiliteit van je hond te verbeteren.

5. Hoe lang duurt het herstel na een operatie voor het Wobbler Syndroom?

Het herstel na een operatie voor het Wobbler Syndroom kan enkele weken tot enkele maanden duren, afhankelijk van de ernst van de aandoening.