West Highland White Terrier

Welkom bij mijn blogpost over de West Highland White Terrier, een prachtig hondenras met een rijke geschiedenis. Als in-house hondenblogger deel ik graag mijn kennis over deze ras en geef ik je alle informatie die je nodig hebt. Van de oorsprong en fysieke kenmerken tot de beste manieren om ze te verzorgen en trainen, je zult alles ontdekken wat je moet weten over de West Highland White Terrier. Laten we beginnen!

Beschrijving

De West Highland White Terrier, liefkozend bekend als de Westie, is een kleine, stevige hond met een kenmerkende witte vacht. Ze hebben een levendig en alert karakter en worden vaak beschreven als “grappig” en “charmant”. Met hun schattige uiterlijk en vrolijke persoonlijkheid hebben ze de harten van veel hondenliefhebbers veroverd.

Snelle feiten

 • Met de schofthoogte van ongeveer 25-28 centimeter
 • Gewicht varieert meestal tussen 6-10 kilogram
 • Hebben een dubbele vacht met een harde buitenlaag en zachte ondervacht
 • De vacht is altijd wit van kleur

Geschiedenis en oorsprong

De West Highland White Terrier heeft zijn oorsprong in Schotland, waar het ras al eeuwenlang wordt gefokt. Ze werden oorspronkelijk gefokt voor de jacht op kleine dieren, zoals vossen en otters. Het was belangrijk dat hun vacht wit was, zodat ze goed te onderscheiden waren van hun prooi tijdens de jacht. De Westie is uitgegroeid tot een populair gezelschapshond en showhond in veel delen van de wereld.

Fysieke kenmerken en uiterlijk

De West Highland White Terrier heeft een compacte en gespierde lichaamsbouw. Ze hebben een rechte rug en een diepe borst. Hun hoofd is rond en heeft een schattige uitdrukking. Hun ogen zijn donker en alert, en hun oren zijn rechtopstaand. Het meest opvallende kenmerk van de Westie is hun witte dubbele vacht, bestaande uit een harde buitenlaag en een zachte ondervacht.

Wat betreft de fysieke kenmerken:

 • De schofthoogte van een volwassen Westie is meestal tussen de 25 en 28 centimeter.
 • Ze wegen meestal tussen 6 en 10 kilogram, afhankelijk van geslacht en lichaamsbouw.
 • De vacht van de Westie is altijd wit van kleur, waardoor ze een prachtig en opvallend uiterlijk hebben.

Karakter

De West Highland White Terrier staat bekend om zijn vrolijke en levendige karakter. Ze zijn intelligent, vol zelfvertrouwen en hebben een sterke persoonlijkheid. Westies zijn vaak erg aanhankelijk en genieten van de aandacht van hun eigenaar. Ze kunnen echter ook onafhankelijk zijn en hebben soms een eigenwijs karakter. Ze zijn over het algemeen vriendelijk en sociaal naar mensen en andere dieren, maar kunnen soms wat terughoudend zijn tegenover vreemden.

Vachtverzorging

De vacht van de West Highland White Terrier vereist regelmatige verzorging om hem er op zijn best uit te laten zien. De dubbele vacht moet regelmatig worden geborsteld om klitten en losse haren te verwijderen. Daarnaast moet de vacht om de paar maanden worden getrimd om de gewenste lengte te behouden. Het is ook belangrijk om de oren van de Westie regelmatig te controleren en schoon te maken om infecties te voorkomen. Het is raadzaam om een professionele trimmer te raadplegen voor de juiste verzorgingstechnieken.

Voeding

Een uitgebalanceerd dieet is essentieel voor de gezondheid en het welzijn van de West Highland White Terrier. Het is belangrijk om hoogwaardig hondenvoer te kiezen dat is afgestemd op hun leeftijd, grootte en activiteitsniveau. Het is raadzaam om de voedingsbehoeften van je Westie te bespreken met een dierenarts om ervoor te zorgen dat ze alle essentiële voedingsstoffen binnenkrijgen. Daarnaast is het belangrijk om de voeding in de juiste porties te geven om overgewicht te voorkomen.

Ziekten waaraan de West Highland White Terrier vatbaar is

Net als veel andere hondenrassen kan de West Highland White Terrier vatbaar zijn voor bepaalde genetische aandoeningen en gezondheidsproblemen. Enkele van de veelvoorkomende gezondheidsproblemen bij dit ras zijn:

 • Atopische dermatitis: een allergische huidaandoening
 • Patella luxatie: een aandoening waarbij de knieschijf uit de groeve schiet
 • Legg-Calvé-Perthes: een aandoening waarbij de heupkop verslechtert
 • Craniomandibulaire osteopathie: een aandoening die de kaakbeenderen aantast

Beweging

De West Highland White Terrier is een energiek ras dat dagelijkse lichaamsbeweging nodig heeft om zowel fysiek als mentaal gezond te blijven. Ze genieten van wandelingen, spelen en rennen in een omheinde tuin. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je Westie voldoende beweging krijgt om te voorkomen dat ze zich gaan vervelen of overtollige energie op een destructieve manier gaan uiten.

Training

De West Highland White Terrier is een intelligente hond die graag leert en nieuwe uitdagingen aangaat. Ze reageren goed op positieve trainingsmethoden, zoals beloningen en lof. Het is belangrijk om consequent en geduldig te zijn tijdens de training, aangezien Westies soms eigenwijs kunnen zijn. Vroege socialisatie en gehoorzaamheidstraining zijn ook belangrijk om ervoor te zorgen dat je Westie goed omgaat met andere mensen en dieren.

Voor wie is de West Highland White Terrier het meest geschikt?

De West Highland White Terrier is een veelzijdig ras dat goed kan passen bij verschillende soorten eigenaren. Vanwege hun kleine formaat en vriendelijke karakter zijn ze geschikt voor zowel gezinnen als individuen. Ze gedijen goed in huizen met een omheinde tuin waar ze veilig kunnen spelen en rennen. Het is belangrijk om te onthouden dat de Westie veel aandacht en verzorging nodig heeft, dus het is het beste voor mensen die bereid zijn om tijd en moeite te steken in de zorg voor hun hond.

Hoeveel kost een West Highland White Terrier?

De prijs van een West Highland White Terrier kan variëren, afhankelijk van verschillende factoren zoals de reputatie van de fokker, de stamboom van de hond en de vraag en aanbod op de markt. Over het algemeen kun je verwachten dat de kosten voor een Westie ergens tussen de €800 en €1500 liggen. Het is echter belangrijk om niet alleen naar de prijs te kijken, maar ook naar de reputatie en betrouwbaarheid van de fokker.

FCI-informatie

De West Highland White Terrier is een erkend ras bij de Fédération Cynologique Internationale (FCI). Ze behoren tot de FCI-rasgroep 3, die de Terriërs omvat. De FCI heeft een rasstandaard opgesteld waarin de kenmerken en vereisten voor het ras worden beschreven. Het naleven van de FCI-standaard is belangrijk bij het fokken en beoordelen van Westies op shows en tentoonstellingen.

Kinderen en andere huisdieren

De West Highland White Terrier kan over het algemeen goed overweg met kinderen en andere huisdieren, mits ze op de juiste manier worden gesocialiseerd en getraind. Ze zijn speels en tolerant, maar kunnen soms wat eigenwijs zijn. Het is belangrijk om kinderen te leren hoe ze op een respectvolle manier met de hond moeten omgaan en altijd toezicht te houden wanneer ze samen zijn. Met de juiste introductie en opvoeding kunnen Westies geweldige metgezellen zijn voor het hele gezin.

Kruisingen

De West Highland White Terrier wordt soms gekruist met andere rassen om nieuwe hybride rassen te creëren. Enkele populaire kruisingen zijn de Westiepoo (Westie x Poedel) en de Westie-Labrador (Westie x Labrador Retriever). Het is belangrijk om te onthouden dat kruisingen de eigenschappen van beide ouderrassen kunnen erven, dus het is belangrijk om je goed te informeren over de eigenschappen en verzorgingsbehoeften van beide rassen voordat je een kruising overweegt.

Leuke feiten

 • De West Highland White Terrier werd voor het eerst erkend als een apart ras in het begin van de 20e eeuw.
 • Ze zijn bekend om hun uitstekende jachtvaardigheden en werden oorspronkelijk gefokt om op vossen te jagen.
 • De vacht van de Westie is waterafstotend en helpt hen warm te blijven, zelfs in koud weer.
 • De West Highland White Terrier staat bekend om zijn waakzaamheid en zal zijn eigenaar waarschuwen voor mogelijke gevaren.

Veelgestelde vragen

1. Hebben West Highland White Terriers veel beweging nodig?

Ja, Westies hebben dagelijkse lichaamsbeweging nodig om gezond en gelukkig te blijven. Ze genieten van wandelingen, spelen en rennen in een omheinde tuin.

2. Zijn West Highland White Terriers geschikt voor gezinnen met kinderen?

Ja, Westies kunnen goed overweg met kinderen, maar het is belangrijk om kinderen te leren hoe ze op een respectvolle manier met de hond moeten omgaan en altijd toezicht te houden wanneer ze samen zijn.

3. Zijn Westies geschikt voor appartementen?

Ja, West Highland White Terriers kunnen in appartementen leven, maar ze hebben wel dagelijkse lichaamsbeweging nodig. Ze moeten ook mentaal gestimuleerd worden om verveling te voorkomen.

4. Hoeveel kost een West Highland White Terrier-puppy?

De prijs van een Westie-puppy kan variëren, maar je kunt verwachten dat de kosten ergens tussen de €800 en €1500 liggen.

Conclusie

De West Highland White Terrier is een charmant en levendig ras dat veel liefde en aandacht vereist. Met hun schattige uiterlijk en vriendelijke karakter kunnen ze een geweldige toevoeging zijn aan elk huishouden. Het is belangrijk om te onthouden dat de Westie regelmatige verzorging, voldoende beweging en mentale stimulatie nodig heeft om gelukkig en gezond te blijven. Als je bereid bent om tijd en moeite te steken in de zorg voor een West Highland White Terrier, zul je een loyale en liefdevolle metgezel krijgen voor vele jaren.