Welke temperatuur is te koud voor honden?

Er is geen exacte temperatuur die te koud is voor alle honden, omdat honden er zijn in verschillende maten, leeftijden, vormen, gewichten en vachttypen. Als vuistregel zijn temperaturen onder de 45 F echter te koud voor kwetsbare honden en onder de 32 F is te koud voor de meeste honden. Vandaag zal ik je helpen om te beslissen of het weer geschikt is voor de specifieke behoeften van je pup.

Het meenemen van uw hond naar buiten levert grote mentale en fysieke gezondheidsvoordelen op, maar omdat zowel te warme als te koude temperaturen gevaarlijk kunnen zijn, is het belangrijk om te weten welke temperatuur te koud is voor uw specifieke hond.

Welke temperatuur is te koud voor honden?

We kunnen geen exact getal geven of het buiten te koud is voor uw hond omdat alle honden anders zijn, maar temperaturen boven de 45 F zouden voor de meeste honden geen probleem moeten zijn. Zodra de temperatuur onder de 45 F daalt, kunnen kleinere, oudere, jonge of dun gecoate pups zich ongemakkelijk gaan voelen.

Als je een hond van een klein ras hebt, een met een dunne vacht of een jonge of oudere hond, dan kan het levensbedreigend zijn om ze naar buiten te brengen wanneer de temperatuur lager is dan 32 F, dus laat ze alleen voor korte tijd buiten. Zodra de temperatuur onder de 20 F daalt, is het verstandig voor alle hondenouders om hun honden binnen te houden.

Verschillende temperaturen voor verschillende honden

Geen twee honden zijn hetzelfde, dus het is moeilijk om een exact cijfer te geven aan de temperatuur die te koud is voor honden. Er zijn een paar verschillende variabelen waarmee u rekening moet houden, die allemaal van invloed zijn op hoe uw hond reageert op koude omstandigheden.

 • Vachttype en kleur
 • Gewicht
 • Grootte
 • Leeftijd

Type jas

Hoe dik de vacht van je hond is, gaat een grote rol spelen in de temperaturen die je hond aankan. Honden met dikke, dubbellaagse vachten, zoals Siberische Husky’s of Samojeden, zullen de koudste temperaturen van alle hondenrassen kunnen weerstaan.

Als uw hond een dunne vacht heeft, kunnen diezelfde koude omstandigheden die de gemiddelde Husky niet zouden faseren, uw pup in een onderkoelde shock brengen.

Vacht kleur

Honden met donkerdere vachtkleuren, zoals zwart en bruin, kunnen meer warmte van de zon absorberen op dagen dat de lucht helder is, in tegenstelling tot honden met een lichter gekleurde vacht.

Gewicht

Net als bij mensen kan het gewicht van je hond van invloed zijn op hoe koud hij wordt als je hem meeneemt voor een wandeling of hem in de achtertuin laat spelen. Lichaamsvet is een fantastische isolator, wat betekent dat honden met een hoger percentage lichaamsvet warmer zullen zijn tijdens de winter.

Het is echter belangrijk om te onthouden dat er risico’s zijn dat uw hond overgewicht krijgt, dus zorg ervoor dat u hem de juiste hoeveelheid geeft, omdat te veel gewichtstoename een hele hoop andere problemen kan veroorzaken.

Grootte

Kleinere honden zullen het moeilijker hebben in de kou, omdat ze de neiging hebben om lichaamswarmte veel sneller te verliezen dan grotere honden. Wat hun situatie ook niet helpt, is het feit dat kleine honden dichter bij de grond zijn, wat betekent dat sneeuw en natte omstandigheden mogelijk hun borst kunnen bereiken, waardoor ze koud en nat worden.

Leeftijd

Oudere honden, puppy’s en honden met gezondheidsproblemen zijn niet in staat om hun lichaamstemperatuur te reguleren, evenals gezondere honden die in hun bloei zijn, wat betekent dat ze vatbaarder zijn voor koude omstandigheden.

Welke temperatuur is te koud voor honden?

Tekenen dat het buiten misschien te koud is voor je hond

Als u rekening houdt met de temperatuur zoals deze op een thermometer wordt geregistreerd, krijgt u een indicatie van de omstandigheden buiten, maar er zijn ook een paar andere dingen waarmee u rekening moet houden om te concluderen of het veilig is voor uw hond om een wandeling te maken.

 • Vocht
 • Gevoelstemperatuur
 • Bewolking

Vocht

Koude lucht is één ding, maar koude lucht vermengd met regen, sneeuw of een plons in een vijver kan ervoor zorgen dat je hond veel sneller afkoelt. Water in welke vorm dan ook zal door de vacht van uw pup trekken, dus als het regent, sneeuwt of als u op weg bent naar een gebied waar het waarschijnlijk is dat uw pup nat wordt, is het misschien het beste om uw plannen te wijzigen of de wandeling volledig over te slaan.

Gevoelstemperatuur

Als het buiten al koud is en er een briesje in de lucht hangt, kan de wind door de vacht van uw hond snijden en zijn isolatie-eigenschappen verpesten.

Bewolking

Bewolkte dagen voelen vaak veel kouder aan dan dagen met blauw luchten en zon, en zoals we eerder vermeldden, zijn honden, vooral die met donkere jassen, in wezen in staat om hun lichaam te verwarmen met het zonlicht.

Als de dag enigszins bewolkt is, is deze warmte van de zon niet mogelijk en kan het te koud zijn voor uw hond om naar buiten te gaan.

Heeft mijn hond het te koud?

Als het koud is en je hebt je hond uitgelaten, zorg er dan voor dat je hem te allen tijde in de gaten houdt, let op deze veel voorkomende symptomen van onderkoeling:

 • Rillen
 • gezeur
 • lethargie
 • bleke huid en tandvlees
 • verwijde pupillen
 • lage ademhalingsfrequentie

Welke temperatuur is te koud voor honden?

U kent uw hond beter dan wie dan ook, en als u denkt dat het buiten te koud is voor uw pup, dan moet u hem binnen houden of hooguit naar buiten laten om zijn behoefte te doen.

Het is beter om veilig te zijn dan sorry in tijden als deze, en als je pup overtollige energie heeft die hij gewoon nodig heeft om eruit te komen, dan moet je tijd besteden aan het spelen met zijn speelgoed of hem verrijkingsactiviteiten geven zoals snuifmatten, likmatten of puzzelballen om zijn geest en lichaam te vermaken.

Als u tekenen van onderkoeling of bevriezing bij uw hond opmerkt, bel dan onmiddellijk uw dierenarts zodat uw hond de levensreddende behandeling kan krijgen die het nodig heeft.

Meer tips voor hondenverzorging