Weimardoodle: De Weimaraner Poedel Mix.

weimardoodle

De Weimardoodle is een actieve, intelligente en zeer trouwe hond. Hun zachte aard en enthousiasme voor het leven maken hen tot geweldige metgezellen voor drukke huizen. Vandaag gaan we kijken naar de voor- en nadelen van Weimardoodle pups. Zo kunnen we u helpen beslissen of een Weimaraner Poedel mix het juiste nieuwe huisdier is voor uw levensstijl.

Inhoud

Deze Weimardoodle pup is zeer actief en gericht op hun eigenaar

Wat is een Weimardoodle?

De Weimardoodle combineert twee intelligente en actieve hondenrassen in één pakket. Met zijn intelligente ogen en lange gezicht lijkt de Weimardoodle qua vorm op een Poedel. Toch is de invloed van de Weimaraner net zo sterk. Het resultaat is een zekere smerige adel die zeer vertederend is.

Het zijn grote honden van gemiddeld gewicht, met een smerige vacht en een liefdevolle persoonlijkheid. Ze zijn slim, levendig en brengen graag tijd door met hun gezin.

Waar komen Weimardoodles vandaan?

Hoewel de exacte tijd en plaats van oorsprong van de Weimardoodle onbekend zijn, is de algemene opvatting dat ze ongeveer 20 jaar geleden voor het eerst in de Verenigde Staten zijn ontwikkeld. Hoewel de Weimardoodle ongetwijfeld een nieuwkomer is, weten we veel over zijn ouderrassen, de poedel en de Weimaraner.

Oorsprong van de poedel

Men denkt dat de Poedel meer dan 400 jaar geleden in Duitsland is ontstaan. Hij werd gefokt als waterjachthond. De naam “poedel” zou afkomstig zijn van het Duitse woord “pudel,” wat “spetteren in het water” betekent. Ondanks zijn Duitse oorsprong, zou een groot deel van de ontwikkeling van het ras in Frankrijk hebben plaatsgevonden.

De poedel, een krachtige zwemhond, is ook trouw, gehard en slim. Hij werd gefokt om de perfecte jachthond te zijn. Gaandeweg werd hij een begeerlijk, gemakkelijk te trainen, en gemakkelijker lief te hebben huisdier en metgezel.

Weimaraner Oorsprong

De Weimaraner is een jonger ras. Meer dan 200 jaar geleden ontwikkeld, was de Weimaraner bedoeld als jachthond voor de Duitse adel. Zijn naam komt van de Duitse stad Weimar, wiens hofadel als eerste begon met het creëren van het Weimaraner ras.

Oorspronkelijk waren de Duitse fokverenigingen zeer bezitterig over de Weimaraner. Er werd veel moeite gedaan om de bloedlijn zuiver te houden. Er mochten maar 1.500 honden per keer geregistreerd worden! Dit was zo tot in de jaren 1920, toen het ras eindelijk de Atlantische Oceaan overstak naar de Verenigde Staten. Tegenwoordig is de Weimaraner een populair huisdier en een gerespecteerde sportvriend.

Weimardoodle Grootte

De Standard Poodle is ongeveer 18-24 inch groot en weegt tussen de 50 en 70 pond. De Weimaraner is een grotere hond, met een hoogte van ongeveer 25 centimeter en een gewicht tussen 55 en 75 pond.

Een volwassen Weimadoodle zal een vergelijkbare grootte hebben als hun ouders. Verwacht een grote hond van 24-25 inch, die tussen de 50 en 75 pond weegt.

Hoe zien Weimardoodles eruit?

Gewoonlijk zal de vacht van een Weimardoodle ruig zijn, maar niet zo golvend en dicht als die van een Poedel. Ze kunnen echter ook een rechtere, grovere vacht hebben. Een die dichter bij die van de Weimaraner staat. De kleuren kunnen zwart, grijs, chocolade, fawn, wit of gespikkeld zijn.

Omdat Weimardoodles gefokt zijn uit twee zeer verschillende rassen, is er aanzienlijke variatie onder hen. Zowel Poedel als Weimaraner kenmerken zullen in de hond naar voren komen, maar in verschillende mate. De Weimardoodle zal waarschijnlijk een ruige maar statig uitziende hond zijn, met een duidelijk atletisch karakter, afgeleid van zijn sterke jachtpoedel en Weimaraner stamboom.

De Poedel staat bekend om zijn trotse houding en zijn goed geproportioneerde, vierkant gebouwde frame. Natuurlijk is zijn strak gekrulde vacht een van de meest kenmerkende eigenschappen van de Poedel.

Fysiek is de Weimaraner duidelijk een atletische hond met een sterk spierstelsel en een alerte, beweeglijke vorm. In volledige tegenstelling tot de Poedel, is de vacht van de Weimaraner glad en glad, wat zijn ontwikkelde spiermassa nog benadrukt.

Je kunt veel Weimardoodle foto’s zien in deze korte video

Weimardoodle temperament en gedrag

De Weimardoodle staat bekend om zijn snelle, flexibele intelligentie. Ze houden er ook van om actief te blijven. Ze zijn altijd blij met rennen, zwemmen en apporteren. Dit is een grote, brutale en enthousiaste hond. Het is ook een rennend ras en heeft veel ruimte nodig om te zwerven.

Weimardoodle honden kunnen gefrustreerd raken als ze niet de beweging krijgen die ze nodig hebben. Hoewel een Weimardoodle pup niet te veel moet worden uitgeoefend als ze nog in de groei zijn, kun je ze gelukkig houden met veel trainingsspelletjes.

Thuisleven

Weimaraners ontwikkelen een sterke band met hun gezin. Het is heel normaal dat ze een lichte verlatingsangst hebben als ze voor langere tijd alleen gelaten worden. Een Weimaraner mix kan op deze manier op hun ouders lijken en is daarom beter geschikt voor gezinnen die hun harige metgezel gezelschap kunnen houden bij de dagelijkse gezinsactiviteiten. Omdat ze van twee actieve en intelligente rassen zijn, zullen ze ook veel beweging nodig hebben.

Training en gehoorzaamheid

De Weimardoodle is een intelligente hond die zeer goed reageert op positieve versterkingstraining. Ze hebben ook het potentieel voor sterke jachtinstincten van beide kanten van de stamboom. Dus een goede, goed onderbouwde recall is erg belangrijk. Hoewel het normaal gesproken vriendelijke honden zijn, is het toch de moeite waard om uw puppy van jongs af aan te socialiseren om hem vertrouwen te geven in alle situaties die hij als volwassene kan tegenkomen.

Weimardoodle verzorging

De verzorgingsbehoeften van een Weimardoodle zullen variëren. Als hij meer van de poedelzijde heeft geërfd, zal zijn vacht langer en golvender zijn en extra aandacht vereisen. Borstelen zal minstens om de dag nodig zijn. Dit zorgt ervoor dat matten, bramen en vuil worden verwijderd.

Aan de andere kant, als de vacht van een Weimardoodle meer van de Weimaraner kant komt, zal zijn vacht korter, minder golvend en aanzienlijk gemakkelijker te onderhouden zijn. In beide gevallen is het belangrijk om de oren van een Weimardoodle elke week of zo te controleren, omdat ze bijzonder gevoelig zijn voor infecties en irritatie. Het schoonmaken van de oren is een kwestie van een oorvloeistof die in elke dierenwinkel verkrijgbaar is.

Gezondheidsproblemen en speciale behoeften

Voordat u begint met het zoeken naar Weimardoodle pups en het spreken met Weimardoodle fokkers, is het belangrijk om uw eigen onderzoek te doen naar de gezondheidsproblemen en speciale behoeften van het ras. De American Veterinary Medical Association (AVMA) beveelt een vroegtijdig gezondheidsonderzoek aan op basis van bekende erfelijke gezondheidsaandoeningen.

Gezondheidsproblemen om te screenen bij Weimardoodles zijn onder andere:

Heup evaluatie: Dit is een test op heupdysplasie, een veel voorkomende erfelijke skeletaandoening waarbij de bal en de kom van de heup zich niet goed ontwikkelen, waardoor de functie geleidelijk achteruit gaat.

Oogheelkundige evaluatie: Dit is een test voor verschillende erfelijke oogziekten. Terwijl deze aandoeningen zich meestal pas op latere leeftijd ontwikkelen. Een vroege oogscreening kan worden gebruikt om potentiële problemen te identificeren.

Andere aandoeningen om screening op aan te vragen zijn hypothyreoïdie, de ziekte van Addison en hartaandoeningen. Het is belangrijk dat u bij Weimardoodle fokkers nagaat of zij hun pups screenen op genetische problemen en papierwerk kunnen overleggen om te controleren of ze gezond zijn.

Hoewel het voor een Weimaraner redding niet mogelijk zal zijn, is het over het algemeen een goed idee om de ouders van de Weimardoodle pup te ontmoeten en hun conditie visueel te controleren. Vraag altijd om bewijzen van de gezondheidstests van de ouders van de Weimardoodle pup, en loop weg als deze niet worden verstrekt.

weimardoodle

Volbloeden versus designer honden

Er is een controverse rond raszuivere en “designer ras honden.” De designer hond is een populaire term voor een kruising tussen twee rashonden. De Weimardoodle wordt geclassificeerd als een designer ras omdat het een Weimaraner x Poedel mix is.

De controverse komt neer op de voor- en nadelen van het kunnen voorspellen van het uiterlijk en het karakter van je hond. Rashonden zijn voorspelbaar. Maar een gevarieerde genenpoel is een voordeel van gemengd fokken. Degenen die pleiten voor raszuivere honden stellen dat er belangrijke voordelen verbonden zijn aan hun raszuiverheid. Het garandeert een zekere voorspelbaarheid in de eigenschappen en fysieke kenmerken van een hond.

De andere kant van de medaille is dat een beperkte genenpoel levenslange gezondheidsproblemen kan veroorzaken. Voorstanders van gemengd fokken stellen dat genetische diversiteit de hond beschermt tegen inteelt en “hybride kracht” geeft. Een natuurlijke neiging tot goede gezondheid en vitaliteit die volgens hen geleidelijk verdwijnt bij raszuivere honden. De tegenprestatie is natuurlijk dat er meer onzekerheid is binnen het ras. Er zullen grotere verschillen zijn, zowel fysiek als in temperament.

Gezonder of niet?

De gezondheid en het welzijn van de hond worden ook beïnvloed door een groter aantal genetische variabelen. Kortom, je weet niet wat je krijgt. Er is weinig wetenschappelijke consensus over de vraag of raszuivere of designer rassen gezonder zijn. Voorlopig woedt de controverse met overtuigend bewijs dat beide standpunten ondersteunt.

Weimardoodle Puppies

Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat uw puppy twee op gezondheid geteste en vriendelijke ouders heeft, zelfs als het om een gemengd ras gaat. Ontmoet de moeder persoonlijk, en zorg ervoor dat ze een sterke band heeft met haar eigenaar. Ze moet haar naam kennen, en idealiter samen met hun menselijke familie in huis wonen.

Vermijd fokkers die niet bereid zijn om informatie over hun honden te delen, uw vragen te beantwoorden of die veel verschillende honden fokken met geen enkel doel buiten winst. Stel veel vragen aan de fokker van uw potentiële puppy en verwacht er veel voor terug. Goede fokkers willen u leren kennen om er zeker van te zijn dat u de juiste match bent voor hun hond.

Omdat deze mix momenteel niet erg populair is, moet je misschien even wachten om je puppy te vinden. Laat je niet verleiden om je te haasten in een nest dat beschikbaar komt, als je wacht komt er uiteindelijk wel een goede. Hoewel je misschien moet reizen!

Voor- en nadelen van de Weimardoodle

Nadelen

  • Veel verzorging
  • Potentieel voor verlatingsangst
  • Hoge trainingsbehoefte

Pros

  • Intelligent
  • Friendly
  • Fit en actief

Is een Weimardoodle de juiste keuze voor jou?

Als je van intelligente en gretige honden houdt, en een actief huis hebt, dan is de Weimaraner poedel mix een geweldige optie om te overwegen. Zorg ervoor dat je bereid bent je in te zetten voor veel training en beweging. En dat u in staat bent de hond een groot deel van de dag bij u te hebben.

We hopen dat de informatie in dit artikel je een goede start geeft bij de beslissing of een Weimardoodle een passende toevoeging aan je gezin zal zijn.

Meer informatie

Referenties en verder lezen: