Wat zegt de staart van jouw hond?
Wat zegt de staart van jouw hond?

Wat zegt de staart van jouw hond?

Als hondenliefhebber ben je vast wel bekend met de lichaamstaal van je trouwe viervoeter. Honden communiceren immers niet alleen met hun blaf of geblaf, maar vooral ook met hun lichaamstaal. En de staart van een hond is daarbij een belangrijk onderdeel. Maar wat zegt de staart van jouw hond eigenlijk? Lees verder om erachter te komen.

De functie van de staart

Voordat we dieper ingaan op de verschillende standen van de staart van een hond, is het goed om te weten waar de staart eigenlijk voor dient. De staart van een hond heeft verschillende functies. Zo kan de staart dienen als balansorgaan bij het rennen, als roer bij het zwemmen of als waaier om af te koelen. Daarnaast gebruiken honden hun staart om te communiceren met andere honden én met mensen.

De verschillende standen van de staart

Een hond kan zijn staart in verschillende standen houden, elk met een eigen betekenis. Hieronder bespreken we de meest voorkomende standen van de staart en wat deze betekenen.

Blij en gelukkig

Als je hond zijn staart hoog in de lucht houdt en deze kwispelt, dan is hij blij en gelukkig. Hij is opgewonden en wil graag spelen of aandacht van je krijgen. Hoe sneller de staart kwispelt, hoe enthousiaster de hond is.

Verward of onzeker

Als je hond zijn staart laag houdt en deze alleen zachtjes heen en weer beweegt, dan is hij verward of onzeker. Hij voelt zich niet helemaal op zijn gemak en heeft behoefte aan geruststelling.

Bang of agressief

Als je hond zijn staart laag houdt en deze tussen zijn benen geklemd houdt, dan is hij bang. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als er vuurwerk wordt afgestoken of als er bezoek komt dat hij niet kent. Als je hond zijn staart stijf omhoog houdt en niet kwispelt, dan is hij mogelijk agressief en wil hij je waarschuwen dat hij niet benaderd wil worden.

Geconcentreerd

Als je hond zijn staart horizontaal houdt, dan is hij geconcentreerd. Hij is bijvoorbeeld aan het speuren of aan het jagen en heeft zijn aandacht volledig op zijn prooi gericht.

Uitdagend

Als je hond zijn staart hoog in de lucht houdt en deze stijf omhoog staat, dan is hij uitdagend. Hij wil laten zien dat hij de baas is en kan agressief gedrag vertonen als hij zich bedreigd voelt.

Conclusie

De staart van een hond is dus een belangrijk onderdeel van zijn lichaamstaal. Door goed op de stand van de staart te letten, kun je de emoties en intenties van je hond beter begrijpen en hierop inspelen. Zorg er daarom voor dat je de verschillende standen van de staart goed kent en weet wat ze betekenen.

Veelgestelde vragen

1. Hoe kan ik zien dat mijn hond bang is?

Als je hond zijn staart laag houdt en deze tussen zijn benen geklemd houdt, dan is hij bang. Daarnaast kan hij trillen, hijgen of zich verstoppen.

2. Wat betekent het als mijn hond zijn staart stijf omhoog houdt?

Als je hond zijn staart stijf omhoog houdt en niet kwispelt, dan is hij mogelijk agressief en wil hij je waarschuwen dat hij niet benaderd wil worden.

3. Wat betekent het als mijn hond zijn staart horizontaal houdt?

Als je hond zijn staart horizontaal houdt, dan is hij geconcentreerd. Hij is bijvoorbeeld aan het speuren of aan het jagen en heeft zijn aandacht volledig op zijn prooi gericht.

4. Kan een hond zijn staart ook breken?

Ja, het kan gebeuren dat een hond zijn staart breekt. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als hij zich te enthousiast kwispelend stoot tegen een voorwerp of als hij vast komt te zitten tussen een deur.

5. Waarom kwispelen honden met hun staart?

Honden kwispelen met hun staart om te communiceren met andere honden én met mensen. Hoe sneller de staart kwispelt, hoe enthousiaster de hond is.