Wat te doen aan een luie Doberman puppy: Gemiddelde slaaptijden

Een luie Doberman puppy in slaap.

Sinds je je nieuwe Doberman puppy naar huis hebt gebracht, lijkt het alsof hij alleen maar eet en slaapt. Terwijl iedereen online praat over hoe energiek hun Doberman puppy’s zijn, slaapt die van jou de hele dag. Je vraagt je dan al snel af waarom je een schijnbaar lethargische Doberman puppy hebt, en wat je eraan moet doen. Meer dan een paar mensen hebben me de afgelopen maanden vragen gesteld over hun zogenaamde “luie puppy’s”, dus hier is een kort overzicht van wat u moet weten.

Wat moet je doen aan een luie Doberman puppy? Dobermans staan bekend om hun energie, maar puppy’s hebben tussen de zestien en twintig uur slaap nodig. Hoewel zoveel slapen het vaak doet lijken alsof een puppy overdreven lusteloos of lui is, is het eigenlijk volkomen normaal. Zorg ervoor dat u depressie of medische aandoeningen als oorzaak uitsluit.

Nadat ik door de jaren heen met veel Dobermannpups heb gewerkt, kan ik je vertellen dat ze zeker hun eigen persoonlijkheden hebben. Het is niet ongewoon dat een Dobermann pup de hele dag slaapt, terwijl een andere opstaat en rondrent. Hoewel honden uit hetzelfde nest vaker dezelfde bewegingsbehoefte hebben.

Dus in plaats van het woord lui, wat als we in plaats daarvan het woord lethargisch gebruiken? Een lethargische hond ziet er misschien lui uit, maar hij kan om andere redenen liggen. Lethargisch ziet er hetzelfde uit, maar het kan worden veroorzaakt door andere factoren, zoals medische aandoeningen of depressie. Dus voordat we het hebben over andere oorzaken, laten we het hebben over wat een normale hoeveelheid slaap is voor een Doberman pup.

Hoeveel slaap Doberman Puppy’s nodig hebben

Als dit uw eerste Doberman is, weet u misschien niet hoeveel slaap uw hond nodig heeft. Dierenartsen zeggen dat honden gemiddeld 10 tot 12 uur slaap nodig hebben, en actieve honden zelfs meer, en de Doberman is zeker een actief ras. Energieke Dobermannpups hebben zelfs meer slaap nodig dan dat!

Tel dat alles bij elkaar op, en je kunt gemakkelijk eindigen met een hond die lui of lusteloos lijkt omdat hij de hele dag lijkt te slapen, maar eigenlijk een volkomen normale pup is. Ik denk dat dit de reden is waarom zovelen zich hierover zorgen maken. Na een uur of wat energieke activiteit heeft uw jonge Dobie zeker een dutje nodig.

Hieronder staat een grafiek van de hoeveelheid slaap die een Doberman pup gemiddeld nodig heeft, gebaseerd op hun leeftijd. De grafiek toont een bereik voor dit gemiddelde (het gemarkeerde gedeelte) met de minimum- en maximumwaarden. Elke pup is anders en het is niet ongewoon dat een perfect gezonde Doberman een beetje afwijkt van deze grafiek. Als uw hond echter drastisch afwijkt van de grafiek zonder duidelijke verklaring, kan het een goed idee zijn om de mogelijkheid van een medisch probleem of depressie als oorzaak te onderzoeken.

Grafiek van de gemiddelde slaaptijden van Dobermann pups.

Het is duidelijk dat Dobermans veel slaap nodig hebben. Dit geldt voor oudere Dobermans die ouder zijn dan 1 jaar, maar het geldt ook voor jonge Dobermans. Een Dobermann pup van ongeveer 8 weken oud heeft ongeveer 18 tot 20 uur slaap per nacht nodig. Een Dobermannpup van 4 maanden heeft ongeveer 17 tot 19 uur slaap nodig. Op de leeftijd van 1 jaar hebben Dobermanns nog 10 tot 16 uur slaap per dag nodig.

Natuurlijk zullen deze getallen variëren op basis van de individuele hond en hun activiteitenniveau gedurende de dag, maar dit zou moeten helpen de dingen in perspectief te plaatsen voor u, zodat u kunt uitzoeken wat een normale en abnormale hoeveelheid slaap is.

Voor hoe lang volwassen en oudere Dobermans gemiddeld slapen, wat erg kan verschillen van de slaapcycli van puppy’s, zie mijn artikel Hoe lang Dobermans slapen.

Waarom Dobermans veel slaap nodig hebben

Tijdens de eerste 1 tot 2 jaar van het leven van een Doberman groeien ze ongelooflijk snel. Dit eist een aanzienlijke tol van het lichaam. Dit betekent dat tijdens deze fase in het leven van uw puppy, hun lichaam extreem hard werkt, zelfs terwijl ze dat niet lijken te doen. Deze snelle groei is vermoeiend voor een jonge pup en is de belangrijkste reden dat ze al vroeg zo’n grote hoeveelheid slaap nodig hebben.

Een andere reden waarom ze zoveel slapen is simpelweg te wijten aan hoe honden slapen in vergelijking met mensen. Veel van wat op slaap lijkt, is voor een Doberman eigenlijk dommelen. Terwijl jij slaapt, is een waakhond als een Doberman in opperste staat van paraatheid. Nachtelijke geluiden waar wij doorheen slapen, kunnen uw Doberman alarmeren. Een voorbijrijdende auto is reden tot bezorgdheid. Dat gekraak in het plafond moet onderzocht worden. Dit alles betekent dat uw Doberman ’s nachts waarschijnlijk veel minder slaapt dan u denkt – het zit in hun genetica.

Sommige slaapdeskundigen theoretiseren dat honden, in het algemeen, ’s nachts niet voldoende REM-slaap krijgen omdat ze altijd veel alerter zijn dan mensen. Dit zou hun neiging tot dutten overdag helpen verklaren.

Een Doberman fokker schrijft op het Gentle Doberman Forum:

“Ik vertel mijn puppy-eigenaren meestal dat een nieuwe pup een ‘houdbaarheid’ heeft van ongeveer een uur, en dan dutten ze even in. Spoelen en herhalen.”

Een andere commentator op hetzelfde forum stelde:

“Een puppy van 8 weken oud is nog maar een baby. Ze slapen veel. Als ze wakker zijn gaan ze met 90 MPH overal in en dan ineens is het alsof iemand de schakelaar op uit zet.” (bron)

Voordat u uw puppy ervan beschuldigt dat hij lui is, houd bij hoeveel hij slaapt. Vergeet niet dat hij misschien de halve nacht wakker is. Zes, acht of zelfs tien uur slaap overdag is waarschijnlijk gewoon noodzakelijk.

Doberman Puppy Bewegingsvereisten

In het algemeen hebben Doberman puppy’s elke dag 1 tot 2 uur beweging nodig. Elke hond is echter een beetje anders en ook hun omgeving heeft hier invloed op. Gelukkig zijn Dobermannpups geweldig in het regelen van hun eigen bewegingsbehoefte.

U hoeft uw Dobie niet wakker te maken of hem aan te moedigen met u te komen spelen om aan deze eisen te voldoen. In feite moet je dat niet doen. Je moet je Dobie laten slapen als hij wil slapen – zijn lichaam heeft het waarschijnlijk nodig. Als een Doberman jong is, vertelt zijn lichaam hem wat hij nodig heeft en daar handelen ze naar.

Zorg er gewoon voor dat je in staat bent om je met hen bezig te houden als ze wel wakker worden en klaar zijn voor speeltijd. Deze interacties zijn ongelooflijk belangrijk voor uw hond wanneer hij of zij jong is. Dit is de tijd waarin de band van uw hond met u wordt opgebouwd, dus sla dit niet over!

Slapende Doberman puppy met zijn baasje.
Ik heb nooit precies geweten hoeveel mijn Doberman Cooper sliep als pup. Na lange uren op mijn werk, viel ik vaak bij hem in slaap. Moeilijk om de uren te tellen als je zelf ook slaapt!

Depressie

De meesten van ons weten inmiddels wel dat Dobermans energiek, fel beschermend en extreem trouw zijn. Die loyaliteit kan niet worden opgebouwd zonder rijke interactie met hun baasjes – zoals spelletjes, wandelingen en algemeen gezelschap. Hem wegmeppen als hij onder de voet gelopen wordt, is geen vriendschap opbouwen. Hem buiten zetten is geen manier om beweging aan te moedigen. In plaats daarvan ontneem je hem een van zijn basisbehoeften – bescherming en interactie met jou.

Dobermans kunnen nerveus, angstig of zelfs depressief worden als ze te veel alleen gelaten worden. Depressie uit zich vaak in een extra lethargische houding gedurende de dag en in meer slapen dan normaal. Als u een plotselinge toename ziet in het aantal uren dat uw hond slaapt, en u bent de laatste tijd wat extra van huis geweest, zou dit de oorzaak kunnen zijn.

Dobermans zijn vooral gevoelig voor verlatingsangst als ze te lang alleen gelaten worden. Als u thuiskomt en ziet dat uw puppy krassen op uw deur heeft achtergelaten, de gordijnen heeft gescheurd, of op een andere manier een ravage heeft aangericht in uw huis, herken dat dan als tekenen van verlatingsangst.

Als je wel een normale baan moet hebben zoals de rest van ons, dan zijn er enkele dingen die je kunt doen om depressie en verlatingsangst te helpen voorkomen. Kijk eens naar het artikel dat ik schreef over het alleen thuislaten van uw Doberman voor hoe u uw hond goed kunt instellen als u het huis verlaat om deze dingen te voorkomen.

Dobies zijn gevoeliger voor stress dan veel andere hondenrassen. Ze worden nerveus en angstig als de mensen om hen heen gestrest zijn. Slapen of zich op een destructieve manier gedragen zijn vaak manieren om met die stress om te gaan.

Gezondheidsproblemen

Als uw Doberman plotseling zijn of haar slaapgewoonten heeft veranderd, kan dat erop wijzen dat er iets mis is. Als u merkt dat uw puppy veel meer of minder slaapt, overweeg dan uw dierenarts te bellen. Dobermanns zijn vatbaar voor tal van ziekten; sommige erfelijk en andere te voorkomen.

  • Hypoglykemie – Tekenen van een lage bloedsuikerspiegel zijn lusteloosheid of, in sommige gevallen, toevallen. Uw dierenarts zal u suggesties geven voor een goed dieet en ook medicatie als hij of zij dat nodig acht.
  • Hartworm – Als een besmette mug uw pup bijt, kan deze de larven op hem overbrengen. lusteloosheid, verminderde eetlust en gewichtsverlies zijn mogelijke tekenen van hartwormen. Aangezien deze ziekte hartfalen kan veroorzaken, neem uw puppy mee naar de dierenarts als u dit vermoedt. Beter nog, als u uw puppy niet maandelijks een pil geeft ter bescherming tegen hartwormen, praat dan met uw dierenarts om te zien of het tijd is om ermee te beginnen.
  • Hypothyreoïdie – Honden met deze aandoening hebben een schildklier die niet genoeg van het hormoon thyroxine produceert. Dit hormoon is verantwoordelijk voor het omzetten van voedsel in energie, wat betekent dat uw hond lusteloos kan worden als dit niet gebeurt. Het kan ook gewichtstoename veroorzaken. Hoewel deze aandoening meestal niet optreedt voordat honden 4 tot 6 jaar oud zijn, kan het geen kwaad om het na te laten kijken. Het kan met succes worden behandeld met medicijnen.
  • Gedilateerde Cardiomyopathie (DCM) – Ik heb hier een zeer diepgaand artikel geschreven over DCM bij Dobermans. Dit is een ongelooflijk veel voorkomende ziekte waar Dobermanns genetisch voorbestemd voor zijn. Helaas zal, statistisch gezien, 58% van alle Dobermans dit ooit in hun leven ontwikkelen. Het veroorzaakt een vergroot en zwak hart. Het hart van uw hond moet moeite doen om het bloed te pompen en het veroorzaakt lusteloosheid en onverdraagzaamheid bij inspanning.
  • Hepatitis (CAH) – Hepatitis is wanneer de lever van uw hond niet naar behoren functioneert. Helaas is dit ook een veel voorkomende aandoening waar Dobermans vatbaar voor zijn. Tijdens de latere stadia van deze ziekte is lusteloosheid heel gewoon. U kunt ook een gezwollen buik, gewichtsverlies, gebrek aan eetlust, zwakte en andere symptomen zien.

Als uw puppy niet door uw fokker is gescreend op genetische problemen, moet u overwegen hem te laten screenen. Er zijn veel genetische tests beschikbaar die u vertellen of uw hond genetisch gevoelig is voor veel voorkomende Doberman gezondheidsproblemen.

Laatste gedachten

Hopelijk kan ik u geruststellen – bijna iedereen die mij heeft aangesproken omdat ze bezorgd waren dat hun Doberman puppy te veel slaapt, had uiteindelijk niets te vrezen. De meesten hadden gewoon gelezen hoeveel werk een Doberman is (vooral een puppy) en verwachtten veel minder slapen, en meer speeltijd, als de hond jong is.

Soms vergeten we dat onze huisdieren in veel opzichten op ons lijken. We noemen een baby die de hele tijd slaapt niet lui. We noemen haar gewoon een baby die een dutje nodig heeft. Net zoals een baby vaak onrustig is of midden in de nacht huilt en overdag slaapt, is uw puppy net zo. Hij is misschien niet actief wanneer u dat wilt, maar na energierijke activiteiten heeft hij ook zijn dutje nodig.

En als u overdag nooit die urenlange energie-uitbarstingen ziet die puppy’s normaal hebben, praat dan met uw dierenarts om er zeker van te zijn dat er niet iets anders aan de hand is.

Gerelateerde vragen aan

Slapen Doberman pups veel? Een Doberman puppy heeft veel slaap nodig tijdens hun eerste levensjaar. Tussen de leeftijd van 8 en 12 weken slapen Dobermannpups 18 tot 20 uur per dag.

Waar moet mijn Doberman puppy slapen? Tijdens de puppyfase moet een Doberman bij u in de buurt in een bench slapen. Dit helpt de basis te leggen voor gezonde grenzen en het later zindelijk maken van uw Doberman.