Wat is een Hubertusklauw?

Een Hubertusklauw is een extra teen aan de achterpoten van honden die voornamelijk wordt gezien bij bepaalde rassen, zoals de Berner Sennen, de Sint Bernard en de Newfoundlander. De extra teen is gelegen aan de binnenkant van de poot, net boven de hak.

De Hubertusklauw heeft zijn naam te danken aan de beschermheilige van de jacht, Sint Hubertus, omdat deze extra teen vaak wordt gezien bij jachthonden. Maar wat is nu de functie van deze extra teen? En waarom hebben sommige hondenrassen deze wel en andere weer niet? In dit artikel zullen we deze vragen beantwoorden en meer informatie geven over de Hubertusklauw.
Hubertusklauw

De functie van de Hubertusklauw

De Hubertusklauw heeft in principe geen functie meer voor de moderne hond. In het verleden werd de extra teen wel gebruikt om de hond meer grip te geven op oneffen terrein of bij het klimmen en afdalen van heuvels. Ook kon de Hubertusklauw worden gebruikt om prooien vast te houden.

Tegenwoordig is de Hubertusklauw echter vaak overbodig en kan deze zelfs problemen veroorzaken. Zo kan de teen bijvoorbeeld blijven haken achter voorwerpen of vast komen te zitten tussen de tenen van de hond. Ook kan de teen ontstoken raken en pijn veroorzaken.

Waarom hebben sommige hondenrassen de Hubertusklauw en andere niet?

Het hebben van een Hubertusklauw is afhankelijk van het ras en de evolutie van de hond. Sommige rassen hebben de extra teen omdat deze oorspronkelijk nodig was voor de jacht of werk op het land. Andere rassen hebben deze teen niet, omdat deze simpelweg niet nodig was voor hun oorspronkelijke doeleinden.

Het is belangrijk om te weten dat niet alle hondenrassen met een Hubertusklauw deze ook daadwerkelijk nodig hebben. Sommige rassen hebben de teen nog steeds, maar gebruiken deze niet meer. In deze gevallen kan het verstandig zijn om de Hubertusklauw te laten verwijderen om problemen te voorkomen.

Het verwijderen van de Hubertusklauw

Als de Hubertusklauw problemen veroorzaakt, kan deze worden verwijderd. Dit gebeurt meestal tijdens een operatie onder narcose. Het is belangrijk om deze operatie te laten uitvoeren door een dierenarts en niet zelf te proberen de teen te verwijderen, omdat dit tot ernstige complicaties kan leiden.

Vaak wordt de Hubertusklauw al verwijderd als de hond nog een pup is. Dit kan voorkomen dat de teen later problemen gaat veroorzaken en kan de hersteltijd verkorten.

Conclusie

Een Hubertusklauw is een extra teen aan de achterpoten van honden die voornamelijk wordt gezien bij bepaalde rassen. De teen heeft in principe geen functie meer voor de moderne hond en kan zelfs problemen veroorzaken. Het hebben van een Hubertusklauw is afhankelijk van het ras en de evolutie van de hond. Als de teen problemen veroorzaakt, kan deze worden verwijderd. Het is belangrijk om deze operatie door een dierenarts te laten uitvoeren.

FAQs

1. Kan een Hubertusklauw bij alle hondenrassen voorkomen?

Nee, de Hubertusklauw komt voornamelijk voor bij bepaalde rassen, zoals de Berner Sennen, de Sint Bernard en de Newfoundlander.

2. Heeft de Hubertusklauw nog een functie voor de moderne hond?

In principe niet, de teen kan zelfs problemen veroorzaken.

3. Kan de Hubertusklauw worden verwijderd?

Ja, als de teen problemen veroorzaakt, kan deze worden verwijderd.

4. Moet de Hubertusklauw altijd worden verwijderd?

Nee, als de teen geen problemen veroorzaakt, hoeft deze niet te worden verwijderd.

5. Is het verwijderen van de Hubertusklauw pijnlijk voor de hond?

De operatie wordt onder narcose uitgevoerd, dus de hond zal geen pijn ervaren tijdens de operatie. Na de operatie kan de hond wel pijn ervaren, maar hiervoor kunnen pijnstillers worden gegeven.