Wanneer heeft een hond het (te) warm?

Als hondenbezitters willen we graag dat onze honden gezond en gelukkig zijn. Dit betekent dat we moeten weten hoe we onze honden veilig en comfortabel kunnen houden, vooral als het warm weer is. Maar hoe weet je wanneer een hond het te warm heeft? In dit artikel zullen we deze vraag beantwoorden en enkele tips geven om ervoor te zorgen dat jouw hond koel blijft tijdens de warme zomermaanden.
hond heeft het warm in huis

Wat zijn de tekenen dat een hond het te warm heeft?

Honden kunnen niet zweten zoals mensen dat kunnen, dus het is belangrijk om alert te zijn op tekenen van oververhitting. Hier zijn enkele tekenen dat een hond het te warm heeft:

 • Overmatig hijgen of ademen met open mond
 • Trager bewegen of zelfs lethargisch worden
 • Verlies van eetlust
 • Verhoogde hartslag
 • Braken of diarree
 • Wankelende gang
 • Donkerrode tong of tandvlees
 • Flauwvallen of instorten

Als je deze tekenen bij jouw hond opmerkt, is het belangrijk om direct actie te ondernemen om hun lichaamstemperatuur te verlagen en hen te helpen afkoelen.

Wat is de normale lichaamstemperatuur van een hond?

De normale lichaamstemperatuur van een hond ligt tussen de 38 en 39 graden Celsius. Als de temperatuur van een hond boven de 40 graden Celsius stijgt, kan dit levensbedreigend zijn en zijn snelle actie en medische behandeling vereist.

Hoe kun je jouw hond koel houden tijdens warm weer?

Er zijn verschillende manieren om jouw hond koel te houden tijdens warm weer, waaronder:

 1. Zorg voor voldoende water: Zorg ervoor dat er altijd voldoende vers drinkwater beschikbaar is voor jouw hond. Als je met jouw hond op pad gaat, neem dan een draagbare waterfles mee.
 2. Blijf in de schaduw: Vermijd direct zonlicht en zorg ervoor dat jouw hond altijd een schaduwrijke plek heeft om te rusten. Bomen, parasols en luifels zijn allemaal goede opties.
 3. Gebruik koelmatten of koelbandana’s: Koelmatten en koelbandana’s zijn speciaal ontworpen om honden te helpen afkoelen tijdens warm weer.
 4. Beperk lichaamsbeweging: Verminder de hoeveelheid lichaamsbeweging die jouw hond krijgt tijdens warm weer en vermijd het uitlaten tijdens de heetste uren van de dag.
 5. Natte handdoeken of sproeiers: Leg natte handdoeken neer waar jouw hond kan liggen of gebruik een sproeier om jouw hond nat te maken. Dit kan helpen om hun lichaamstemperatuur te verlagen.

FAQs:

1. Kan ik mijn hond scheren om hen koel te houden?

Het scheren van een hond kan hun huid beschadigen en hun vacht beschermen tegen zowel hitte als kou. Het is beter om hun vacht te laten staan en te zorgen voor voldoende schaduw en water.

2. Kunnen honden zonnebrand krijgen?

Ja, honden kunnen zonnebrand krijgen, vooral op hun oren, neus en buik. Overweeg het gebruik van zonnebrandcrème voor huisdieren als jouw hond veel tijd buiten doorbrengt.

3. Wat moet ik doen als mijn hond oververhit raakt?

Als jouw hond tekenen van oververhitting vertoont, breng ze dan onmiddellijk naar een koele, schaduwrijke plek en geef ze water om te drinken. Gebruik natte handdoeken of een sproeier om hun lichaamstemperatuur te verlagen en neem zo snel mogelijk contact op met een dierenarts.

4. Kunnen sommige rassen beter tegen hitte dan andere?

Ja, sommige rassen hebben een dikkere vacht en kunnen beter tegen warm weer dan andere rassen. Raadpleeg een dierenarts of een huisdierprofessional om te bepalen welke maatregelen het beste zijn voor jouw hond.

5. Is het veilig om mijn hond in een auto achter te laten tijdens warm weer?

Nee, het is nooit veilig om een hond in een auto achter te laten, vooral niet tijdens warm weer. Zelfs als de ramen open staan, kan de temperatuur in een auto snel oplopen en levensbedreigend worden voor jouw hond.

Conclusie:

Het is belangrijk om alert te zijn op tekenen van oververhitting bij jouw hond en om maatregelen te nemen om hen koel te houden tijdens warm weer. Zorg voor voldoende drinkwater en schaduw, beperk lichaamsbeweging en overweeg het gebruik van koelmatten of koelbandana’s. Als jouw hond tekenen van oververhitting vertoont, breng ze dan onmiddellijk naar een koele plek en neem contact op met een dierenarts. Door deze maatregelen te nemen, kun je jouw hond veilig en comfortabel houden tijdens de warme zomermaanden.