Walrus Dog – Een gids voor de Shar Pei Basset Hound mix.

walrus hond

Een Walrus Dog is het resultaat van het mengen van de beminnelijke Basset Hound met de koninklijke Shar Pei.

Het resultaat is een schattige hond met rimpels en plooien die doen denken aan een walrus!

De ene Walrushond kan echter heel anders zijn dan de andere, omdat het onmogelijk is te voorspellen hoe elk van hen zijn temperament van elke ouder erft.

Als je geïntrigeerd bent door deze ongewone mix, lees dan verder om meer te ontdekken over de voor- en nadelen van deze bijzondere hond.

Waar komt de walrushond vandaan?

De Walrushond, of Shar Pei Basset Hound mix, is vermoedelijk ontstaan in de Verenigde Staten in de jaren 1990.

Laten we eens kijken waar elk ouderras vandaan komt.

Chinese Shar Pei Geschiedenis

De Chinese Shar Pei kan zijn afkomst terugvoeren tot 2000 jaar geleden, tot de Han Dynastie. Oorspronkelijk beschouwd als een “boerenhond”, werden Shar Pei ontwikkeld om veelzijdig te zijn, en werden ingezet als herders, jagers, en bewakers van het vee.

China vestigde zijn Volksrepubliek in 1949. Onder het communistische regime werd het bezit van honden ontmoedigd. Als gevolg daarvan werden grote aantallen rashonden afgemaakt.

Gelukkig overleefden enkele raszuivere dieren in Hong Kong en Taiwan.

In 1973 deed een fokker uit Hong Kong, Matgo Law, een beroep op de VS om de Shar Pei voor uitsterven te behoeden. Het Amerikaanse publiek reageerde enthousiast, en sindsdien is het ras populair.

walrus hondBasset Hound Oorsprong

Basset Hounds vinden hun oorsprong in Frankrijk en België. Hun naam is afgeleid van het Franse woord Basset, dat ‘laag’ betekent.

Broeders van de Abdij van St. Hubert zouden het ras hebben ontwikkeld.

Zij streefden ernaar laaggebouwde jachthonden te produceren met een krachtig speurvermogen. Het ras werd populair onder de Franse aristocratie.

Leuke feiten over de walrus hond

 • George Washington bezat naar verluidt meerdere Basset Hounds. Lafayette schonk ze hem na de revolutie.
 • Basset Hounds hebben zeer krachtige neuzen! Ze zijn de tweede in hun opsporingsvermogen, na de Bloedhonden.
 • Walrushonden zijn bekend onder verschillende namen! Sommige mensen verwijzen naar deze honden als een Ba-Shar of een Sharp Asset evenals Walrus Dog.

Walrus Hond – Shar Pei Basset Hound Mix Uiterlijk

Hoewel het onmogelijk is om volledig nauwkeurig te voorspellen hoe kenmerken van twee verschillende rassen zullen combineren, kan het kijken naar ouderrassen ons een idee geven van de mogelijke kenmerken van een mix.

Basset Hond Uiterlijk

De Basset Hound staat bekend om zijn lage gestalte. Dit komt omdat het ras een onevenredige prevalentie van dwerggroei heeft, wat resulteert in verkorte ledematen.

Basset Hounds hebben een groot hoofd en lange oren. Hun gerimpelde voorhoofd en expressieve ogen geven een nogal plechtige uitstraling.

Shar Pei Uiterlijk

De Shar Pei heeft een karakteristiek ‘nijlpaard’ hoofd, dat vierkant en groot is in vergelijking met zijn lichaam.

Bovendien hebben Shar Pei andere onderscheidende kenmerken, waaronder een blauw-zwarte tong, kleine, driehoekige oren, en, natuurlijk, de beroemde losse, gerimpelde huid.

Deze pup heeft ook een harde, ruw aanvoelende vacht, vergelijkbaar met schuurpapier. Zijn vacht geeft hem inderdaad zijn naam: Shar Pei betekent ‘zandhuid’.

Walrus Hond Mix Uiterlijk

Een Walrushond zal waarschijnlijk een korte, harde vacht hebben, en de losse huid en plooien van zijn ouderrassen. Zijn vacht kan verschillende kleuren hebben, waaronder goudkleurig, bruin, wit, zwart, crème, chocolade of reebruin.

Het Basset Hound-gen dat dwerggroei veroorzaakt, komt tot op zekere hoogte tot uiting in gemengde nakomelingen. Dit resulteert over het algemeen in een lagere lichaamsbouw.

Walrushonden zijn waarschijnlijk ongeveer 10-13 inches hoog. Ze wegen over het algemeen tussen de 30 en 50 pond.

Net als hun ouderrassen hebben Walrushonden waarschijnlijk grote, vierkante hoofden – de kenmerkende ‘nijlpaard’ snuit – en expressieve ogen.

Walrus Dog – Shar Pei Basset Hound Mix Temperament

Basset Hound Temperament

Basset Hounds staan bekend als intelligent, trouw en vrij ontspannen.

Thuis ontspannen, worden ze uiterst geconcentreerd bij het verkennen van een nieuwe omgeving, dankzij hun superieure reukvermogen.

Shar Pei Temperament

Shar Pei zijn onafhankelijk, intelligent en trouw.

Deze hond kan op zijn hoede zijn voor vreemden en andere honden, en kan agressie vertonen indien slecht gesocialiseerd.

Ook kunnen Shar Pei koppig zijn.

Walrus Hondenmix Temperament

Daarom zal een Walrushond waarschijnlijk een trouwe, beschermende metgezel zijn. Over het algemeen goed met kinderen, kan deze mix een geweldig familie huisdier zijn.

Walrushonden kunnen echter afstandelijk zijn tegenover vreemden, en zullen waarschijnlijk kleine dieren opjagen.

Daarom is het heel belangrijk dat training en socialisatie vroeg beginnen.

Walrushonden kunnen gevoelig zijn voor verlatingsangst, en kunnen huilen om hun ongemak uit te drukken.

Training van uw Walrus Hond – Shar Pei Basset Hound Mix

Als ze niet speuren, hebben Basset Hounds een ontspannen temperament. Shar Pei kunnen echter koppig zijn en meer geneigd tot agressie.

De Walrushond zal waarschijnlijk een koppig karakter erven. Hij zal waarschijnlijk ook achter kleine dieren aan willen gaan. Het is dus van vitaal belang dat u zich inzet voor een grondige training en socialisatieprogramma vanaf jonge leeftijd.

Studies tonen aan dat positieve, op beloningen gebaseerde training het meest effectief is. Vermijd training op basis van straffen, want dat kan averechts werken.

Walrus Honden hebben een matige hoeveelheid lichaamsbeweging nodig – ongeveer 30 minuten per dag. Zorg ervoor dat u zich kunt inzetten voor dit niveau van activiteit.

Lees hier meer over puppytraining.

Walrus Hond – Shar Pei Basset Hound Mix Gezondheid

Liefhebbers van gemengde rassen wijzen er vaak op dat gemengde rassen kunnen profiteren van “hybride kracht”.

Onderzoek suggereert dat rashonden meer kans hebben op erfelijke aandoeningen als gevolg van beperkte genenpools en inteelt. Gemengde rassen zijn echter niet vrijgesteld van erfelijke aandoeningen.

Inderdaad, als ouderrassen lijden aan bepaalde gezondheidsproblemen, kunnen zij deze doorgeven aan nakomelingen van gemengde rassen.

Daarom is het belangrijk om te leren over gezondheidsproblemen bij ouderrassen, zodat je begrijpt met welke problemen een mix te maken kan krijgen.

Basset Hond Gezondheid

Helaas is gebleken dat Basset Hounds een van de rassen zijn met de hoogste incidentie van aan het lichaam gerelateerde aandoeningen.

Basset Hounds hebben een laag postuur.

 • Deze rasstandaard is niet zonder problemen. Basset Hounds hebben kans op patellaire luxatie, canine heupdysplasie en voorpootkreupelheid.
 • Dit ras loopt ook risico op intervertebrale discusziekte (IVDD), een aandoening die kan leiden tot kreupelheid en zelfs verlamming.
 • Basset Hounds kunnen lui zijn, waardoor ze het risico lopen zwaarlijvig te worden. Obesitas verhoogt het risico op het ontwikkelen van IVDD, evenals opgeblazenheid, wat levensbedreigend kan zijn.
 • Bovendien zijn Basset Hounds gevoelig voor een reeks oogaandoeningen, waaronder entropion oogleden, glaucoom, dermoïde cysten, ulceratieve keratitis, en “cherry eye”, een aandoening waarbij het derde ooglid ontstoken raakt en opzwelt.
 • Basset Hounds kunnen ook last krijgen van canine thrombopathia, een erfelijke aandoening die problemen veroorzaakt met de bloedstolling. Hoewel honden met deze aandoening een normaal leven kunnen leiden, lopen ze het risico op een mogelijk levensbedreigende bloeding als ze per ongeluk gewond raken of geopereerd moeten worden.

Shar Pei gezondheid

Shar Pei lopen ook risico op een reeks aandoeningen.

Deze omvatten ademhalingsproblemen, cardiovasculaire en gastro-intestinale problemen, immuunziekten, bepaalde vormen van kanker en problemen met het bewegingsapparaat.

Net als Basset Hounds lijden Shar Pei ook aan een aantal oogaandoeningen.

Dit ras kan entropion ontwikkelen, een aandoening waarbij het ooglid naar binnen vouwt. Dit kan zeer oncomfortabel zijn voor het dier, en kan, onbehandeld, schade en littekens aan het hoornvlies veroorzaken, wat tot blindheid kan leiden.

Primaire Lens Luxatie

Recent onderzoek suggereert dat Shar Pei primaire lens luxatie kan erven.

Dit is een aandoening waarvan bekend is dat deze erfelijk is bij bepaalde rassen, waaronder terriërtypes, Border Collies en Welsh Corgis.

Primaire lensluxatie kan leiden tot ontsteking en glaucoom, die beide pijnlijk zijn en tot blindheid kunnen leiden.

SARDS

Shar Pei kunnen risico lopen op SARDS (Sudden Acquired Retinal Degeneration Syndrome).

Dit is een zeldzame ziekte die meestal honden van middelbare leeftijd treft. Gemengde rassen blijken vatbaarder te zijn voor SARDS.

Deze aandoening veroorzaakt plotselinge blindheid. Op dit moment zijn de oorzaken van SARDS nog onbekend, hoewel gedacht wordt dat het met het immuunsysteem te maken heeft.

Helaas beschouwen veel dierenartsen deze aandoening op dit moment als onbehandelbaar.

Retinale Dysplasie

Shar Pei kunnen ook lijden aan netvliesdysplasie. Dit is een erfelijke aandoening waarbij het netvlies misvormd is. Het kan leiden tot netvliesloslating en daarmee tot blindheid.

Cataract en glaucoom kunnen ook optreden als gevolg van netvliesdysplasie.

Retinale dysplasie varieert in ernst. Het kan beperkt blijven tot blinde vlekken of problemen met ruimtelijk inzicht, maar het kan ook ernstiger zijn en leiden tot blindheid.

Shar Pei Basset Hound Mix Gezondheid

Met beide ouderrassen met risico op gezondheidsproblemen, kunnen Walrus Honden helaas ook medische problemen ondervinden.

Ouderrassen moeten worden getest op bepaalde aandoeningen.

Basset Hounds moeten een oftalmologisch onderzoek, een gonioscopie en een trombopathietest ondergaan.

Voor Shar Pei wordt aanbevolen de heup, de elleboog en de knieschijf te laten onderzoeken. Zij moeten ook een schildklieronderzoek en een oogheelkundig onderzoek ondergaan.

Risico van infectie

Walrushonden kunnen ook bacteriële huidinfecties oplopen doordat vocht zich verzamelt tussen huidplooien. De infectie kan zich gemakkelijk verspreiden naar oren of ogen.

Borstel uw Walrushond twee keer per week. Zorg er ook voor dat zijn ogen, oren en huid regelmatig gecontroleerd worden.

Zorg ervoor dat traktaties uit de dagelijkse voeding van uw pup komen om het risico dat hij overgewicht krijgt te verminderen.U

kunt verwachten dat Walrushonden in goede gezondheid ongeveer 8-10 jaar oud worden.

Zijn Walrus Dog – Shar Pei Basset Hound Mixen Goede Familie Honden?

Loyaal, intelligent, en over het algemeen goed met kinderen, Walrus Honden hebben het potentieel om goede familie huisdieren te zijn.

Hoewel middelgroot, kan deze mix met voldoende dagelijkse beweging het leven op een appartement aan.

Walrushonden kunnen een koppige inslag hebben. Ze kunnen ook kleinere dieren opjagen, en kunnen op hun hoede zijn wanneer ze onbekende mensen en dieren tegenkomen.

Een consequent programma van training en socialisatie vanaf jonge leeftijd is van vitaal belang. Houd dit in gedachten als u overweegt een Walrushond in uw gezin op te nemen.

Het redden van een Walrus Hond – Shar Pei Basset Hound Mix

Er zijn veel voordelen verbonden aan het redden van een hond. Om te beginnen kun je een oudere pup een nieuw leven geven. Misschien vindt u deze optie ook leuk als u liever fokkers vermijdt.

Bedenk dat het voor asielen misschien niet mogelijk is om uitgebreide gezondheids- en/of gedragsgeschiedenissen te verstrekken.

Zorg ervoor dat u tijd doorbrengt met een potentiële redding voordat u ze mee naar huis neemt.

Het vinden van een Walrus Hond – Shar Pei Basset Hound Mix pup

Als u van plan bent een Walrus pup te kopen, is het belangrijk om een gerenommeerde fokker te vinden die de gezondheidsgeschiedenis van de fokparen kan aantonen. Dit is te wijten aan de incidentie van erfelijke aandoeningen in beide ouderrassen.

Dierenwinkels zijn geen goede plaats om puppy’s te kopen.

Velen halen honden uit puppyfabrieken. De omstandigheden en fokpraktijken in dergelijke fabrieken zijn vaak slecht, wat leidt tot lijden en mogelijk immuungecompromitteerde pups.

Het opvoeden van een walrus hond – Shar Pei Basset Hound Mix Puppy

Hoewel we geen specifieke gids hebben voor het opvoeden van een Walrus pup, hebben we wel veel te lezen over het opvoeden van een pup.

Een puppy opvoeden is lonend, maar vergt veel werk.

Zorg ervoor dat je onze verzameling puppytrainingsgidsen leest.

Walrus Dog – Shar Pei Basset Hound Mix Producten en Accessoires

Voor- en nadelen van het krijgen van een Walrus Hond – Shar Pei Basset Hound Mix

Cons

 • Kans op gezondheidsproblemen omdat beide ouderrassen hoge percentages erfelijke aandoeningen hebben.
 • Relatief korte levensduur van 8-10 jaar
 • Kan koppig en afstandelijk zijn tegenover vreemden. Ze hebben consequente training en socialisatie vanaf jonge leeftijd nodig.
 • Is geneigd kleinere dieren op te jagen en dus niet geschikt voor huishoudens met andere huisdieren.
 • Walrushonden hebben last van verlatingsangst en zijn dus niet geschikt voor eigenaren die veel tijd buitenshuis doorbrengen.

Voors

 • Walrushonden zijn waarschijnlijk trouw, intelligent en goed met kinderen.
 • Hun bewegingsbehoefte is matig (ongeveer 30 minuten per dag) en ze kunnen omgaan met het leven in een appartement.

Vergelijkbare Walrus Hond – Shar Pei Basset Hound Mengelingen en Rassen

De Australische herder Basset Hound (Aussie Basset)

Deze mix weegt ongeveer 40-65 pond, en heeft een levensduur van 12-15 jaar.

Aussie Bassets combineren de hoge trainbaarheid en het menslievende karakter van de Australian Shepherd met de relaxte houding van de Basset Hound.

Amerikaanse Eskimo Basset Hound mix (Baskimo)

Deze pluizige combinatie combineert het hoge energieniveau van de American Eskimo met het ontspannen Basset Hound temperament.

Baskimo’s wegen ongeveer 25-65 pond en worden 12-15 jaar. Met een grondige training kunt u een menslievende pup verwachten met een matige activiteitsbehoefte.

Shar Pei Labrador Mix

We kennen allemaal Labradors vanwege hun gemakkelijke, lieve karakter.

Vandaar dat deze mix de meest populaire is van alle Shar Pei kruisingen.

Shar Pei Labs zijn waarschijnlijk intelligente, speelse, trouwe honden.

Shar Pei zijn echter koppiger dan Labradors, en het is heel goed mogelijk dat de mix dit temperament zal erven.

Meer Mixen

Zorg ervoor dat je Shar Pei mixen socialiseert en traint. Dit zal ongewenst gedrag verminderen.

Lees hier meer over populaire Basset Hound mixen.
Lees hier meer over populaire Shar Pei mixen.

Walrus Dog – Shar Pei Basset Hound Mix Rescues

Hier zijn enkele plaatsen om uw zoektocht naar een Walrus hond te beginnen.

USA

Basset Hound Rescue Californië
Pei People Shar Pei Rescue (US)

UK

Basset Rescue Network of Great Britain
Shar Pei Rescue Scotland
Shar Pei Rescue UK

Kent u een goede opvang voor een van deze rassen? Laat het ons weten in de commentaren.

Is een Walrus Hond – Shar Pei Basset Hound Mix geschikt voor mij?

Kun je je inzetten voor training en socialisatie vanaf jonge leeftijd, plus dagelijkse beweging en interactie? Als je ja hebt geantwoord, is een Shar Pei Basset Hound mix misschien iets voor jou!

Bent u de trotse eigenaar van een Walrushond?

Deel uw ervaring door hieronder te reageren.

Referenties en bronnen

 • Amerikaanse Kennel Club
 • Asher, L. et. al., Inherited defects in pedigree dogs. Deel 1: Aandoeningen gerelateerd aan rasstandaarden, The Veterinary Journal, 2009.
 • Barnett, K.C. Inherited eye disease in the dog and cat, Journal of Small Animal Practice, 1988.
 • Basset Hound Club van Amerika
 • Beuchat, C. Gezondheid van rashonden vs. honden van gemengde rassen: de actuele gegevens, Institute of Canine Biology, 2015.
 • Beuchat, C. De mythe van hybride kracht bij honden…is een mythe, The Institute of Canine Biology, 2014.
 • Johnstone, I.B., An Inherited Platelet Function Defect in Basset Hounds, The Canadien Veterinary Journal, 1979.
 • Lazarus, J.A. et al., Primary lens luxation in the Chinese Shar Pei: clinical and hereditary characteristics, Veterinary Ophthalmology, 2002.
 • Martinez, S., Histopathologic study of long-bone growth plates confirms the basset hound as an osteochondrodysplastic breed, Canadian Journal of Veterinary Research, 2007.
 • Orthopedische Stichting voor Dieren
 • Stafford, K.J., Meningen van dierenartsen over agressie bij verschillende hondenrassen, New Zealand Veterinary Journal, 2011.
 • Young, W. M., et al., Clinical therapeutic efficacy of mycophenolate mofetil in the treatment of SARDS in dogs-a prospective open-label pilot study, Veterinary Ophthalmology, 2018.