​Waarom stinken hondenoren soms

Waarom stinken hondenoren soms?

Als hondenliefhebber ben je vast wel eens tegen het probleem aangelopen van stinkende hondenoren. Het kan een vervelende geur afgeven die je niet snel uit je neus krijgt. Maar waarom stinken hondenoren eigenlijk? In dit artikel gaan we dieper in op dit probleem en geven we tips om het te voorkomen.

Hoe werkt het oor van een hond?

Om te begrijpen waarom hondenoren soms stinken, is het belangrijk om te weten hoe het oor van een hond werkt. Het oor bestaat uit drie delen: het uitwendige oor, het middenoor en het binnenoor. Het uitwendige oor bestaat uit de oorschelp en de gehoorgang. Deze gehoorgang is bij honden vaak langer dan bij mensen. Het middenoor bestaat uit het trommelvlies en de gehoorbeentjes. Het binnenoor bevat het slakkenhuis en de gehoorzenuw.

Waarom stinken hondenoren?

Hondenoren stinken soms omdat er een infectie in het oor zit. Deze infectie kan veroorzaakt worden door bacteriën, gisten of schimmels. Daarnaast kan een ophoping van oorsmeer ook voor een nare geur zorgen. Dit kan gebeuren als de hond te veel oorsmeer aanmaakt of als het oorsmeer niet goed wordt afgevoerd.

Hoe herken je een oorinfectie bij je hond?

Als je hond last heeft van een oorinfectie, dan zal hij dat vaak laten merken door te krabben aan zijn oren of door met zijn kop te schudden. Ook kan het zijn dat de hond veelvuldig zijn oren schoonmaakt met zijn poten. Daarnaast kan er een nare geur uit het oor komen en kan het oor er rood en gezwollen uitzien. Als je deze symptomen herkent, is het belangrijk om zo snel mogelijk naar de dierenarts te gaan.

Hoe voorkom je stinkende hondenoren?

Om stinkende hondenoren te voorkomen is het belangrijk om de oren van je hond regelmatig schoon te maken. Dit kun je doen met een speciale oorreiniger voor honden. Zorg er ook voor dat de haren in de gehoorgang niet te lang worden, want anders kan er makkelijker oorsmeer ophopen. Daarnaast is het belangrijk om regelmatig de nagels van je hond te knippen, want als deze te lang zijn kan hij zichzelf krabben en zo een oorinfectie veroorzaken. Tot slot is het goed om je hond regelmatig te laten controleren door de dierenarts, zodat eventuele problemen tijdig kunnen worden opgemerkt.

Wat moet je niet doen bij stinkende hondenoren?

Als je hond last heeft van stinkende oren, is het belangrijk om niet zelf te gaan experimenteren met middeltjes. Gebruik geen wattenstaafjes om het oor schoon te maken, want hierdoor kun je het oorsmeer verder naar binnen duwen en het trommelvlies beschadigen. Daarnaast kun je beter geen alcohol of andere agressieve middelen gebruiken om het oor schoon te maken, want hierdoor kun je de huid irriteren en de infectie verergeren.

Wat moet je doen als je hond last heeft van stinkende oren?

Als je hond last heeft van stinkende oren, is het verstandig om zo snel mogelijk naar de dierenarts te gaan. Deze kan vaststellen wat de oorzaak is van de nare geur en een passende behandeling voorschrijven. Dit kan bijvoorbeeld een antibioticum of een schimmelwerend middel zijn. Naast medicatie kan de dierenarts ook advies geven over hoe je de oren van je hond het beste kunt schoonmaken en onderhouden.

Conclusie

Stinkende hondenoren zijn vervelend voor zowel de hond als de eigenaar. Gelukkig zijn er genoeg manieren om dit probleem te voorkomen. Door de oren regelmatig schoon te maken en de haren kort te houden, kun je de kans op een oorinfectie en stinkende hondenoren verkleinen. Als je hond toch last heeft van een infectie, is het belangrijk om zo snel mogelijk naar de dierenarts te gaan voor de juiste behandeling.

FAQs
1. Kan een oorinfectie vanzelf overgaan?

Nee, een oorinfectie gaat niet vanzelf over. Het is belangrijk om zo snel mogelijk naar de dierenarts te gaan voor de juiste behandeling.

2. Hoe vaak moet je de oren van je hond schoonmaken?

Hoe vaak je de oren van je hond moet schoonmaken hangt af van het ras en de leeftijd van de hond. Over het algemeen is het goed om de oren eens per week schoon te maken.

3. Kun je oorsmeer bij een hond verwijderen met een wattenstaafje?

Nee, gebruik geen wattenstaafjes om het oorsmeer bij een hond te verwijderen. Hierdoor kun je het oorsmeer verder naar binnen duwen en het trommelvlies beschadigen.

4. Kun je stinkende hondenoren voorkomen?

Ja, je kunt stinkende hondenoren voorkomen door de oren regelmatig schoon te maken en de haren kort te houden. Daarnaast is het belangrijk om de nagels van je hond regelmatig te knippen en hem goed te laten controleren door de dierenarts.

5. Wat moet je doen als je hond last heeft van stinkende oren?

Als je hond last heeft van stinkende oren, is het belangrijk om zo snel mogelijk naar de dierenarts te gaan voor de juiste behandeling. Gebruik geen middeltjes die niet zijn voorgeschreven door de dierenarts.