Voor- en nadelen van het leven met een volwassen Shih Tzu

Shih tzu

Een volwassen Shih Tzu is een kleine schoothond, met een gewicht tot 16 pond, met lang, zijdeachtig haar dat regelmatig verzorging nodig heeft. Dit ras is trouw en vriendelijk tegen zijn gezinsleden, maar kan zich wel eens misdragen!

Vandaag bekijken we de voor- en nadelen van het delen van je huis met een volwassen Shih Tzu. Om u te helpen beslissen of dit het juiste ras voor u is. En zo ja, hoe u een puppy kiest en hoe u voor uw Shih Tzu zorgt tot hij volwassen is.

Kennismaking met de volwassen Shih Tzu

Ras in een oogopslag

 • Populariteit: 20 van de 193 rassen op AKC!
 • Doel: Schoothond
 • Gewicht: 9 – 16 pond
 • Temperament: Zelfverzekerd, aanhankelijk, speels.

Weinig honden zijn zo direct herkenbaar als de volwassen Shih Tzu. Met hun fabelachtige haar en kleine gestalte krijgen ze zeker veel bewonderende aandacht, waar ze ook gaan.

Shih Tzu Rasoverzicht

Geschiedenis en oorspronkelijk doel

Shih Tzu worden beschouwd als een van de oudste hondenrassen, waarvan de oorsprong teruggaat tot Tibet of China. Er wordt aangenomen dat ze afstammen van rassen als de Lhaso Apso en de Pekingees.

De Shih Tzu was geliefd als schoothondje voor keizers en hun gezinnen. Dit hondje bleef in zijn koninklijke bubbel tot de jaren 1930, toen het bekend werd in de rest van de wereld! Het zijn nu geboren en gefokte schoothondjes, en dat al generaties lang. Met een fokfocus op hun zeer karakteristieke uiterlijk.

Leuke feiten over Shih Tzu

Shih Tzu betekent ook “leeuw”, misschien een weerspiegeling van hun prachtige vacht! Plus, we hebben gezien dat deze pups favoriet waren bij Chinese en Tibetaanse royalty’s. Maar hebben ze nog andere beroemde eigenaren die we misschien kennen?

Er zijn genoeg beroemdheden die een van deze kleine hondjes hebben gekozen! De lijst omvat Geri Halliwell, Bill Gates, Mariah Carey, en zelfs de Dalai Lama!

Hoe zien volwassen Shih Tzu eruit?

Deze aantrekkelijke kleine hond heeft een vorstelijke uitstraling, wat logisch is als je erachter komt dat hij ooit eigendom was van het Chinese koningshuis.

Ze zijn klein en gedrongen, met platte gezichten die de uitdrukking geven nogal vrolijk te zijn. Deze platte gezichten hebben echter ernstige gezondheidsproblemen. We zullen hier later dieper op ingaan.

Hun lichaam is enigszins uit proportie voor een hondenras, met verkorte poten en een lange ruggengraat.

Volwassen Shih Tzu hoogte en gewicht

Dus, als we zeggen dat dit schoothondjes zijn, zijn ze echt klein! Een volwassen Shih Tzu weegt over het algemeen tussen de 9 en 16 pond. U kunt verwachten dat uw pup als volwassene tussen de 8 en 11 centimeter bij de schouder wordt.

Bekijk dit artikel over ontwikkelingsstadia om te zien wanneer uw pup volgroeid zou moeten zijn! Als je op zoek bent naar een hondennaam geïnspireerd op dit kleine formaat, hebben we er een heleboel voor je om uit te kiezen!

Vachttype

Deze kleine hondjes zijn van top tot teen bedekt met zijdeachtig haar. Het kan zelfs worden opgebonden zodat ze een duidelijk gezichtsveld hebben. Ze hebben een dubbele vacht die meestal lang en vloeiend is.

Kleuren

Deze jas is er in een enorme verscheidenheid aan kleuren, waaronder de volgende standaardkleuren:

 • Zwart
 • Blauw
 • Gestroomd
 • Goud
 • Lever
 • Rood
 • Zilver

Zij kunnen ook worden geleverd als een combinatie van wit met een van deze kleuren. Enkele niet-standaard kleuren zijn zwart, goud en zilver, zwart, goud en wit, zwart wit en zilver, zilver, goud en wit, en gewoon puur wit.

Markeringen

Deze pups hebben ook een verscheidenheid aan markeringen. Deze kunnen omvatten:

 • Zwarte aftekeningen
 • Zwart masker
 • Tan markeringen
 • Witte markeringen

Shih Tzu Temperament

Shih Tzu liefhebbers houden van het ras vanwege hun loyaliteit en warmte naar hun eigenaars toe. Ze zijn aanhankelijk en trouw, maar niet zonder een temperamentvolle kant.

Gefokt als schoothondjes en metgezellen, is deze pup thuis in de drukte. En als hij goed gesocialiseerd is, zal hij met plezier vrienden en vreemden begroeten.

Agressie

Zonder goede socialisatie staan sommige Shih Tzu erom bekend dat ze grommen of zelfs snauwen als ze verveeld raken van fysieke genegenheid zoals aaien.

Ze zijn daarom niet altijd het meest betrouwbare ras om rond kinderen te hebben die nog niet oud genoeg zijn om te begrijpen wanneer ze de ruimte moeten krijgen, of de noodzaak om voorzichtig met zo’n kleine hond om te gaan. Vergeet niet, dat alleen omdat deze honden eruit zien als een knuffel, het niet betekent dat hij de persoonlijkheid van een knuffel heeft. Hoewel het technisch gezien speelgoedrassen zijn!

Leer kinderen respectvol te zijn en houd altijd toezicht op hun interacties, want kinderen zijn niet zo goed in het spotten van waarschuwingssignalen dat de hond er genoeg van heeft.

Socialisatie

Dit gezegd zijnde, als u uw pup vanaf 8 weken oud en zorg ervoor dat hij gewend is om gehanteerd te worden. Dit zal de kans op dit probleem verkleinen.

Zorg ervoor dat u uw Shih Tzu vanaf zo vroeg mogelijk socialiseert. Dit zal niet alleen agressie minimaliseren, maar het zal uw pup ook helpen zo gelukkig mogelijk te zijn in nieuwe situaties.
Krattraining kan u ook helpen om uw hond gescheiden te houden van de onwelkome, priemende vingers van gasten.

Het trainen van uw Shih Tzu

Dit kleine ras heeft een charmante persoonlijkheid die bij zijn uiterlijk past. Maar helaas kan dit de training behoorlijk lastig maken. Met zijn onafhankelijke persoonlijkheid, zijn ze vaak in staat om hun eigen zin te krijgen als de eigenaars dat toelaten!

Het is dus belangrijk dat u zich aan de training houdt en zo consequent mogelijk bent. Anders kan uw pup ondeugend gedrag gaan vertonen. Als u bang bent om toe te geven, zijn puppytrainingslessen een goede manier!

Behoefte aan beweging

Omdat het een klein ras is hebben ze geen grote hoeveelheden beweging nodig, en kunnen ze net zo gelukkig zijn in een flat als in een groot huis met een tuin.

Maar zoals elke hond genieten ze van een plek om buiten rond te rennen en hebben ze baat bij regelmatige training. De laatste jaren zijn mensen begonnen ze in te schrijven voor miniatuurbehendigheid en hebben ze laten zien dat ze meer kunnen zijn dan alleen een mooi gezicht. Het is echter belangrijk om de problemen die gepaard gaan met hun platte gezicht niet te vergeten.

Platte rassen zijn geen goede zwemmers, dus zorg ervoor dat de oefening op het droge blijft. Intense inspanning kan ook leiden tot oververhitting en ademhalingsproblemen. Zorg er dus voor dat u uw kleine pup nooit overbelast tijdens het sporten, vooral niet bij warm weer.

Shih Tzu gezondheid en verzorging

Volwassen Shih Tzu honden kunnen lijden aan een paar ernstige problemen in verband met de bevleesdheid. Dit zijn de belangrijkste nadelen van dit ras. Sommige van deze gezondheidsproblemen kunnen leiden tot een veel slechtere kwaliteit van leven voor deze pups.

Brachycephalie

Brachycephalic, of plat-faced, honden hebben een ton van ernstige gezondheidsproblemen die extreem ongemak kunnen veroorzaken. Dit platte gezicht is in honden gefokt, door honden van een ras te kruisen met uitzonderlijk korte snuiten. Dit is vaak alleen maar om te voldoen aan rassentrends, en om een zo “schattig” mogelijke hond te krijgen. Er is echter vaak weinig aandacht voor de gezondheid van deze pups. Hieronder staan enkele aandoeningen die door deze afplatting van het gezicht worden veroorzaakt.

Brachycephalic Ocular Syndrome

Verkorte snuiten veroorzaken ook verschillende oogproblemen door een ondieper oogkas. Brachycephalische honden lijken vaak brede, uitpuilende ogen te hebben. Maar dat komt gewoon door de ondiepe oogkassen, en het maakt de ogen kwetsbaarder voor schade.

Dit kunnen krassen of zweren zijn. In sommige gevallen kunnen deze pups hun zicht verliezen. Plus, er is een reële kans dat hun ogen letterlijk uit hun kassen springen.

Warmte Controle Problemen

Verkorte snuiten maken het eigenlijk moeilijker voor honden om zich af te koelen. Daarom is te veel beweging slecht voor deze honden. Omdat ze niet zo efficiënt kunnen afkoelen als andere rassen, zijn ze ook vatbaar voor een hitteberoerte.

Gebitsproblemen

Wanneer de snuit van een hond wordt ingekort, vermindert het aantal tanden in zijn bek niet. Dit betekent dat een gezond gebit des te belangrijker is. De tanden van Flat Faced honden zitten op elkaar gepropt met heel weinig ruimte om te groeien, wat kan leiden tot meer tandbederf. Deze honden moeten hun tanden elke dag poetsen om gebitsproblemen tot een minimum te beperken.

Ademhalingsproblemen

Het hebben van een kortere snuit beïnvloedt ook de ademhaling bij deze honden. Brachycephalie vermindert de grootte van de neusgaten van een hond en de grootte van hun luchtwegen.

Deze problemen veroorzaken vaak de snuivende en knorrende geluiden bij honden met een plat gezicht. Hoewel niet alle honden ernstig getroffen zijn, kunnen sommige honden zodanig aan brachycephalie lijden dat ze een operatie nodig hebben om gemakkelijk en vrij te kunnen ademen.

Tussenwervelschijf ziekte

Deze pups lijden niet alleen aan brachycephale problemen. Hoewel het vaak vermomd is onder hun lange en zijdeachtige vacht, kunnen Shih Tzu getroffen worden door de aandoening van de tussenwervelschijf.

Dit wordt veroorzaakt doordat de rug en de benen van de hond niet goed geproportioneerd zijn. De wervelkolom is in wezen te lang om goed ondersteund te worden door de verkorte poten. Dit kan resulteren in ernstige rugpijn, coördinatieproblemen en zelfs verlamming.

Andere problemen

Er zijn enkele gezondheidsproblemen die ook bij andere rashonden voorkomen waar ook op gelet moet worden, waaronder hypothyreoïdie, epilepsie en heupdysplasie.

Veel pups kunnen worden gescreend op deze problemen. Als je een Shih Tzu pup wilt, probeer er dan voor te zorgen dat hij uit een lijn komt die niet aan deze problemen lijdt.

Verzorging van een volwassen Shih Tzu

Shih Tzu vachten zijn niet voor bangeriken. Ze zijn lang en vereisen regelmatige verzorging. Het is essentieel dat uw Shih Tzu van jongs af aan gewend is aan vachtverzorging, tenzij u bereid bent regelmatig een bezoek te brengen aan uw plaatselijke trimsalon voor een flinke knipbeurt. U moet er ook voor zorgen dat hun lange hoofdhaar hun zicht niet belemmert of irritatie aan hun ogen veroorzaakt.

De Shih Tzu vacht heeft echter duidelijke positieve kanten, als u tevreden bent met het onderhoud ervan. Hoewel hij er lang en ruig uitziet, verhaart hij relatief weinig. Dat betekent dat u minder snel last zult hebben van allergieën, of voortdurend achter ze aan moet! Ze zijn ook erg karakteristiek en veel mensen vinden ze erg aantrekkelijk, en vinden het leuk om ze op te maken met strikken en linten.

Doen Shih Tzu maken goede familie huisdieren

Dit is een gezelschapshond, misschien het meest geschikt voor een ouder gezin of echtpaar. Ze hebben geen grote hoeveelheden ruimte of extreme beweging nodig, maar vereisen wel regelmatige wandelingen en hebben baat bij gehoorzaamheidstraining.

Hun vacht is lang, en je moet het leuk vinden om hun hele leven lang hun vacht te verzorgen. Wanneer u uw puppy kiest, zorg er dan voor dat u kopieën te zien krijgt van duidelijke gezondheidstests van beide ouders, en idealiter ontmoet u ze ook allebei.

shih tzu hondenras

De gezondheidsaandoeningen waar deze pup vatbaar voor is, kunnen leiden tot een echt slechte kwaliteit van leven. Terwijl sommige daarvan te vermijden zijn door gezondheidstesten, zijn andere, zoals brachycephalische problemen, niet te vermijden.

Misschien kun je kijken of je een mix of een andere rasechte kunt krijgen die een betere kwaliteit van leven heeft. Of, als je hart uitgaat naar dit kleine ras, kun je er een redden die al een thuis nodig heeft.

Een volwassen Shih Tzu redden

Een hond redden is een geweldige manier om een tweede kans te geven aan een hond zonder thuis. Reddingsacties zijn meestal ook een stuk goedkoper dan een hond van een fokker.

Zij kunnen u veel informatie geven over het temperament en de gezondheidsgeschiedenis van uw gekozen pup. En meestal interviewen ze u om er zeker van te zijn dat u het beste past bij een nieuw hondje. Klik hier om naar onze lijst van opvangcentra te gaan.

Het vinden van een Shih Tzu Puppy

Als u een Shih Tzu puppy wilt, zorg er dan voor dat u naar een gerenommeerde fokker gaat. Deze populaire pups kunnen wel duizenden dollars kosten.

Zorg ervoor dat je veel onderzoek doet om de meest gerenommeerde fokker te krijgen. Je moet ze veel vragen stellen, en verwachten dat ze hetzelfde doen! U zult gezondheidscertificaten willen zien, en de ouders van de pup willen ontmoeten.

Waar te vermijden

Er zijn enkele plaatsen die je moet vermijden als je een puppy krijgt. Puppyfabrieken hebben de neiging om puppy’s goedkoper te verkopen dan gerenommeerde fokkers. Maar deze goedkope prijs gaat ten koste van een slechtere gezondheid en slechte omstandigheden voor de puppy’s. Dierenwinkels kopen hun puppy’s vaak van puppyfabrieken, dus die moeten ook vermeden worden.

Een Shih Tzu puppy opvoeden

De zorg voor een kwetsbare puppy is een grote verantwoordelijkheid. Er zijn enkele goede gidsen om u te helpen met alle aspecten van puppyverzorging en -training. Hier zijn er enkele die u misschien nuttig vindt.

Populaire Shih Tzu Rassenmixen

Pups van gemengde rassen worden tegenwoordig steeds populairder. Bovendien kan een puppy van een gemengd ras met een langere snuit en een kortere rug vanuit gezondheidsoogpunt een betere optie zijn. Bekijk hieronder enkele geweldige Shih Tzu mixen.

De Shih Tzu vergelijken met andere rassen

Als u zich afvraagt hoe deze kleine hond zich verhoudt tot enkele vergelijkbare rassen, bekijk dan hieronder onze rasvergelijkingen!

Vergelijkbare rassen

De gezondheidsproblemen van dit ras kunnen leiden tot een slechte kwaliteit van leven voor deze kleine pups. Maar er zijn genoeg vergelijkbare rassen die niet aan dezelfde extreme gezondheidsproblemen lijden.

Voordelen en nadelen van het krijgen van een Shih Tzu

Als je een snel overzicht wilt van dit ras, hebben we hier een samenvatting! Hier de voor- en nadelen van het aanschaffen van een van deze kleine pups.

Nadelen

 • Ze kunnen veel gezondheidsproblemen krijgen die duur zijn in dierenartsrekeningen en kwaliteit van leven.
 • Shih Tzus hebben veel verzorging nodig.
 • Deze pups kunnen een onafhankelijke inslag hebben, wat betekent dat training een uitdaging kan zijn.
 • Als ze niet goed gesocialiseerd worden, kunnen ze wat onvriendelijk zijn tegen vreemden en kinderen.

Voors

 • Ze hebben geen grote plaatsen nodig om te wonen.
 • Deze pups hebben niet veel beweging nodig (hoewel dit te wijten is aan erfelijke gezondheidsproblemen)
 • Het zijn over het algemeen vriendelijke, gelukkige honden als ze goed gesocialiseerd zijn.

Producten en Accessoires

Ter voorbereiding op de komst van een nieuwe pup moet je een aantal producten en accessoires aanschaffen. Maar er zijn er zoveel, dat het kiezen van de beste moeilijk kan zijn. We hebben hieronder een aantal geweldige artikelen die ingaan op de beste producten en accessoires, zodat je ze allemaal op één plek hebt!

Rasverenigingen

Hoewel je deze pups kunt vinden in reguliere opvangcentra, kun je ook rasspecifieke centra vinden. Hier zijn enkele rescues die je kunt bekijken.

USA

UK

Canada

Als u nog andere rasspecifieke reddingen kent, laat het ons dan weten in het commentaar, zodat we ze aan deze lijst kunnen toevoegen!

Uw volwassen Shih Tzu

Een volwassen Shih Tzu is een klein, draagbaar en zeer trouw huisdier. Maar ze komen met een aantal zorgwekkende gezondheidsproblemen. De beste en waarschijnlijk meest ethische manier om een volwassen Shih Tzu te krijgen is er een te adopteren van een opvangcentrum. U weet dan welke gezondheidsproblemen ze waarschijnlijk al hebben, kunt beoordelen of u ze aankunt en draagt niet bij aan een industrie van het fokken van ongezonde huisdieren.

Referenties en bronnen

 • Gough A, Thomas A, O’Neill D. 2018 Breed Predispositions to Disease In Dogs and Cats. Wiley Blackwell
 • O’Neill et al. 2013. Longevity and Mortality of Dogs Owned In England. The Veterinary Journal
 • Schalamon et al. 2006. Analyse van hondenbeten bij kinderen jonger dan 17 jaar. Pediatrie
 • Duffy D et al. Rasverschillen in hondenagressie. Toegepaste dierlijke gedragswetenschap 2008
 • Packer et al. 2015. Impact of Facial Conformation On Canine Health. PlosOne
 • Adams VJ, et al. 2010. Resultaten van een onderzoek onder Britse rashonden. Journal of Small Animal Practice.